Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

ROPEWALK a jiné postupy na pletení lan

Jak postupovat při...
kartonist

Re: ROPEWALK a jiné postupy na pletení lan

Příspěvek od kartonist »

pavelst píše:Dneska jsem narazil na tohle: http://www.ship.modelarstwo.org.pl/ropewalk_t.htm

takže jde to.

Pavel
Tak to je bomba. Konstrukce vypadá velmi jednoduše (když odmyslím obrábění a pájení mosazi), ale zajímalo by mě, jestli je založena čistě na odhadu anebo má nějaký provaznicko-mechanický podklad. Nejvíce dumám nad těmito otázkami:
  • [li]Jak je řízena rychlost otáčení malých cíveček, resp. jestli jsou jen přitlačovány pružinkami na svých osách a otáčí se na nich pouze tahem odvíjených pramenů lana.[/li][li]Jak našel poměr rychlosti otáčení hlavy s cívkami (strašně rychlý) vůči navíjení hotového lana.[/li][li]A naposled - proč hotové lano neprotáčí okolo jeho osy jak na klasickém ropewalku, ale jen ho navinuje.[/li]
Marecki

Příspěvek od Marecki »

kartonist píše:
pavelst píše:Dneska jsem narazil na tohle: http://www.ship.modelarstwo.org.pl/ropewalk_t.htm

takže jde to.

Pavel
Tak to je bomba. Konstrukce vypadá velmi jednoduše (když odmyslím obrábění a pájení mosazi), ale zajímalo by mě, jestli je založena čistě na odhadu anebo má nějaký provaznicko-mechanický podklad. Nejvíce dumám nad těmito otázkami:
  • [li]Jak je řízena rychlost otáčení malých cíveček, resp. jestli jsou jen přitlačovány pružinkami na svých osách a otáčí se na nich pouze tahem odvíjených pramenů lana.[/li][li]Jak našel poměr rychlosti otáčení hlavy s cívkami (strašně rychlý) vůči navíjení hotového lana.[/li][li]A naposled - proč hotové lano neprotáčí okolo jeho osy jak na klasickém ropewalku, ale jen ho navinuje.[/li]
Witajcie !

Instrukcja budowy tego ropewalka byla w magazynie Ships in Scale !
Kopia w jezyku rosyjskim jest na stronie :
http://www.shipmodeling.ru/ropemaking.php
Moj ropewalk jest troche inny - ma 4 szpulki oraz rozne regulacje nie przewidziane w projekcie Toma Nance .

Pozdrawiam
Marek
http://www.ship.modelarstwo.org.pl/
52°23'16"N 16°56'45"E
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Witam Marku,
Mam pytanie: dlaczego zdecydowales sie na cztery szpulki zamiast trzech? Moze sie myle (nie specjalizuje sie w statkach zaglowych), jednak najczesciej spotykalem sie z linami z trzema promieniami.
Pozdrawiam, Zdenek
Marecki

Příspěvek od Marecki »

Czesc Zdenek !

Linka z 4 nitek ma ladniejszy i gesciejszy splot , ktory w modelu wyglada bardziej naturalnie .
Oczywiscie moj ropewalk moze krecic linki z 4 jak i z 3 nitek - do wyboru .

Bardzo przepraszam ze na Waszym (Czeskim) Forum pisze w jezyku polskim .

Pozdrawiam
Marek
52°23'16"N 16°56'45"E
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Byl jsem požádán (co pravda jediným člověkem, nicméně požádán), abych přeložil komunikaci s Marecki. Dnes se o to pokouším a doufám, že tím nikoho neurazím. Polština je sice velmi podobný jazyk, ale...
Witajcie !

Instrukcja budowy tego ropewalka byla w magazynie Ships in Scale !
Kopia w jezyku rosyjskim jest na stronie :
Moj ropewalk jest troche inny - ma 4 szpulki oraz rozne regulacje nie przewidziane w projekcie Toma Nance .

Pozdrawiam
Marek
52°23'16"N 16°56'45"E
Překlad:
Zdravím!
Návod na stavbu tohoto ropewalk-u byl v časopise Ships in Scale!
Kopie v ruštině je na stránce:
Můj ropewalk je trošku odlišný - má 4 cívky a různé regulace, se kterými v projektu Toma Nance nebylo počítáno.

Zdravím
Marek
Konec překladu

Můj dotaz byl, proč lana splétá ze čtryř pramenů (ze své zkušenosti vím, že většinou se používají třípramenná lana)

Markova odpověď:
Czesc Zdenek !

Linka z 4 nitek ma ladniejszy i gesciejszy splot , ktory w modelu wyglada bardziej naturalnie .
Oczywiscie moj ropewalk moze krecic linki z 4 jak i z 3 nitek - do wyboru .

Bardzo przepraszam ze na Waszym (Czeskim) Forum pisze w jezyku polskim .

Pozdrawiam
Marek
Překlad:

Ahoj Zdenku!
Lano ze čtyř pramenů je pěkněji a hustěji spleteno a na modelu působí přirozenějším dojmem.
Samozřejmě se na mém ropewalk-u dají splétat lana jak ze 4, tak ze 3 pramenů, podle vlastního výběru.

Velice se omlouvám, že na Vašem (Českém) Fóru píšu polsky.

Zdravím,
Marek
Konec překladu

Takže toliko můj pokus o překlad. Pokud se někomu nelíbí nebo mu připadá nesprávný, ať mě laskavě doplní/opraví.
Zdenek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zdenek, Marek: Díky vám oběma. :)

Mohu poprosit o detailní foto lana ze čtyř pramenů? Díky.

Radek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Czesc Marku!

Czy moglbys ewentualnie pokazac zdjecie (detal) linki skreconej na Twoim ropewalk-u? Sa tutaj lidzie bardzo zaintersowani w tej sprawie. Dzieki.

Pozdrawiam,
Zdenek

Česká verze:
Ahoj Marku!
Mohl bys eventuálně ukázat fotografii (detail) lana navinutého na tvém ropewalk-u? Jsou tu lidé, které by to velmi zajímalo.
Díky.
Měj se,
Zdenek
Marecki

Příspěvek od Marecki »

Ahoj !

Mam zdjecia z pierwszych prob skrecania linki .
Caly czas robie rozne proby z roznymi ustawieniami ropewalka i na roznych rodzajach nitek .
Jezeli macie jakies pytania to prosze smialo pytajcie - ja postaram sie odpowiedziec !

Obrázek

Obrázek

Hi !

I have with first tests picture turning thin lines .
I do the all the time the different tests from different settings the ropewalka and on different kinds of threads .
If you have some questions this I ask boldly ask - I will try to answer !
Naposledy upravil(a) Marecki dne úte pro 05, 2006 21:30, celkem upraveno 1 x.
miple

Příspěvek od miple »

Zdravím. Dovolte mi oživit toto téma. Myslíte že by šlo tímto způsobem plést i lana k bojové technice 1/35? Materiál by byl měděné drátky z elektro cívek, tedy teňounké. Zatím je pletu tak, že tři drátky přichycené k desce motám vrtačkou. Je ale problém v tom, že směrem od vrtačky jsou závity více utáhlé než na straně u desky. Řešení asi bude v tom člunku, ale je otázkou, zda by se posouval.
SH

Příspěvek od SH »

myslím, že jediná možnost jak to zjistit je - zkusit to.
pokud by se posouvat nechtěl, šlo by ho nuceně táhnout lankem, které by se navíjelo synchronně s skroucením. to mě tak napadlo - nezkoušeno.
marsalv

Příspěvek od marsalv »

Přikládám pár fotek právě dokončeného ropewalku. Měla by na něm jít bez problému dělat lana v celkové délce cca 1 m, což je ve většině případu dostačující délka. No a když už jsem byl v tom snažení, udělal jsem si i omotávačku lan. Ta může pracovat jak v ručním režimu, tak s motorkem (využil jsem část komponent z ropewalku).

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“