Abych mohl uzavřít přední část horní palubou, zbývalo mi ještě kromě již publikovaných detailů zhotovit kotevní lano a tzv. messinger (lano, které slouží k manipulaci se silným kotevním lanem). Lano ze stavebnice není nic moc a tak jsem poměrně dosti dlouhou dobu věnoval studiu teorie výroby lana (jak skutečných, tak modelových). Pro praktické pokusy jsem si pořídil jednoduchý ruční ropewalk od firmy Amati (v podstatě je to totéž, co nabízí Model Expo). I když je to jenom taková hračka, tak se na tom dají uplést poměrně pěkná lana v délce cca 1 m. Až budu dělat takeláž, zkusím si zkonstruovat něco většího s el. pohonem. Ale to je ještě daleko. Zatím pár fotek s výsledky mého snažení.
Přední paluba je na místě, takže jsem mohl pokračovat částí předního zábradlí a cathead. Pro výrobu cathead jsem potřeboval lišty o přesné tloušťce 0,7 mm - pomohl jsem si improvizovanou hoblovkou z frézky Proxxon.
Tak jsem se konečně pustil do galionu. Model RC ze stavebnice Panart má poněkud odlišnou příď – jiné rozměry a jiné tvarování, navíc doplněno o vlastní chyby (příliš zvednuté wales v oblasti přídě), takže je velice problematické zhotovit galion podle informací uvedených v AOS. A protože se mi nechtělo použít systém galionu ze stavebnice, musel jsem v průběhu realizace této části modelu přístoupit k celé řadě kompromisů, aby výsledek alespoň vzdáleně připomínal realitu.
V první fázi jsem zhotovil spodní bočnice (cheeks), jejichž tvar a umístění je poplatné chybám modelu. Současně jsem si zhotovil kladky ke kotevnímu kladkostroji a oťežové výložníky (bumpkins), které bude potřebovat pro realizace vrchních lišt galionu. Také zde jsem si pro úpravu tvaru vypomohl frézkou Proxxon.
Jako další část byla příprava vrchních lišt galionu. Realizace mi zabrala poměrně dosti dlouhou dobu, protože jsem jednotlivé díly několikrát předělával – buďto díl neseděl podle mých představ a nebo se mi jej podařilo zlomit – celá konstrukce je velice křehká. Proto jsem se rozhodl celou sestavu umístit na model zatím pouze provizorně. Definitivně bude na trup umístěna a dokončena až zkompletování trupu, protože jinak bych ji asi zničil.
Mřížky (gratings) - poprvé jsem se pokusil vyrobit vlastní podle postup p. Šimka, který byl puplikován na tomto webu. Na posledním obrázku je vidět rozdíl mezi mřížkou ze stavebnice a vlastní výrobou.