Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Smit Houston 1:200
Re: Smit Houston 1:200
Začal jsem stavbu stavebnice od Revellu Smit Houston 1:200, kolem Brna tuhletu stavebnici má hodně lidí, hlavní iniciátor této akce "mini TT" je z mého hlediska Bořík, s ním také nejvíce komunikuji o této stavbě.
Stavebnice vypadá dobře, jen jsou potřeba malé povrchové úpravy tmelem, o nějakých prohlubních nemůže být ani řeč.
Je jasné, že tohleto forum je o RC lodích, proto samozřejmě i tato stavebnice bude osazena kompletně RC vybavením. Bude určena i k TT, zátěžní zkouška v budoucnu proběhne zapřažením mého WG v měřítku 1:25, už se těším, jak se budu dívat na boj s taháním 15kg závaží.
Loď bude osazena dvěma motory napřímo, každý motor bude mít svůj vlatní regulátor. Motory jsem zakoupil u Megamotors, regulátory použiji DSYS 7A, na tohleto budou silně předimenzované, motory berou nějakých 350mA při plném výkonu. Baterie použiji AAA, zatím váhám, zda dát 5 nebo 6 článků. Uvidímě, jakou zátěž tato stavebnice snese, přecejen se musí šetřit s váhou a tak každý gram navíc je k dobru. Servo bude použité co dům dal, mám nějaké od Hitecu, ovšem jeho váha je 19g, uvidíme, zda nebudu muset volit jiné, lehčí. Hřídele použiji od Graupnera se závitem M2, délka pouzdra 110mm, šrouby také Graupner 25mm, které budou obroušené do průměru 19mm, uvidíme, zda to bude dobrá volba, dal sem na radu Boříka, ovšem slyšel jsem hlasy, že špatně nebo spíš vůbec necouvají. Takže překvapení bude při zkoušení ve vaně.
Fotky stavby budu uveřejňovat buď tady a nebo na serveru rajce.net.
Prozatimní fotky stavby jsou na http://g0dric.rajce.idnes.cz/Smit_Houston/
Stavebnice vypadá dobře, jen jsou potřeba malé povrchové úpravy tmelem, o nějakých prohlubních nemůže být ani řeč.
Je jasné, že tohleto forum je o RC lodích, proto samozřejmě i tato stavebnice bude osazena kompletně RC vybavením. Bude určena i k TT, zátěžní zkouška v budoucnu proběhne zapřažením mého WG v měřítku 1:25, už se těším, jak se budu dívat na boj s taháním 15kg závaží.
Loď bude osazena dvěma motory napřímo, každý motor bude mít svůj vlatní regulátor. Motory jsem zakoupil u Megamotors, regulátory použiji DSYS 7A, na tohleto budou silně předimenzované, motory berou nějakých 350mA při plném výkonu. Baterie použiji AAA, zatím váhám, zda dát 5 nebo 6 článků. Uvidímě, jakou zátěž tato stavebnice snese, přecejen se musí šetřit s váhou a tak každý gram navíc je k dobru. Servo bude použité co dům dal, mám nějaké od Hitecu, ovšem jeho váha je 19g, uvidíme, zda nebudu muset volit jiné, lehčí. Hřídele použiji od Graupnera se závitem M2, délka pouzdra 110mm, šrouby také Graupner 25mm, které budou obroušené do průměru 19mm, uvidíme, zda to bude dobrá volba, dal sem na radu Boříka, ovšem slyšel jsem hlasy, že špatně nebo spíš vůbec necouvají. Takže překvapení bude při zkoušení ve vaně.
Fotky stavby budu uveřejňovat buď tady a nebo na serveru rajce.net.
Prozatimní fotky stavby jsou na http://g0dric.rajce.idnes.cz/Smit_Houston/
- Šiška Roman
Taky mi ji přinese ježíšek.Se zájmem budu sledovat postup a určitě něco použiju.
Regulátor bych chtěl použít ze serva i s motorkem pro pohon.
Co je to za typ té hřídele a kde se dá sehnat?
Regulátor bych chtěl použít ze serva i s motorkem pro pohon.
Co je to za typ té hřídele a kde se dá sehnat?
Boříku, s tou hřídelí sem se možná spletl, mrknu večer na ni doma, myslel sem si, že je to rozměr 110mm. Pak sem dám skutečnou velikost.Bořík píše:tady je slušný výběr hřídelí a pouzder, ale nikde tam nenacházím pouzdro o délce 110 mm - buď 96 mm, nebo 100 mm a nebo 120 mm. Z hlediska ceny a použití vychází nejlíp pouzdro s délkou 96 mm ( objednací číslo 3369 ).
http://www.hobbyteam.cz/script/vypis.as ... e=3&page=2
Díky za postřehy, zahanbeně přiznávám, že jsem ho ještě nevybalil, o to víc pro mě budou cenné jakékoli zkušenosti ze stavby a z osazování.
Víťa
Takže ač se to nezdá, tak jsem měl Boříku pravdu, právě se dívám na obal od hřídele a je na něm udáj - závit M2, délka hřídele 130mm - průměr 2mm, délka pouzdra 110mm, průměr 4mm. Je to kupované v hobbyteamu, je ale pravda, že na jejich stránkách sem ji nenašel.
Takže trochu sem udělal postup ve stavbě.
Nainstaloval jsem veškeré pohodé části, ovšem budu muset hodně šetřit s váhou.... Ale to uvidíme, zatím dodávám video, celkem mě to bavilo, půl hodinky jsem jezdil, pak došla baterie ve vysílači, neměl jsem jinabitou
Tady se na plavbu ve vaně můžete podívat http://odpurci.septem.cz/Godric/Smit%20 ... -vana.html
Jen podotýkám, to lítání serva je způsobeno 20cm vzdálenosti vysílačky od přijímače, měl sem ji položenou hned vedle vany.
Dodám pak podrobnější fotky konstrukce. Dnes už víc sem nestíhám bohužel dodat a doma budu až v neděli, takže až potom bude detail vnitřností.
PS: Doporučuju opravdu hodně šetřit s váhou, už teď nevím, jestli po nasazení nádstavby a detailů to nepůjde celé ke dnu.
Nainstaloval jsem veškeré pohodé části, ovšem budu muset hodně šetřit s váhou.... Ale to uvidíme, zatím dodávám video, celkem mě to bavilo, půl hodinky jsem jezdil, pak došla baterie ve vysílači, neměl jsem jinabitou
Tady se na plavbu ve vaně můžete podívat http://odpurci.septem.cz/Godric/Smit%20 ... -vana.html
Jen podotýkám, to lítání serva je způsobeno 20cm vzdálenosti vysílačky od přijímače, měl sem ji položenou hned vedle vany.
Dodám pak podrobnější fotky konstrukce. Dnes už víc sem nestíhám bohužel dodat a doma budu až v neděli, takže až potom bude detail vnitřností.
PS: Doporučuju opravdu hodně šetřit s váhou, už teď nevím, jestli po nasazení nádstavby a detailů to nepůjde celé ke dnu.
To vypadá fakt pěkně. Vůbec bych si netipnul, že se to tam povede nacpat. Dobrá práce.
V.
V.
Dobrý Godriku
Do galérie som dal pár fotiek takmer identickej lode Smit Rotterdam od Helleru 1/200.
Dosť na váhe sa dá ušetriť "nepoužívaním" štandartných lodičkárskych komponentov a ich nahradením dielmi vyrobenými "samo-domo".
Tento model je osadený dvomi motormi z nejakej CD mechaniky, príjmačom Pelikán (5g, asi 500 Śk) regler DSYS 10 A, baterka dvojčlánok LiPol. Kormidlové páky sú z drátu. Vrtule sú použité zo stavebnice a fungujú celkom dobre. Hriadeľe sú oceľ 1 mm. Pri tom tomto riešení nie je problém s váhou, aj miesta je v trupe pomerne dosť.

Dosť na váhe sa dá ušetriť "nepoužívaním" štandartných lodičkárskych komponentov a ich nahradením dielmi vyrobenými "samo-domo".
Tento model je osadený dvomi motormi z nejakej CD mechaniky, príjmačom Pelikán (5g, asi 500 Śk) regler DSYS 10 A, baterka dvojčlánok LiPol. Kormidlové páky sú z drátu. Vrtule sú použité zo stavebnice a fungujú celkom dobre. Hriadeľe sú oceľ 1 mm. Pri tom tomto riešení nie je problém s váhou, aj miesta je v trupe pomerne dosť.

PeterP
Dávám poklonu, máš to opravdu perfektní.
Jen se zeptám, ty máš palubu vydělávací?
Jen se zeptám, ty máš palubu vydělávací?
Podľa mňa to má vymyslené perfektne, lebo na tak "malú" loď je lepšie urobiť odnímaciu celú palubu, ako špekulovať ktorú nadstavbu tak upraviť,aby po jej demontáži bol otvor dostatočný. Veľmi pekná robota, začínam uvažovať , že by som si aj ja mohol niečo takéto postaviť. Ešte sa musím rozhodnúť či Revell alebo Heller 
No odnímací paluba u modelu od Revellu bude trochu potíž, zatím sem nad tím dumal a nic mě pořádně nenapadalo. Počítám s tím, že asi bude paluba zalepená, Nevím totiž, jak bych ji utěsnil pořádně bez vytvoření druhé paluby.
Z vlastní zkušenosti bych to s tím utěsněním paluby zas tak zle neviděl. Mám plovoucí kit, sice poněkud větší (bitevní loď Musashi od Tamiye), ale paluba je (zvlášť na zádi) taky jen kousek nad hladinou. Palubu mám odnímací po celé délce, nijak neutěsněnou. Normálně na klidné hladině je to v pohodě a sem tam nějaká vlnka model neohrozí. Několikrát jsem jezdil i za horšího počasí, kdy se voda valila přes palubu víc, ale dovnitř jí nateklo méně než jsem čekal. Horší je to s těsněním hřídelí (pouze komůrky vylisované v trupu naplněné mazacím tukem), trochu vody mám v lodi prakticky při každém ježdění. Volný prostor v trupu lze navíc zaplnit vhodným materiálem a učinit tak model nepotopitelným. Pozor se musí dát na vypadnutí paluby, ale opět podle mojí zkušenosti to není tak vážné, mému modelu nasazená paluba drží dobře i při větším kymácení na vlnách, úplné převrácení (což doufám nehrozí, protože stabilita je dobrá a za extrémních podmínek stejně nepouštím) by to už ale asi neustálo. Domnívám se, že model o kterém je tato debata, je vzhledem k velikosti předurčen pro pouštění v bazénu, v přírodě maximálně za optimálních podmínek na klidné hladině, tak bych si s otázkou bezpečnosti nedělal takové starosti.
Na tomto modeli je paluba zalepená a to dosť dôkladne.
Pri takto malých modeloch je "vodotesnosť" životne dôležitá.
Do podpalubia sa dá dostať cez odnímaciu hlavnú nástavbu (je tam čo najtesnejšie lemovanie z plastu vysoké cca 4 mm). Ďalší montážny otvor je cez kryt strojovne (to hnedé :-)
Tam sa odníma strecha, pričom bočné steny sú vysoké skoro 10 mm, takže tam voda tiež nepretečie.

BTW: Model nie je môj, len som na tom niečo pomáhal robiť :-)
Pri takto malých modeloch je "vodotesnosť" životne dôležitá.
Do podpalubia sa dá dostať cez odnímaciu hlavnú nástavbu (je tam čo najtesnejšie lemovanie z plastu vysoké cca 4 mm). Ďalší montážny otvor je cez kryt strojovne (to hnedé :-)
Tam sa odníma strecha, pričom bočné steny sú vysoké skoro 10 mm, takže tam voda tiež nepretečie.

BTW: Model nie je môj, len som na tom niečo pomáhal robiť :-)
PeterP
Plně odnímací paluba má především výhodu v optimálním přístupu ke všem vnitřním mechanismům a v jednoduchosti a ušetření práce (není třeba řešit realizaci otvorů v palubě a odnímací nástavby).
Pre: PetrP
Tento model je určený na súťaže F4C, ktoré nebývajú na bazénoch. :-)

Takže je lepšie ,keď to aspoň trochu tesní.
Ale dá sa samozrejme vyberať aj celá paluba. Len potom treba rešpektovať matičku prírodu, alebo jazdiť vo vani :-)

Ale dá sa samozrejme vyberať aj celá paluba. Len potom treba rešpektovať matičku prírodu, alebo jazdiť vo vani :-)
PeterP
U tohoto modelu by som odporúčal zalepiť aspoň zadnú časť paluby. Tá je ozaj nízko nad hladinou vody.PetrP píše:Plně odnímací paluba má především výhodu v optimálním přístupu ke všem vnitřním mechanismům a v jednoduchosti a ušetření práce (není třeba řešit realizaci otvorů v palubě a odnímací nástavby).
U modelov ako Mushasi alebo PT 15, Vosper:

sú tiež vyberacie paluby, a nespôsobuje to žiadne vyčšie problémy.
PeterP
Tak soutěže, to je něco jiného, tam je to dané termínem akce a jezdí se tady za každého počasí a pokud to dotyčný nechce vzdát, nezbývá než riskovat. Já takové problémy neřeším, protože chodím pouštět jen tak pro zábavu a jdu tehdy, když se mi chce a jsou na to vhodné podmínky.PeterP píše:Pre: PetrP
Našel jsem teď tuto stránku, kde má i komletní osazení RC http://members.inode.at/f.prossegger/Sm ... erdam.html. Pokud se nemýlím, tam má horní palubu odnímatelnou. Začínám přemýlet, jak ji upevnit, aby držela na trupu. Zadní část není problém, horší bude upevnění u přídě. Kolem dokola pod palubu pak zřejmě dám silikon, takže by paluba byla snad vodotěsná. Až budu doma tak se na to podívám. Pozdější řešení sem umístím.
- Šiška Roman
Tak mi včera přišel poštou Smit Houston 1:200 od revellu.Po prvním prohlédnutí celkem
zklamání-v krabici i v sáčku je zpousta poulamovaných dílů.Vracet nebudu,ale.........
Možná zamyšlení spíš pro výrobce,protože prodejce za to asi nemůže.Chtělo by to nějak zabezpečit,protože cesta od výrobce ke kupujícímu je dlouhá.:/:/:/
zklamání-v krabici i v sáčku je zpousta poulamovaných dílů.Vracet nebudu,ale.........
Možná zamyšlení spíš pro výrobce,protože prodejce za to asi nemůže.Chtělo by to nějak zabezpečit,protože cesta od výrobce ke kupujícímu je dlouhá.:/:/:/
Kúpil som si model ponorky triedy VIIc od Revell a obidve polovice trupu boli fixované tak ako píšeš. Takže Revell to vie, len šetrí kde sa dá...
No já mám samozřejmě také drobnosti poulamované. Ale co se dá dělat, vracet už to nemá smysl, asi by mě to už nevzali . Jinak pouštím se do paluby a nádstaveb, teď sem přišel na nějaké nepřesnosti nádstavby, mám v některých místech fuk 1mm, o víkendu dodám fotky. Takže bude práce s tmelením, nebo zkusit nějak nádstavbu nastavit, s čímž ovšem nemám zkušenosti. Pokud by měl někdo nějaký nápad, tak sem klidně pište, jak prodloužit plast.
Další jen takový poznatek. Chtěl sem vše napřed nastříkat a pak slepit, no ale pěkně jsem narazil. Koupil jsem lepidlo, které nádherně drží, ale rozleptává i barvu, takže mám teď jen více práce. Prostě člověk se pořád učí.
Další jen takový poznatek. Chtěl sem vše napřed nastříkat a pak slepit, no ale pěkně jsem narazil. Koupil jsem lepidlo, které nádherně drží, ale rozleptává i barvu, takže mám teď jen více práce. Prostě člověk se pořád učí.
Zkus profily Evergreen, stačil by obdélníkový vhodné tloušťky a nadstavit s ním chybějící místa.
Radek
Radek
-
Návštěvník
Asi by jste měli výrobci napsat své nápady a postřehy, když je tak blbý. Ještě by jste byli v balíku za "zlepšovák".Bořík píše:Výrobce je v tomto ohledu naprostý amatér. Dávat velký a těžký trup VOLNĚ !! do krabice spolu s titěrným zábradlím a spoustou jemných dílů je barbarství. Stačil kus vytvarované lepenky a bylo by to vyřešené. I kdyby to bylo o dvacku dražší, tak by to za to stálo. Výrobce by si mohl vzít příklad třeba od Trumpeteru, kde jsou velké a těžké díly pečlivě uloženy a zabezpečeny proti pohybu.
Ve všech 4 krabicích Smita, co nám přišly, bylo plno drobností polámaných. A ostatní jsou na tom bohužel stejně.
A co takhle doptavce, ten za to nemůže?
Ať žijí hňupové!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Základ je dobře balík zabalit. Jelikož to bylo balené blbě rovnou od výrobce, tak s tím nikdo už nic neudělá. Viděl jsi někdy nějaké přepravce, co by balíky dával pomalu, něžně na sebe a dával pozor, aby se tomu nic nestalo? To se podle mne snad nikdy nestane..Hňup píše:Asi by jste měli výrobci napsat své nápady a postřehy, když je tak blbý. Ještě by jste byli v balíku za "zlepšovák".Bořík píše:Výrobce je v tomto ohledu naprostý amatér. Dávat velký a těžký trup VOLNĚ !! do krabice spolu s titěrným zábradlím a spoustou jemných dílů je barbarství. Stačil kus vytvarované lepenky a bylo by to vyřešené. I kdyby to bylo o dvacku dražší, tak by to za to stálo. Výrobce by si mohl vzít příklad třeba od Trumpeteru, kde jsou velké a těžké díly pečlivě uloženy a zabezpečeny proti pohybu.
Ve všech 4 krabicích Smita, co nám přišly, bylo plno drobností polámaných. A ostatní jsou na tom bohužel stejně.
A co takhle doptavce, ten za to nemůže?
Ať žijí hňupové!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 5683 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Šiška Roman
-
- 11 Odpovědi