Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Formy, formičky, NEodlévání ....

Jak postupovat při...
Odpovědět
pavelst

Re: Formy, formičky, NEodlévání ....

Příspěvek od pavelst »

Zdravím všechny.

Možná se divíte proč zakládám nové vlákno o "odlévání", když už tady jedno je. Původní vlákno by mělo sloužit pro "opravdu" praktické návody jak "odlít" potřebné součástky. Tady popíšu jak jsem vytvořil hlavně kanónů na USS Essex (vlákno v H.P. rozestavěné).

Po zahájení stavby jsem už s předstihem začal řešit problém "jak vyrobit hlavně". Snažil jsem se najít všechny možné informace o metodách odlévání drobných dílů v serii cca 50 ks. Na fóru mojehobby sice nějaké postupy jsou, ale nikdo nenapsal kup toto, bude tě to stát toto, udělej to takto, výsledek bude takový. Sice jsem tam našel několik dobrých odkazů na výrobce odlévacích priskyřic, ale nechtěl jsem investovat např. 3000,- do koupě 2 kg. epoxidu, kterým by to mělo jít. Na stránkách http://www.ship.modelarstwo.org.pl/odlew1.htm je sice docela dobře popsaná metoda, ale nějak mě nepasoval ten "wosk" (možná jsem si to jenom špatně přeložil). Na stránkách Rope spolku ( konkr. Victory) jsou taky fotky forem na odlévání, ale ta moje japonština :lol:.

Nakonec mě napadla myšlenka, že metodu odlévání nepotřebujeme jenom my "blázni modeláři", ale třeby i někdo jinej. Kdo? Třeba zubní laboranti. Náhodou můj kamarád má zubní labolatoř, tak jsem za ním vyrazil s tímto nápadem. Naštěstí je přístupnej různejm blbostem, tak řekl: jasně, to zmáknem :lol: . Jeho velice ochotná maminka, která v oboru dělá přece jenom "pár" let (a hlavně má spoustu "zkušeností") vymyslela následující metodu (údajně se takto dřív dělali protézy, akorát z jiných materiálů):

Nejdřív jsem nechal udělat model kanónů u soustružníka (neměl jsem žádné rozměry, jenom jsem po něm chtěl délku 38 a 42 mm, na tvar dostal pár fotek). Původně jsem mu to zadal jenom na zkoušku, nakonec jsem výsledek jeho práce nechal tak jak se mu to povedlo. Jenom upozorním na fakt, že to byl třetí soustružník který to byl ochoten udělat, první dva mě s takovou .... poslali .... Takže nejdřív modely:
Obrázek Obrázek

Dopředu upozorním na velikost čepů, která neodpovídá měřítku. Na dolní palubě jsem je neupravoval, na horní budu upravovat.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Jako rámeček na formu se použila kyveta se zámky pro přesné zpětné složení. Modely hlavní se naseparovali parafínovým olejem a jako formovací hmota se použila dentální sádra.
Obrázek
"Dentální" sádra je tvrdší déle tuhne než "normální" sádra.
Hlavně se umístily do sádry tak aby sádry byla v polovině průřezu.
Obrázek
Při této velikosti se střed trefuje špatně, ale vzhledem k pomalutuhnoucí sádře se povrch pěkně zaškrabával při tuhnutí.
Obrázek Obrázek
Po úplném zatuhnutí se povrch naseparoval opět parafínovým olejem.
Obrázek
Do druhé části kyvety jsme dali sádru a následně na "vibrátoru" a prsty jsme dostávali sádru do všech koutů.
Obrázek Obrázek
Nakonec se srovnal povrch a nechalo vytvrdnout.
Obrázek Obrázek
Po úplném vytvrdnutí se poloviny opatrně rozdělili a vyjmuli se z formy modely.
Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Vzhledem k tomu, že jsme na separaci sádry použili parafínový olej, museli jsme formy řádně očistit. Jednoduše se lehce vyvařili ve vodě s Jarem.
Obrázek

Na separaci jsme použili přípravek Isodent

Obrázek

Formy se Isodentem natřeli

Obrázek

a nechali uschnout

Obrázek

Tím jsme měli formy připravené.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Po nachystání forem jsme přistoupili k lisování hlavní. Jako materiál jsme použili Duracryl Plus.
Obrázek
Podle návodu jsme namíchali směs prášku a tvrdidla.
Obrázek Obrázek
Po důkladném promíchání jsme počkali než Duracryl tzv. nelepil na prsty a dostatečné množství (raději trošku víc) jsme dali do spodní formy.
Obrázek Obrázek Obrázek
Potom jsme přiložili horní formu a šup s tím do lisu.
Obrázek Obrázek Obrázek
Potom jsme nechali Duracryl vytvrdit a opatrně jsme obě poloviny forem rozdělali.
Obrázek Obrázek
Následovalo opatrné vyloupnutí hlavní.
Obrázek Obrázek
Nakonec odřezání a obroušení přelitků. Formy šli použít (poškozená separece se obnovila) ještě několikrát, tady záleží hlavně na tvrdosti sádry a kvalitě nachystání první formy.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“