Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Wappen von Hamburg 1:72

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
midshipman

Re: Wappen von Hamburg 1:72

Příspěvek od midshipman »

Nabijeni del vne trupu je na nekolika obrazech a kresbach, treba od Van de Veldeho:
Obrázek

Vice podrobnosti:
http://www.nmm.ac.uk/collections/explor ... ID=PAF6464

O tomto v Cechach neznamem zpusobu se take zminuje jeden delostrelecky manual ze 17. stoleti, nazev si momentalne nemuzu vybavit. Kdyz jsem to videl poprve, taky jsem byl prekvapeny, navic mne uzemnil muj synator, ktery rekl - vzdyt je to logicke, na to by prisel kazdy :) . Moderni clovek se holt zdraha pouzit zdravy selsky rozum ........
bromep

Příspěvek od bromep »

No teda můj rozum to nebere. Jo, člověk se tam při troše šikovnosti nějak udrží, ale dovedeš si představit že jsi na takový lodi a tvým úkolem je při hvízdnutí poplachu honem ven na trup a celou bitvu tam balancovat a nedej bože že vystřelí dřív než z toho laufu slezeš, pokud ti už dřív nechytnou gatě:D. Napadlo mě, není to jen třeba čištění? Víš, sluníčko, pohoda, není co dělat....
midshipman

bromep píše:No teda můj rozum to nebere. Jo, člověk se tam při troše šikovnosti nějak udrží, ale dovedeš si představit že jsi na takový lodi a tvým úkolem je při hvízdnutí poplachu honem ven na trup a celou bitvu tam balancovat a nedej bože že vystřelí dřív než z toho laufu slezeš, pokud ti už dřív nechytnou gatě:D. Napadlo mě, není to jen třeba čištění? Víš, sluníčko, pohoda, není co dělat....
Ahoj,
muj rozum to uz bere :cool: - setkal jsem se s tim v muzeich v Nemecku, Holandsku, Anglii a Dansku. Nejlip bude, kdyz si das panaka a smiris se s tim :/ , holt dalsi mytus je v tahu. Na ty Van de Veldeho kresbe je jasne videt a taky je to tam napsano - nabijeni (ramming).

Honza
bromep

Příspěvek od bromep »

No je fakt že já toho o lodích moc nevím. Pokud bych měl soudit jen z této kresby, tak tato kresba je typická studie, jakou dělali a dělají všichni malíři. To znamená, že to malíř nedělá z hlavy, ale najde si příhodné místo (není příhodnější než rušný přístav) kde může sledovat a učit se zaznamenávat pózy při různých činnostech, které ho zaujmou (mě ve filmu Tankový prapor tato póza taky zaujala;) ). Garantuji ti, že toto konkrétně vzniklo v přístavu a ne na moři při pozorování z jiné lodi. Ale smířen jsem i bez panáka. Podle i kvalitních plánů, kde prostě není místo, by to jinak nešlo. A na ta muzea se těším, takže to uvidím taky na vlastní oči. Dík.
hecky

Příspěvek od hecky »

Ahoj ludia nevie niekto kde sa daju najst alebo zohnat rebrorysky (žebrorysky)na plachetnicu Batavia?
bromep

Příspěvek od bromep »

Tak Vás všechny zdravím. Letošní zimu to vypadá, že se natěšen opět pustím do pokračování stavby. V loňském roce jsem vyrazil na motorce na 24 h. Le Mans veteránů a při té příležitosti navštívil dvě repliky lodí (Batavia a Amsterodam), abych to taky viděl na vlastní oči. Někde tady mi bylo doporučeno abych zhlédl v nějakém muzeu, že rošty na palubě byly vždy vystouplé kvůli zatékání vody. K mému překvapení skoro na všech modelech co jsem viděl, byly zároveň s palubou. ??????????
[imgr]portal/img/gallery/581_1260462577.jpg[/imgr]
Obrázek
Obrázek
Obrázek
bromep

Příspěvek od bromep »

Tak jsem v tom zas až po uši. Jistě jste si všimli, že na předchozích frotkách je má paluba PŘÍŠERNÁ. Pozůstatek doby preMO-NA-Kální. Silné podcenění. To byl tedy první můj úkol a dopadl myslím dobře. Dále jsem dle skutečné Batavie a modelů lodí té doby obil fasádu "kovanými hřeby" a vyrobil odtoky vody dle jiného modelu téže lodi. Tím jsem se prohřešil proti plánům, kde byla voda chytře a nekompromisně jímána v trupu. No a celé vánoční volno padlo na špagátky kolem lafetek, kladíčky a kroužky. Také jsem pokročil ve výzdobě a 4mm festonky mezi konzolkami na zadní galerii vyřezal ze SKOŘÁPKY vlašských ořechů, což je trochu pozdě objevený materiál - jelikož nemá strukturu dřeva a je tvrdý, absolutně nejlepší na malinké věcičky. Ideální by byl i na 1mm kladky a koleška děl..... ale není to zdaleka tak jednoduché jako výrtoba z rovné lišty.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
firdajan

Příspěvek od firdajan »

Zdravím priateľu!

Po prečítaní tvojho vlákna by som sa mal pýtať ja teba, nie ty mňa =D . Vidno, že si reštaurátor, robíš to precízne a kvalitne. Aj keby som pár pripomienok mal, tak si ich nechám pre seba.
Čo sa týka plánov, o ktorých sa debatovalo dajú sa zohnať skoro na všetko, len to chce čas.
( jedna mi nedá - gratingy neboli vždy zvýšené, viď Mary Rose, hoci tam viac - menej boli len doskové poklopy. )
Skvelá mravenčia práca.

jano
midshipman

To Bromep
Jedna věc jsou moderní modely v muzeích a druhá dobové dokumenty skutečných lodí a archeologické nálezy. Na Tvých fotkách není ani jeden dobový model. Většina modelů v muzeích pochází z 19. a 20. století (jako člověk pracující s historickými předměty jistě víš, jak se podepsali nadšenci v 19. století například na našich hradech a zámcích), kdy mnohé byly postaveny podle nepřesných plánů, většinou zhotovených amatérskými nadšenci, kteří často v řadě věcí improvizovali, aniž by si prostudovali archívní dokumenty. Nejhorší modelářské plány pak pocházejí z let 1950-1980, hodně zabodovali soudruzi z bývalé NDR a Polska, některé příšerné kousky také vyprodukovali Italové. Moc se nevyznamenal ani Mondfeldt. Nikdo z nich pečlivě neprostudoval dobové dokumenty, jako například kontrakty na stavbu lodi, angl. building contracts. Tam jsou podrobné informace o jednotlivých konstrukčních prvcích – včetně trámů obruby palubních otvorů. Pro loď velikosti Wappen von Hamburg z roku 1667 se uvádí rozměry těchto trámů 11 palců, t.j. 28 cm. Tyto trámy vedené po celé délce lodi byly zapuštěny cca z poloviny do palubníků. Palubní fošny byly silné 2,5 – 3 palce, t.j. 6,34 – 7,62 cm. Trámy obruby palubních otvorů tak vyčnívaly nad palubu o cca 6,4 – 7,5 cm.

Gratingy na modelu Wappen von Hamburg, modelářem jsou dost zjednodušené :
http://www.modelships.de/Wappen_von_Ham ... C01421.jpg

Tady je to krásně vidět – francouzský způsob z přelomu 17. a 18. století:
http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... tpont2.jpg
http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... tail-1.htm
http://pagesperso-orange.fr/gerard.dela ... tail-6.htm

Zvýšené gratingy má také rekonstrukce holandské lodi Batavia, u níž se vycházelo z archeologických nálezů a z dochovaných dobových dokumentů:
http://cf.hum.uva.nl/galle/images/drawi ... 00x551.gif

Viděl jsem modelářské plány Wasy s gratingy v úrovni paluby. U skutečné lodi je to ale jinak – paluba Wasy z r. 1628. Loď stavěl holandský mistr loďař.
otevřená paluba, anglicky weather deck:
http://www.wasadream.com/photoswasa/29.jpg
http://www.wasadream.com/photoswasa/129.jpg
http://www.wasadream.com/photoswasa/442.JPG
http://www.wasadream.com/photoswasa/475.jpg
http://www.wasadream.com/photoswasa/476.jpg

dolní dělová paluba:
http://www.wasadream.com/photoswasa/62.jpg

zároveň s palubou byly gratingy na horní dělové palubě
http://www.wasadream.com/photoswasa/55.jpg

Zvýšené gratingy na otevřené palubě se za špatného počasí zakrývaly dehtovanou plachtou, která se upevňovala k dělovým kruhům v silných trámech palubních otvorů. Příklad Mary Rose je nevhodný, jedná se o loď z 16. století. Tehdy se bojovalo jen v létě za dobrého počasí.
bromep

Příspěvek od bromep »

Moc díky za jakékoli takovéto informace. Co píšeš je naprosto logické. I s těmi hrady. Říká se tomu purismus a nebyli to ani tak amatérští nadšenci, jako renomovaní architekti, kteří v duchu módy doby historizujících slohů a romantismu přestavovali hrady víc goticky, než byla původní gotika. Někdy stavěli i nové gotické zříceniny a pod. I když původní plány, podobu a dispozice většinou znali. Nahoře jsem vedl diskusi o tom, zda se úzkostlivě držet plánu i když vím, že je nelogický. Už v tom mám jasno. můj bytový doplněk jistě splní účel doplňovat nábytek 18. století i s takovýmito nepřesnostmi. Jelikož to není zdaleka moje hlavní hoby, ale asi 4. v pořadí, vím, že mé znalosti v tomto oboru nedosahují a nikdy nebudou vaší úrovně tady na tomto servru. Proto sjem vděčný za každou radu a připomínku.
bromep

Příspěvek od bromep »

Hotový člun- teda to je děsný, jak všechno na té fotce vyleze
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, i když optika prozradí i ty nejmenší hříchy, vypadá tvůj výtvor velmi hezky.Nějak se ti daří modelovat s patinou.
Já na Agamemnonu zahajuji vystrojování 2.paluby a s tím souvisí můj dotaz.Aby lana kotvící kanóny přiznaly gravitaci, čím jsi je fixoval?Já se nejsem schopen rozhodnout zda bezbarvý lak či tekutý škrob.V úvahu přichází i vosk.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
bromep

Příspěvek od bromep »

Ahoj. Tak napouštění lan jsem zatím neřešil. U děl je ta výhoda, že vše vahou leží na palubě a tudíž tak může být přilepeno. A pokud není kladkostrojh prověšen, je to tím, že je jeho lanko zatíženo svými smyčkami (smotané laho hozené na zem přez pramen vedoucí do kladky). Já se to prostě snažím dělat aby to vypadalo přirozeně a logicky. Až budu řešit takeláž a lana která musí být prověšena - zatím jsem to vživotě nedělal, budu zkoušet a vymýšlet. Ty píšeš 3 možnosti, bude jich jistě víc, ale asi to musíš vyzkoušet, co se ti bude dělat nejlíp a bude se nejvíc líbit tobě.
Co se týká patiny je to tak, že než začnu ze dřeva cokoli dělat, seřínu ho hoblíčkem a trochu ho olíznu abych viděl jakou bude mít strukturu a barvu po "nalakování". Pokud má nelíbivou studenou (nové ořechy, mahagony) tak ho vůbec nepoužiju. Většinou nic nemořím - krom řezeb z habru. Závěrečku dělám jako na obrazech - damarový nebo mastixový závěrečný lak s příměsí včel. vosku, aby to nebylo lesklé a po natření to setřu hadrem. Ale to je zase moje interpretace, jelikož chci abz model vypadal staře. Normálně by měl být lesklý protože i zrnitost barvy by měla být v měřítku - matná skutečná musí být na modelu o dost lesklejší. Mimochodem - někde jsem četl, že matná barva (myslím emailového typu) je vynález přelomu 19 - 20 století. Člun je eben, palisandr, hruška, třešeň(podlážky) a lem ořech, což byla chyba - póry na fotce strašně vylezly
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, díky za odpověď.Já jsem dorazová lana a lana kladkostrojů pro kanóny kroutil z bavlněných nití s nuceným splétáním pro dosažení daného zkroucení.Tím však je lano(hlavně dorazové)značně tuhé a ani omylem "nespadne".
http://victory.novyweb.com/IMG_5744.JPG
Tak budu zkoušet.
bromep

Příspěvek od bromep »

No to je jasné, já to mám taky spletené (tedy jen dorazová - kladková je jen nit). Ve skutečnosti by z kruhu padalo nejkratší cestou na palubu a vzadu z děla taky. tam to chce přilípnout. Pakto vypadá skvěle. Děla máš parádní. Závlačky kol jsou taky tuha z mikrotužky? Jak velké ti vzchází kladky v mm? A když jsme se bavili o patině zkoušels namočit lana do silného černého čaje? Pak to má správnou konopnou barvu. Na mě je to moc bílé. Nová lana taková ale určitě byla.
Žut

Příspěvek od Žut »

Kladky: dvojité 4 x 3,5 mm, jednoduché 4x2 mm.Lano kladkostroje 3 x bavlněná nit.Barva je stejná, jako lana přiložená ve stavebnici.Výběr barev bavlněných nití je široký, lze vybrat i konopnou barvu.
Závlačky kol jsou z mikrotuhy 0,5 mm.
Až vyladím pár kanónů, dám fotky na své vlákno.
bromep

Příspěvek od bromep »

ahoj po dlouhé době. Hodlám oprášiti rozestavěného Wappena a začít intenzivně budovat - abych to vůbec za život stihl dokončit. Při této příležitosti mám velkou prosbu. Potřeboval bych nějaké typy, kde najdu podrobná schémata lanoví, pokud možno lano po lanu, pro lodě 17. století (nejlépe kontinentální). V mých plánech je to velice nepřehledné a nejednoznačné. Kdysi jsem něco podobného našel na netu, ale hodně starých odkazů nefunguje. Něco jsem našel, ale pro 19. st. s rovným čelenem. Prosím, uvítám každý podnět a typ. dík
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Možná by Ti pomhla knížka "Prins Willem", lanoví je tam docela dobře rozkreslené i s detaily a k tomu Ti můžu naskenovat schematické výkresy pevného a pohyblivého lanoví s plánem uvazových míst na palubě, které platí pro 17.stol. (Wappen von Hamburg, Fridrich Wilhelm zu Pferde, Prins Willem a pod) Když budeš mít zájem ozvi se na můj mail.
Petr
bromep

Příspěvek od bromep »

Petrricek: Ještě jednou moc dík za obě knihy.

Tak jsem konečně pokročil ve stavbě, a této činnosti se letos hodlám věnovat intenzívněji (už je to let, co mám Wappena rozestavěného). Vyrobil, zkompletoval a osadil jsem třetí velikost děl,Obrázek
vyřešil pohodlnousériovou výrobu uvazovacích kolíčků,Obrázek
vyrobil pochozovou rampu (která mi úspěšně zakryla člun s výbavou:-()Obrázek a vyrábím do foroty kladnice a bižuteriiObrázekObrázek
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Pěkná práce. Jsem rád že si se vrátil ke stavbě a těším se na pokračování.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
bromep

Příspěvek od bromep »

Začal jsem něco na stěžních. Zatím polotovary
Obrázek
Obrázek
bromep

Příspěvek od bromep »

Již se klubou stěžně, splétačka lan sestrojena, technika výroby plachet vyzkoušena, pomalu tedy dochází na strojení modelu. A jelikož jsem toto nikdy v životě nedělal, měl bych dotaz na Vás, zkušení modeláři: jakou posloupnost úkonů byste mi poradili, abych si nezavařil. Čili: stěžně si poskládat celé mimo loď a stavět a vyvazovat jeden po druhém, nebo začít všemi "prvními patry" a jet nahoru postupně, ráhna věšet na stěžně mimo loď, nebo na modelu, to samé plachty. Prostě Vaše zkušenosti co dřív a jak, abych se pak k tomu či onomu dostal. Moc se na to těším a zároveň děsím. Dík
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Doporučoval bych začít postupně od spodu - pouze spodní části stěžňů bez hlavic a nejprve boční úpony, protože jejich smyčky se musí nasazovat zhora. Po instalaci bočních ůpon hlavní, přední a zadní spodní stěhy a pokud možno všechny kladky a úvazky nad úponovými oky. Potom střední části stěžňů a jejich ůpony a stěhy, nakonec horní části stěžňů s ůpony a stěhy. Pak navázat na úpony šlápnice a až poté boční stěhy - parduny. Dokončit veškeré pevné lanoví a pak teprve začít s ráhny. Na jednotlivá ráhna navázat všechny kladky, navázat plachty a následně od spodních je postupně umísťovat na místa a osazovat pohyblivé lanoví
Petr
kolouch

Příspěvek od kolouch »

Těžko by to někdo napsal lépe než Petrricek v minulém příspěvku, takže já jen doplním pár postřehů ohledně věcí, které mne vytrestaly nyní při lanoví na Granadu:
Kreslit, kreslit, kreslit: popř. plánovat, plánovat, plánovat. Monografie a plány jsou občas zrádné v tom, že kreslí jednotlivé skupiny lan zvlášť a člověk si neuvědomí, jaká je ve finále na některých místech "tlačenice". Takže opravdu doporučuji vědět před vázáním prvního lana umístění a trasy všech lan. Správný postup vázání z toho pak vyplyne sám.
Pořádně upevnit čelen: na lodi slouží většina lanoví k tomu, aby se čelen svou vahou neohýbal dolů, na modelu ale váha čelenu nehraje prakticky žádnou roli a páka, kterou působí lanoví na připevnění čelenu je značná. Zvláště u "fore topgallant stay" jsem se zapotil a ve finále jsem musel čelen k přednímu vazu přitlouct, protože lepidlo to namáhání nevydrželo.
Lanoví pracuje a s ním i stěžně: Vím, že to je rada typu "Stěrače stírají", ale když člověk převazuje už druhé lano, protože mu při napínání jednoho stěhu povolí druhý, dojde mu, že by to chtělo systém. Osobně si myslím, že je jedno, jestli jde člověk "od zádě" nebo "od přídě" - důležitější je nevázat lana na přídi, na zádi a pak uprostřed.
bromep

Příspěvek od bromep »

Tak se klubou stěžně - brzy bude bedna lodičce malá. Vyrobena a úspěšně vyzkoušena splétačka lan - při této příležitosti - řešíte pravotočivost - levotočivost lan? Na reálných lodích jsou většinou kombinace: zde 3d prohlídka Batavie http://www.360cities.net/image/on-the-d ... 27.94,70.0,
na modelech - i stejných - je to každej pes jiná ves
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“