Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Olaminování dřevěného trupu

Vše co se týká laminování trupů lodních modelů. Jaké tkaniny, jaké pryskyřice, jaké nástroje, postupy a pod.
Kacer37

Re: Olaminování dřevěného trupu

Příspěvek od Kacer37 »

Žádám vás o radu ohledně polaminování nově vyrobeného dřevěného trupu. Jedná se o 140cm dlouhý trup modelu škuneru z konce 18st. Trup je vyřezán a vybroušen ze smrkového dřeva a lepen polyuretanovým lepidlem. Rád bych model plovoucí a v tom případě by asi bylo lepší kvůli vodotěsnosti ho z venku olaminovat. Poradíte mi prosím jestli epoxid či polyuretan? Jakou gramáž a kolik vrstev tkaniny. Trup je tlustý cca 1-1.5cm a pevný by měl být dostatečně. Jde mi tedy spíše jen o tu vodotěsnost. Prozatím jsem stavěl modely jen do skříně a tam jsem toto řešit nemusel. Děkuji.
SH

Příspěvek od SH »

Polyuretan neznám. Pokud si můžeš vybrat mezi epoxidem a polyesterem,vol epoxid. Ale epoxid laminovací (PR102M, L285, a podobné) nikoliv klasickou 1200ku.

Laminování není ani tak kvůli vodotěsnosti jako kvůli tomu, aby dřevo nepopraskalo. Gramáž tkaniny se volí podle tvaru trupu (rohy, ohyby,...) a velikosti. Pro Tvou loďbych dal jednu vrstvu 110g/m2 +/- autobus. Pokud se necítíš v broušení a je nebezpečí probroušení tak vrstvy dvě. Pokud je tam samý ostrý ohyb, tak dvě vrstvy 80g/m2...
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Touhle tkaninou tři vrstvy.Určitě jednu probrousí
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Určitě bych dal tři vrstvy, gramáž klidně všechny 80, případně poslední jemnější. Ivoš
Kacer37

Příspěvek od Kacer37 »

Děkuji mnohokrát za potřebné rady.
Ještě se zeptám na vaší oblíbenou a odzkoušenou značku a typ lepidla pro voděvzdorný spoj dřevo + laminát...? ( přilepit různé lišty, hranolky, dekly.. ) Ptal jsem se v marketech, ale konkrétní 100%spolehlivé informace mi nebyl nikdo schopen podat...
SH

Příspěvek od SH »

Na epoxidový laminát Epoxy ChS1200 :) , na polyesterový nějaký polyester
SH

Příspěvek od SH »

Pepa Darvaš píše:Touhle tkaninou tři vrstvy.Určitě jednu probrousí
u mě v kroužku mají kluci jen jednu vrstvu.... nesmí probrousit...
Kacer37

Příspěvek od Kacer37 »

Děkuji. Takže Epoxy ChS1200. Četl jsem ještě o UHU endfest 300 , ale obojí je dvousložkové... Budou mít asi vysokou pevnost, ale shaním něco jednosložkového, voděvzdorného, dřevo + epoxid laminát a tak úplně extrémní pevnost není nutná...
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Já přesně nevím na co přesně to bude lepeno o jakou konkrétní věc jde, lae já bych sáhnul po vteřinovém lepidle, dělám tím už snad vše. je to rychlé, pevné a dá se tím i vyplňovat když je něco rychle potřeba, přestříkám aktivátorem a mám klid. Epoxid 1200 samozřejmě jde také, ale doba tuhnutí je dlouhá a UHU Když slyším toto slovo, tak šílím, já jsem to ještě nikdy nepoužil na modely. Je to drahé, proč za to tak utrácet. Všechno řeším vteřiňákem, všechno dodnes drží.
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Taď jsi to trošku zamotal. Mluvíš o laminování, nebo lepení něčeho k laminátu? Na laminování doporučuji laminovací pryskyřici, dřív se značila 285, dneska už asi jinak. Laminovací pryskyřice je dvousložková, poměrně řídká a dobře se s ní pracuje, dobře prosycuje tkaninu. Dřív jsem laminoval i ChS1200 a jejími klony, ale tato dvousložková pryskyřice je relativně hustá (konzistence medu) a tudíž se s ní pracuje hůř (ale jde nahřát, případně naředit za cenu zhoršení pevnosti). Lepení k laminátu je složitější záležitost, pro solidní spoj to chce narušit povrchovou vrstvu laminátu. Potom jde lepit i vteřiňákem, nebo třeba 5min. epoxy. Tím si zafixuješ díl a potom můžeš v případě potřeby lepit třeba zase laminovací pryskyřicí (a čekat patřičnou dobu). Právě vteřinové lepidlo dává překvapivě dobře držící spoj. Vyzkoušeno na větších modelech větroňů :cool:
Kacer37

Příspěvek od Kacer37 »

Šlo mi o polaminování dřevěného trupu - to tedy vyřeším dle mě zde daných rad (ZA KTERÉ VELICE DĚKUJI) - laminovací epoxid + 3vrstvy 80tky tkaniny a následné broušení...

Potom mě napadlo ještě se v rychlosti zeptat na vhoné voděvzdorné lepidlo na polepení toho již polaminovaného trupu nad hlavní oděrkou balzovými, či dýhovými rádoby prkénky ( pro větší modelovost ), nalepit víka střílen, rámečky oken apod. Tyto věci nejsou tedy konstrukčně zásadní a pevnostně zvláště náročné, ale držet by měly - navíc dlouhodobá fixace pro dostatečné zaschnutí dvousložkového lepidla by byla asi celkem problematická... Proto mě zájímalo lepidlo jednosložkové...

Omlouvám se - nechtěl jsem to motat - asi jsem měl po zodpovězeném dotazu na polaminování založit nové vlákno..
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

existuji epoxidova lepidla s dobou schnuti 5, 12 nebo 30 minut... krome vterinoveho rychlejsi asi nenajdes
Obrázek
NeJaToD team
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Podobné epoxidu jsou dobrá věc, ale je problém cena!!! Jelikož mluvím teď za sebe, já toto používat , tak bych se nedoplatil co toho potřebuji. Řešení je opravdu ten vteřiňák.
Přema

Příspěvek od Přema »

Zkus Purex,schne déle než vteřiňák,musíš to ale zajistit a dát pozor,aby ti moc "kolem"nevypěnil,skalpelem nebo žiletkou kolem se dá odřezat a odolává i acetonu
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Kacer37 píše:Potom mě napadlo ještě se v rychlosti zeptat na vhoné voděvzdorné lepidlo na polepení toho již polaminovaného trupu nad hlavní oděrkou balzovými, či dýhovými rádoby prkénky ( pro větší modelovost ),
Nešlo by na ty prkénka použít chemoprén?
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Přema píše:Zkus Purex,schne déle než vteřiňák,musíš to ale zajistit a dát pozor,aby ti moc "kolem"nevypěnil,skalpelem nebo žiletkou kolem se dá odřezat a odolává i acetonu
Jenom né Purex, na laminátu nedrží a schne moc dlouho. A né do vody chemoprén.Po nasáknutí odskakují detaily jako kdyby nebyly přilepený.Nejlepší je opravdu ten vteřiňák a aktivátor.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ani ty rychle epoxy lepidla nejsou spatne, pokud vim tak s nimi Dada lepil hlinikove platovani na Rodney, jen ho v rozich prichitil vterinakem, aby ho nemusel tech par minut drzet...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

purex a veškerá vypěnující polyuretanová lepidla drží na kvalitním laminátu výborně , problém s nedržením je problém v laminování - bud příliš tužidla které se objeví na povrchu výrobku či jiný technologický průšvih, případně nedostatečné odstranění zbytků separátoru z výrobku.
Dobrý laminát je chemicky neutrální na povrchu (a měl by být i uvnitř)......
Je málo materiálů na kterých polyuretanové vypěnující lepidlo nedrží ,ale většinou jde o materiály typu igelit či silikon nebo povrchy mastné .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Kacer37

Příspěvek od Kacer37 »

Děkuji všem za odpovědi a rady! Zkusím nejprve ten vteřiňák + aktivátor a uvidím... Hodně zdaru v roce 2011!!
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jen upozornění, pokud chceš tu balzu nebo čim to nakonec budeš polepovat mořit, tak jedině ještě před nalepením na laminát. vteřiňák i epox se nasaje do dřeva a pak mořit nejde
Obrázek
NeJaToD team
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Pepa Darvaš píše:A né do vody chemoprén.Po nasáknutí odskakují detaily jako kdyby nebyly přilepený.
Nevím jaký chemoprén používáte, ale já to lepil universálním a po čtyřhodinovém namočení ve vodě to furt drží a nezdá se mi, že by to mnělo snahu odskočit.
petr hájek

chemoprén drží , jen platí to samé co o držení polyuretanových lepidel........má však nevýhodu (někdy výhodu) že je stále pružný.
SH

Příspěvek od SH »

chemoprén stárne. A po čase (v řádu 2-3let) začne povolovat. To je má zkušenost s jeho ať už s modelářskými nebo nemodelářskými aplikacemi.
petr hájek

SH píše:chemoprén stárne. A po čase (v řádu 2-3let) začne povolovat. To je má zkušenost s jeho ať už s modelářskými nebo nemodelářskými aplikacemi.
stárne zcela určitě je to kaučuk , reaguje s UV zářením , tedy čím menší plocha tím rychleji zkřehne od krajů , velká plocha bude držet lépe , proto na pružné spoje v malých rozměrech používám nejraději konstrukční polyuretan(je to ten kterým se lepí spací nástavby na budky kamionů tudíž laminát na laminát , nebo laminát na plech(AL nebo železný , to podle výrobce auta).
Každopádně základem dobrého držení je odmaštění v kombinaci s mechanickým zdrsněním( pokud nejde o vteřinová lepidla řídké konzistence) a kvalitní základní materiál lepeného výrobku, ale to platí u lepení všeobecně a vždy.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

petr hájek píše:...nejraději konstrukční polyuretan(je to ten kterým se lepí spací nástavby na budky kamionů tudíž laminát na laminát , nebo laminát na plech(AL nebo železný , to podle výrobce auta).
Mohl by jsi upřesnít název, popřípadě typ, kde se dá v malém (do 1kg nebo 1 l) opatřit, potřebuji potáhnout dýhou vcelku plochu cca 140x15 cm (bok plachetnice.
Dík..
A je To . . . .!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Laminování trupů lodních modelů“