Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Le Camaret
Re: Le Camaret
Vážení priatelia,
po roku a pol na rôzne dlho prerušovanej práce, som spustil na vodu model francúzskeho rybárskeho člna
Le Camaret. Model je postavený na motívy člna RED ATAO, ktorého model prevádzkoval určitý čas pán
Štefan Ábel. On mi nakoniec poskytol plánik, informácie a rady a nakoniec mi sprostredkoval kúpu laminátovej škrupiny trupu od pána Mikulku. Model ešte nemá dokončené všetky palubné nástavby a nie je ešte osadená vrcholová plachta. Tá z toho dôvodu, že doterajší balast ( 5 kg olova v kýle ) je nepostačujúce
a tak budem musieť urobiť cca 7 kg bombu a umiestniť ju mimo lode - pod kýl. Nakoniec pán Borek Dvořák
o tom hovorí neustále , a má pravdu.
Odpovedať na otázky a klásť otázky budem v ďalších príspevkoch.
Teraz niekoľko akčných obrázkov :
portal/img/gallery/252_1188752647.jpg
portal/img/gallery/252_1188752883.jpg
portal/img/gallery/252_1188753066.jpg
portal/img/gallery/252_1188753194.jpg
portal/img/gallery/252_1188753322.jpg
portal/img/gallery/252_1188753409.jpg
Tujano
po roku a pol na rôzne dlho prerušovanej práce, som spustil na vodu model francúzskeho rybárskeho člna
Le Camaret. Model je postavený na motívy člna RED ATAO, ktorého model prevádzkoval určitý čas pán
Štefan Ábel. On mi nakoniec poskytol plánik, informácie a rady a nakoniec mi sprostredkoval kúpu laminátovej škrupiny trupu od pána Mikulku. Model ešte nemá dokončené všetky palubné nástavby a nie je ešte osadená vrcholová plachta. Tá z toho dôvodu, že doterajší balast ( 5 kg olova v kýle ) je nepostačujúce
a tak budem musieť urobiť cca 7 kg bombu a umiestniť ju mimo lode - pod kýl. Nakoniec pán Borek Dvořák
o tom hovorí neustále , a má pravdu.
Odpovedať na otázky a klásť otázky budem v ďalších príspevkoch.
Teraz niekoľko akčných obrázkov :
portal/img/gallery/252_1188752647.jpg
portal/img/gallery/252_1188752883.jpg
portal/img/gallery/252_1188753066.jpg
portal/img/gallery/252_1188753194.jpg
portal/img/gallery/252_1188753322.jpg
portal/img/gallery/252_1188753409.jpg
Tujano
sakrys to je krasa, ty plachetnice maji neco do sebe. gratuluju
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Tak jestli čtu dobře, tak na Slovensku jsou k dispozici trupy pro takovou nádheru? Jestli ano, tak je u nás na trhu ještě mezera.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Borek Dvorak
Zdravim,Tujano píše:... Tá z toho dôvodu, že doterajší balast ( 5 kg olova v kýle ) je nepostačujúce
a tak budem musieť urobiť cca 7 kg bombu a umiestniť ju mimo lode - pod kýl. ... Tujano
a obdivuji pekny model. Pokud jde o balast pod kylem, doporucoval bych spise prodlouzeni a rozsireni tzv. mrtveho kylu, nez obligatni bombu. Vim, ze se pod carou ponoru nehodnoti, avsak pridavny kyl s bombou pusobi na trupu tohoto typu vzdy opticky rusivym dojmem (asi tak, jako kdyby nekdo na sochy na Karlove moste prisrouboval satelitni anteny). Navic se na bombe zachytavaji vodni rostliny, ktere dokazi lod v extremnich pripadech az znehybnit.
Na fotografiich model pusobi dojmem, jako by trup byl prilis vynoren z vody, tzn. Vas odhad zvyseni balastu o 2 kg bude jiste spravny (mozna trup "unese" i vic).
Jedinou konstruktivne kritickou poznamku bych si dovolil k plachtam, ktere nestoji optimalne. Pokud pijedete na "Zamykani vody NSS", mohli bychom se pokusit spolecne najit lepsi trim.
Zdravim
Borek Dvorak
citujem :
Jedinou konstruktivne kritickou poznamku bych si dovolil k plachtam, ktere nestoji optimalne. Pokud pijedete na "Zamykani vody NSS", mohli bychom se pokusit spolecne najit lepsi trim.
Zdravim
Borek Dvorak
koniec citátu
Ach plachty : zatiaľ sa mi nepodarilo zohnať vhodný materiál na plachty , čo je nakoniec aj dobre, pretože šijem neustále ďalšie a stále horšie. Ich strih po lemovaní sa vždy prudko zmení. Týka sa to predovšetkým
kosatky a stehovky. Materiál na plachty bol v obchode označený ako vetrovkovina.Na Zamykání vody NSS
ešte tohto roku nepôjdem , takže ak mi chcete radiť, tak takto verejne, nech sa aj iní poučia. Ináč na Vás som sa najviac tešil.
Nový balast určite neodlejem do tvaru bomby , ale ako plochý predlžený kýl, len sa chcem spýtať : môžem olovo odlievať do drevenej formy , alebo iba do sádrovej ?
Niekoľko TTD : dĺžka cez všetko : 1450 mm
max. dĺžka trupu : 1065 mm
dĺžka na vodoryske : 850 mm
max. šírka trupu : 380 mm
šírka na vodoryske : 360 mm
výška sťažňa nad palubou : 930 mm
doterajšia váha : 10, 3 kg , z toho balast vytvarovaný do skuliny v kýle : 5 kg
planovaná váha : 12,6 kg ( určená meraním výtlaku pôvodnej škrupiny )
zatiať ovladané len kormidlo , i keď mám dvojkanál a aj windservo
Keď som ju spúšťal na vodu prvýkrát a zapol som RC súpravu , z okolo stojacích divákov zaznela otázka :
" Ujo , a bude to fungovať aj pod vodou ? " a mne prešiel mráz po chrbte.
Našťastie boli sme všetci unesení, že pod vplyvom vetra plávala nielen tam, ale taky zpátky.
Ďalšie nabudúce.
Tujano
P.S. : Otázka pre administrátora : prečo zobrazovaný čas vloženia príspevku neodpovedá reálnemu času
použivanému v našich krajinách ?
Zdravim
Borek Dvorak
koniec citátu
Ach plachty : zatiaľ sa mi nepodarilo zohnať vhodný materiál na plachty , čo je nakoniec aj dobre, pretože šijem neustále ďalšie a stále horšie. Ich strih po lemovaní sa vždy prudko zmení. Týka sa to predovšetkým
kosatky a stehovky. Materiál na plachty bol v obchode označený ako vetrovkovina.Na Zamykání vody NSS
ešte tohto roku nepôjdem , takže ak mi chcete radiť, tak takto verejne, nech sa aj iní poučia. Ináč na Vás som sa najviac tešil.
Nový balast určite neodlejem do tvaru bomby , ale ako plochý predlžený kýl, len sa chcem spýtať : môžem olovo odlievať do drevenej formy , alebo iba do sádrovej ?
Niekoľko TTD : dĺžka cez všetko : 1450 mm
max. dĺžka trupu : 1065 mm
dĺžka na vodoryske : 850 mm
max. šírka trupu : 380 mm
šírka na vodoryske : 360 mm
výška sťažňa nad palubou : 930 mm
doterajšia váha : 10, 3 kg , z toho balast vytvarovaný do skuliny v kýle : 5 kg
planovaná váha : 12,6 kg ( určená meraním výtlaku pôvodnej škrupiny )
zatiať ovladané len kormidlo , i keď mám dvojkanál a aj windservo
Keď som ju spúšťal na vodu prvýkrát a zapol som RC súpravu , z okolo stojacích divákov zaznela otázka :
" Ujo , a bude to fungovať aj pod vodou ? " a mne prešiel mráz po chrbte.
Našťastie boli sme všetci unesení, že pod vplyvom vetra plávala nielen tam, ale taky zpátky.
Ďalšie nabudúce.
Tujano
P.S. : Otázka pre administrátora : prečo zobrazovaný čas vloženia príspevku neodpovedá reálnemu času
Dle mého soudu zrovna ten čas sedí celkem přesně s tolerancí tak 15 minut.Tujano píše:Otázka pre administrátora : prečo zobrazovaný čas vloženia príspevku neodpovedá reálnemu času použivanému v našich krajinách ?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
nejspíš to bude tím, že máš v profilu nastaveno časové pásmo +3Tujano píše:P.S. : Otázka pre administrátora : prečo zobrazovaný čas vloženia príspevku neodpovedá reálnemu času
- Borek Dvorak
To je skoda, protoze osobnim kontaktem lze ziskat nejvice informaci. Ale treba si to jeste rozmyslite.Tujano píše:... Na Zamykání vody NSS ešte tohto roku nepôjdem ...
K plachtam:
1) Material
Nejvhodnejsim materialem je Dacron, coz je obchodni nazev pro tkany a nasledne tepelne zpracovany polyester, event. se zaterem. Z naseho modelarskeho hlediska je problemem, ze se vyrabi v gramazich od ca. 120 g/m2 a tlustsi, to je prilis tuhe a tezke. Znam jedinou vyjimku: Oratex 600 UL od firmy Oracover (www.oracover.de, vyrobce modelarskych potahovych folii), toto je potahovy material na ultralighty. Oratex ma hmotnost pouhych 60 (zakladni bila verze) az 90 g/m2 (barevne verze se zaterem). Je pomerne drahy: bez zateru 30,-EUR a se zaterem 60,-EUR za bezny metr. Role je vsak siroka ca. 1,8 m, takze 1 az 1,5 m postaci na jeden model.
2) Zpracovani
- vlakna osnovy (v jejich smeru je latka zpravidla mene pruzna) musi byt vzdy rovnobezna se ZADNIM lemem plachty.
- nite musi mit stejne vlastnosti jako sity material, na polyester ci polyamid (to jsou latky na vyrobu riditelnych draku) pouzit polyesterove nite, na bavlnu prirobni material.
- sici stroj musi byt serizen tak, aby nite nebyly prilis utazene. V praxi je vzdy nutne provest zkousku, protoze prilis povolene nite vytvareji uzliky. Napeti niti se serizuje zvlast pro spodni a horni nit. Pro posouzeni napeti niti je dobre vedet, ze horni nit je na latce dole a spodni nahore. Dalsi moznosti je, sit latku spolecne s papirem, po vytrzeni papiru se sev povoli o tloustku papiru.
3) Tvar (strih)
Plachta je totez co kridlo letadla - bez spravneho profilu nefunguje. Pri vyrobe plachty z jednoho kusu latky se profilu dosahne pridavkem (vyboulenim) predniho lemu, u gaflovych plachet take horniho lemu. Max. sirka pridavku na prednim lemu ma byt ca. 2% delky spodniho lemu s maximem v ca. 40% delky (odspodu, tedy od kloubu vratipne). Na hornim (gaflovem) lemu je pridavek ca. 1,5% sirky plachty na urovni vidlice, maximum je uprostred gafle.
Pokud jde o rizeni modelu, rozhodne doporucuji ridit krome kormidla i plachty, uz kvuli bezpecnosti modelu. U modelu tohoto typu bych vzdy volil navijak. Servo je vzdy slabsi, spotrebuje vice proudu, a pohyby plachet jsou pro model historicke plachetnice neprirozene rychle, trhave. Navod na vyrobu najdete na www.minisail-ev.de v rubrice "Modellbau\Technik" - "Windengerüst".
Zdravim
Borek Dvorak
V tejto chvíli ho začínam študovať ...
Ináč vďaka za doterajšie rady.
Čo sa týka plachiet , ešte stále ich budem šiť z podradnejších materiálov , kým sa nenaučím
dokonalých tvarov a potom ich ušijem z akokoľvek drahého materiálu.
Btw. : vlákna osnovy sú pozdlž látky ?
Stále platí otázka o odlievaní olova do drevenej formy.
Tujano
P.S.: Otázka pre administrátora : prečo som označovaný ako visitor , keď som registrovaný člen ?
Čo sa týka plachiet , ešte stále ich budem šiť z podradnejších materiálov , kým sa nenaučím
Tujano
P.S.: Otázka pre administrátora : prečo som označovaný ako visitor , keď som registrovaný člen ?
Já odlévám do sádry. popřípadě rovné tvary do plechu. Dřevo pokud jsem slyšel lze napustit vodním sklem a nechat vyschnout (izolace proti hoření). Ale ještě jsem to nezkoušel. Pozor , při špatném vyschnutí bude olovo prskat.Tujano píše:V tejto chvíli ho začínam študovať ...
Tujano
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Do sádry jsem taky odléval, ale pokud to jsou větší odlitky, tak sádra nevydrží většinou teplotu, takže formu jsem zasypával do bedny s pískem, což mě pomohlo. Hlavně sádru mít opravdu suchou, jinak celý obsah skončí na stropě v lepším případě.
Severan
Severan
- Borek Dvorak
Drevo by asi horelo nebo aspon doutnalo, viz. Dedek. Nejcasteji se pouziva sadra, takova forma ovsem zridka prezije prvni odlitek (toto pri kusove "vyrobe" modelu zas az tak moc nevadi), a je vzdy potencialne nebezpecna (viz. Severan, Dedek).Tujano píše:... Stále platí otázka o odlievaní olova do drevenej formy. ...
Trvalejsi formy lze vyrobit z formovaciho pisku. Ten se tady v Nemecku da koupit, o sehnatelnosti v CZ/SK nevim bohuzel nic. Snad nejlepsi formu na balast, kterou jsem kdy videl, zhotovil muj kamarad a spoluautor Bernhard Reimann ze silikonoveho kaucuku (v CZ snad Lukopren?). Vyhodou je, ze pruzna kaucukova forma umoznuje snadnejsi vyjmuti odlitku a ze je mozno do urcite miry pracovat i pres negativni zaobleni a sikminy s jednodilnou formou.
Slysel jsem i formach z betonu.
Pred nekolika lety, kdyz jsem pomahal pri stavbe zakovskeho modelu, jsem zhotovil balast bez odlevani. Pouzil jsem 2 hotove bomby pro IOM, jednu jsem trochu ohnul, druhou podelne rozrizl, tvar jedne poloviny prizpusobil tepanim kladivem (strasny ramus!) a epoxydem prilepil na prvni bombu (oba dily jsem jeste svrtal a scepoval 5mm-koliky z mosazi). Celek jsem opracoval raspli na sadrokarton (optimalni nastroj na opracovani olova!) a vytmelil smesi olovenych pilin a epoxydu. Kdyz porovnam tuto technologii s vyrobou kopyta, formy a s odlevanim, mam pocit, ze "tepany" balast je vyrobne rychlejsi a jednodussi. Touto cestou ale jiste ale nelze jit vzdy, pro 15-tikilovy balast by se asi tezko dal najit vhodny polotovar.
Zdravim
Borek Dvorak
Včera-4.08.07 jsem odléval olovo do dřevěné formy-nepatrně to zadoutnalo, ale žádná trága-jde to-jen jsem to chtěl zachladit vodou a to se prostě nemůže HNED-prskne to a odlitek je v ......ale opatrně oblít to jde, není to problém, chce to jen cvik.A dodržovat trochu bezpečnosti-já to dělám letlampou benzínovou,mám koženou zástěru a brýle, připravenou vodu v kýblu a pokud je to v garáži tak i hasičák.Nemaje olovo surové, vydobyl jsem ho z gelové baterie(42A)-je to pakárna, musí se předtavit a vyčistit,a stejně to není ono.Nejlepší jsou olověný trubky ale ve sběrně žádný neměli.
Přesto si myslím že nejpoužitelnější je systém Seveřan(dělal jsem to)-sádra +gáza a to celé jsem zahrabal do pískoviště-odlil jsem bombu v celku,celkem ok, hlavně nezapomenout na odzvdušňovací otvor!-nebo mít formu nahoře otevřenou,jako já včera tu dřevěnou-dno překližka a boky nějaké tvrdší dřevo(byl to zbytek z palety).
Ale hlavně v klidu a OPATRNĚ! Roman
Přesto si myslím že nejpoužitelnější je systém Seveřan(dělal jsem to)-sádra +gáza a to celé jsem zahrabal do pískoviště-odlil jsem bombu v celku,celkem ok, hlavně nezapomenout na odzvdušňovací otvor!-nebo mít formu nahoře otevřenou,jako já včera tu dřevěnou-dno překližka a boky nějaké tvrdší dřevo(byl to zbytek z palety).
Ale hlavně v klidu a OPATRNĚ! Roman
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Takto som si zamykal vodu v Pezinku sám :
http://www.youtube.com/watch?v=7b_9XLE8kOk
Takto jsme zamykali vodu v Jinolicích:Tujano píše:Takto som si zamykal vodu v Pezinku sám :
http://minisail.rajce.idnes.cz/Jinolice/
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?