|
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Stavba modelu » MoNaKo - dotazy ke stavbě
Nějak nefunguje editace, tak kromě toho že jsem to blbě očísloval, mam ještě otazku na kterou jsem zapoměl. Jaký kyt/tmel je nejlepší? Na jaké bázi? Nebo přímo jaký druh?
Rozhodně bych to olaminoval. Jestli jsi kamarád s Epoxy 1200, tak to klidně udělej s ní, jinak můžeš použít i nějaké modernější pryskyřice.
Lepit lze také tou Epoxy 1200, ale i ten kanagom by měl stačit.
Regulátorem DSYS nic nezkazíš, jinak vzhledem k ceně bych volil ten 30 A typ. A nebo ještě lépe počkat, co nového výrobce přinese na trh, jelikož regulátor tam budeš dávat až jako poslední věc ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.Na tu palubu by asi 2 -3 mm překližka byla moc.Pokud budeš vše potahovat balsou ,udělej i tu palubu.Laminovat budeš muset stejně.K laminování Ti postačí Epoxy 1200,chce ji trošku ohřát na sluníčku ,tkaninu bych dal 80 ku ,nebo 110 ku kepr,lépe se tvaruje na trup.Aspoň tři vrstvy.Až budeš laminovat ,udělej i vnitřek.Já nejdřív celý trup vybrousím ,dám jednu vrstvu ,pak celý vytmelím a vyrovnám do hladka a pak dám další dvě vrstvy látky.Pak vybrousím a znova tmelím nejlépe polyesterovým dvousložkovým tmelem.Nakonec použiji plnič ,nebo stříkací kyt,a finální barvu.Tedy jen pod plnič,na stříkací tmel ještě základ.Můžeš použít jakoukoliv barvu ,třeba syntetickou,já používám dvousložkové akrylátové barvy.Pokud jsi zastáncem spejů ,mají i ve spreji S tím aku asi jen 6V ,ta 12 V by byla asi těžká,ale to nevím MoNaKo moc neznám.Dýza bude fungovat v každém případě,(otočná je lepší bude to lepé couvat) na tu 400 ku motor bych doporučil 35 ku šroub , to ale odskoušet.Rozhodně spíš menší než větší.Když to dáš na přímo raději menší průměr.S převodovkou by mohl být i větší.
1) lepit Epoxy. Třeba E1200 nebo i rychletuhnoucíma podle toho kolik mášpeněz a jak spěcháš. Kanagom nee...
2) palubu z 1,5 nebo 2mm překližky. 3mm je už dost moc.
3) pokud nechceš mít problémy s praskáním,přelaminovat všechno....
3a) co máš doma mezi 80 - 150g/m2 na hranách vlákna tkaniny byměly být pod úhlem 45°, líp se to ohýbá
4) 1200ka je na lepení,laminuje se laminovacími pryskyřicemi. L285, PR102M, Axxon něco, a jiné. 1200kou se nadřeš a výsledek je na ....
5) zvenku vykitovat velké díry a přebrousit. Před laminováním nic nenatírat, nevylívat.... Poolaminováni vnitřek naimpregnovat impregnací (= fermež,lak, impregnační oleje,... cokoliv co je řidké, nasáká do dřeva a je odolné proti vodě.) nikoliv lepidlem (=E1200). 1200ka pije vodu, a praská, prasklinama se voda dostane ke dřevu a taky se nevpije do dřeva...
6)laminát přebrousit, základ, tmel brousit, barva tmel,....... ...., plnič brousit, vrchní barva, brousit, barva,.... .... brousit barva, leštit. :-)
7) lepší je otočná dýza
8) u Dsysu je 10A málo. Vem 20 nebo rovnou 30A
9) odpoví majitelé Monaka....
Pb 6V/4Ah stačí ![]()
Pokud ke stavbě trupu použiješ překližku + balzu + laminát doporučuji zvednout výšku všech žeber cca o 10 až 15mm. Důvodem je nárůst hmotnosti trupu. To sice zlepší stabilitu modelu, ale současně se zvětší ponor, což by mohlo dělat problémy (zaplavování paluby, příďová vlna jde přes bort a pod.).
na většinu otázek jsi již odpovědi dostal, ale přidám další zkušenosti z provozu.
mám MoNaKo I. s rozvodovkou, jedním motorem 400, 2 otočnými dýzami (přesně tu o které uvažuješ) v nich mím šrouby Robbe o průměru 35mm sbroušené na vnitřní průměr dýzy (cca 32mm). Pokud dám do lodi Pb aku 6V, 5Ah tak je zatížená výrazně nad čáru ponoru (je jen z kartonu, nelaminovaná) takže jezdím na 6článek NiMh kdy je zhruba na čáře ponoru.
Odběr motoru je ve vodě při plném výkonu motoru 4,4 A.
Takže pokud použiješ překližku na žebra, balsu jako obšívku a budeš laminovat (doporučuji) tak zvětši rozměry lodi a tím i výtlak (větší vzdálenost mezi žebry, šiřší žebra, vyšší žebra).
Když nex olaminoval své MoNaKo I. dělané z překližky tak bylo tak těžké, že při jedné z plaveb šlo ke dnu...
Pokud budeš mít jen jeden šroub s převodovkou tak bude odběr motoru max 4 A, takže Dsys 10A bude stačit...
PS: upozorňuji na malou nepřesnost v návodu pro stavbu. Otvor do paluby není mezi žebry 2 a 7, ale 3 a 8. Udělal jsem to podle článku ale nástavba je moc vpředu, nevejde se tam přední naviják a naopak vzadu je moc místa ale nedostanu je s servu kormidla... Při porovnání s originálem Keby jsem přišel na to, že mám otvor posunutý o jedno žebro dopředu i když je přesně podle návodu...

Co se týče ponoru Monaka I. V modelu s výrobním číslem 1 bezproblémů používám gelový akumulátor 6V/4,5Ah. Pokud tam dám šestičlánek musím přidat na dno modelu olověnou zátěž.
Jak psal ale Ivvo, není problém u modelu zvětšit výtlak.
ahoj, jak uz psal ivvo tak jsem byl prvni kdo MoNaKo olaminoval a se zlou jsem se potazal.po par jizdach slo ke dnu. bylo to dano tim ze jsem tam navic mel i prevodovku kterou jsem si objednal v admiralshopu, protoze jsem chtel aby bylo dvousroube (doporucuji, dvousroba lod proste lepe couva) a jeste jsem pouzil 4,5 Ah olovo a speed 400. nezbylo nez udelat dalsi, kde jsem proste jak doporucuje keba zvednul zebra o 1cm a je po problemu. muzes samozrejme jezdit na 6 clanek, je pak rychlejsi, existuji i fsr monaka, ale na TT to neni moc vhodne, protoze ta lod proste zacne tancovat a navic to vypada docela divne kdyz klouze po vode. jinak ty otocne dyzy co mas na obrazku tam mam taky, ivvo taky a bez problemu chodi. jen se vyhni sroubum od graupnera. na ty to proste necouva. kup si vetsi srouby od robbe a zmensi je na rozmer ktery se ti vejde do dyzy. olaminovano mam 2 vrstvy 80g tkaniny, pryskyrici L285. pokud ti vyhovuje e1200 budiz,ale jsou proste daleko lepsi pryskyrice a lepe se s nima dela. a bacha na tu diru v palube, na planku je opravdu posunuta.
takze abych to shrnul, moje MoNaKo:
zvetseny ponor o 1 cm na zebrech z PP (do preklizky bych nesel, je moc tezka a pokud ano tak bych jeste zvetsili ponor)
olaminovano 2 vrstvy 80g tkaninou, vcetne zalaminovane paluby a limce (popalene dite se i ledu boji)
baterie pb 4,5 Ah 0,9kg
motor speed 400
regulator dsys 20A ( muzes ho v klidu pouzit i do jine lodi )
prevodovka z admiralshop.cz vymyslena presne pro MoNaKo I. ma ji na strankach v nabidce
otocne dyzy a zmensene triliste srouby robbe
Váhový rozdíl oproti originálu je v té rozvodovce. Je relativně težká (cca 600g) proto je ponor mého Monaka tak velký (stejně jako u Nexe, který ještě laminoval a to už loď neuvezla...)
Pokud místo papíru použiješ překližku a balsu, dostaneš se s váhou také vysoko...
Teď jsem tu loď převážil. z 6článkem NiMh mi hmotnost vychází na 1785g, s Pb aku na 2390g což už je skoro hranice plavbyschopnosti (při plavbě se pravidelně dostává voda přes palubu a zaplavuje při TT zadní část lodi).

A co použít místo převodovky druhý motor? Jestli píšete, že převodovka váží 600g... Třeba by šli využít 400 motory na 12V, nevím, jestli to není blbost, případně použít na motory převodovky... Ono proč to hlavně píšu.. Musíte uznat, že protitahy jsou protitahy a podle mne by se i v monaku využili. Přecejen pak člověk neřeší jak zatočit v pomalé rychlosti...
Abych nezapomněl, jestli chceš jezdit TT a budeš zvětšovat rozteče mezi žebry, neměla by ti celková délka lodi přesáhout 70cm jinak by jsi musel jezdit velké TT a tam by MoNaKo I. asi nemělo šanci...

Kdybych navrhoval MoNaKo I. dnes, tak bych udělal cca o 3cm širší a o 1,5cm vyšší trup, trochu jinak tvaroval dno a to celé osadil dvěma motory řady 400 popř. 500, napřímo se šrouby o průměru cca 40mm. Kdyby byl model určený pro TT (jako že u mě ano), tak bych přidal ještě příčný pohon a funkční naviják pro oba způsoby uvázání k vleku (příď i záď).
V každém případě pokud má MoNaKo I. dva šrouby doporučuji vložit mezi šrouby kýlovou ploutev jako to má třeba Watergeus (u mě alias MoNaKo II.)
Děkuji za odpovědi. Žebra jsem zvýšil o 13mm. Mezi každé žebro přidám par milimetru abych se vlezl do 70cm. O dvou šroubeh uvažuju, ale 2 regulátory teď nejsou v mých finančních možnostech. Takže buď 2 motory, nebo převodovku. Zajímala by mě přibližná cena te převodovky. Na admiralshopu jsem ji nenašel.
Zapoměl jsem dodat 2 motory na jeden 20A regulátor.
problem protitahu a dalsich vychytavek je sice fajn, jenze to uz mluvime ti co jezdi TT a vedi ze lode s temahle vychytavkama maji hodne vyhod. jen to trosku papiraka posunuje nekam jinam a docela ho prodrazuje. nejak to pak levneho papiraka sune do docela jine cenove kategorie. pokud je to prvni lod tak si s tim moc nezatezuj hlavu. pokud zacnes jezdit TT, tak se k temhle vecem stejne nejspis nakonec dostanes. u monaka I. bych proste zatim resil jeho nevyhody overene praxi jen zvysenim ponoru,olaminovanim a dvema srouby. zadne vetsi opicarny z nej o moc lepsi lod neudelaji, protoze pak jde uz o jinou lod. pro zacatek a seznameni je to proste idealni lod a kdyz te to chytne tak pak muzes uz uvazovat o dalsi lodi s dalsima vymozenestma,ale nejdriv to proste chce zjistit jestli te lode budou bavit ;-)
regl kup klidně 30A, rozdíl je celkem zanedbatelný.....
převodovky : dej dotaz na admiral shop, určitě ti odpoví
2 motory:-nejsem si jist jestli je to uveze( a jdou řídit jedním reglem, ....)
MoNaKo DF » Stavba modelu » MoNaKo - dotazy ke stavbě