Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Metrový remorkér se dvěma šrouby

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
shark

Re: Metrový remorkér se dvěma šrouby

Příspěvek od shark »

Věčné téma :-)

Remorkér, klasika ze třicátých let. Dejme tomu metr na délku, 290 na šířku, výtlak neznámý :-) dva šrouby. Něco takového: http://www.nzmaritimeindex.org.nz/nzmdaldy.htm http://www.daldy.iwarp.com/section.html

Pokud by byly šrouby v měřítku, budou mít 100mm. Když zůstaneme při zemi, tak 65-75-80mm. Dejme tomu http://www.litomysky.cz/para/rablsr147.htm

Máte někdo zkušenost s pohonem takových průměru šroubů elektromotorem napřímo?

Z takových běžně dostupných jsem koukal na MIG 700 Torque, pak asi jen ty stěračové nebo do ventilátorů aut, ale těch je spousta typů a značný rozsah cen.

Pročetl jsem toho tady i jinde dost, podobné lodě tu jsou, ale popis motorů a šroubů chybí.
Jasně, je to o zkoušení a testování, ale jde mi to o, zda má někdo zkušenost typu - motor XX + šroub průměr AA, motor shořel, vyměněn za motor YY, vše krásně funguje... :-)

Dík za názory a rady!
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Na mým remorkéru 90cm mam Raboesh šrouby 60cm v dýze a dostačuje to.
Motory střídáky,tušim 3620 nebo 80,napřímo,na 12V a drží všechno.
Kouknout můžeš tady. https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view ... d=4078&p=5
Nic neumim a s lodičkama jen blbnu
shark

Příspěvek od shark »

Jo, táhne to pěknej náklad :-) Ale "stříďákům" jsem se chtěl vyhnout.

Je to spíš teoretická rovina úvah. A měl jsem otázku spíš formulovat nějak jako : Jaký největší šroub kdo kdy použil, a s jakým elektromotorem?

Snažil jsem se pohledat údaje o krouťáku u těch všelikých motorů z topení a stěračů, ale nic...

A narazil jsem třeba na toto: https://www.conrad.cz/p/mfa-torpedo-850 ... min-222377 https://manualzz.com/doc/30635789/gearb ... 7p65---lar

Pokud ale porovnám krouťák s MIG 700 torque 12V
Napětí: 12 VDC (6 -24 VDC)
Proud naprázdno: 0,8A
Otáčky naprázdno: 8400 ot/min
Ieta max: 6,5A
Mmax = 680 mNm
Hmotnost: 315 g, tak ten MIG vychází lépe.

Nevíte někdo, k čemu ty Torpéda přirovnat (SPEED XX)?

Omlouvám se, že to tady takhle teoreticky řeším, místo abych si koupil nebo udělal šrouby 60-70-80 sehnal pár motorů a na nějaké zkušební kachně to otestoval :-)

A jestli řeším blbosti, tak mi klidně napište, že řeším blbosti :-)
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Migu,Torpédu i motorům z topení bych se vyhnul.
Stěračový nebo ty pro posun sedačky v autě,to bude jiná.
Silnější stěna pláště,v lodičce je určitě neutaháš a na vrakovišti nebo kovošrotu vždy cena příznivější.
shark

Příspěvek od shark »

No, a třeba těch motorků třeba ze stěračů je tolik, různé typy, různé cenové hladiny, údaje naprosto žádné, krom 12V napájení.

Už před časem jsem se ptal několika lodičkářů:
"Jó, jó, dej tam motórek ze stěračů, ten je dobrej!"
"A ty ho v nějaké lodi máš?"
"No nemam, ale...dřív se to používalo...psali to v Modeláři...Franta ho v lodi měl, ale už umřel...(Franta)"atd.

Až mi připadá, že motorky ze stěračů jsou taková paní Colombová :-)
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Nebylo by od věci napřed říct,čim to chceš krmit.
A taky stačí trochu hledat a našel bys.
Tady sice 1 šroub,ale jezdí. https://www.rcalbum.cz/model/5531-paolo-m.html
Tady ze stavby a i s videem z jízdy https://bubla105.rajce.idnes.cz/lod_remorker_Paolo-M/
shark

Příspěvek od shark »

Takové motory asi olovem 12V. Resp. určitě vím, čím nekrmit... Ale jak jsem psal, jde spíš o teorii.

Tedy - dnes jsem to probral s kolegou, který se DC motory zabývá profesně, a leccos si ohledně stěračových motorků ujasnil a potvrdil.

Paolo- M je pěkné.

A neboj, prolezl jsem toho dost, nejen na tomto fóru. Takovej blbej zvyk, než se do něčeho pustím :-) Názorů a řešení spousta...ale jsem trochu víc v obraze.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Blbosti podle mě neřešíš. Naopak, otázka vhodného pohonu je u plovoucího modelu stěžejní věc. A v daných dimenzích je ještě mnohem důležitější zjišťovat cizí zkušenosti, jelikož vlastní testování by se mohlo dost prodražit (pokud zrovna člověk doma nemá kupu motorů zadarmo z vrakáče). A studium informací předem není žádný blbý zvyk, ale naprosto metodicky správný postup.

Deseticentimetrové šrouby, to už je opravdu hodně velký průměr, s tím jsem se snad dosud ani nesetkal. Jisté je že budou vyžadovat hodně silné (krouticí moment) motory, něco podobného se zřejmě v modelářském výběru ani nenajde. Co jsem koukal na nejsilnější MIGy, tak tam v tabulce doporučených pohonů mají největší šrouby 5-6 cm. Leda ještě prozkoumat v sekci speciálních motorů.

Jinak zřejmě jediné řešení opravdu bude leda něco z autopříslušenství, ovšem přesněji poradit neumím, stejně jako ty znám akorát ta obecná tradovaná doporučení, z kterých mám stejný pocit co ty. Prostě těch motorů je spousta a těžko se o nich zjišťují data. Ono to bylo jiné před lety, kdy po silnicích jezdilo akorát pár typů Škodovek a těch elektromotorů v nich existovalo jen pár typů. Tehdy se dalo spolehnout, že když někdo radí motor ze stěrače a podaří se takový sehnat, že se bude jednat o to samé se stejnými parametry. Ale dneska?

Potom potřeba určitou obezřetnost při přebírání zkušeností ohledně cizích modelů. Zejména co se šroubů týče. Jejich průměr má velký vliv a jen drobné zvětšení má za následek výrazné zvýšení zátěže motoru. Potom samozřejmě hrají roli i parametry šroubů (počet a tvar listů, stoupání).

U tak velkých šroubů bude zásadním požadavkem vysoký moment. Bohužel nemám naprosto představu, jak velká hodnota je zhruba třeba pro jaký průměr. Ohledně otáček mám poněkud jasněji. Domnívám se, že budou stačit jen poměrně malé (max několik tisíc za min). Obecně platí, že čím zmenšenější model, čím rychlejší předloha a čím vyšší otáčky pohonu předlohy, tím vyšší otáčky šroubů modelu a naopak. V tvém případě máš poměrně velké měřítko (cca 1:35), pomalou předlohu (remorkér) poháněnou parními stroji s relativně nízkými otáčkami. Tedy podle všeho ani na modelu nebudou třeba bůhvíjak velké. Silnou stránkou remorkéru není rychlost, ale velký tah zajištěný právě těmi velkými šrouby.

Poznatky ohledně stěračových motorů od odborníka by mohly být zajímavé. Šlo by se stručně podělit?
shark

Příspěvek od shark »

A studium informací předem není žádný blbý zvyk, ale naprosto metodicky správný postup. No jo, akorát že zatímco já studuju, ostatní dávno lítaj nebo plujou :-D

Poznatky ohledně "levných"stěračových motorků z vrakáče, velmi stručně:

1.Permanentní magnety nebo statorové vinutí. Brát ty s magnety. To už se tu řešilo.

2."Ber ty s domečky na uhlíky" To se tu myslím řešilo též.

3."Budeš mít problém spárovat dva motory, navíc jeden s opačným chodem" To bych tak nějak očekával.

4."Tohle by ti mohlo vyhovovat, v sobotu to otestujem, připrav si výpočty toho šroubu" Motor velikosti 900, docela měl sílu. Jaké si mám připravit výpočty sice nevím, ale uvidíme :-)

5.Ještě spousta teoretických i praktických rad, třeba o posílení magnetického obvodu, nejlepší huhlíky a tak...

6.Neumím jednat s některými typy lidí, jako třeba s "borci" z vrakovišť :-))))

Tedy o víkendu, pokud se nepojedu juknout na parníky na Grado, tak proběhne testování nějakých DC motorků. Myslím, že vítěz bude jasný, akorát stojí kolem 6 000czk :-)

Těch 10cm šroub, to je samozřejmě extrém, o tom ani neuvažuji. Nemusí být už na takovou velikost průkaz vůdce malého plavidla? :-)
Mně to ani na skutečné lodi napřipadá na skorem dvanáct stop, ale snad nekecaj...
shark

Příspěvek od shark »

Příspěvek nelze upravit/přiložit obrázek, tak: Obrázek
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Stejnosměrný motor za 6000 Kč?
To nakupuješ u Tesly nebo kde?
Naposledy upravil(a) jirkacbx dne čtv zář 16, 2021 22:38, celkem upraveno 1 x.
shark

Příspěvek od shark »

Existují takové. Nekupuji ho a ani by mě nenapadlo uvažovat o použití v metrovém modelu remorkéru. Do něčeho většího možná http://rideinmodelboats.blogspot.com/20 ... l-tug.html :-D

(Ne, to jsou motory pro úplně jiné použití)
SH

Příspěvek od SH »

shark píše:A studium informací předem není žádný blbý zvyk, ale naprosto metodicky správný postup. No jo, akorát že zatímco já studuju, ostatní dávno lítaj nebo plujou :-D

Poznatky ohledně "levných"stěračových motorků z vrakáče, velmi stručně:

1.Permanentní magnety nebo statorové vinutí. Brát ty s magnety. To už se tu řešilo.

2."Ber ty s domečky na uhlíky" To se tu myslím řešilo též.

3."Budeš mít problém spárovat dva motory, navíc jeden s opačným chodem" To bych tak nějak očekával.

4."Tohle by ti mohlo vyhovovat, v sobotu to otestujem, připrav si výpočty toho šroubu" Motor velikosti 900, docela měl sílu. Jaké si mám připravit výpočty sice nevím, ale uvidíme :-)

5.Ještě spousta teoretických i praktických rad, třeba o posílení magnetického obvodu, nejlepší huhlíky a tak...

6.Neumím jednat s některými typy lidí, jako třeba s "borci" z vrakovišť :-))))

Tedy o víkendu, pokud se nepojedu juknout na parníky na Grado, tak proběhne testování nějakých DC motorků. Myslím, že vítěz bude jasný, akorát stojí kolem 6 000czk :-)

Těch 10cm šroub, to je samozřejmě extrém, o tom ani neuvažuji. Nemusí být už na takovou velikost průkaz vůdce malého plavidla? :-)
Mně to ani na skutečné lodi napřipadá na skorem dvanáct stop, ale snad nekecaj...
ad 1) naprostou většinu motorů budeš mít s permanentními magnety.... žerou míň o proud statorovým vinutím. Na druhou stranu, změnou budícího proudu můžeš měnit nominální otáčky.

ad 3) s tím byl problém u EXek, tam se spřahují motory ozubeným převodem. U radiáku rozdíl mezi pravo- a levotočivým motorem stejného typu nepostřehneš.

ad 5) magnetický obvod výrobce navrhne poměrně optimálně. Jakékoliv samodomo úpravy bez měření magnetického toku a hlavně ZNALOSTÍ jak má pole téct, je jen o dobrém pocitu...

Když budeš mít možnost si vybrat z více motorů, ber ten s vícepólovou kotvou. Obvykle víc pólů znamená nižší otáčky a větší moment.
jakub37

Příspěvek od jakub37 »

Místo stěračového motoru, který musíš většinou dost upravovat, bych radši zkusil motor z chladiče auta. Mám pro podobnou loď, jen o trochu větší (1200mm) připravené motory z chladiče Renaulta, které by ty 100mm šrouby měly dát v pohodě. Venkovní rozměry motoru - průměr 102mm, délka 80mm, hřídel 8mm, rotor má průměr 80mm. Rozbíhá se krásně od nízkých otáček s velmi dostatečným výkonem. Pokud bys je hledal, stačí zadat -sahara Renault třeba na Sbazaru a hned první máš 2 kusy za 700,-
jakub37

Příspěvek od jakub37 »

Tenhle rozebraný je poškozený z rozbitého auta, sloužil jen k testování.
jakub37

Příspěvek od jakub37 »

Nejde mi vložit obrázek
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Obrázek musí mít buď 300kb a nahrává se do diskuze (napřed nahrát, pak vložit), nebo může být obrázek i větší, ale musí být publikován na veřejně dostupném místě s odkazem přímo na něj (např. rajče a další foto-sdíleče).
Plácnout obrázek drag-n-drop a podobně zde nefunguje.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

shark píše:Příspěvek nelze upravit/přiložit obrázek, tak: Obrázek
Pokud bereš v potaz velikost tohoto šroubu z obrázku, tak musíš vzít v potaz i to, že takhle veliký šroub byl poháněný (velmi pravděpodobně) parním pohonem, který byl spíš pomaloběžný. A rozměr šroubu řešil nízký počet otáček...
V maketovém měřítku bys asi musel jít do nějaké převodovky a tam by pak průměr šroubu nemusel být až takový problém.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Instrukce pro vkládání obrázků https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=3618
shark

Příspěvek od shark »

Dík za reakce a tipy!

Popořádku odzdola:

ZBI: Jo, Daldy je parník. S tou velikostí/pohon je to jasné. Ono i na některých pláncích modelů bývá uvedena rozdílná velikost šroubu pro parní nebo elektropohon. Spíš jsem myslel, že mi ty šrouby na fotce připadají menší, než 3,6m. Ale věřím údajům provozovatelů a výrobce šroubů.

jakub37: Neumím posoudit technické parametry a vhodnost, ale ten průměr je na hypoteticky uvažovaný trup příliš velký. Ale možná dobrý tip do větší lodi.

SH:
add1) Jasně, ale občas se objevují mezi motorky opravdové podivnosti. Kdysi dávno v bývalé práci jsem měl různé kousky...

add3) Jo, to bylo spíš myšleno tak, že v ideálním případě chceš dva úplně stejné motory s úplně stejnými parametry, jeden při běhu vlevo, druhý vpravo. Když vezmeš dva stejné motory z vrakáče, na 99% shodné parametry mít nebudou, minimálně budou každý jinak opotřebený. Ale na 99% to v RC modelu nepoznáš, to jo :-)

add5) To chceš jako říct, že dva kulaté magnety připlácnuté k ruskému lodnímu kompletu nefungovaly?!? :-DDDD
Pro později narozené: Obrázek

Vícepólová kotva - jasné.

Asi jsem měl téma nazvat jinak, ale problémy s DF, u mně nové PC, jsem byl rád, že se mi povedlo vůbec něco napsat :-)
SH

Příspěvek od SH »

shark píše:...
add5) To chceš jako říct, že dva kulaté magnety připlácnuté k ruskému lodnímu kompletu nefungovaly?!? :-DDDD
Pro později narozené: Obrázek

...
měl jsem za to, že se bavíme o elektromotorech a ne o jejich parodiích... :-)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

shark:
Z toho si nic nedělej, mě už si taky dobírali, že jen teoretizuju a testuju a nestavím :-)

Za poznatky o automotorech dík. Něco by sneslo další vysvětlení, ale už jsem si něco dohledal, další vysvětlil SH, tedy fajn a netřeba to zde více rozpitvávat.

K výpočtům šroubu. Tak existuje nějaká teorie https://en.wikipedia.org/wiki/Propeller_theory jen nevím, komu by se tím chtělo u modelů zabývat :-)

Na Grado se snad zítra (nebo vlastně už dneska) taky dohrabu. Zrovna u některých parníků jsem už zahlédnul poměrně velké šrouby, ale parní stroj a elektromotor je prostě něco jiného.

Ty šrouby mi přijdou na tak malou loď obrovské. Průměr 3,5 m to běžně měly křižníky a torpédoborce o které se zajímám, tedy lodě mnohem větší. O remorkérech nemám přehled a nevím co u nich bylo běžné. Ale asi to tak bude reálné, prostě pro velký tah jsou velké šrouby třeba.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

ZBI:
Ano, v odkazu na stránky o předloze je uveden pohon parní stroje, 110-115 ot/min. Proto jsem psal, že bych u takového modelu pro maketové šrouby očekával docela nízké otáčky. Pokud by šrouby byly nemaketové (menší průměr a stoupání), tak by byly potřeba otáčky vyšší, ale pořád zřejmě nijak závratné, nemá to být žádný rychlík. A kromě pomaloběžného motoru s vysokým momentem by jistě bylo možné řešení menší a rychlejší motor s převodovkou. Akorát nevím, zda by to tazatel bral, spíš mi přijde že se chce převodům vyhnout a preferuje pohon napřímo.
shark

Příspěvek od shark »

Dostal se mi do ruky motor velikosti 900, váží půl kila, sedmipólová kotva, na 8V točí cca 2100 toček. Nápadně připomíná v shipshopech prodávaný Caldercraft CEM900T, potažmo KRICK Max power 900 https://www.cornwallmodelboats.co.uk/ac ... em900.html
Je mi takový nějaký sympatický :-) ale jestli bude fungovat v lodi, to netuším...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“