Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
H.M.S. Victory
Re: H.M.S. Victory
Uvazujem nad stavbou modelu H.M.S. Victory v mierke cca. 1:72 (dlzka 1385mm). Mam uz aj planky, ale pre nedostatok casu a moznosti zhanania materialu (a aj moju lenivost, priznavam) uvazujem nad stavebnicou. Konkretne od firmy CalderCraft (JoTiKa).
http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768/Nelson_12.htm
Ta cena zodpoveda kvalite, takze to nie je problem. Problem je tuto stavebnicu na Slovensku / v CR zohnat. Nikto to nedovaza. Neviete niekto o firme, co predava aj znacku CalderCraft? Vsetci mi odpovedaju, ze je to draha znacka a nikto by to nekupoval, tak to nevozia.
Nemate niekto linky na pekne modely tejto lode?
http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768/Nelson_12.htm
Ta cena zodpoveda kvalite, takze to nie je problem. Problem je tuto stavebnicu na Slovensku / v CR zohnat. Nikto to nedovaza. Neviete niekto o firme, co predava aj znacku CalderCraft? Vsetci mi odpovedaju, ze je to draha znacka a nikto by to nekupoval, tak to nevozia.
Nemate niekto linky na pekne modely tejto lode?
Premluvit je aby to poslali nejde? No a mozna pri cene te stavebnice, by mozna nebyl takovy problem si udelat vylet :-) Treba jen k tomu nemeckemu distributorovi... Navic ten by to mozna taky mohl poslat...
Nevidím v tom problém, nakupuji v zahraničí celkem bez problémů, abychom si rozumněli - ne kartou přes internet, ale bankovním převodem.
Většinou e-mailem vykoresponduji podmínky dodávky, možnost bankovního převodu a výši platby, realizaci zásilky - transport a eventuelní pojištění. Zatím jsem se nesetkal s odmítnutím, jednání bylo vždy korektní a bezproblémové.
Platbu jsem vždy prováděl z České spořitelny z konta a vypsání mi poprvé prováděla pracovnice ČS a dnes už mi převod dělá pomocí internetového bankingu dcera.
Jde o to zkusit to poprvé na nějaké menší věci, a pak už to jde samo.
Většinou e-mailem vykoresponduji podmínky dodávky, možnost bankovního převodu a výši platby, realizaci zásilky - transport a eventuelní pojištění. Zatím jsem se nesetkal s odmítnutím, jednání bylo vždy korektní a bezproblémové.
Platbu jsem vždy prováděl z České spořitelny z konta a vypsání mi poprvé prováděla pracovnice ČS a dnes už mi převod dělá pomocí internetového bankingu dcera.
Jde o to zkusit to poprvé na nějaké menší věci, a pak už to jde samo.
honza čižule
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen. Heinz Wilhelm Guderian
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen. Heinz Wilhelm Guderian
Pisal som priamo vyrobcovi (JoTiKa) a z ich strany to nie je problem poslat. Na dobierku sice nechcu posielat, ale platba bankovym prevodom a nasledne zaslanie pre nich nie je ziadny problem.
Problem je iba z mojej strany - platba dopredu bankovym prevodom mi nie je zrovna po chuti. Aj ked som na tuto firmu cital na nete len same chvaly, takze nejake problemy s neposlanim by snad nemali byt. Problem je jazykova bariera - to dohodnutie podmienok a pod. A "ucit" sa to na nakupe za vyse 40000Sk sa mi zrovna nechce...
Problem je iba z mojej strany - platba dopredu bankovym prevodom mi nie je zrovna po chuti. Aj ked som na tuto firmu cital na nete len same chvaly, takze nejake problemy s neposlanim by snad nemali byt. Problem je jazykova bariera - to dohodnutie podmienok a pod. A "ucit" sa to na nakupe za vyse 40000Sk sa mi zrovna nechce...
-
Guest
Upozornění pro stavitele modelu HMS Victory od fy Jotika - dodávané měděné plechy obšívky podvodní části trupu nejsou správné. K modelu jsou přiloženy plechy s náznakem hřebů pouze po obvodu, což bylo používáno v počátcích v letech cca 1760-1770, později se plechy přibíjely po celé ploše. Ve firmě Jotika vycházeli z chybného předpokladu, že Victory byla postavena v počátcích plátování obšívky a nevzali do úvahy fakt, že její měděná obšívka byla NĚKOLIKRÁT vyměněna! Victory prošla velkou generální opravou před r.1805 a její měděná obšívka byla vykonána "novější" metodou s hřeby po celé ploše měděného plátu.
Měl jsem možnost přečíst si recenzi na tuto stavebnici v časopise Model Boats. Zřejmě se jedná o jednu z "nejvymakanějších" stavebnic této lodi, jakou zatím kdo vyrobil, údajně i pokud jde o historickou přesnost. Pokud jsem dobře pochopil, stavebnice představuje vzhled v době bitvy u Trafalgaru. Recenzent je zkušeným stavitelem historických plachetnic a vydal dokonce několik knih na toto téma (Keith Julier).
Výrobce jde tak daleko, že pokud si u něho zákazník svoji stavebnici zaregistruje (je to doporučováno), v připadě, že dojde k nějaké změně z důvodu novějších historických údajů apod., posílají změněné či upravené díly, aby i ti, co koupili starší verzi stavebnice, mohli tu svoji "apdejtovat". Vzhledem k tomu, že recenzent stavěl Victory zhruba 1,5 roku (dost intenzivně), nehrozí velké nebezpečí, že by se úpravy nedaly zohlednit. Nejedná se nikdy o nic zásadního.
O nedokonalosti plátování se KJ nezmiňoval. Možná to přehlédnul nebo o tom neví. Z toho co píše, jsem ale nabral dojem, že si před stavbou vždy sežene maximum podkladů a informací a v průběhu svých recenzí vždy upozorňuje na nedostatky. Výrobce (JoTiKa) údajně většinu jeho věcných připomínek k tomuto modelu přijal a provedl úpravy.
Pokud jde o cenu a platbu, vím, že někteří výrobci jsou u těch nákladných stavebnic ochotni a schopni dodávat stavebnice "per partes", tedy po částech, umožňujících postavení určitého celku a po další platbě posílají další části, až do úplného dokončení modelu. Nevím bohužel, jak se k tomuto způsobu prodeje staví JoTiKa.
Tato stavebnice je navrhována v AutoCad-u, díly jsou vyřezávány laserem (údajně velice přesně, takže není nutno skoro nic pracně dolaďovat), dále stavebnice obsahuje spoustu kovových odlitků a fotoleptaných součástek. Samozřejmostí jsou různé průměry a odstíny nití na zhotovení takeláže, perfektní kvalita všeho materiálu (dřeva). Trup je stavěm metodou dvojího plaňkování.
Podle fotografií v recenzi to všechno vypadá opravdu perfektně a hotový model působí vskutku impozantně.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal, ale nějak mi to nedalo...
Výrobce jde tak daleko, že pokud si u něho zákazník svoji stavebnici zaregistruje (je to doporučováno), v připadě, že dojde k nějaké změně z důvodu novějších historických údajů apod., posílají změněné či upravené díly, aby i ti, co koupili starší verzi stavebnice, mohli tu svoji "apdejtovat". Vzhledem k tomu, že recenzent stavěl Victory zhruba 1,5 roku (dost intenzivně), nehrozí velké nebezpečí, že by se úpravy nedaly zohlednit. Nejedná se nikdy o nic zásadního.
O nedokonalosti plátování se KJ nezmiňoval. Možná to přehlédnul nebo o tom neví. Z toho co píše, jsem ale nabral dojem, že si před stavbou vždy sežene maximum podkladů a informací a v průběhu svých recenzí vždy upozorňuje na nedostatky. Výrobce (JoTiKa) údajně většinu jeho věcných připomínek k tomuto modelu přijal a provedl úpravy.
Pokud jde o cenu a platbu, vím, že někteří výrobci jsou u těch nákladných stavebnic ochotni a schopni dodávat stavebnice "per partes", tedy po částech, umožňujících postavení určitého celku a po další platbě posílají další části, až do úplného dokončení modelu. Nevím bohužel, jak se k tomuto způsobu prodeje staví JoTiKa.
Tato stavebnice je navrhována v AutoCad-u, díly jsou vyřezávány laserem (údajně velice přesně, takže není nutno skoro nic pracně dolaďovat), dále stavebnice obsahuje spoustu kovových odlitků a fotoleptaných součástek. Samozřejmostí jsou různé průměry a odstíny nití na zhotovení takeláže, perfektní kvalita všeho materiálu (dřeva). Trup je stavěm metodou dvojího plaňkování.
Podle fotografií v recenzi to všechno vypadá opravdu perfektně a hotový model působí vskutku impozantně.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal, ale nějak mi to nedalo...
-
Guest
Ahoj Zdenku,
hoši z JoTiKy holt šlápli vedle, i mistr tesař se někdy utne... Na téma měděného plátování HMS Victory viz hodnotnou www:
http://home.att.net/~ShipModelFAQ/Resea ... opper.html
Stránky vřele doporučuji i ostaním lodním modelářům, np.různé rady na černění mosazných děl atd. Připravuju přehled nejlepších www pro modeláře a zájemce o "historické" plachetnice viděno očima námořníka z povolání. Na "stará" kolena jsem opět začal modelařit, teď se rozkoukávám po webu.
Kpt.KL
hoši z JoTiKy holt šlápli vedle, i mistr tesař se někdy utne... Na téma měděného plátování HMS Victory viz hodnotnou www:
Stránky vřele doporučuji i ostaním lodním modelářům, np.různé rady na černění mosazných děl atd. Připravuju přehled nejlepších www pro modeláře a zájemce o "historické" plachetnice viděno očima námořníka z povolání. Na "stará" kolena jsem opět začal modelařit, teď se rozkoukávám po webu.
Kpt.KL
-
Guest
Ahoj Zdenku,
Stránky http://home.att.net/~ShipModelFAQ/ vřele doporučuji i ostaním lodním modelářům, np.různé rady na černění mosazných děl atd. Připravuju přehled nejlepších www pro modeláře a zájemce o "historické" plachetnice viděno očima námořníka z povolání. Na "stará" kolena jsem opět začal modelařit, teď se rozkoukávám po webu.
Kpt.KL
Stránky http://home.att.net/~ShipModelFAQ/ vřele doporučuji i ostaním lodním modelářům, np.různé rady na černění mosazných děl atd. Připravuju přehled nejlepších www pro modeláře a zájemce o "historické" plachetnice viděno očima námořníka z povolání. Na "stará" kolena jsem opět začal modelařit, teď se rozkoukávám po webu.
Kpt.KL
-
Guest
Modely fy JoTiKa představují skutečně to nejlepší, co se na trhu vyskytuje, a co je hlavní, stále se zlepšují. Ačkoliv žádný jejich model není zcela perfektní, lze je jednoznačně doporučit - u některých stačí menší úpravy a model lze povýšit do kategorie tzv. muzejních. Vynikající ukázky upravené stavebnice fregaty Diana jsou na www:
http://blog.dreamwiz.com/kingkah/
nebo http://modelers.tallshipmodels.com/dianaproject.htm
K základní úpravě modelů fy JoTiKa patří úprava palub - ty ve stavebnicích jsou příliš zjednodušené a neodpovídají skutečnosti. Rovněž výzdoby přídě a zádě jsou u některých kitů poněkud "hrubé".
Za nejlépe propracované stavebnice považuji kromě HMS Victory HMS Bounty, HMS Endeavour a HM Bomb Ketch Granado.
Kpt.KL
http://blog.dreamwiz.com/kingkah/
nebo http://modelers.tallshipmodels.com/dianaproject.htm
K základní úpravě modelů fy JoTiKa patří úprava palub - ty ve stavebnicích jsou příliš zjednodušené a neodpovídají skutečnosti. Rovněž výzdoby přídě a zádě jsou u některých kitů poněkud "hrubé".
Za nejlépe propracované stavebnice považuji kromě HMS Victory HMS Bounty, HMS Endeavour a HM Bomb Ketch Granado.
Kpt.KL
S tymi medennymi platmi je tam viac odlisnosti. Jedna odlisnost je uz spomonany sposob uchytenia a druha odlisnost je ich orientacia. Jeden sposob orientacie je ten, ako je na modeli od JoTiKa, iny je napr. u Revell, kde je niekolko hornych radov vodorovne s ciarou ponoru...
-
Guest
Zdravím,
stavět tuto loď jen podle plánů je opravdu skoro celoživotní dílo.V mém případě 35 let dle plánů firmy Vincenzo Lusci v měřítku 1:98.Hlavními nepřáteli při zahájení stavby byli : nedostatek informací, technologické problémy s výrobou některých dílů ( např.děla, jsou odlévaná, reliéfy galérie atd.).Nevím, zda současný stav lodi v Portsmouthu koresponduje se stavem lodi v době bitvy u Trafalgaru, či restaurátoři povolili uzdu ( modrý portál, nadehtované koše, čeleň, atd ).
V současné době řeším patinaci a fixaci větrem naplněných plachet.Poraďte.
Petr - fanda do plachet a precizní ruční práce
stavět tuto loď jen podle plánů je opravdu skoro celoživotní dílo.V mém případě 35 let dle plánů firmy Vincenzo Lusci v měřítku 1:98.Hlavními nepřáteli při zahájení stavby byli : nedostatek informací, technologické problémy s výrobou některých dílů ( např.děla, jsou odlévaná, reliéfy galérie atd.).Nevím, zda současný stav lodi v Portsmouthu koresponduje se stavem lodi v době bitvy u Trafalgaru, či restaurátoři povolili uzdu ( modrý portál, nadehtované koše, čeleň, atd ).
-
Guest
Můžete, prosím, dát na fórum nějakou fotografii Vašeho modelu?Zdravím,
MM
Za tie fotky sa prihováram aj ja. A pokiaľ možno, tak aspoň v 1600x1200
K tým plachtám:
1) Patinácia: Môžeš ich nechať celé leto na slnku a zažltnú aj samé, alebo im pomôž vypraním v tmavom čaji (bez cukru
).
2) "Nafúknutie" od vetra: Na niektorom webe som videl zahýbanie rohov, ich prešitie a zašitie drátu do vnútra - potom si ich vytvaruješ ako chceš. Alebo ich poriadne naškrobiť a usušiť zavesené za rahno a rohy a s pytlíkom piesku vnútri, aby sa vytvarovali. Ako "nafúknuť" kosatky, aby to vyzeralo realisticky, to netuším - aby to nevyzeralo ako guľatá plachta v bezvetrí.
K tým plachtám:
1) Patinácia: Môžeš ich nechať celé leto na slnku a zažltnú aj samé, alebo im pomôž vypraním v tmavom čaji (bez cukru
2) "Nafúknutie" od vetra: Na niektorom webe som videl zahýbanie rohov, ich prešitie a zašitie drátu do vnútra - potom si ich vytvaruješ ako chceš. Alebo ich poriadne naškrobiť a usušiť zavesené za rahno a rohy a s pytlíkom piesku vnútri, aby sa vytvarovali. Ako "nafúknuť" kosatky, aby to vyzeralo realisticky, to netuším - aby to nevyzeralo ako guľatá plachta v bezvetrí.
Môj mail je
mitom@pobox.sk
Už sa teším na fotečky a už dopredu díky.
mitom@pobox.sk
Už sa teším na fotečky a už dopredu díky.
-
Guest
Když už jsme u Francouzů, přidám další odkaz. Je spíš o technologii, možná pro začátečníky, ale vše dobře ilustrované (pro ty, co umí jako já jen "un po' italiano").
http://gabierschimeriques.free.fr/modelisme/
Nicméně jsou tam i odkazy na modely. (částečně se kryje s předchozím od Kapitána...)
BTW: Všimli jste si, jak jsou Francouzi a Španělé důslední ve vystrojování modelů? - U jiných modelářů jsem si jen zřídkakdy všimnul náhradních stěžňů a ráhen, a přitom je každá loď vozila. Ono v měřítku 1:48 si lze dovolit ledasco...
http://gabierschimeriques.free.fr/modelisme/
Nicméně jsou tam i odkazy na modely. (částečně se kryje s předchozím od Kapitána...)
BTW: Všimli jste si, jak jsou Francouzi a Španělé důslední ve vystrojování modelů? - U jiných modelářů jsem si jen zřídkakdy všimnul náhradních stěžňů a ráhen, a přitom je každá loď vozila. Ono v měřítku 1:48 si lze dovolit ledasco...
-
Guest
A ještě jedna lahůdka - španělská verze Victory. Kdyby Nelson prohrál, všichni by teď stavěli Santísima Trinidad admirála Dona Baltazara Hidalgo de Cisneros.
Jsou tu oficiálně k dispozici plány, a to jak v grafické, tak vektorové podobě. Jinými slovy, pokud máte CNC stroj (frézku, laser), můžete si vyrobit polotovary jako v kterékoliv "profi" stavebnici. Autor navrhuje použití některých doplňků od fy. Constructo - pokud si zvolíte jiné měřítko anebo se vám (stejně jako mě) nelíbí, nic vám nebrání je předělat po svém.
Jsou tu oficiálně k dispozici plány, a to jak v grafické, tak vektorové podobě. Jinými slovy, pokud máte CNC stroj (frézku, laser), můžete si vyrobit polotovary jako v kterékoliv "profi" stavebnici. Autor navrhuje použití některých doplňků od fy. Constructo - pokud si zvolíte jiné měřítko anebo se vám (stejně jako mě) nelíbí, nic vám nebrání je předělat po svém.
Plánky pre stavbu modelu H.M.S. Victory:
http://shipmodeling.uw.hu/victory/index.htm
Veľmi dobrý je "variant 3", čo je naskenovaný plán stavebnice od Panart/Mantua 1:78, ktorý je po stavebnici od JoTiKa druhý najlepší model.
(Link prevzatý z diskusie "Model pirátskej lode".)
http://shipmodeling.uw.hu/victory/index.htm
Veľmi dobrý je "variant 3", čo je naskenovaný plán stavebnice od Panart/Mantua 1:78, ktorý je po stavebnici od JoTiKa druhý najlepší model.
(Link prevzatý z diskusie "Model pirátskej lode".)
- thomaslinke
Zdravim,
Skvělé provedení plachet na akčním modelu :arrow: fregaty PANDORA modeláře Tiziana Golliniho. Případné dotazy, jak dělal plachty na svém modelu on, možno zaslat na dole uvedený e-mail.
Webové stránky :arrow: Gerarda Delacroix se spoustou fotografií špičkových, především francouzských modelářů, rozhodně stojí za prohlédnutí, i v souvislosti s modelem HMS Victory.
Foto s laskavým souhlasem pana Gerarda Delacroix, autora vynikající monografie o 118tidělové řadové lodi :arrow: Le Commerce de Marseille 1788-1801 de l'Ingénieur JN Sané
Grâce de photos ? la permission de Monsieur Gerard Delacroix / Copyright Gerard Delacroix
tak tahle Pandora od Golliniho je prostě kouzelná, pastva pro oči..
Já dělám právě taky Pandoru ale to se s tímhle nedá vůbec srovnat (nejen co se plachet týče), je to stavebnice od Constructa, a s plachtama je to bída, to plátno co je ve stavebnici je takový dost silný a neforemný, myslím že by to nevypadalo vůbec dobře. Nejdřív jsem myslel že tam plachty dávat vůbec nebudu, ale pak jsem viděl na modelships.cz že prodávaj plachty k různým lodím (na fotce nevypadaj špatně). Na Pandoru se ale prej nedodávaj, jsou jenom na modely od firem Mantua, Panart a Sergal... Takže leda objednat aspoň to plátno (výrobce je pravděpodobně Aeropiccola), máte s ním někdo zkušenosti, nebo tip kde sehnat jiný dobře vypadající?
..A ještě není tady náhodou někdo kdo taky staví nebo stavěl tuhle loď? Zajímalo by mě co všechno jsem už udělal špatně, případně bych možná ještě něco zachránil..
Tak a je to tu! Stavebnicu H.M.S. Victory od JoTiKa (Caldercraft) mám už doma na stole... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A beh na dlhú trať môže začať...
A kde jsou fotky z první části stavby?

Fotky budú, to sa neboj... 
A detailní fotky stavebnice, hodnocení, zda kvalita splňuje očekávání, popis nákupu (rozebíral jsi to tady dost dlouho)...
Áno, trvalo mi to "trochu" dlhšie, ale to bolo aj tým, že som hľadal aj alternatívne možnosti nákupu (chcel som na dobierku). A tiež som musel tie peniaze nejako znova našetriť, lebo za tie pôvodné som si kúpil nový fotoaparát (teraz sa mi hodí
)
Nakoniec som to kúpil priamo od výrobcu. Niektoré e-shopy síce posielajú aj na dobierku, ale nie na SK/CZ - aj keď sme v EU...
A popis nákupu? Napísal som im čo by to stálo aj s poštovným, keď som cenu akceptoval, zaslali mi potrebné údaje na realizáciu bankového prevodu. (Moja obľúbená časť - si bez peňazí aj bez modelu). Keď sa im peniaze objavili na účte, tak mi poslali tovar...
Cena: cca 48400Sk. Objednával som aj farby, ale iba "vzorky" (t.j. 15ml "yelow ochre" a 15ml "red ochre"). Doma si nájdem lacnejší ekvivalent... K tej cene: cca 8000 stála doprava (FedEx) - preto toľko. Doma to bolo 3 dni po odoslaní, takže tetno víkend som mal vianoce
Nakoniec som to kúpil priamo od výrobcu. Niektoré e-shopy síce posielajú aj na dobierku, ale nie na SK/CZ - aj keď sme v EU...
A popis nákupu? Napísal som im čo by to stálo aj s poštovným, keď som cenu akceptoval, zaslali mi potrebné údaje na realizáciu bankového prevodu. (Moja obľúbená časť - si bez peňazí aj bez modelu). Keď sa im peniaze objavili na účte, tak mi poslali tovar...
Cena: cca 48400Sk. Objednával som aj farby, ale iba "vzorky" (t.j. 15ml "yelow ochre" a 15ml "red ochre"). Doma si nájdem lacnejší ekvivalent... K tej cene: cca 8000 stála doprava (FedEx) - preto toľko. Doma to bolo 3 dni po odoslaní, takže tetno víkend som mal vianoce
A teraz ku stavebnici:
Keď už so stavbou modelu zabijem niekoľko rokov, tak som chcel zodpovedajúcu kvalitu stavebnice a teda aj výsledku (t.j. čo najväčšia podobnosť s originálom). A to táto stavebnica spĺňa dokonale.
Drevenné časti sú z preglejky (překližky) a orecha a sú vyrezávané CNC strojom, takže tie rezy netreba ďalej skoro vôbec opracovávať - iba občas nejaké vlákna a tie časti, kde diely oddelujem od základovej dosky.
Kovové časti sú mosadzné alebo odlievané (neviem z čoho - niečo medzi olovom a cínom), plátovanie je medenné.
Viac bude vidieť na fotkách - až sa dostanem k ich spracovaniu a zaveseniu na web. Samozrejme - všetko budem fotiť, tak sa máte na čo tešiť...
Keď už so stavbou modelu zabijem niekoľko rokov, tak som chcel zodpovedajúcu kvalitu stavebnice a teda aj výsledku (t.j. čo najväčšia podobnosť s originálom). A to táto stavebnica spĺňa dokonale.
Drevenné časti sú z preglejky (překližky) a orecha a sú vyrezávané CNC strojom, takže tie rezy netreba ďalej skoro vôbec opracovávať - iba občas nejaké vlákna a tie časti, kde diely oddelujem od základovej dosky.
Kovové časti sú mosadzné alebo odlievané (neviem z čoho - niečo medzi olovom a cínom), plátovanie je medenné.
Viac bude vidieť na fotkách - až sa dostanem k ich spracovaniu a zaveseniu na web. Samozrejme - všetko budem fotiť, tak sa máte na čo tešiť...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 284 Odpovědi
- 1768660 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mitom
-
- 72 Odpovědi