Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Prins Willem 1:100 COREL

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
jorge

Re: Prins Willem 1:100 COREL

Příspěvek od jorge »

Až doteďka jsem byl lepičem bojovkářských kitů 1:35. To mě ale nějak přestalo brát. A když jsem si prohlíd nějaké lodičky na netu, bylo rozhodnuto. Jako začátečník jsem zvolil něco "menšího". Od kamaráda stolaře jsem sehnal lepidlo na bázi Herkulesu, dokoupil jsem nějaké to nářadíčko a hurá do toho...
Na začátek něco z histerie:
Prins Willem byl postaven v letech 1649-50 pro flotilu Holandké východoindické společnosti jako její největší obchodní loď. Časem byla přestavěna na válečnou loď. Stala se vlajkovou lodí admirála Witte de Witz a pod jeho velením bojovala v bitvě u Duis v roce 1652. Osádku tvořilo 254 mužů + civilisti (prý i ženy a děti).

Po dostavění bude loď dlohá 735mm, vysoká 580mm a široká 305mm.
Stavebnice obsahuje velmi stručný návod ke stavbě (asi 2xA4), plány 1:1, pláňky, polotovary ze dřeva a hotové součásti z kovu , 1xrámeček s fotolepty, vlajky, lana. Většina hotových dílů je kvalitních, bez nepřesností. Zarazila mne pouze plastika prince Willema. Je to dominantní prvek zrcadla, ale jeho provedení v kovu je velmi hrubé. Nevím zda se výrobce držel schválně předlohy, nebo mu to nějak ujelo.

První fotky jsou ze skládání kostry. Kostra je vypálená ostře laserem, bez problémů do sebe zapadá.
jorge

Příspěvek od jorge »

Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) jorge dne úte srp 19, 2008 10:11, celkem upraveno 1 x.
jorge

Příspěvek od jorge »

Po zkompletování kostry se připevňují jednotlivé paluby. Zde jsem narazil na problém. pokud jsem postupoval podle postupu, tak se některé paluby už nedaly připevnit do všech zářezů. Chvíli jsem to zvažoval a pak jsem překážející části odřezal. U spoje s kostrou jsem je pak podlepil kusem překližky. Po sbroušení jsem se pustil do plaňkování první vrstvy. No nevím...
Přečetl jsem si tady jak se má plaňkovat, ale vůbec mě to nešlo. Nakonec jsem šel cestou nejmenšího odporu, a udělal to podle sebe. Loď má nádherný tvar cibuláku. Pláňky jsou z výborného materiálu - lípa 5x1,5 mm. Dobře se s ní pracuje. Ohýbat jde ochotně, stačí nad párou.
Výsledek posuďte sami.....
jorge

Příspěvek od jorge »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) jorge dne stř srp 20, 2008 11:33, celkem upraveno 1 x.
magnum.357

Příspěvek od magnum.357 »

Ahoj napiš prosím kdes stavebnici kupoval potažmo jax k ní přišel, obchod doprava placení a celé martirium:D
jorge

Příspěvek od jorge »

Ahoj, loď jsem koupil u Wágnera v Brně za cenu 11000,-, ale teď se dívám, že vlivem posilující koruny se už dá sehnat za 8800 :/. No byla to náhoda, že měli zrovna ji. Nebyl jsem si úplně jistý jakou loď chci, ale je to moje první stavěná loď , takže bylo lepší ji prohlédnout přímo v prodejně. Také tím odpadl problém s dopravou a placením.
jorge

Příspěvek od jorge »

Hodně mi pomáhá pracovní prostředí. Lepím to v koutku obýváku a používám i římsu na krbu. Takže když to nepude a nepude... ,tak to pude do krbu!
Obrázek
ufon13

Příspěvek od ufon13 »

dotaz mírně mimo mísu ale chystám se na krb,
JAK SE TVÁŘÍ TA HURDISKA NA ZATOPENÍ V KRBU? NEDROBÍ SE?
i vnové podobě nicku jsem stejný rejpal co furt něco zkouší dělat jinak, než velí tradice.
jorge

Příspěvek od jorge »

Díky za dotaz Ufone. Po několika pokusech můžu konstatovat, že nejlépe v krbu hoří Mamoli. Horší je to se Sergalem a Mantuou - zůstává hodně popela. Jotiku jsem zatím nezkoušel a Corel je - jak vidíš na řadě.
Pokud máš nějaké zkušenosti, dej vědět.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ale houby mám , .......
jde mi o tucihlu nad krbem , co ji máš místo římsy!!!!!
a myslím to vážně ne jako rypákování
(i když to u mě bývá častější)
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
jorge

Příspěvek od jorge »

Ten krb jsem ještě nevyužíval (a pokud manželka zjistí kolik ta loď stála, tak ani nevyužiju...). Jinak hurdiska snáší pokorně a bez drobení veškeré moje modelářské páchání. Přidávám foto ze začátku lepení paluby. Loď je v měřítku 1:100, tak nevím jestli mám laťky na palubě skládat např. po 4cm, nebo je dělat vcelku.
Obrázek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Zdravím. Záleží na tobě, pokud to chceš mít rychle za sebou, tak je neřezej, jinak samozřejmně to vypadá lépe (a taky to dá víc práce), když je budeš napojovat. Na lodích to tak bylo. Takže to zvaž a udělej podle sebe;)
jorge

Příspěvek od jorge »

A jakou délku bys doporučil? Ještě by mě zajímalo, jestli bys tam dělal hřeby(jak velké, z čeho) ?
Díky předem za radu.
Jirka
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Pokuď to chceš mít jako na skutečné lodi, samozřejě nařezat. Dále mezery mezi jednotlivíma plaňkama byly utěsněny proti vodě, což můžeš naznačit vkládáním černého papíru. Podívej se na poslední fotky Victory od Mitoma.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
jorge

Příspěvek od jorge »

No jo, ale Victory je v měřítku 1:72, myslím, že při tomhle zmenšení by se měly zmenšit i mezery. Zatím to řeším začerňováním hran tuhou.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“