Na obrázkoch je vidieť paluby s vkladaným čiernym papierom.
Tiež som sa pustil do výroby kotiev. Po premýšľaní čím to lepiť som ich nakoniec spájkoval. Drží do dokonale, lebo sú z nejakej zliatiny cínu (a asi olova), takže sú ako z jedného kusu...
A už mám na tie kotvy aj prichystanú hrdzu - nastrúhané (na hrubom brúsnom papieri) tuhy z farebných ceruziek (odtiene od oranžovej cez červenú až po hnedú). Som zvedavý, či to takto pôjde...
Tajné to nie je, aj som to už kdesi písal...
Stavebnica ?695.95
Farby (žltý a červený oker) 2x ?1.95
Teda spolu ?699.85.
Poslať som si to nechal cez FedEx. Poštovné bolo ?152.75
Spolu teda ?852.60 + 800Sk za bankový prevod.
Teda cca 40000Sk stavebnica a 8000Sk preprava.
no paani, to uz je poradna laska k historickym plachetnicim..
A az to dostavis na kolik si ji budes cenit hotovou Viktorku? Nebo to bude pro tebe neocenitelne? To uz mozna pak stoji za to premyslet o nejakem pojisteni, ne?
Sny si treba plniť. Malé aj veľké. Žijeme len raz...
Len taký malý výpočet:
V návode píšu, že stavba trvá 2400-3000 hodín. U mňa to bude aj viac ako 3000, lebo tam dorábam aj nejaké veci navyše (interiéry,...).
Denne tomu venujem max. 2 hodiny, to je 1500 dní, teda 48000Sk/1500 dní = 32Sk/deň. Je to až tak veľa?
A budem mať zábavu na 5-6 rokov (rátam len pracovné dni)...
Viktorka bude pre mňa neocenitelná. Ale (ako už na MoNaKu raz niekto napísal), nejde o postavenú loď ale o tú samotnú stavbu.
Poistenie - to ani nie, ale vitrína bude určite z hrubého skla s bezpečnostnými fóliami
... Tým som chcel povedať hlavne to, že ten model je síce drahý, ale to vôbec neriešim, lebo tá zábava za to stojí. Okolie na tej lodi vidí hlavne tú cenovku, ja zase to, že staviam loď o ktorej som sníval ešte v mladosti, keď som modelárčil a teraz si ten sen plním.
Už som o tom niečo písal v poslednom príspevku na 2. strane, tak to len doplním.
Menšie veci tmelím tmelom na drevo - vodou riediteľný tmel od Raven. Síce moc dobre nedrží, ale keď sa to prestrekne farbou a nasiakne, tak už je to v poriadku.
Väčšie plochy tmelím karosárskym polyesterovým tmelom Body (tmel, striekací tmel aj plnič).
Brúsim jemným brúsnym papierom, potom to prestreknem plničom, aby sa vyplnili stopy po brúsení a potom nasleduje striekanie / natiranie farbami.
A už som aj na DryDock Models... http://gallery.drydockmodels.com/album463?page=1
Okrem mňa tam ešte ďalší traja stavajú túto stavebnicu.
Tieto stránky sú mi inšpiráciou a zdrojom informácii pri stavbe mojej Victory, tak som tam pridal aj svoju Victory, nech som zase ja zdrojom info pre iných...
Naposledy upravil(a) mitom dne stř úno 14, 2007 08:25, celkem upraveno 1 x.
Teraz to ide trocha pomalšie, člny tmelím a farbím, tak je to viac o čakaní, ako o modelárčení...
Na druhom obrázku je vidieť tie diery pre klince.
Popri tom čakaní na uschnutie tmelov a farieb som začal maľovať ozdoby prednej aj zadnej časti. Je to dosť piplačka nakresliť anglickú vlajku na niečo o rozmeroch 1x1cm... O predných ozdobách ani nehovorím...
Paluba je z tanganyiky 4x85x1mm, posun jednotlivých dosiek je 34mm.
Túto palubu nebude skoro vôbec vidieť, tak som tie diery ani nejako presne nevymeriaval - je to len taká skúška technológii a mojich vlastných schopností/možností. Vidieť bude iba tú časť okolo sťažňa, ale aj to len cez bočné "dvere" (takže soro vôbec, lebo tam bude tma).
Aha, totiž v mém Granadu 1:64 jsou palubky ze stejného materiálu, ale rozměru 3x0.5mm, a přemýšlím, jestli a jak je navrtávat. Alternativou je nadělat tečky pentelkou.
(Jakým průměrem jsi to vrtal a pro kterou technologii černění spár jsi se rozhodl? Vypadá to velmi věrohodně.)
V podpalubí sú na Victory klince zalievané smolou, takže to je vidieť. Ja som použil stredne tmavý tmel (namiešaný z dvoch odtieňov). Po brúsení je celá paluba znova prelakovaná matným lakom. Vrchné paluby majú štuple (špunty), takže rozmýšľam, či to nejako znázorňovať, keď to nebude skoro vôbec vidieť. Pokiaľ áno, tak na to možno pôjdem štýlom tých drevenných špáradiel...
"Vrtal" som to tou pentelkou. Vnútorný priemer pre tuhu je 0,5mm, takže vonkajší môže byť cca 0,7mm. Ale už mám doma aj injekčné ihly rôznych priemerov, tak ešte uvidím...
Špáry sú robené tým čiernym papierom.
Zdravím, n?jaké fotky ze stavby Victory jsem umístil na stránku www.petrvictory.blog.cz
Není to sice stavebnice, ale pro p?edstavu n?kterých díl?ích ?ástí t?eba fotky pom?žou.Jelikož model stavím s p?estávkami 35 let jen podle plán? a bez v té dob? p?ístupných informací, jsem si v?dom nekterých nedostatk?, proto sory.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Zdravím, n?jaké fotky ze stavby Victory jsem umístil na stránku www.petrvictory.blog.cz
Není to sice stavebnice, ale pro p?edstavu n?kterých díl?ích ?ástí t?eba fotky pom?žou.Jelikož model stavím s p?estávkami 35 let jen podle plán? a bez v té dob? p?ístupných informací, jsem si v?dom nekterých nedostatk?, proto sory.
Uf! 35 rokov... Dúfam, že ja budem rýchlejší, lebo to v tomto živote nestihnem...
Pekná prácička. Mohol by si si založiť vlákno o svojej Victory, lebo určite budú následovať otázky k Tvojej lodi (aj ja mám nejaké) - aby sa nemiešali 2 lode dokopy...
Založit si své vlákno je dobrý nápad, ale mám obavy, že můj model nebude možno srovnávat se stavbou stavebnic, které myslím teď vedou.V tomto si připadám trochu osamoceně.
Při Tvém tempu stavby modelu by Tě doba zhotovení neměla strašit.Zatím držíš vysoukou kvalitu práce, tak to nepokaž.Držím palce.