Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
RC spínac s detektorem zaplavení trupu vodou
Re: RC spínac s detektorem zaplavení trupu vodou
Nedávno se na mě obrátil pan V.Bene, který navrhl RC spínač s detektorem průniku vody do podpalubí, zda by byl o takový detektor zájem. Slíbil jsem mu, že udělám malý průzkum mezi lodními modeláři. Byl postaven jeden jeden funkční vzorek a hledá se zájemce o jeho vyzkoušení.
Podrobný popis spínače: portal/_Clanky2008/Detektor/rcspinac1.htm
Díky za Vaše odpovědi.
Keba
Podrobný popis spínače: portal/_Clanky2008/Detektor/rcspinac1.htm
Díky za Vaše odpovědi.
Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
- Šiška Roman
Nebude ta světelná indikace ve dne málo?
Pro jízdy před setměním by to asi smysl mělo, ale v poledne je to asi bezvýznamné. Osobně bych spíše než tu samotnou světelnou indikaci uvítal možnost spínání připojeného čerpadla.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Morpheus141
jj, s tím souhlasím, spínání připojeného čerpadla by bylo super :-)ladous píše:Pro jízdy před setměním by to asi smysl mělo, ale v poledne je to asi bezvýznamné. Osobně bych spíše než tu samotnou světelnou indikaci uvítal možnost spínání připojeného čerpadla.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
pokud bude světelná signalizace vysoce svítivou diodou tak bude vidět... (na nových autech jsou také diody jako světla pro denní svícení a tuším že vidět jsouladous píše:Pro jízdy před setměním by to asi smysl mělo, ale v poledne je to asi bezvýznamné. Osobně bych spíše než tu samotnou světelnou indikaci uvítal možnost spínání připojeného čerpadla.
čerpadlo se dá sepnout rádiem poté co se rozsvítí světlo, ale pravda je, že pokud by se to spínalo samo tak by to bylo asi praktičtější protože by se ušetřil kanál na RC...

NeJaToD team
Přesně o to mi jde. Kanálů není nikdy dost!ivvo píše:čerpadlo se dá sepnout rádiem poté co se rozsvítí světlo, ale pravda je, že pokud by se to spínalo samo tak by to bylo asi praktičtější protože by se ušetřil kanál na RC...
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Šiška Roman
Svítivé diody jsou velmi směrové a tudíž myslím nevhodné.Nejlepší podle mne by byl zvuk,jakýkoli siréna pípání,třeba ...---...ivvo píše:pokud bude světelná signalizace vysoce svítivou diodou tak bude vidět... (na nových autech jsou také diody jako světla pro denní svícení a tuším že vidět jsouladous píše:Pro jízdy před setměním by to asi smysl mělo, ale v poledne je to asi bezvýznamné. Osobně bych spíše než tu samotnou světelnou indikaci uvítal možnost spínání připojeného čerpadla.)
čerpadlo se dá sepnout rádiem poté co se rozsvítí světlo, ale pravda je, že pokud by se to spínalo samo tak by to bylo asi praktičtější protože by se ušetřil kanál na RC...
To máš pravdu, ale ze zkušenosti vím, že se s lodí nepluje stále v jednom směru, takže se jednou určitě otočí tak, že bude vidět a pokud bude blikat tak si ji všimne.Šiška Roman píše:Svítivé diody jsou velmi směrové a tudíž myslím nevhodné.Nejlepší podle mne by byl zvuk,jakýkoli siréna pípání,třeba ...---...ivvo píše:pokud bude světelná signalizace vysoce svítivou diodou tak bude vidět... (na nových autech jsou také diody jako světla pro denní svícení a tuším že vidět jsouladous píše:Pro jízdy před setměním by to asi smysl mělo, ale v poledne je to asi bezvýznamné. Osobně bych spíše než tu samotnou světelnou indikaci uvítal možnost spínání připojeného čerpadla.)
čerpadlo se dá sepnout rádiem poté co se rozsvítí světlo, ale pravda je, že pokud by se to spínalo samo tak by to bylo asi praktičtější protože by se ušetřil kanál na RC...![]()
Pípání nebude na škodu ale může být problém se slyšitelností
Ale to jsou jen spekulace, jak píše Keba chce to vyzkoušet a napsat o zkušenostech - takže kdo se hlásí?

NeJaToD team
A jaká bude předpokládaná cena ?? U MEPu bych to velice uvítal - a hlavně tu automatiku na čerpadlo - vypadá to že to spíš (MEP) bude ponorka
.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

- Karolinus I
Také bych se přikláněl k automatickému spínání čerpadla, protože než se model otočí, zjistím světlo a dostanu se ke břehu, tak abych mu plaval naproti, nebo sháněl potápěče.cobra píše:A jaká bude předpokládaná cena ?? U MEPu bych to velice uvítal - a hlavně tu automatiku na čerpadlo - vypadá to že to spíš (MEP) bude ponorka.
P.S.: mělo by to spínat cca 7,2 V a 10 A.
A je To . . . .!
Pro nás brejlovce - by občas byla dobrá i SVĚTLICE - či siréna. 
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Dobrý den,
tak jsem našel tuto diskuzi, ohledně tohoto detektoru zaplaveni, která se men týká jakožto autora tohoto výrobku. Děkuji za podněty.
Nejvíce dotazů bylo na spinání čerpadla- popravdě řečeno může si s tím spínat každý co chce -světla, čerpadlo, sirénku či jiné spotřebiče Ale měl jsem pocit že blikání světelné signalizace je nejméně škodlivá věc pro baterie (možná i ta sirénka není špadný nápad) , aby se stihlo doplavat zpět. Poněvadž když se do trupu dostane voda tak zaplaví sondy hladiny a i když je čerpadlo odčerpá, tak vlhkost/kapky na sondách jen tak nezmizí a detektor bude sigalizovat ještě chvíli po odčerpání. až skape voda pryč. Nicméně kdo má v lodi Pb accu, tak ho asi spotřeba netrápí.
Vyšší spínací proud- není přece problém spínat detektorem automobilové relé, které utáhne dalších 30A. Kdo bude mít místo na čerpadlo, tak se místo na minirelé najde jistě také.
tak jsem našel tuto diskuzi, ohledně tohoto detektoru zaplaveni, která se men týká jakožto autora tohoto výrobku. Děkuji za podněty.
Nejvíce dotazů bylo na spinání čerpadla- popravdě řečeno může si s tím spínat každý co chce -světla, čerpadlo, sirénku či jiné spotřebiče Ale měl jsem pocit že blikání světelné signalizace je nejméně škodlivá věc pro baterie (možná i ta sirénka není špadný nápad) , aby se stihlo doplavat zpět. Poněvadž když se do trupu dostane voda tak zaplaví sondy hladiny a i když je čerpadlo odčerpá, tak vlhkost/kapky na sondách jen tak nezmizí a detektor bude sigalizovat ještě chvíli po odčerpání. až skape voda pryč. Nicméně kdo má v lodi Pb accu, tak ho asi spotřeba netrápí.
Vyšší spínací proud- není přece problém spínat detektorem automobilové relé, které utáhne dalších 30A. Kdo bude mít místo na čerpadlo, tak se místo na minirelé najde jistě také.
- petr hájek
výborné by to bylo pro ponorkáře ,ale asi by to chtělo spojit s ovládáním vynoření
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jak už jsem uvedl- princip funkce je - při detekci vody se sepne MOSFET vystup. + je to kombinováno s klasickým RC řízeným spínačem.petr hájek píše:výborné by to bylo pro ponorkáře ,ale asi by to chtělo spojit s ovládáním vynoření
Možnost kombinace logiky detekce zaplavení s řízením vynoření u ponorky je taky možná, celá funkce je tvořena jednočipem, takže je snadné zmodifikovat chování programu.
Ale je třeba vytipovat typické požadavky z praxe, aby 10 vzorku neobsahovalo "11" unikatních programu, za čas se v tom nikdo nevyzná.
Ale RC- spinač s velice podobnou funkcí tam je také. Bud přímy (ZAP- VYP) nebo z pamětí (1. pohyb pakou pro ZAP a pote 2. pohyb pro VYP ). Akorát že výběr funkce se dělá pomocí extra vodiče.Snek píše:Jeste bych se zamyslel zda nevybavit ten detekcni modul trosku inteligentnejsim rc spinacem.
Jak rika Ladous, kanalu je vzdy malo, takze sam chci stavet DVOJITY programovatelny RC spinac nasich slovenskych kolegu. http://www.rcmodely.sk/zobrazclanok.php?id=179
Neslo by tyto dva sikovne vyrobky spojit do jednoho?
- Merrimack Miloš
někde jsem narazil na schéma kde je použit jen MOSFET transistor a jak se jeho chladící ploška dotkne vody tak sepne cerpadlo,používají to v USA na combat ship CO2,když z lodí dělají řeseto, ať se tak rychle nepotopí...
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Merrimack Miloš píše:někde jsem narazil na schéma kde je použit jen MOSFET transistor a jak se jeho chladící ploška dotkne vody tak sepne cerpadlo,používají to v USA na combat ship CO2,když z lodí dělají řeseto, ať se tak rychle nepotopí...
Nejjednodušší detektor vody v trupu lodi vyrobíte za čtvrt hodiny a náklady na něj jsou skoro nulové. Je to kolíček na prádlo opatřený kontakty. V rozpojené poloze je drží kostka cukru scvaknutá kolíčkem. Celé je to na dně lodi. Vniklá voda rozpustí kostku cukru a kontakty sepnou cokoliv. Je to jednoduché a spolehlivé.
Jaký přesně tranzistor (MOSFET) by se na to hodil? Když jsem pátral objevil jsem jich samozřejmě víc. Jinak mám zatím odskoušenou kostku cukru, ale místo cukru jsem tam dával šumivou tabletu-rozpadne se rychleji při styku s vodou.
Je prosím niekde návod ako robiť model lode do ktorého tečie voda? Urobil som niekoľko rôznych, ale voda do nich netiekla...
Nie je jednoduchšie odstrániť príčiny ako dlhodobo odstraňovať následky?
Nie je jednoduchšie odstrániť príčiny ako dlhodobo odstraňovať následky?
- petr hájek
zázraky se dějí zatím jsem neviděl žádnou lod do které se skutečně NIKDY voda nedostala a tím nemyslím umyslně zaplavované modely pro vytvoření balastu.
Sám mám modely ošetřeny proti vnikání vody utěsněním pokud možno do výše 2.poschodí nástaveb , ale jsou situace kdy i to bývá málo ,tudíž jakákoli další pojistka má své opodstatnění.
Existují však i modely kde utěsnění může být skutečným oříškem a tam se pojistka hodí ještě více.
Případný námět pro řešení totálního utěsnění modelu poskytnu rád na SZ.
Sám mám modely ošetřeny proti vnikání vody utěsněním pokud možno do výše 2.poschodí nástaveb , ale jsou situace kdy i to bývá málo ,tudíž jakákoli další pojistka má své opodstatnění.
Existují však i modely kde utěsnění může být skutečným oříškem a tam se pojistka hodí ještě více.
Případný námět pro řešení totálního utěsnění modelu poskytnu rád na SZ.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Nestačí obyčejné dva drátky a sirénka.Voda v trupu spojí obvod a je to ne?
říkají Ti něco pjmy jako je vodivost, odpor, proud, Ohmův zákon?
Vodivost vody je nedostatečná pro to, aby přes ni protékal proud dostatečný pro napájení sirénky.
Proto se jako spínač sice používají ty "dva drátky" ale taky tam musí být aspoň tranzistorový zesilovač který proud tekoucí snímačem zesílí na potřebnou hodnotu.
Vodivost vody je nedostatečná pro to, aby přes ni protékal proud dostatečný pro napájení sirénky.
Proto se jako spínač sice používají ty "dva drátky" ale taky tam musí být aspoň tranzistorový zesilovač který proud tekoucí snímačem zesílí na potřebnou hodnotu.
Já bych byl také proto čerpadlo, ale potřeboval bych aby se seplo při 6V
Co čidlo napouštění pračky?Stačí dojít na smeťák a bufnout ho :-)SH píše:říkají Ti něco pjmy jako je vodivost, odpor, proud, Ohmův zákon?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 3192 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Merrimack Miloš
-
- 5 Odpovědi