Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stolní minisoustruh (NOELL, PROMA, ...)

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
petr hájek

Re: Stolní minisoustruh (NOELL, PROMA, ...)

Příspěvek od petr hájek »

no , musím s podivem konstatovat , že moje plastová kola jsou stále v bezchybném stavu, elektronika reguluje jak má, a vůbec mi přijde že na cenu kterou jsem za něj dal si na sebe už minimálně 4x vydělal bez jakékoli poruchy.
Fakt ale je že samotné lože soustruhu má výrobní problém v síle kluzných částí, prostě uprostřed se posouvá daleko lehčeji(tedy s vůlí) a na krajích ztěžka , ale protože mé minivýtvory je nutno soustružit stejně v rozsahu pojezdu 10cm od hlavy neřešil jsem to i když by stačilo zaškrábnout lože. Já jen nastavil vymezení a zatím mi to stačí.
Ten pohon vrtačkou není špatný nápad , ale osobně by mi vadil rámus, jsem zvyklej při práci mít vedle soustruhu puštěnou televizi...... :D
Pokud by se mi rozsypala elektronika šel bych cestou koupě stavebnice regulátoru od známých firem s elektronikou, a ozubená kola se prý dají sehnat i z kovu či silonu ,ztatím jsem to nepotřeboval takže jen z doslechu .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
sas

Příspěvek od sas »

koupi
reglu jsem zvažoval, ale nejsem v elektrice odborník a to co mi po telefonu nabízeli bylo dost drahé, skoro třetina ceny soustruhu, pokud by tedy někdo měl nějaký tip nebo návrh přijmu jakoukoliv pomoc, jedná se o stejnosměrný motor 230V 400W 0-2500 otáček + pravý a levý chod, takže vlastně potřebuju usměrňovač a obousměrný rebulátor nebo regl a přepínač směru otáčení
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

[quote=petr hájek]no , musím s podivem konstatovat , že moje plastová kola jsou stále v bezchybném stavu, elektronika reguluje jak má, a vůbec mi přijde že na cenu kterou jsem za něj dal si na sebe už minimálně 4x vydělal bez jakékoli poruchy.
Fakt ale je že samotné lože soustruhu má výrobní problém v síle kluzných částí, prostě uprostřed se posouvá daleko lehčeji(tedy s vůlí) a na krajích ztěžka , ale protože mé minivýtvory je nutno soustružit stejně v rozsahu pojezdu 10cm od hlavy neřešil jsem to i když by stačilo zaškrábnout lože. Já jen nastavil vymezení a zatím mi to stačí.
Ten pohon vrtačkou není špatný nápad , ale osobně by mi vadil rámus, jsem zvyklej při práci mít vedle soustruhu puštěnou televizi...... :D
Pokud by se mi rozsypala elektronika šel bych cestou koupě stavebnice regulátoru od známých firem s elektronikou, [color=#FF9900][b]a ozubená kola se prý dají sehnat i z kovu či silonu ,ztatím jsem to nepotřeboval takže jen z doslechu .[/b][/color][/quote]

Zatím funguje, ale rozsypala se mi kola na pomalý chod. Nemá tedy čistě náhodou nějaký tip kde opatřit nové. (viz výše) děkuji.
A je To . . . .!
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

S hlukem naprosto souhlasím, jelikož já zase mám běžně puštěné rádio a to slyším pouze tu vrtačku, ovšem za cenu i zpětného chodu a regulací se mi to i tak vyplatí, investovat do tak blbého soustruhu se mu už nechce... proto jsem to takto vyřešil a plánuji nový stroj. Toto je opravdu hračka pro začátek. Já na tom soustužim pomalu každý den, tak že se mi zaplatil asi 10 x možná i více, ovšem už je to na něm opravdu dost znát, jelikož i ty vůle o krerých píšeš jsou pravdivé.. snažil jsem se to asi 10x seštilovat ale to nepomáhá.. mám spousta přípravku k tomuto soustruhu a tak doufám že až koupím nový že se to využije a nebudu muset dělat vše znova...

[quote=petr hájek]no , musím s podivem konstatovat , že moje plastová kola jsou stále v bezchybném stavu, elektronika reguluje jak má, a vůbec mi přijde že na cenu kterou jsem za něj dal si na sebe už minimálně 4x vydělal bez jakékoli poruchy.
Pokud by se mi rozsypala elektronika šel bych cestou koupě stavebnice regulátoru od známých firem s elektronikou, a ozubená kola se prý dají sehnat i z kovu či silonu ,ztatím jsem to nepotřeboval takže jen z doslechu .[/quote]
romank52

Příspěvek od romank52 »

Ozubene kola pravidelne ponukal niekto na Aukre, momentalne tam nie su, ale napr.: [url]http://stroje.hyperinzerce.cz/kovoobrabeci-soustruhy/inzerat/3815330-kovova-ozubena-kola-vreteniku-hobby-soustruhu-a-jine--nabidka/[/url] alebo [url]http://www.tumlikovo.cz/projektyozubena-kola-vreteniku-soustruhu-rady-300/[/url]
romank52

Příspěvek od romank52 »

Celkom tomu nerozumiem, odkaz sa mi nedari skopirovat, posledny pokus [url]http://stroje.hyperinzerce.cz/kovoobrabeci-soustruhy/inzerat/3815330-kovova-ozubena-kola-vreteniku-hobby-soustruhu-a-jine--nabidka/[/url]
romank52

Příspěvek od romank52 »

Odkaz sa na chvilu ukaze a potom zmizne. Ale je tam telefon 732 621 950 cena 1800Kc za
"Jedinečná možnost výměny plastových převodů ve vřeteníku!!!
Ozubená kola vřeteníku soustruhu ASIST AE4S50M ,ale i jiných názvových typů jako,proma,rotwerk,jet atd...v této velikosti !! ptejte se jde o ty samé stroje jen mají jinou barvu
Pevnostní materiál,precisní provedení z jednoho kusu na odvalovací frézce.
-Původní modul 2,25 modifikován na modul 1,5!
-ozubení korigováno
-převody 43/18 a 30/31
-vřetenové kolo otvor 30H7 drážka 5mm
-kolo přesuvníku rychlostí otvor 12H7 drážka 4mm
v případě zájmu mohu dodat kompletní kovové ozubení na tyto čínské soustruhy za velice příjemnou cenu"
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

[quote=romank52]Ozubene kola pravidelne ponukal niekto na Aukre, momentalne tam nie su, ale napr.: [url]http://stroje.hyperinzerce.cz/kovoobrabeci-soustruhy/inzerat/3815330-kovova-ozubena-kola-vreteniku-hobby-soustruhu-a-jine--nabidka/[/url] alebo [url]http://www.tumlikovo.cz/projektyozubena-kola-vreteniku-soustruhu-rady-300/[/url][/quote]
Dík, otevřel jsem oboje.
A je To . . . .!
romank52

Příspěvek od romank52 »

Aha, uz som na to prisiel, pouzivam google chrom, tam sa ten jeden odkaz nezobrazuje, ked som si to otvoril v IE, tak su tam obidva.........
sas

Příspěvek od sas »

ahoj, tak jsem přečetl dost rad, kola už vyměnil otec, ale stále dumám nad tou elektřinou, nevím jaký regl použít ani nevím jestli má soustruh usměrňovač a případně kde, díky za případné rady nebo pomoc
Pavel Daněk
sas

Příspěvek od sas »

tak chlapi pokud se někdo vyznáte nebo víte jaký regl a co k tomu abych mohl regulovat otáčky soustruhu noell motor má 400W a 0-2500ot. docela by mi bodla nějaká rada,
díky
Pavel Daněk
SH

Příspěvek od SH »

jde o to, jaký je tam motor - druh. asynchronní nebo komutátorový, jestli komutátorový tak jestli derivační nebo seriový atd. Pokud sériový, tak regl je jednoduchý a za babku - z nějakého starého vysavače.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

bude nejspíše komutátorový neb dokáže za běhu zažehnout hnací plyn z WD spraye........ :D
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
sas

Příspěvek od sas »

jestli s uhlíkama znamená komutátorový tak ten, a je stejnosměrný sériový, na přívodním kabelu je nějaká krabička a z ní vede kabel teprve k hlavnímu vypínači a regulaci
Pavel Daněk
SH

Příspěvek od SH »

[quote=sas]jestli s uhlíkama znamená komutátorový tak ten, a je stejnosměrný sériový, na přívodním kabelu je nějaká krabička a z ní vede kabel teprve k hlavnímu vypínači a regulaci[/quote]
no, teď ještě jde o to, jestli je seriový nebo derivační.... tedy jestli jsou statorové cívky a rotor zapojeny seriově anebo paralelně.

Máš nějaký měřák? Pokud ano, a umí měřit odpor tak nejprve změř jestli je vodivé spojení mezi svorkama motoru (pro kontrolu), pak vytáhni jeden uhlík a obvod by měl být přerušen - pak je to seriový motor (velmi pravděpodobné). Pokud by byl měi svorkama nějaký odpor v řádu desítek/stovek ohmů, bude to derivační motor..

Regulátor je u seriového motoru jednoduchý - potenciometr, diak a triak. Jde to vymontovat z nějakého starého vysavače na sběrném dvoře. Anebo napiš adresu, jednoho Ti pošlu (jenom co ho v hromadách elektrošrotu najdu :) )
sas

Příspěvek od sas »

[quote=SH]no, teď ještě jde o to, jestli je seriový nebo derivační.... tedy jestli jsou statorové cívky a rotor zapojeny seriově anebo paralelně.

Máš nějaký měřák? Pokud ano, a umí měřit odpor tak nejprve změř jestli je vodivé spojení mezi svorkama motoru (pro kontrolu), pak vytáhni jeden uhlík a obvod by měl být přerušen - pak je to seriový motor (velmi pravděpodobné). Pokud by byl měi svorkama nějaký odpor v řádu desítek/stovek ohmů, bude to derivační motor..

Regulátor je u seriového motoru jednoduchý - potenciometr, diak a triak. Jde to vymontovat z nějakého starého vysavače na sběrném dvoře. Anebo napiš adresu, jednoho Ti pošlu (jenom co ho v hromadách elektrošrotu najdu :) )[/quote]
tak motor je seriový, přerušený obvod to potvrdil, zkusil jsem známého a pokusí se mi to v práci dát do kupy, jinak budu muset použít to co mi navrhuješ
Pavel Daněk
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“