Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
těsný trup - plexi?
Re: těsný trup - plexi?
Zdravím, po několika letech opět píšu na mo-na-ko. Rád bych si postavil ponorku, nemaketovou, asi metr dlouhou, se statickým ponořováním (čerpáním zubovým čerpadlem do uzavřené nádoby). Konstrukce by měla být "klasická", s vnitřním těsným trupem a vnější laminátovou skořepinou. Tolik pozadí dění.
Z dřívějších zkušeností vím, že voda se dostane opravdu všude, proto bych nerad podcenil výrobu těsného trupu. Hodně jsem toho přečetl (i zahraniční zdroje), ale stále jsem z toho jelen. Chtěl bych (nejlépe) průhledný těsný trup z plexiskla, ale mám tyto otázky:
- Jak moc jsou ty plexi trubky uvnitř tvarově přesné?
- Čím je lepit, kdyby bylo potřeba udělat nějakou průchodku nebo zalepit ventil...?
- Jak to je s tou křehkostí? Jinými slovy, jakou zvolit tloušťku stěny (na průměr cca 8cm)?
- Četl jsem i o jiných materiálech; lexan, polykarbonát...jsou vhodnější? K tomu se pak vážou stejné otazníky jako k plexisklu.
- Je těžké doma vysoustružit zátky se zápichy pro O-kroužky? Jaký materiál? Pokud by to bylo plexisklo, lze do toho zalepit hřídel a průchodky pro táhla? Mám k dispozici podomácku dělaný soustruh víceméně "na dřevo"...
Budu rád za nějaké zkušenosti, nerad bych se do toho pouštěl uplně na slepo, protože ta trubka je celkem drahá. Díky! (zatím za přečtení toho dlouhého textu :-) )
Z dřívějších zkušeností vím, že voda se dostane opravdu všude, proto bych nerad podcenil výrobu těsného trupu. Hodně jsem toho přečetl (i zahraniční zdroje), ale stále jsem z toho jelen. Chtěl bych (nejlépe) průhledný těsný trup z plexiskla, ale mám tyto otázky:
- Jak moc jsou ty plexi trubky uvnitř tvarově přesné?
- Čím je lepit, kdyby bylo potřeba udělat nějakou průchodku nebo zalepit ventil...?
- Jak to je s tou křehkostí? Jinými slovy, jakou zvolit tloušťku stěny (na průměr cca 8cm)?
- Četl jsem i o jiných materiálech; lexan, polykarbonát...jsou vhodnější? K tomu se pak vážou stejné otazníky jako k plexisklu.
- Je těžké doma vysoustružit zátky se zápichy pro O-kroužky? Jaký materiál? Pokud by to bylo plexisklo, lze do toho zalepit hřídel a průchodky pro táhla? Mám k dispozici podomácku dělaný soustruh víceméně "na dřevo"...
Budu rád za nějaké zkušenosti, nerad bych se do toho pouštěl uplně na slepo, protože ta trubka je celkem drahá. Díky! (zatím za přečtení toho dlouhého textu :-) )
1/ Plexitrubky jsou lité a extrudované. Lité běžně až u větších průměrů. Extrudované na tom nejsou s přesností zrovna moc dobře, na pružný píst nebo gumový "O" kroužek to stačí.
2/ Lepení - doléhající plochy Extru-fix, vyplnění spár Actrifix. Případně ledová kyselina octová nebo mravenčí - nezkoušel jsem. Průchodky na šroubení, do spojů pružný tmel (silikon) nebo gumu, nedotahovat silou (musí pružit)
3/ pro 8 cm asi nejlépe 5 mm, 4 mm minimum
4/ volil bych standardní polymetylmetakrylát
5/ dá se to udělat i ve vrtačce, soustruh je pochopitelně lepší. Materiál může být třeba Komatex (desky PVC pěny - podklad pro reklamní tabule, dá se dokonale lepit vteřiňákem) Může být i plexi - pak není důvod soustružit, spíš si to nechat přímo u firmy co dělá s plexi vyříznout laserem, desky pak slepit.
Nejlepší průchodka je žádná průchodka. Magnetický přenos síly přes trup nikdy neteče.
2/ Lepení - doléhající plochy Extru-fix, vyplnění spár Actrifix. Případně ledová kyselina octová nebo mravenčí - nezkoušel jsem. Průchodky na šroubení, do spojů pružný tmel (silikon) nebo gumu, nedotahovat silou (musí pružit)
3/ pro 8 cm asi nejlépe 5 mm, 4 mm minimum
4/ volil bych standardní polymetylmetakrylát
5/ dá se to udělat i ve vrtačce, soustruh je pochopitelně lepší. Materiál může být třeba Komatex (desky PVC pěny - podklad pro reklamní tabule, dá se dokonale lepit vteřiňákem) Může být i plexi - pak není důvod soustružit, spíš si to nechat přímo u firmy co dělá s plexi vyříznout laserem, desky pak slepit.
Nejlepší průchodka je žádná průchodka. Magnetický přenos síly přes trup nikdy neteče.
Doplňuji odkaz na lepidla: http://www.plexisklo.eu/lepidla-na-plexisklo/
Díky, to jsou pro mě cenné informace. Jen s tím magnetickým přenosem sil, nevím nevím. Ale snad by to šlo, až na motor - to by asi musel být zaplavený "stříďák".
A jak to je s rozebíráním trupu v praxi? Vydrží ty kroužky? Jde to snadno? Maže se často?...Četl jsem taky o ponorce Tinca (začátečnický model z PVC kanalizační trubky), u kterého se prý musí vyrovnat tlak ventilkem, jinak nejde otevřít. To bude asi stejné, ale nikde jinde jsem o tom neslyšel.
A jak to je s rozebíráním trupu v praxi? Vydrží ty kroužky? Jde to snadno? Maže se často?...Četl jsem taky o ponorce Tinca (začátečnický model z PVC kanalizační trubky), u kterého se prý musí vyrovnat tlak ventilkem, jinak nejde otevřít. To bude asi stejné, ale nikde jinde jsem o tom neslyšel.
I motor jde přenést, ale ne velký výkon (i když .... na maketu ponorky 20 kg naprosto stačí 20 -30W, tak ono je to tak trochu relativní). Viz RC revue 1/2013 strana 76-77. Používaly to už hračky - modely ponorek z NDR před 40 roky.
Kroužky vydrží několik sezón a dají se vyměnit za minutu. Mazat něčím, co neznečistí vodu, jinak rybáři i majitelé bazénu vraždí - a právem. Vyzkoušené možnosti - sádlo, Renolit CA-LZ (RC revue 5/2012).
Tlak - nemusí být ventilek, třeba Švýcaři často používají jednoduchou pružnou silikonovou hadičku (dvě hadičky), která se uzavírá sevřením svorkou. Po ochlazení se vyrovná tlak povolením svorky.
Výhody - dvě hadičky na koncích trupu dovolí napojit to na akvaristický kompresor a větrat/vysušit trup bez otevření. Při nabíjení vyvedeném průchodkou to odbourává nutnost otevírání trupu (používají ne bajonety nebo trubka/čelo, ale rovné "paluby" uchycené třeba 40 šrouby).
Nevýhody - zapomenout dát svorku na hadičku není nic těžkého, a pak ..... už jen bublinky.
Ponorka se nestaví z rozmaru chvíli, to je běh na dlouhou trať. Auto je hodné, vždycky popojede a dojde se pro něj (když ne), loďka taky většinou plave a chybu odpustí, letadlo ti neodpustí žádnou chybu, ale ponorka je zlomyslná svině, ta ti vrátí i chyby, které jsi neudělal, jen je nepředpokládal!
Nebo jinak: letadlo nahoru může, dolů musí (najdeš alespoň trosky), ponorka dolů může, ale nahoru nemusí.
Doporučuji pro začátek a před vlastní stavbou: Zajet si prohlédnout ponorky modelářů, kteří to dělají léta. Nejbližší setkání jsou letos na podzim v Bratislavě (ponorek málo, ale je to brzy), za rok potom v rakouském Neulengbachu (ponorek přihlášených 100-200, další nepřihlášené + fragmenty), něco velmi málo jde vidět i na Modell-Hobby-Spiel třeba v Lipsku. A seznámit se se sortimentem Norberta Bruggena (http://www.modelluboot.de).
Kroužky vydrží několik sezón a dají se vyměnit za minutu. Mazat něčím, co neznečistí vodu, jinak rybáři i majitelé bazénu vraždí - a právem. Vyzkoušené možnosti - sádlo, Renolit CA-LZ (RC revue 5/2012).
Tlak - nemusí být ventilek, třeba Švýcaři často používají jednoduchou pružnou silikonovou hadičku (dvě hadičky), která se uzavírá sevřením svorkou. Po ochlazení se vyrovná tlak povolením svorky.
Výhody - dvě hadičky na koncích trupu dovolí napojit to na akvaristický kompresor a větrat/vysušit trup bez otevření. Při nabíjení vyvedeném průchodkou to odbourává nutnost otevírání trupu (používají ne bajonety nebo trubka/čelo, ale rovné "paluby" uchycené třeba 40 šrouby).
Nevýhody - zapomenout dát svorku na hadičku není nic těžkého, a pak ..... už jen bublinky.
Ponorka se nestaví z rozmaru chvíli, to je běh na dlouhou trať. Auto je hodné, vždycky popojede a dojde se pro něj (když ne), loďka taky většinou plave a chybu odpustí, letadlo ti neodpustí žádnou chybu, ale ponorka je zlomyslná svině, ta ti vrátí i chyby, které jsi neudělal, jen je nepředpokládal!
Nebo jinak: letadlo nahoru může, dolů musí (najdeš alespoň trosky), ponorka dolů může, ale nahoru nemusí.
Doporučuji pro začátek a před vlastní stavbou: Zajet si prohlédnout ponorky modelářů, kteří to dělají léta. Nejbližší setkání jsou letos na podzim v Bratislavě (ponorek málo, ale je to brzy), za rok potom v rakouském Neulengbachu (ponorek přihlášených 100-200, další nepřihlášené + fragmenty), něco velmi málo jde vidět i na Modell-Hobby-Spiel třeba v Lipsku. A seznámit se se sortimentem Norberta Bruggena (http://www.modelluboot.de).
Ten článek o magnetickým přenosu jsem četl, ale neumím si představit, že bych to vyrobil i pro motor (tak, aby to za něco stálo a nebylo to uplně slabý).
Vím, že ponorka je trochu jiný kafe, než ostatní modely, proto chci zkusit mnohokrát ozkoušenou technologii s těsným válcem a i tak předpokládám, že to nebude snadný. Na druhou stranu, potřebný znalosti fyziky mám a snad taky nejsem uplný lempl (postavil jsem několik rc letadel).
Takže díky za rady, rád si ještě nějaký přečtu (a vezmu k srdci) kdyby tě napadlo něco šikovnýho. Nebo se sem ozvu :-).
Už sháním trubku, ...
Vím, že ponorka je trochu jiný kafe, než ostatní modely, proto chci zkusit mnohokrát ozkoušenou technologii s těsným válcem a i tak předpokládám, že to nebude snadný. Na druhou stranu, potřebný znalosti fyziky mám a snad taky nejsem uplný lempl (postavil jsem několik rc letadel).
Takže díky za rady, rád si ještě nějaký přečtu (a vezmu k srdci) kdyby tě napadlo něco šikovnýho. Nebo se sem ozvu :-).
Už sháním trubku, ...
- petr hájek
nejsem ponorník, ale zatopené střídáky bych řekl řeší pohon více než dobře.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Když už jsme u těch zaplavených motorů, je vhodné je něčím impregnovat? Např. prolít cívky statoru řídkým epoxidem a rotor ostatně taky? Co ložiska a osička? Zreznou?
- petr hájek
osičky nereznou, ložiska se sypou po roce denního používání a častém kontaktu s písečným dnem(zavážečka) ale vzhledem k nízké ceně motorů to většinou lidi netrápí, prolévání motoru epoxem mi přijde zbytečné, klec je obvykle z hliníku, plášt je chromován plechy statoru jsou prolakovány z výroby právě epoxem , dráty jsou lakované také, magnety jsou poniklované v silné vrstvě , jedinkrát jsem měl problém s vodou a to u 3gramového mikro střídáku kde byly magnety v rotoru vlepeny vteřinákem ale u velkých motorů to bývá epoxem.
pokud by šlo o dražší motor doporučil bych rozebrání a důkladné promazání ložisek vazelinou na vodu nereagující o které se zminoval Michal výše a to včetně vyplnění prostoru mezi ložisky uvnitř motoru.
Zcela bezproblémové jsou motory s ložiskovými futry místo valivých ložisek, tam pro mazání slinutých pouzder bohatě stačí voda.
Z vlastní zkušenosti vím že i původně ,,kuličkový,, motor se dá na ,,futrový,, upravit celkem jednoduše , vhodná futra pro hřídele 3mm se dají nalézt v některých ventilátorech pro CPU
pokud by šlo o dražší motor doporučil bych rozebrání a důkladné promazání ložisek vazelinou na vodu nereagující o které se zminoval Michal výše a to včetně vyplnění prostoru mezi ložisky uvnitř motoru.
Zcela bezproblémové jsou motory s ložiskovými futry místo valivých ložisek, tam pro mazání slinutých pouzder bohatě stačí voda.
Z vlastní zkušenosti vím že i původně ,,kuličkový,, motor se dá na ,,futrový,, upravit celkem jednoduše , vhodná futra pro hřídele 3mm se dají nalézt v některých ventilátorech pro CPU
jde o to, jaká je použita impregnace a materiál. některá vydrží, některá ne...semo píše:Když už jsme u těch zaplavených motorů, je vhodné je něčím impregnovat? Např. prolít cívky statoru řídkým epoxidem a rotor ostatně taky? Co ložiska a osička? Zreznou?
A až budeš mít pocit, že ti ponorka jezdí krátkou dobu, tak si změř odběr na suchu a ve vodě...
errata: blbě napsáno: změř si odběr nezatopeného a zatopeného motoru. Pro větší názornost je dobré sundat lodní šroub.
- petr hájek
po roce stejné Sváto....problém byl jen s nekvalitními ložisky.... impregnace u renomovaných výrobců je na vysoké kvalitě i za lidové ceny.... dokonce se tomu divil i náš renomovaný výrobce této techniky, se slovy my jsme raději preventivně utopený motor měnili za jiný..... když jsem s ním mluvil o možnostech čistě lodních pohonů tohoto typu.....
- petr hájek
nedávno v RCR vyšel článek kde byl popis ponorky poháněný tzv. PLECHOVKAMI také zatopenými vodou tedy kartáčkovými motory ....ale myslím , že já tu nebudu obhajovat pohon který funguje minimálně tak spolehlivě jako pohony na bázi suchých motorů s jakkoli složitým přenosem výkonu.
Co se týče pohonů ponorek je tu Mičer a nebo Predseda oba na vysoké úrovni ponorkové techniky.....
Co se týče pohonů ponorek je tu Mičer a nebo Predseda oba na vysoké úrovni ponorkové techniky.....
Zatopené "plechovky" bych rozhodně nedoporučoval. Použil je Erich Frotzler z Vídně na batyskafu Trieste (RC revue 2/2012), protože víceméně neměl z maketářského hlediska jinou možnost (2x Speed 280). Motory vydrží jednu sezónu při občasném ježdění (řekněme jednou měsíčně?) a výhradně v bazénech, kde je z hlediska abraze celkem čistá voda. Pokud se zabíhají "plechovky" ve vodě (mimochodem, funguje to výborně), tak v destilce, a ta se třeba 3x mění. Ve volné vodě s větším množstvím rozpuštěných solí a kalu (drobných abrazivních částic) motor trpí podstatně víc. Není mi známo, že by zatopené "plechovky" kdokoli jiný z ponorkářů používal. Nejde o hřídel, plechy, ložiska ... ale o komutátor a hlavně tenké plechové kartáčky a jejich připojení. Proti stříďáku ve vodě nic nemám.

Se stavbou jsem už začal a se zatopeným motorem to zatím zvažuju. Ale vypadá to, že ho snad i použiju. Hodil by se i z toho důvodu, že těsný trup bude opravdu těsný :-) (málo místa). Zatim jsem totiž místo drahýho plexiskovýho začal experimentovat s něčím jiným. Jestli to bude fungovat, tak pak popíšu o co jde.
Mimochodem, jak velký jsou ty čerpadla do ostřikovačů (+-)? Do jak malé trubky bych s nim mohl bezpečně počítat?
Mimochodem, jak velký jsou ty čerpadla do ostřikovačů (+-)? Do jak malé trubky bych s nim mohl bezpečně počítat?
Pánove nemá někdo doma tak 60cm plexi trubky vnitřní průměr 64mm a venkovní 70mm na prodej abych nemusel kupovat 2metry.předem díky Pepa
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 28114 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ivvo
-
- 0 Odpovědi