Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

MoNaKo I - stavba mé první lodě

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Jur4

Re: MoNaKo I - stavba mé první lodě

Příspěvek od Jur4 »

V návaznosti na vlákno, kde jsem zjišťoval jěště některé věci ke konstrukci, bych chtěl zde postupně uveřejňovat můj pracovní postup stavby mého Monaka I.

Stavbu jsem si trochu ztížil tím, že jsem nepoužil materiály doporučené zde na monaku. Místo tácpronu překližka, místo kartónu balza ale zatím se s tím peru ůspěšně. :)

Bohužel fotodokumentaci k první části nemám, někdo mi fotky z foťáku smazal dříve než jsem si je stihl někam uložit. Tak aspoň ve zkratce. Všechna žebra jsem si nakreslil v programu CADY a vytisknul na papír. Vzhledem k použitým materiálům jsem žebra zvýšil podle rad o 13mm. Vytištěné žebra jsem pečlivě vyřezal ulamovacím nožem. Herkulesem jsem je přilepil na 4mm překližku. Pak lupenkovou pilkou všechny vyřezal a dobrousil smirkem a pilníkem. Ještě odlehčovací otvory a žebra byly hotové.

Jako pracovní deska posloužila deska z jedné strany staré skřínky. Nakreslil jsem si na ní polohu žeber a základních lišt. Kostru jsem celou lepil 5-min epoxydem. Proti přilepení na pracovní desku jsem některá místa přelepil lepící páskou.

Obrázek

Příď a záď je vybroušená z balzy. Bloky jsou poslepované z 5mm balzy disperzním lepidlem Ponal Parket, vodostálý disperzním lepidlem. Je určené na perodrážky, ale drží dobře, a i kdyby, celá loď bude olaminována.[/url]Obrázek
Obrázek
Obrázek

Před lepením obšívky je třeba připravit palubu. Jedna deska balzy nebyla dost široká tak jsem si slepil dvě k natupo k sobě. Lepeno kanagonem, fixováno svorkama, to jsou největší pomocníci při stavbě. :) A za nimi hned lepící páska.

Obrázek
Obrázek

Po obkreslení paluby na připravenou desku bylo možné začit s obšívkou. Nejdříve boky.

Obrázek
Obrázek

Pak rovnou spodní část. Vše lepeno Ponal Parketem.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Udělal jsem si i jednoduchý montážní stojánek.

Obrázek
Obrázek

Nakonec záď a příď. Záď nemůžu dodělat úplne dokud nebudu mit v žebrech připravené drážky na hřídele. Takže čekám až dorazí. Obě části budou "oplaňkované" proužkama balzy. Lepeno sekundovým lepidlem (středně husté).

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Mezi schnutím jsem se pustil do nástavby. Začal jsem horní nastavbou. Celou jsem si jí zase nakreslil v CADYm a vytisknul. Přenest nákres na balzu jsem se rozhodl přežehlením. Po chvilce laborování s teplotou žehličky se mi to povedlo.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Přední okna jsem poprvé použil jako pokusné, takže nakonec jsem je musel udělat znova.

Obrázek
Obrázek

Celou budku jsem slepil vteřiňákem a vystužil lištami.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Tady je pár fotek po této fázi.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Než dorazí hřídele budu pokračovat se stavbou nástavby. Pak dodělám záď vytmelím, vybrousím a budu laminovat. Už se těším. Dokonce jsem si pořídil pořádnou pryskyřici :D (letoxit).

Více fotek najdete tady.

P.S. Hodně inspirace beru z fotek modelu od Nalima. Moc pěkně provedený model. :)
Godric

Příspěvek od Godric »

Pěkně valíš, jen tak dál. Jestli se pochopil dobře, tak budeš dávat dvě hřídele, jak uděláš pohon? 2 motory a nebo přes převodovku?
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Jako pohon budou použity 2 motory. Bohužel jsem se teď dozvěděl, že regulátory od DSYSu už se nevyrabí a musím si počkat na novou řadu do září. Tak aspoň mám čas na stavbu :)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj moc pěkná stavba držím palce (dík za pochvalu ;) ) doufám že se někde potkáme.Co takhle se domluvit na setkání všech Monak 1 ? :rolleyes: Zaregistrováno je jich tady pouze minimum. Kde jsou asi další ;) ;) :P
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Zdravím,

práce na lodi pomalu ubíhají, tak jsem tady s dalším příspěvkem o stavbě. Posledně jsem končil u skoro potaženého modelu, u kterého dneska budu pokračovat.

Když jsem čekal na věci z admiralshopu, pokročil jsem s nástavbami a dalšíma drobnostma. Udělal jsem komín, spodní část nastavby. Usadil jsem servo a olaminoval palubu. Byla to první zkušenost s laminováním a mužu říct, že to nedopadlo špatně.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Když mi dorazily převodovky s hřídelemi mohl jsem v připravit přepážky na jejich pozdější usazení a potáhnou jedinou část, která zbývala, zadek. Když bylo toto hotovo, trup jsem překytoval a vybrousil.

Obrázek
Obrázek

Nyní jsem se dostal do fáze, které jsem se hodně obával. Bylo třeba olaminovat trup. Už jsem měl zkušenost s palubou, ale ta byla rovná :). Na laminování jsem se pečlivě připravil. Použil jsem 80g tkaninu (plátno, o kepru v Ostravském modeláři ani nevěděli) ve 2 vrstvách. Pryskyřici Letoxit. A malý váleček s nějakého bau obchodu. Namíchal jsem si asi 75ml pryskyřice, navalečkoval jí očištěný a obroušený trup. Přiložil jsem první vrstvu tkaniny a válečkoval, napínal. Vše šlo hladce :). Bez přidávání pryskyřice jsem na první vrstvu přiložil i druhou. A zase válečkoval. Místy bylo třeba přidat pryskyřice, ale zase vše proběhlo bez problému. Bohužel z této fáze nemám moc fotek, byl to docela frmol.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Po vytvrzení laminátu se přebytečná tkanina odřezala a obrousila. Lehce se přebrousil povrch a spoje, kde byly vidět roztřepená vlákna a nerovnosti.

Obrázek
Obrázek

Konečně bylo možno usadit do trupu převodovky s motory a dýzy. Převod je v poměru 1:2,5. Šrouby 35mm zbroušené na asi 32 do dýz. Další komentář asi netřeba, stačí fotky. Snad jen že páky na dýzach jsem vyměnil za páky s nabojem co jsem našel.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Dneska jsem lod poprvé spustil na vodu. Zkoušel jsem těsnost, tah motorů a dýzy. Motory tahají slušně. Bohužel nemám s čim porovnat, ale myslím že je to ok. Dýzy mají moc malé výchylky, musím proto na servo koupit větší páku, ale i tak byla reakce dle mého ok. A těsnost se zdá taky ok. Nejdříve jsem myslel. že mi dovnitř někudy teče, ale asi se tam voda dostala přes bort. Protože po vysušení a znova položení na vodu se už neukázala ani kapka.

Obrázek
Obrázek

Více fotek v mé galerii. Odkaz je v prvním příspěvku.
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Ještě mám pár otázek na zkušenější. Jak zajistit různe šroubečky apod. aby se časem neuvolnily. A jak zvolit čáru ponoru. V původním provedení je 33mm od dna, ale když mám loď výšší o 13 mm a i o kousek delší, nevím jak jí zvolit. Nejdřím jsem si myslel, že to jen sečtu a ponor bude 46mm, ale teď si tím nejsem tak jistý.
ESN

Příspěvek od ESN »

šroubečky zajisti přetřením barvou ;)
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
SH

Příspěvek od SH »

A páky na dýzách otoč tak, aby šly od sebe - uvidíš, že i v krajních polohách budou obě dýzy rovnoběžné.
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

SH: Na to v trupu nemam dost místa. Už tak to tam mám dost napasované. Teď musím vyřešit vlečný hák. Budu muset vymyslet nějaké ukotvení, protože na něj v trupu moc místa nemám, původní řešení se mi tam nevleze. Momentálně se chystám přilepit palubu. Přes víkend přidám nějaké fotky. Bohužel už zase začalo škola, tak bude méně času.
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Zdravím,

po delší pauze jsem tu s dalším pokrokem. Práce už teď nejdou tak rychle jelikož začala škola, ale snažím se. Posledně jsem končil s usazením dýz a zkouškou v bazénu.

Začal jsem olištováním trupu. Šlo to pěkně od ruky a nějak jsem zapoměl nafotit nějaké obrázky. :) Ale olištování je vidět na některé z dalších fotek.

Další na pořadu byla paluba. Nechtěl jsem se spokojit s tím, že po zalepení už se nedostanu k pákam dýz a proto jsem dodělal přístupový otvor. Nechtěl jsem vymýšlet nějaké složitosti, takže jsem se nechal inspirovat na již zmiňovaném modelu od Nalima. Lišty v palubě jsem nejdříve přichytil vteřinovým lepidlem a při lepení jsem spáry zalil epoxydem.

Obrázek
Obrázek

Dneska jsem lepil palubu. Použil jsem Epoxy 1200. Tu jsem zvyklý míchat od oka, ale aby nahodou nebyly potíže, tak jsem použil odměrku a kapátko. Namíchal jsem 25ml epoxydu. Natřel jsem místa kam se usadí paluba. Tu jsem přichytil kolíčky na prádlo, svorkama a zatížil akumulátorem. Jelikož kolem paluby vznikly spáry tak jsem je všechny zalil epoxydem a přebytečný epoxyd setřel hadrem namočeným v acetonu. Zítra uvidím jak to dopalo.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Ve volných chvílích pracuju i na nastavbě či jiných detailech. Z 1mm balzy jsem vyráběl výztuhy bortu. Ty jsem si nakreslil v CADYm a vytisknul na laserovce. Přežhlil jsem si je na balzu a chopil se nože, bohužel to byla chyby balza praskala jak se jí zachtělo. Nepomohlo ani podlepení lepící páskou. Nakonec jsem si připravil nový kousek balzy, z obou stran na něj přižehlil malířskou maskovací pásku a až na tu přežehlil nakreslené výztuhy. Pak šlo řezání krásně. Teď uvažuju jestli vůbec pasku z dílku sundávat. Napadlo mě je strříknout lakem tak aby páska napila a nechat jí tak jak je.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Budu se muset poohlédnout po nějakých plastových destičkách, protože zjišťuju, že balza není na nastavby a drobnosti to nejvhodnejší.

Toto je pro dnešek vše. Snad jen, byl jsem požádán o sepsání článku o stavbě, aby to nezůstalo jen tady na fóru. Budou dvě části a první by se mohla objevit koncem příštího týdne, jakmile budu mit trup stříknutý barvou.
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Ještě jsem zapoměl dodat, že už mám za sebou první testovací ŘÍZENOU plavbu. Zatím jen v bazénu, ale vypadá to dobře, příjde mi že loď jede až moc rychle. Jen se mi zdá, že se motory docela hřejou. Po dvaceti minutách poskakování v bazénu jsou dost teplé, ale ruka se na nich udržet dá. Ragulátor EZX-R do 46A je studený. Měřil jsem odběr a naprázdno odebírají oba motory dohromady 1,3A. Pod zátěží jsem to ještě nezkoušel. Mám i video. Zítra bych ho sem mohl dát.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Já jsem většinou zkoušel motory po minutě ,když se na nich neudržela ruka ,byly přetížené.Teda nechá se to taky poznat ,když se začne čoudit z lodě.Ale to už asi je pozdě.Takže bych řekl,že Tvoje motory jsou v pohodě
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj jen tak dál bude to pěkné MoNaKo .Diskuze k materiálu na nástavbu je o několik řádků níže
portal/viewtopic.php?id=1776 držím palce a doufám že se někde u vody potkáme Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“