Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pohon dělových věží
Re: Pohon dělových věží
S ohledem na svoje budoucí plány se začínám vážněji zabývat mimo jiné otázkou funkčních otočných dělových věží na modelech válečných lodí a uvítám jakékoli náměty na jejich dostupný a ekonomický pohon. Mělo by se jednat nejspíš o malé elektromotorky s převody hodně do pomala (řádově jednotky až desítky otáček za minutu), případně nějaké jiné vhodné řešení. Vím sice o nějakých motorcích s převodovkou v nabídce Admiralshopu a obchodů s elektrosoučástkami, bohužel jejich cena není nijak potěšující. Jinak by snad šly použít nějaké součástky z vyřazené elektroniky, jmenovitě pohon kazet ve starých přehrávačích. Bohužel nemám pohodlný přístup k elektrošrotu, navíc kazetové přehravače jsou už nějakou doby pasé, takže se mi zřejmě nic vhodného k vykuchání do rukou nedostane. Zkusmo jsem obešel pár vietnamských tržnic, ale nic jsem neobjevil. Jinak nemám takový přehled v elektronice a hračkách ani čas k běhání po obchodech a pátrání po zařízení vhodném ke kanibalizaci. Pokud byste někdo měl nějaký tip, rád se ho dozvím.
- petr hájek
http://www.acdc-audio.cz/minim.html
převodovky s motory ideální pro tyto konstrukce, jinak spousta převodů je v čínských hračkách leč mají kolečka co praskají, ale nejlepší zdroj malootáčkových převodovek jsou motorky ke grilům - motor na 3V a otáčky minimální .
Motorek v nich mi silně připomíná starší typy z,, volkmenů ,,
převodovky s motory ideální pro tyto konstrukce, jinak spousta převodů je v čínských hračkách leč mají kolečka co praskají, ale nejlepší zdroj malootáčkových převodovek jsou motorky ke grilům - motor na 3V a otáčky minimální .
Motorek v nich mi silně připomíná starší typy z,, volkmenů ,,
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
nenech se zmást jejich velikostí většinu prostoru zabírají 2 velké monočlánky.
Stejný problém jsem řešil u pohonu otáčení věží u modelu Richelieu v měř. 1:200. Nakonec jsem jako převodovky použil část z plastového bateriového budíku z tržnice za 15,- Kč a motory z rozbitých volkmenů. K "budíkové" převodovce jsem ještě mosel přidat další převod do pomala, aby pohyb byl (podle mne) realističtější-nevím jak rychle se tyto věže na skutečných lodích otáčely. Věže se otáčí o cca 90 st na každou stranu, na koncích jsou koncové spínače a ovládání dvoukanálovým spínačem/regulátorem od ing. Černého. Pokud bude zájem mohu poslat foto svého neumělého, ale funkčního býrobku.
Máš-li více místa, šla by použít mechanika výsuvu dvířek z CD mechaniky. Tam bývá motorek cca 200 zpřevodován hodně do pomala a silný na případné rozvedení na více věží.
Mívá zabudované dorazové spínače.
Radek
Radek
petr hájek:
Ten odkaz taky znám, jsou to ty motorky o kterých jsem se zmiňoval. Bylo by to ideální řešení, až na cenu (300 Kč a víc za kus):(
Hračky jsou jasný potenciální zdroj převodů, nižší kvalita by v tomto případě až tak nevadila (malá zátěž, pouze občasný provoz, v případě poruchy nehrozí fatální následky). Problém je v tom objevit v obrovské záplavě to pravé a za rozumnou cenu (pokud není k dispozici jako odpad). V tomto případě je komplikací požadavek na extrémně nízké otáčky, tím se zřejmě okruh vhodných zařízení silně zužuje.
Motorky ke grilům - kde se to dá sehnat a kolik to cca stojí?
Ten odkaz taky znám, jsou to ty motorky o kterých jsem se zmiňoval. Bylo by to ideální řešení, až na cenu (300 Kč a víc za kus):(
Hračky jsou jasný potenciální zdroj převodů, nižší kvalita by v tomto případě až tak nevadila (malá zátěž, pouze občasný provoz, v případě poruchy nehrozí fatální následky). Problém je v tom objevit v obrovské záplavě to pravé a za rozumnou cenu (pokud není k dispozici jako odpad). V tomto případě je komplikací požadavek na extrémně nízké otáčky, tím se zřejmě okruh vhodných zařízení silně zužuje.
Motorky ke grilům - kde se to dá sehnat a kolik to cca stojí?
Budíky z tržnice za 15 Kč, to zní zajímavě. Koncové spínače by ani nemusely být nutné, pokud se jako koncový stupeň použije gumičkový převod prokluzující po zastavení v krajní poloze. Realistický pohyb - přesně to taky nevím, ale z pár dokumentárních filmů mám představu že otočení z jedné krajní polohy do druhé mohlo trvat až několik desítek sekund. Usuzuji, že u novějších lodí a menších ráží byla rychlost větší než u lodí starších a velkých ráží. Sektory otočení závisely na prostorových možnostech (konfigurace výzbroje), pokud nebyly zvláštní překážky tak běžně až cca 270°.Martin B píše:Stejný problém jsem řešil u pohonu otáčení věží u modelu Richelieu v měř. 1:200. Nakonec jsem jako převodovky použil část z plastového bateriového budíku z tržnice za 15,- Kč a motory z rozbitých volkmenů. K "budíkové" převodovce jsem ještě mosel přidat další převod do pomala, aby pohyb byl (podle mne) realističtější-nevím jak rychle se tyto věže na skutečných lodích otáčely. Věže se otáčí o cca 90 st na každou stranu, na koncích jsou koncové spínače a ovládání dvoukanálovým spínačem/regulátorem od ing. Černého. Pokud bude zájem mohu poslat foto svého neumělého, ale funkčního býrobku.
O CD mechanikách je mi již taky známo, že z nich jde vykuchat leccos užitečného. Problém vidím dvojí. Jednak rychlost, přijde mi že pohyb dvířek je poměrně svižný. Potom dostupnost. Psal jsem v prvním příspěvku, že pohodlný přístup k elektroodpadu nemám a než něco dlouze shánět, obíhat, poptávat známé apod. je pro mně jednodušší, pohodlnější a v konečném důsledku asi i efektivnější nic neřešit a rovnou koupit nějaký ten motorek s hotovými převody.kartonist píše:Máš-li více místa, šla by použít mechanika výsuvu dvířek z CD mechaniky. Tam bývá motorek cca 200 zpřevodován hodně do pomala a silný na případné rozvedení na více věží.
Radek
Rozvedení pohonu na více věží je možné, ekonomicky výhodnější a jednodušší na realizaci ovládání, ale zas se tím ztrácí možnost ovládat každou věž zvlášť.
to: PetrP
Jestli máš zájem mohu ti zaslat pár CD ROM jsou sice funkční ale již nepoužívané.Skoupil jsem jeden PC bazar takže nabízím za symbolických 10Czk za kus,jen to poštovné bude asi mazec i když záleží kolik jich pošlu.Když tak se mi ozvi.
Jestli máš zájem mohu ti zaslat pár CD ROM jsou sice funkční ale již nepoužívané.Skoupil jsem jeden PC bazar takže nabízím za symbolických 10Czk za kus,jen to poštovné bude asi mazec i když záleží kolik jich pošlu.Když tak se mi ozvi.
ale petře to je napájeno 12V když dáš menší tak to bude pomalejší , jo a mě ty motorky některý jedou už na 1 tužkovkuPetrP píše:O CD mechanikách je mi již taky známo, že z nich jde vykuchat leccos užitečného. Problém vidím dvojí. Jednak rychlost, přijde mi že pohyb dvířek je poměrně svižný. Potom dostupnost. Psal jsem v prvním příspěvku, že pohodlný přístup k elektroodpadu nemám a než něco dlouze shánět, obíhat, poptávat známé apod. je pro mně jednodušší, pohodlnější a v konečném důsledku asi i efektivnější nic neřešit a rovnou koupit nějaký ten motorek s hotovými převody.kartonist píše:Máš-li více místa, šla by použít mechanika výsuvu dvířek z CD mechaniky. Tam bývá motorek cca 200 zpřevodován hodně do pomala a silný na případné rozvedení na více věží.
Radek
Rozvedení pohonu na více věží je možné, ekonomicky výhodnější a jednodušší na realizaci ovládání, ale zas se tím ztrácí možnost ovládat každou věž zvlášť.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Hm, PC bazar by mohl být zajímavý zdroj, jen se po nějakém porozhlédnout.Jetcat píše:to: PetrP
Martin B, Jetcat: pošta
To je pravda. Každopádně takhle teoreticky nic nerozhodnu, bude třeba vyzkoušet v praxi, zda se osvědčí.Nojby píše:ale petře to je napájeno 12V když dáš menší tak to bude pomalejší , jo a mě ty motorky některý jedou už na 1 tužkovku
Pozri sem, možno nájdeš zopár odpovedí na svoje otázky(v angličtine, ale celkom zrozumiteľné)
http://wmunderway.8m.com/cont/cont.htm
skvělé převody jsou z el.ovládaných zrcátek Octavia...jsou tam dva motorky s převodovkami...myslím uplně skvělé pro elevaci hlavní...jen škoda že jsou také na 12 V
- petr hájek
motorky ke grilům se seženou takřka v každém supermarketu a cena se pohybuje okolo 100,-kč a myslím , že otáčky by byly ideální (a síla neuvěřitelná).
Ty převodovky od acdc je pravda , že jsou drahé , ale zase jsou kvalitní a když dobře zpřevoduješ jednotlivé náhony (řemínky a řemenice) použiješ max. 1 nebo2 kusy na celou loď a myslím , že by se daly propojit i se servozesíkem z normálního serva, paliže bys na jednu věž dal potenciomer a propojil to vše jako v servu, nemusel bys řešit dorazy , ale jen bys pohodlně podle výchylky páky na vysílači přesouval věže.
Ty převodovky od acdc je pravda , že jsou drahé , ale zase jsou kvalitní a když dobře zpřevoduješ jednotlivé náhony (řemínky a řemenice) použiješ max. 1 nebo2 kusy na celou loď a myslím , že by se daly propojit i se servozesíkem z normálního serva, paliže bys na jednu věž dal potenciomer a propojil to vše jako v servu, nemusel bys řešit dorazy , ale jen bys pohodlně podle výchylky páky na vysílači přesouval věže.
Na náhon věříbych dal servo + nějaká elektronika, anebo krokové motorky z 3,5´´ disketových mechanik + zase nějaká elektronika.
Zajímavé stránky, ale bude nějakou dobu trvat něž to zvládnu prostudovat.kit píše:Pozri sem, možno nájdeš zopár odpovedí na svoje otázky(v angličtine, ale celkom zrozumiteľné)
Na autopříslušenství jsem nevzpomněl, taky zajímavý tip. Bohužel to má opět vadu v tom, že se k odpadním dílům jednoduše nedostanu a kupovat nové náhradní díly se zřejmě nevyplatí. Každopádně to ale stojí za prověření.jirka píše:skvělé převody jsou z el.ovládaných zrcátek Octavia...jsou tam dva motorky s převodovkami...myslím uplně skvělé pro elevaci hlavní...jen škoda že jsou také na 12 V
Tak to se schválně porozhlédnu při nákupech a uvidím co objevím. Ty zmiňované převodovky jistě kvalitní jsou a stojí za tu cenu, ale pro zamýšlenou aplikaci mi to přijde jako zbytečný luxus. Pravda že lze věže spřáhnout a pak postačí 1 max. 2 kusy, ale při maximalistické variantě (každá věž zvlášť ovládaný odměr a navíc i elevaci) by už cena byla příliš vysoká. Samozřejmě otázka, zda má vůbec smysl se do tak komplikovaného systému pouštět a zda by byla schůdná realizace příslušného RC ovládání.petr hájek píše:motorky ke grilům se seženou takřka v každém supermarketu a cena se pohybuje okolo 100,-kč a myslím , že otáčky by byly ideální (a síla neuvěřitelná).
S tím servem si nejsem jistý jak je to přesně myšleno. Pokud jen tak bez jakýchkoli dalších úprav, tak to není úplně to pravé. Sice asi nejjednodušší na realizaci, ale jinak samé nevýhody. Servo se otáčí a drží polohu v závislosti na ovladači na vysílači, což nemá ten správný efekt (chce to pohon který se pouze sepne, pak samostatně běží a podle potřeby zas zastaví). Výchylky jsou příliš omezené, nejsem si jistý zda nějaké servo vůbec zvládne 180° natož 270°. Cenově to vychází podobně jako ty motorky s převodovkami, takže se příliš neušetří. Pokud by měly být věže ovládány nezávisle, pak by se na to spotřebovalo několik kanálů, což může být neakceptovatelné.SH píše:Na náhon věříbych dal servo + nějaká elektronika, anebo krokové motorky z 3,5´´ disketových mechanik + zase nějaká elektronika.
Termín krokové motory jsem už zaslechl, ale jinak prakticky nevím o co se jedná. Jejich možnosti neznám, takže neposoudím, zdali by dokázaly splnit požadované. Nutnost ovládací elektroniky je pro mně handicap, nevyznám se takže si s tím sám těžko poradím. Co jsem koukal na ceny, výrazně vyšší než obyčejné elekteromotory, takže opět asi jedině ten PC šrot, jak píšeš.
Petre nevim presne jak to chces ovladat (kdyz by byl vyssi pocet kanalu neakceptovatelny), ale serva prece vychazeji jednoznacne nejjednodusseji a nejlevneji. zvetseni rozsahu otaceni udelas jednoduse prevodem "dorychla". Cena nejlevnejsich serv v cine se pohybuje od 4 - 6 dolaru podle velikosti. Nakup Ti klidne zprostredkuji.
S tím počtem kanálů jde o to, že je neefektivní vypotřebovat celý proporcionální kanál na ovládání jedné neproporcionální funkce. Pokud by se takto postupovalo v případě většího počtu ovládaných prvků, tak by na vysílači brzy došly volné kanály. Ovládání tedy vidím s pomocí vhodných RC spínačů které umožní na jednom kanále ovládat více funkcí.burdal1 píše:Petre nevim presne jak to chces ovladat (kdyz by byl vyssi pocet kanalu neakceptovatelny), ale serva prece vychazeji jednoznacne nejjednodusseji a nejlevneji. zvetseni rozsahu otaceni udelas jednoduse prevodem "dorychla". Cena nejlevnejsich serv v cine se pohybuje od 4 - 6 dolaru podle velikosti. Nakup Ti klidne zprostredkuji.
Ta laciná serva by se jistě hodila, nějaké odpovídající využití se vždycky najde a jelikož nejlevnější co jsem viděl v našich obchodech stálo cca 200 Kč, tak je to významný rozdíl v ceně. Ještě o tom hodíme řeč a nějak se domluvíme.
Převod do rychla není zrovna to pravé, naopak potřebuju co nejpomalejší pohyb. Nejde mi jen o to aby věže mohly změnit polohu, ale aby celý jejich pohyb vypadal realisticky a hodnověrně. Pro nějakou lehčí výzbroj či elevaci děl bych ty serva klidně použil, ale pro věže těžkých děl bych raději nějaký důmyslnější systém. Představuju si to tak, že na vysílači sepnu příslušný obvod a v modelu motor s převody začne pěkně pozvolna otáčet s věží, pak to zas vypnu a věž se zastaví, zapnu opačný směr.... Při použití serva bych věž musel na vysílači řídit otočným či tahovým ovladačem a rychlost otáčení by závisela na citu v ruce.
Podle Tebe potřebuješ motor + spínač, podle mě se servem jen servo a já tvrdím, že to vyjde levněji.PetrP píše:S tím počtem kanálů jde o to, že je neefektivní vypotřebovat celý proporcionální kanál na ovládání jedné neproporcionální funkce. Pokud by se takto postupovalo v případě většího počtu ovládaných prvků, tak by na vysílači brzy došly volné kanály. Ovládání tedy vidím s pomocí vhodných RC spínačů které umožní na jednom kanále ovládat více funkcí.burdal1 píše:Petre nevim presne jak to chces ovladat (kdyz by byl vyssi pocet kanalu neakceptovatelny), ale serva prece vychazeji jednoznacne nejjednodusseji a nejlevneji. zvetseni rozsahu otaceni udelas jednoduse prevodem "dorychla". Cena nejlevnejsich serv v cine se pohybuje od 4 - 6 dolaru podle velikosti. Nakup Ti klidne zprostredkuji.
Ta laciná serva by se jistě hodila, nějaké odpovídající využití se vždycky najde a jelikož nejlevnější co jsem viděl v našich obchodech stálo cca 200 Kč, tak je to významný rozdíl v ceně. Ještě o tom hodíme řeč a nějak se domluvíme.
Převod do rychla není zrovna to pravé, naopak potřebuju co nejpomalejší pohyb. Nejde mi jen o to aby věže mohly změnit polohu, ale aby celý jejich pohyb vypadal realisticky a hodnověrně. Pro nějakou lehčí výzbroj či elevaci děl bych ty serva klidně použil, ale pro věže těžkých děl bych raději nějaký důmyslnější systém. Představuju si to tak, že na vysílači sepnu příslušný obvod a v modelu motor s převody začne pěkně pozvolna otáčet s věží, pak to zas vypnu a věž se zastaví, zapnu opačný směr.... Při použití serva bych věž musel na vysílači řídit otočným či tahovým ovladačem a rychlost otáčení by závisela na citu v ruce.
Servo jezdí i pomalu, třeba i minutu se bude přesouvat od jedné polohy do druhé.
To co požaduješ jde udělat jednoduše - vemeš servo, odpojíš snímací potenciometr (ale necháš zabudovaný protože obvykle funguje jako jedno z ložisek výstupního hřídele) místo něho zapojíš dva stejné odpory a máš pohon neproporcionální pro jetí tam a jetí zpět podle polohy kniplu. A jestli máš pocit,žeto jede moc rychle, zapoj do serie s motorem odpor.
Jo, a tak upravené servo v klidu pojede 270°
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 46 Odpovědi
- 89867 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek