Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Umístění kormidla

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
boater

Re: Umístění kormidla

Příspěvek od boater »

Ahoj, všiml jsem si že se tu rozebírala poloha kormidla a lodních šroubů v závislosti na ovladatelnosti lodi. Mám tedy konkrétní dotaz. Mám dva motory a jedno kormidlo uprostřed (mezi motory). Bude to mít vliv na ovladatelnost lodi? Někdo tu zmiňoval, že pokud kormidlo není v ose lodního šroubu, že loď moc nezatáčí.

Všechny lodě co jsem doposud stavěl (rybářské a motorové jachty) měli vždy kormidlo v ose pohonu.

Uvítám vaše zkušenosti postřehy.
Má současná konfigurace vypadá asi takto:
boater

Příspěvek od boater »

Obrázek
Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Kormidlo uprostřed není optimální, ovšem aby bylo takto výrazně dokonce před lodními šrouby a ne za nimi, tak to už tam nemusí být vůbec - podobnou funkci při zatáčení sehrají rozdílné otáčky lodních šroubů.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
boater

Příspěvek od boater »

ladous píše:Kormidlo uprostřed není optimální, ovšem aby bylo takto výrazně dokonce před lodními šrouby a ne za nimi, tak to už tam nemusí být vůbec - podobnou funkci při zatáčení sehrají rozdílné otáčky lodních šroubů.
Takže bude stačit kormidlo posunout na nebo za úroveň šroubů? Nebo radši dvě kormidla v osách šroubů?
boater

Příspěvek od boater »

Napadlo mě, co kdyby to bylo takto?
[video]https://www.youtube.com/watch?v=jEzB-nm-BmA[/video]
LADA.MMP

Příspěvek od LADA.MMP »

Vždy záleží o jaký pohon lodního šroubu jde. Pokud se jedná, jako na obrázcích a videu o poloponořený šroub , tak kormidlo mimo osu šroubu nezavází vodnímu proudu za šroubem a tak model dosahuje vyžších rychlostí za cenu o něco málo většího poloměru zatáčky (používá se většinou u závodních modelů třídy MONO a HYDRO). U těchto lodí jde vždy spíš o dosažení co největší rychlosti a poloměr vždy stačí na projetí dráhy. Pro rekreační ježdění a lepší manévrovatelnost je lepší dát kormidlo za šroub.
U jachet a lodí se šroubem pod trupem je kormidlo zpravidla za ním pro lepší ovladatelnost v malých rychlostech.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“