Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
laminování
Re: laminování
K laminování prakticky:
Je li trup z polyesteru, čím na něj (do něj) lepit věci?-(lože motoru,.. žebra ale i třeba plaňkovanou palubu na polyesterový podklad)
Je li trup z polyesteru, čím na něj (do něj) lepit věci?-(lože motoru,.. žebra ale i třeba plaňkovanou palubu na polyesterový podklad)
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Můj postup:RomanT píše:K laminování prakticky:
1. zdrsnit šmirglem a umýt benzínem
2a. pevnostní věci (lože motoru) nalepit Epoxy1200
2b. zbytek (plaňková paluba) lepit 5min epoxydem od Bídi
Tak jest spáchán můj Springer.
Radek
Pevnostní věci (lože, palubu,...) obrousit až na sklo a přilepit zase polyesterem a přeplátnout tkaninou.
Nepevnostní - plaňkování a pod, čímkoliv. Epox, sekunďák,..
Nepevnostní - plaňkování a pod, čímkoliv. Epox, sekunďák,..
Převodovku jsem přilepil zase polyesterem+ tkanina- v pohodě,
-z epoxu(jmenovitě 1200) mám v tomto případě nedobrý pocit-
-benzín se mi zdá mastný-nepovedu o tom polemiku-obroušení preferuji víc-
-protože ten trup je z polyesteru, udělám tedy i palubu z tohoto matroše-
-plaňky+dýha-škoda že to nejde purexem....=skusím to zase polyesterem (schne rychle :-))
-musím do toho implantovat výstuhy(žebra)-jde o springlera-tj brutální otloukánek
-příště, budeli nějaké příště, to vyřežu z překližky a obalím epoxem-
PS: možná bychom mohli založit tabulku odskoušených variant lepení typu :"epox 1200 drží na tom a tom"
nebo vteřiňák nedrží na tom a tom....čistě prakticky a odskoušeně(třeba po 1 sezoně)
-z epoxu(jmenovitě 1200) mám v tomto případě nedobrý pocit-
-benzín se mi zdá mastný-nepovedu o tom polemiku-obroušení preferuji víc-
-protože ten trup je z polyesteru, udělám tedy i palubu z tohoto matroše-
-plaňky+dýha-škoda že to nejde purexem....=skusím to zase polyesterem (schne rychle :-))
-musím do toho implantovat výstuhy(žebra)-jde o springlera-tj brutální otloukánek
-příště, budeli nějaké příště, to vyřežu z překližky a obalím epoxem-
PS: možná bychom mohli založit tabulku odskoušených variant lepení typu :"epox 1200 drží na tom a tom"
nebo vteřiňák nedrží na tom a tom....čistě prakticky a odskoušeně(třeba po 1 sezoně)
- petr hájek
proč by to PUREXEM nešlo????!!!!
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
PUREX je polyuretanové lepidlo se schopností vypěnit a ulpět na všem kromě PP(polypropylen), PVC-měkčeném a PE(polyetylen) .
na ztrhu není jen modelářský urychlený purex , ale spousta lepidel na stejné bázi a srůznou výslednou pevností(PUREX patří k těm nejhorším) Pu lepidlo od SOUDALU 66A je podstatně pevnější a levnější ato je jen namátkový příklad.
na ztrhu není jen modelářský urychlený purex , ale spousta lepidel na stejné bázi a srůznou výslednou pevností(PUREX patří k těm nejhorším) Pu lepidlo od SOUDALU 66A je podstatně pevnější a levnější ato je jen namátkový příklad.
skusím to-springler je pro mě (a 11 letýho syna) zkušebna technologií-purexem lepím epp letadla-tj, na zimu ho chci spotřebovat-skusím různé techniky.Prostě mě nenapadlo že by Purex držel na tom polyesteru( stavěl jsem z něho kánoe-a na rozdíl od epoxidových, na kterých drželo kde co, na ten polyester se ledacos nechytlo)-ale je to dávno-polyester byl 3složkový.petr hájek píše:proč by to PUREXEM nešlo????!!!!
Děkuji za náměty a připomínky.
V každém případě dobře přebrousit povrch polyesteru. Problém s adhezí epoxydu na polyester je dvojí - jednak rozdílná roztažnost a nasákavost epoxydu a polyesteru, tím vzniká velké smykové namáhání spoje (to u purexu nehrozí, je pružný), a jednak z polyesteru se vylučuje něco na povrch že ten je jakoby na omak mastný a sklovitý a s tím by mohl mít purex problém.RomanT píše:skusím to-springler je pro mě (a 11 letýho syna) zkušebna technologií-purexem lepím epp letadla-tj, na zimu ho chci spotřebovat-skusím různé techniky.Prostě mě nenapadlo že by Purex držel na tom polyesteru( stavěl jsem z něho kánoe-a na rozdíl od epoxidových, na kterých drželo kde co, na ten polyester se ledacos nechytlo)-ale je to dávno-polyester byl 3složkový.petr hájek píše:proč by to PUREXEM nešlo????!!!!
Děkuji za náměty a připomínky.
- petr hájek
to se vylučuje jen z nevystárlého polyesteru ale purex stejdě drží na všem(někdy až moc,hlavně tam kde nemá).
Purex drží,dokonce i nerez pouzdra hřídeli v trupu z polyesteru.
Nenamáhané spoje-osvědčil se mi polyester(je leptavý) a také pružný.Na odmaštění aceton(nejdostupnější).Palubu bych zhotovil rovněž z polyesteru.Dýhu -lišty paluby plánuji lepit rovněž polyesterem.
Motorové lože mám přelepeno rovněž polyesterem s lehkým přeplátováním tenkou tkaninou(spíše z neurotických důvodů :-) )
Na silně namáhané věci, např pultry- drží dobře 5 min Alteco kovové.
Ten nápad s tou tabulkou je dobrýýýý.
Soudal 66A vyzkouším,dík za tip.
Hodně zdaru.
Nenamáhané spoje-osvědčil se mi polyester(je leptavý) a také pružný.Na odmaštění aceton(nejdostupnější).Palubu bych zhotovil rovněž z polyesteru.Dýhu -lišty paluby plánuji lepit rovněž polyesterem.
Motorové lože mám přelepeno rovněž polyesterem s lehkým přeplátováním tenkou tkaninou(spíše z neurotických důvodů :-) )
Na silně namáhané věci, např pultry- drží dobře 5 min Alteco kovové.
Ten nápad s tou tabulkou je dobrýýýý.
Soudal 66A vyzkouším,dík za tip.
Hodně zdaru.
Nevím jaký polyester používáš, ale ChS 109 (Lamit 109) není pružný ani náhodou. Je tvrdý a křehký, má hezký lasturový lom. Proti němu je 1200ka epoxyd guma...
Mám otázku začátečníka a amatéra. Mluví se tu o natření trupu před laminováním řídkou pryskyřicí. Jaká pryskyřice (ideálně epoxydová) je na laminování nejvhodnější a čím se ředí? A kde nejlépe sehnat tkaninu? Modelář nebo jsou i jiné specializované obchody? Jsem z Prahy, takže Havel je pro mě dost daleko. Předem díky
SH
06-11-2007 00:53:41 Nevím jaký polyester používáš, ale ChS 109 (Lamit 109) není pružný ani náhodou. Je tvrdý a křehký, má hezký lasturový lom. Proti němu je 1200ka epoxyd guma...
-HavelPol 1+ peroxid K1 100:1-3,podle teploty
ares
Dnes 10:33:51 Mám otázku začátečníka a amatéra. .... A kde nejlépe sehnat tkaninu? Modelář nebo jsou i jiné specializované obchody? Jsem z Prahy, takže Havel je pro mě dost daleko. Předem díky....
Havel zasílá i poštou,ale většinou PPL,DHL,apod. Cenapřepravného je od kila,tekže v tvém případě 0000nic.Ale je fajn,že i v Praze se něco najde.Ceny si porovnej z webu
..."Mluví se tu o natření trupu před laminováním řídkou pryskyřicí. Jaká pryskyřice (ideálně epoxydová) je na laminování nejvhodnější a čím se ředí?"....
-hodně bylo řečeno výše,...nemá cenu kolem neustále polemizovat.Proto jen k doplnění takové zásady,která trochu zapadla:jakou pryskyřicí začněš,je dobré i skončit.Míchat vrstvy epoxydu a polyesteru se nemusí vyplatit=bez záruky dobrého spojení,Výše je vyjmenováno pro a proti těchto základních druhů pryskyřic
06-11-2007 00:53:41 Nevím jaký polyester používáš, ale ChS 109 (Lamit 109) není pružný ani náhodou. Je tvrdý a křehký, má hezký lasturový lom. Proti němu je 1200ka epoxyd guma...
-HavelPol 1+ peroxid K1 100:1-3,podle teploty
ares
Dnes 10:33:51 Mám otázku začátečníka a amatéra. .... A kde nejlépe sehnat tkaninu? Modelář nebo jsou i jiné specializované obchody? Jsem z Prahy, takže Havel je pro mě dost daleko. Předem díky....
Havel zasílá i poštou,ale většinou PPL,DHL,apod. Cenapřepravného je od kila,tekže v tvém případě 0000nic.Ale je fajn,že i v Praze se něco najde.Ceny si porovnej z webu
..."Mluví se tu o natření trupu před laminováním řídkou pryskyřicí. Jaká pryskyřice (ideálně epoxydová) je na laminování nejvhodnější a čím se ředí?"....
-hodně bylo řečeno výše,...nemá cenu kolem neustále polemizovat.Proto jen k doplnění takové zásady,která trochu zapadla:jakou pryskyřicí začněš,je dobré i skončit.Míchat vrstvy epoxydu a polyesteru se nemusí vyplatit=bez záruky dobrého spojení,Výše je vyjmenováno pro a proti těchto základních druhů pryskyřic
To SH - Díky, zkusím ten Lamit 109
To Přema - Rozumím tomu snad dobře, Lamit 109 lze naředit peroxidem, který je asi běžně dostupný ve specializovaných obchodech s laminováním. Podmínka o jednotnosti pryskyřice je jasná. Zkusím Havla nebo se po něčem podívat na netu. Je to Artur, takže nějaká 40 by snad mohla stačit. Díky za rady.
To Přema - Rozumím tomu snad dobře, Lamit 109 lze naředit peroxidem, který je asi běžně dostupný ve specializovaných obchodech s laminováním. Podmínka o jednotnosti pryskyřice je jasná. Zkusím Havla nebo se po něčem podívat na netu. Je to Artur, takže nějaká 40 by snad mohla stačit. Díky za rady.
- pokud toho neděláš hodně, aby si měl nějaký prospěch z použití levnější pryskyřice, tak polyesteru bych se vyhnul. Těch pár korun navíc co dáš za deci pryskyřice se ti vrátí v pohodlnější práci. ChS 109 má dobu zpracovatelnosti 20 minut a to sakra málo při složitějším tvaru a když nemáš praxi.ares píše:To SH - Díky, zkusím ten Lamit 109
- pryskyřice se neředí, ředění a) zhoršuje mechanické vlastnosti b) u laminovacích pryskyřic není třeba.
- Přema mluví o peroxidovém tužidle. Nikoliv ředidle.
To SH - v tom případě žiji v bludu, myslel jsem že ChS 109 je epoxydová pryskyřice. Jakou v tom případě doporučuješ? Určitě bych dával přednost epoxydové. A ředění mě zajímalo s ohledem na doporučované natření trupu před laminováním, dokonce jsem tady někde našel, že se má zahřívat fénem, aby se lépe vsákla a penetrovala trup. Co na to použít? Neředěnou pryskyřici? Nebo ji naředit acetonem?
- Pepa Darvaš
Pošli mi na meil adresu, hodím Ti do dopisu několik odřezků 110ky tkaniny ZADARMO Baxi.bax@seznam.cz
ChS 109 je polyesterová 3-složková pryskyřice. Asi si to pleteš s ChS1200 což je epoxyd - ALE NA LEPENÍ!!, což některým nevadí a laminují s ním, a aby se dal z něho udělat alespoň nějaký výrobek tak ho nahřívají, ředí acetonem, lihem a vůbec dělají různé tanečky aby to šlo použít. Existoval kdysi (možná i teď) ChS 1500 což byl laminovací epoxyd ale jeho vlastnosti jsou poplatné době jeho vzniku.ares píše:To SH - v tom případě žiji v bludu, myslel jsem že ChS 109 je epoxydová pryskyřice. Jakou v tom případě doporučuješ? Určitě bych dával přednost epoxydové. A ředění mě zajímalo s ohledem na doporučované natření trupu před laminováním, dokonce jsem tady někde našel, že se má zahřívat fénem, aby se lépe vsákla a penetrovala trup. Co na to použít? Neředěnou pryskyřici? Nebo ji naředit acetonem?
Já používám Letoxit PR102M firmy 5M z Boršic u Buchlova. Obdobná, možná ještě kvalitnější ale i dražší, je pryskyřice L285, ale s tou jsem nedělat. Myslím že Ante používá pryskyřice fy Araldit a taky si je chválí.
S těmito pryskyřicemi je nějaké natírání trupu PŘED laminováním naprosto zbytečné, jsou to tak řidké a hlavně vzlínavé materiály, že zatečou do každé skulinky. A hlavně, principem olaminování je potáhnout trup pevným sklem, které zabrání dřevu pracovat (a tedy vytvářet trhlinky) a ne oplácat ho kilama pryskyřice. Na toho Artura by Ti mělo stačit odhadem tak 50-60ml směsi ( u PR102M bych si namíchal 40ml pryskyřice a 17.5ml tužidla a co by zbylo tím bych zalil kýl
jen doplním- z 1500 mám 2 kánoe, je jim 14 let, jedna skladovaná ve sklepě, jedna byla 3 roky na dešti a mraze-jen změnila barvu- jinak pohoda-lodě(kanoe) co jsem dělal 1200(nic jiného jsem nesehnal-20 let)-tak taky ještě jsou, ale stárnutí je na nich poznat(křehnou ).Zase, plachetnice 7m jezdí olaminovaná 1200 už přes 20 let každou sezonu-no problem.Kánoe dělané polyesterem jsou už v nebi-za ty leta se rozpadly(rozkákaly vrstvy-skladováno venku)-faktem je, že jsem polyester dělal "rychlej"-tj aby to za 15 min vytvrdlo-což není technologicky košer!!!!!!!
109-lamnit-moje skušenost je dobrá, vytvrdne pomaleji když je chladno(nebo já nedám tolik tužidla-nesprávný postup!!!-ale zrovna včera jsem ho použil, potřeboval jsem aby to nestvrdlo hned-dnes ráno to bylo ještě lepkavé, ale zítra (dle skušeností) ok.
Mám 109 udělané 3 modely(jeden krátce) a drzí žádný problém.
Ale-SMRDÍ, nemá se moc rád s epoxem(přilepení loží motoru, a pod)- a až dojedu poslední pikslu, končí u mě.(přece to nevyhodím)
......DNES bych použil prostě nějakou laminovací pryskyřici, dle mého mají jedinou nevýhodu-nedaj se koupit v Bau nebo obi-musíš shánět.......cenově je to jedno-máš menší spotřebu.....
Znovu lobuji aby někdo napsal malý článeček s tabulkou typu:
1200-lepeni(poměr, ředěni cena 2007)
109......
letoxit.....
atd......
odkazy na prodejce, příklady použití.....
byla by to nevděčná práce, vždy by se našel někdo, kdo něco slepil(olaminoval) mimo oblast použití a je spokojený, ale dost lidem by to pomohlo!!!
-jo a ještě, čím následně upravit(typ barev, tmelů, lepidel......)
zdar
109-lamnit-moje skušenost je dobrá, vytvrdne pomaleji když je chladno(nebo já nedám tolik tužidla-nesprávný postup!!!-ale zrovna včera jsem ho použil, potřeboval jsem aby to nestvrdlo hned-dnes ráno to bylo ještě lepkavé, ale zítra (dle skušeností) ok.
Mám 109 udělané 3 modely(jeden krátce) a drzí žádný problém.
Ale-SMRDÍ, nemá se moc rád s epoxem(přilepení loží motoru, a pod)- a až dojedu poslední pikslu, končí u mě.(přece to nevyhodím)
......DNES bych použil prostě nějakou laminovací pryskyřici, dle mého mají jedinou nevýhodu-nedaj se koupit v Bau nebo obi-musíš shánět.......cenově je to jedno-máš menší spotřebu.....
Znovu lobuji aby někdo napsal malý článeček s tabulkou typu:
1200-lepeni(poměr, ředěni cena 2007)
109......
letoxit.....
atd......
odkazy na prodejce, příklady použití.....
byla by to nevděčná práce, vždy by se našel někdo, kdo něco slepil(olaminoval) mimo oblast použití a je spokojený, ale dost lidem by to pomohlo!!!
-jo a ještě, čím následně upravit(typ barev, tmelů, lepidel......)
zdar
Tak jsem si u 5M objednal epoxidovou pryskyřici PR102M. Ještě otázka k hrubosti (nebo tloušťce) tkaniny. Na loď velikosti Artura stačí 80? Nebo něco silnějšího? A co třeba Mistral, ten má tuším něco přes metr .... Díky
Na toto téma se tu vždy rozběhne velká diskuse a každý preferuje něco jiného... Obecně se dá říci, že je lepší a pevnější použít více vrstev než méně se silnější tkaninou...ares píše:Tak jsem si u 5M objednal epoxidovou pryskyřici PR102M. Ještě otázka k hrubosti (nebo tloušťce) tkaniny. Na loď velikosti Artura stačí 80? Nebo něco silnějšího? A co třeba Mistral, ten má tuším něco přes metr .... Díky
Takže tkanina 80 ve dvou vrstvách bude naprosto dostačovat...

NeJaToD team
No, tady jsou dohromady dvě věci. Ano, pevnostně je lepší použít víc vrstev než jednu tlustou. Ale to se týká čistě laminátových skořepin.ivvo píše:Na toto téma se tu vždy rozběhne velká diskuse a každý preferuje něco jiného... Obecně se dá říci, že je lepší a pevnější použít více vrstev než méně se silnější tkaninou...ares píše:Tak jsem si u 5M objednal epoxidovou pryskyřici PR102M. Ještě otázka k hrubosti (nebo tloušťce) tkaniny. Na loď velikosti Artura stačí 80? Nebo něco silnějšího? A co třeba Mistral, ten má tuším něco přes metr .... Díky
Takže tkanina 80 ve dvou vrstvách bude naprosto dostačovat...
Pokud jde o olaminování plaňkovaného trupu, tak pevnostně vyhoví i ta nejtenčí. Při volbě gramáže tkaniny jsou v tomto případě vystupují do popředí vlastnosti jak tloušťka aby se neprobrousila v exponovaných místech, jak se s ní pracuje, jak je ohebná atd.
- Pepa Darvaš
Ta osmdesátka bude dobrá, dvě až tři vrstvy a nezapoměň laminovat aspoň jednou zevnitř.Tam je dobré dát 110 ku.Pryskyřice, kterou jsi koupil je také dobrá.Ničím neředit,jen správným poměrem natužit, nejlépe vzít injekční stříkačku a přesně odměřit obě složky.Také je dobré si trošku pomoci v rozích a měně ohebných místech přimícháním celulózy,nebo mikrobalonu(na mikrobalony pozor !! usazují se v plicích, takže použít roušku) do epoxidu a zahustit na kaši.Tu pak použít v těch hůře ohebných místech, přes dát vrstvu tkaniny a prosytit.Nesnaž se za každou cenu potáhnout trup z jednoho kusu tkaniny.Pokud tak učiníš, je dobré si v několika místech látku nastřihnout.Promiň, že jsem neodpověděl na meil, nějak se mi strácí adresy čau Pepa
Pepo, nepleteš si náhodou mikrobalóny a aerosil (bílé saze)? 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek