Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Délka vlečného lana s navijákem

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Délka vlečného lana s navijákem

Příspěvek od ladous »

Vážení přátelé,
zajímalo by mě, jaká je optimální délka vlečného lana navinutého na naviják, aby bylo ještě použitelné v celé délce. Podle různých fotek předpokládám, že metr je málo a deset metrů asi už moc ;).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Prosil bych toho, kdo hlasoval pro:
Nad 7 metrů
aby tu napsal, zda to myslí vážně, popř. i další užitečné informace :shock:.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Keba

Příspěvek od Keba »

Podle mě tři metry bohatě stačí. Příliš dlouhé vlečné lano nedává smysl, protože se tím snižují manévrovací schopnosti celého soulodí. Taky záleží na velikosti remorkéru. Pokud bude remorkér do 70cm délky trupu, podle mě stačí tři metry. Pokud je remorkér větší, je možná dobré půl metru přidat. Je totiž potřeba počítat jedna se vzdáleností mezi trupem remorkéru a vleku ale taky se vzdáleností háku a zádí remorkéru.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Keba

Příspěvek od Keba »

Ještě jedna věc ohledně lana na navijáku. Pokud je na bubnu navijáku navinuta příliš silná vrstva lana a lano není opravdu dobře utažené a těsně navinuté, bude se lano při tažení zařezávat do vrstev a může se tak zamotat. Experimentálně to mám ověřeno. Když se lano zařízne a tah při odvíjení není dostatečně silný, pak naviják navíjí na obě strany.
I proto bych se přílišné zásoby lana na navijáku vzdal.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Pokud bude remorkér do 70cm délky trupu, podle mě stačí tři metry. Pokud je remorkér větší, je možná dobré půl metru přidat. Je totiž potřeba počítat jedna se vzdáleností mezi trupem remorkéru a vleku ale taky se vzdáleností háku a zádí remorkéru.
Samozřejmě jsem počítal teprve vzdálenost, až lano opustí loď. Kolik lana padne na samotný systém v modelu je velmi individuální podle technického řešení...
Jinak si myslím, že to lano nikdy na buben nenamotám celé :arrow: při třímetrovém lanu stačí naviják bezpečně dimenzovat na nějakých dva a půl metru ;).
Ještě jedna věc ohledně lana na navijáku. Pokud je na bubnu navijáku navinuta příliš silná vrstva lana a lano není opravdu dobře utažené a těsně navinuté, bude se lano při tažení zařezávat do vrstev a může se tak zamotat. Experimentálně to mám ověřeno. Když se lano zařízne a tah při odvíjení není dostatečně silný, pak naviják navíjí na obě strany.
I proto bych se přílišné zásoby lana na navijáku vzdal.
I toto už jsem si, bohužel, ověřil na "vlastní kůži". Po dlouhých pokusech jsem zjistil, že naviják bezpečně navine něco přes jeden metr. Ovšem v 60 cm modelu se zázraky dělat nedají :cry:.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“