Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Přestavba člunu, výběr pohonu - pomoc

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Jimi

Re: Přestavba člunu, výběr pohonu - pomoc

Příspěvek od Jimi »

Dotaz na zkušenější...
Mám doma ty nové hřídele MP Jet a nezdají se mi ložiska (futýrka). Je tam jen jakýsi smotaný plíšek a celkem v tom hřídel kvrdlá.... Je to normální? Doufal jsem, že to bude soustružené a bez vůlí...

Má to tak výrobce úmyslně s tím, že je to fakt tvrdý materiál a jen tak se to nevymele?
IMG_20220713_174925.jpg
IMG_20220713_174522.jpg
***Edit***
Tak mi v práci vysvětlili, že taková malá kluzná ložiska se takto vyrábí válcováním a že je to úplně v pohodě. Až tam nacpu vazelínu, měli by se ty vůle víceméně eliminovat... Tak to vyzkouším...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Ahoj,
ano, mám to takto i u jiných pouzder MPJet.
(sorry, musel jsem se podívat, tak píšu až teď)
Jimi

Příspěvek od Jimi »

Ahoj. Tak nový pohonný systém integrován, dnes proběhla zkouška. Vše šlape jako hodinky, jede to jako blázen ....... ale motory se dooooost hřejí.

Započal jsem tedy druhou fázi - montáž chlazení. Musel jsem trochu upravit originál držáky motoru, abych tam vůbec chladící spirálu dostal. Bohužel více k přední části motoru už posunout nejde. Budu doufat, že tepelná vodivost pláště motoru je dostačující.

Ale teď dotaz. Můžu sání vody dát kamkoliv do trupu? Třeba hned pod motor? Ona totiž ta zadní část je tak hloupě udělaná, že to tam nijak normálně nevychází... 😔 A nějakou složitou konstrukci, která by koukala několik cm za člun, tam dávat nechci...

Díval jsem se na YT, sání bývá na kormidle, které je za lodním šroubem. Avšak hodně lodí má kormidlo mimo osu šroubu, takže proud vody stejně nejde z vrtule přímo na kormidlo, takže by to sání asi mohlo být kdekoliv...ne?
IMG_20220718_181320.jpg
IMG_20220718_181346.jpg
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Neřešitelné to není. Můžeš mít po zadním platu vedenou trubičku a skrz plato pak za šroub. A z té pak do spirály. Nicméně jsou tu jiní, zkušenější, co by ti vysvětlili, že u SS motoru se teplo tvoří u komutátoru, ne v plášti motoru.... :)
Jimi

Příspěvek od Jimi »

Ono je to plato uvnitř duté, takže ideální by to bylo vést vnitřkem. I kormidlo by tam mohlo mít táhla.... Jenže by se loď musela celá rozlepit 😬🤣

Komutátor asi nijak extra chladit nejde, co? Leda tam foukat... Na hřídeli byla z výroby vrtulka, zkusím jí tam vrátit...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Hohó, že by to nešlo vnitřkem plata bych se na to podíval. Už jsem řešil větší gynekologické výzvy než jen navrtat a prostrčit trubičku do L :P

Větší motory mají integrovanou vrtulku, řekněme od velikosti motoru 500+
A rychlíkáři, co jsem pochytil, si motory doslova přestavovali a zabudovávali šachtové uhlíky s chlazením.

Lze motorům ulehčit s menším šroubem (s menším stoupáním) a trochu pomůže i ta spirála...
Jimi

Příspěvek od Jimi »

... Já nejsem gynekolog 🤣🤣🤣 ... Ale uvidím, co se dá dělat.

To se vážně dělá? Chlazení na uhlíky? 🧐 ....

On byl asi největší problém toho přehřívání, že jsem dal do obalu hřídele moc vazelíny. I bez připojeného motoru tím šlo točit celkem ztuha... 😬😬😬. Tak jsem všechno zase musel špejlí vyšťourat ven 🙄. Originál měl u šroubu takové zajímavé utěsnění O-kroužkem, použil jsem ho i sem, takže by voda měla pronikat minimálně...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Lodní modelář je vše, i gynekolog :P Ostatně tím šťouráním vazelíny se na něj pasoval taky :D

Na vazelínu bacha, nesmí být extraviskózní (měl jsem takovou super, kdysi jsme ji maznicí tlačili k ložiskům u Š120), to se pak hřídel otáčí velmi ztuha a motor je přetížen. Voda sama o sobě klade dost odpor, takže hřídele mazat s citem.
O-kroužek ano, krom zmenšení průsaku do pouzdra je to hlavně kluzné ložisko, aby se šroub neopíral přímo do čela pouzdra.
Jimi

Příspěvek od Jimi »

Podařilo se mi vypreparovat a upravit vrtulku z původního pohonu. Mám ji hned za čelem motoru ze strany hřídele. Bude prohánět vzduch motorem až k uhlíkům a zde bude bočními otvory foukat ven. Funguje to i při zpětném chodu, kdy vzduch z motoru zase odsává.

Abych zjistil účinnost foukání, zalepil jsem jeden boční otvor v plášti izolepou a na druhý přilepil proužek ubrousku. No a zjistil jsem, že vrtule má vyšší účinnost, když je namontovaná obráceně 🙄😬🤪. Na fotce se z pohledu pozorovatele točí ve směru hodinových ručiček a má větší účinnost, než když ji na té osičce otočím.

Je to normální? Listy jsou přeci nějak tvarované, aby dobře nabírali vzduch, ne? Ale zase u kořene vrtule jsou listy ploché, tak možná tak tvoří větší tlak, když je to jen 1mm od překážky... Divné, ale nechám to tak... 🤫
IMG_20220719_192721.jpg
IMG_20220719_192652.jpg
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Jimi píše: úte črc 19, 2022 06:32 To se vážně dělá? Chlazení na uhlíky? 🧐 ....
To mi pripomnelo motory, na ktery jsem slintal v Graupner katalogu roku 1992.. ;) Tak jenom pro zajimavost jsem vyfotil ;)
20220719_211018.jpg
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“