Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nabíječ

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
petr hájek

Re: Nabíječ

Příspěvek od petr hájek »

pravda , před 14 dny na mě začala graupnerácká nabíječka řvát , že má málo proudu a to byl zdroj 4A dal jsem jí 17A a spokojeně si poblikává
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Zeptám se zase hloupě.. mám baterku krmenou nabíjecí olověným akumulátorem 6V/4,2Ah. Někde se mi potratila dodávaná automatická nabíječka a tak jsem se rozhodl, že když mám teď doma "dokonalou" nabíječku, že přece nebude problém. Jenže po výběru typu baterie Pb a správné voltáže 6V nabíječka chce vědět jaký že zvolím nabíjecí proud v rozmezí 0,1A-6,0A. Jak to mám vědět ? Předpokládal jsem, že za ty prachy bude chytřejší než já a ne, že ji takové věci (které ani nevím kde vzít..na baterce nic o nabíjení není psáno) budu muset nastavovat já..zlaté jednoduché automatické a levné nabíječe....jen připojit a odpojit až zhasne dioda...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

JuraSach píše:... chce vědět jaký že zvolím nabíjecí proud v rozmezí 0,1A-6,0A. Jak to mám vědět ? ...
Buď rád, že si můžeš ten proud zvolit. Na to stačí se naučit pár základních doporučení a nabíjíš dle libosti. Když to ta baterka snese, tak nabíjíš rychle, když ne, tak dáš malý proud a necháš to přes noc ;-).
Měla by jistě vydržet proud o hodnotě 1/10 C, většinou to moc dlouho nevydržíš a začneš postupně proud zvyšovat až na 1/2 C, 1 C... Zkrátka jak se kdo cítí a co kdo snese.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Dobrý, ale existuje někde na netu nějaká jednoduchá tabulka podle které by se dalo nastavovat nabíječ ? Nebo aspoň návod, nějaký vzorec..tabulku si pak udělám sám...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:Sh tak počkej...chceš tím říct že LiPol baterka pro mobil je jiná než LiPol baterka pro modelařinu ? Mám na stole 2 Li-Ion batery packy od asuse 11,1V/2900mAh určené do notebooku. Plánoval jsem je zapojit do lodě...
částečně ano. Baterka v mobilu je stavěna tak, aby v daném objemu byla co největší energie (kapacita). Modelářská baterka, přesněji baterka používaná modeláři (je nás tak málo, že vyrábět něco jen pro modeláře se nevyplatí) je konstruována na co největší vybíjecí proud. Berto tak - materku v mobilu vybiješ za 4h (nonstop hovor) až týden (pouze zapnutý), baterku v noťasu za 1.5-3h, baterku v modelu třeba i za 5 minut.

Baterky z NB jsou použitelné na nenáročné použití - tj. když je vybiječ tak ta 30min a více. Jinak budou trpět.
ESN

Příspěvek od ESN »

ladous píše:
JuraSach píše:... chce vědět jaký že zvolím nabíjecí proud v rozmezí 0,1A-6,0A. Jak to mám vědět ? ...
Buď rád, že si můžeš ten proud zvolit. Na to stačí se naučit pár základních doporučení a nabíjíš dle libosti. Když to ta baterka snese, tak nabíjíš rychle, když ne, tak dáš malý proud a necháš to přes noc ;-).
Měla by jistě vydržet proud o hodnotě 1/10 C, většinou to moc dlouho nevydržíš a začneš postupně proud zvyšovat až na 1/2 C, 1 C... Zkrátka jak se kdo cítí a co kdo snese.
ladousi tak tohle je dokonalej nesmysl, existují nepsaný normy, který řikaj co která baterka unese, většinou takový proud co z ní bereš , tak takovým proudem bys jí měl nabíjet

ale ne vždy to platí !!! třeba u NiMh to neplatí
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
romank52

Příspěvek od romank52 »

Povedal by som, ze aspon teda u olovenych je nabijaci prud viacmenej rovny desatine kapacity. Z akumulatora v aute beries pri startovani + - 100A, neviem ako by sa tvaril keby si ho nabijal takym prudom :-)
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:Zeptám se zase hloupě.. mám baterku krmenou nabíjecí olověným akumulátorem 6V/4,2Ah. Někde se mi potratila dodávaná automatická nabíječka a tak jsem se rozhodl, že když mám teď doma "dokonalou" nabíječku, že přece nebude problém. Jenže po výběru typu baterie Pb a správné voltáže 6V nabíječka chce vědět jaký že zvolím nabíjecí proud v rozmezí 0,1A-6,0A. Jak to mám vědět ? Předpokládal jsem, že za ty prachy bude chytřejší než já a ne, že ji takové věci (které ani nevím kde vzít..na baterce nic o nabíjení není psáno) budu muset nastavovat já..zlaté jednoduché automatické a levné nabíječe....jen připojit a odpojit až zhasne dioda...
Zadej typ baterky do Googla a k tomu buď ".pdf" nebo "datasheet" a měl bys najít data té baterky a v nich určitě bude i max. nabíjecí proud.

Prostě u olověných baterek z principu nejde udělat automatika která by zvolila optimální proud u neznámé baterky.
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

PB aku se zpravidla nabíjí 10% kapacity a je nutno dodat 150% náboje,příklad Aku 6V/4.2Ah ,,10% je 420mA x 15 hodin,jeden ze znaků nabití je ohřev baterie,dodaná energie se mění na teplo,možno zkusit i větší proud,ale pravidlo 150% platí, mám Aku 6V/12 Ah,nabíjím 2A tak 9 hodin,je dobré před nabíjením baterii vybít pomocí halogenové zárovky,Pb bateriím svědčí zvlněný nabíjecí proud,Více na WWW.MICRONIX.CZ,tam jsou ke každé Aku grafy,je to zajímavé prostudovat,jaké jsou možnosti Pb Akumulátorů,pro modely se hodí LOW-Voltage,dávají velký proud a je možnost je vybíjet až na doraz a neničí je to.
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
ESN

Příspěvek od ESN »

romank52 píše:Povedal by som, ze aspon teda u olovenych je nabijaci prud viacmenej rovny desatine kapacity. Z akumulatora v aute beries pri startovani + - 100A, neviem ako by sa tvaril keby si ho nabijal takym prudom :-)
jasně 100A je moc, myslel jsem v rámci modelářských odběrů
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Takže jak vlastně nastavit nabíječ ? Dám příklady : 6ti článek NiMH 4000 mAh..6-ti článek NiMH 3000 mAh, 6 -ti článek Nicd 2400 mAh, 8-mi článek NiCd 1200..nabíjecí proud můžu zvolit od 0,1A do 6A s krokem po 100mA.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

ježíší !!!!! to je tedy shit ta nabíječka ! jak jsem psal tak mobila nabíjím halabala nabíječkou která mi zrovna příjde po ruku a nic neřeším, gelovku k echolotu prostě připíchnu na nabíječku a až se rosvítí světlo tak ji odpojím, to stejný u akumulátorovejch svítilen..nabíjecí baterky mám doma všude, používáme 2 nabíječky co byli s nima v sadě a taky nic neřeším..nejspokojeněj´ší jsem s baterkama z lídla nějakej troni energy..stáli 4 v blistru 74,- kč a dávám jim zahulit..používám je ve foťáku (blesk je zapnutý i ve dne), v rybařině, v čelovkách..všude..a proti šmejdům i-tec jsou naprosto skvělý..že já pitomec jich tenkrát koupil jen 10 sad...a tady abych nabíjčku s desítkama funkcí ještě nastavoval...no potěž pánbůh...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

snek : ne to bylo jen moje nadávání..jednou za čas se přesvědčím osobně, že levné a jednoduché věci jsou daleko výhodnější a život neotravující než ta drahé a dokonalé..
PetrP

Příspěvek od PetrP »

JuraSach:

Bohužel tvoje představy zřejmě neuspokojí žádné existující zařízení. O nabíjení baterek je třeba vždycky minimálně něco vědět, alespoň to jakou specializovanou jednoúčelovou nabíječku použít, nebo jaký program či nastavení na sofistikované nabíječce zvolit. Na druhou stranu není třeba z toho dělat kdovíjakou vědu. Úzkostlivá péče o baterky a "vědecký" přístup k nabíjení má smysl u intenzivnějšího a zvlášť profesionálního provozu. Někteří se snaží z baterek dostat maximum, jiní zas chtějí ušetřit a požadují aby jim baterky sloučily spolehlivě co nejdéle, jsou i tací co baterkám náležitě rozumí a starání o ně je baví. Běžný příležitostný uživatel se tím ale nemusí přehnaně stresovat. Jsou i tací co naopak nechtějí mít s baterkama žádné zbytečné starosti, pohlížejí na ně jako na "palivo" a spotřební zboží. Sám mám k této filozofii blízko a jelikož se omezuji na nenáročný a občasný provoz, tak mi to funguje aniž bych vydával zbatečné peníze za zničené baterky. Do vysílače jsem se odhodlal zainvestovat, do nabíječky nikoli a zatím jsem ani nepocítil potřebu. Dosud si vystačím s několika jednoduchými jednoúčelovými zařízeními, vše síťové, na nabíjení v terénu z autobaterie nejsem zařízen. Baterky ve vysílači nabíjím originální nabíječkou z příslušenství (podobná těm na mobily apod.). Asi 5 let mám nějaké tužkové NiMH, nabíjím je obyčejnou síťovou nabíječkou malým proudem přes noc a stále fungují uspokojivě. V lodích používám především olověné gelové akumulátory. Na ně mám jednoúčelovou nabíječku (dané napětí a počáteční proud). Pro běžné kapacity co používám to zhruba vyhovuje, nastavování přesného proudu podle konkrétní baterky neřeším. Jinak se o baterky vůbec nestarám a v provozu je nešetřím, přesto mi spokojeně fungují. Nejstarší mám 4 roky, sice už trochu slábne, ale k tomu by po takové době vlivem stárnutí došlo za všech okolností. Do letadel používám Lion. Měl jsem i jedny Lipol, které jsou po 3 letech stěží použitelné. Stihl jsem však na nich udělat jen cca 20 cyklů (létám jen málo) a i kdybych se o ně staral sebelíp, za tu dobu by stářím spolehlivě taky oděšly. Pro nabíjení Lion a Lipol baterek mám jednoduchou amatérskou nabíječku (Zajíc) co mi postavil známý. Slovo amatérský ale nesmí mást, daná konstrukce je plně vyhovující a baterkám svědčí víc než mnohé sofistikované univerzální automatické nabíječky. S těmi je ten problém, že každé baterky vyžadují odlišný režim nabíjení a v praxi je velmi těžké ne li nemožné vytvořit plně vyhovující univerzální zařízení, no a kompromisy mají jako vždy své mouchy. Automatika je sice dneska už dost na úrovni, ale stejně ani nejchytřejší program není dokonalý a jsou případy kdy jedině odborně znalý člověk zaručí správné nastavení. Laik má sklon slepě důvěřovat "chytrému" zařízení, ale stačí si přečíst pár odborných recenzí aby člověk dospěl k vystřízlivění a poznámí že leckterá laciná jednoúčelová nabíječka to umí spolehlivěji a k baterkám šetrněji. Akorát ten uživatelský komfort a další praktická omezení.

Pokud jsi jen sváteční modelář a jde ti o nabíjení běžných Pb gelových akumulátorů, nedělej si s tím příliš těžkou hlavu. Na nabíječce hlavně nastav správné napětí a proud tak aby se přibližně pohyboval v několika desetinách kapacity, nech to nabíjet přes noc a zásadní chybu neuděláš. Vybíjení před nabíjením není u Pb aku nutné. Počítání doby nabíjení je u Pb aku (stejně jako u Lion/Lipol) komplikované, protože nabíjecí proud není konstantní. Zpočátku je největší a pak postupně klesá až k nule. Tím je však zajištěno, že nedojde ke zničení baterky přebitím pokud se nechá připojena k nabíječce moc dlouho. Když je baterka nabitá, prakticky žádný proud už do ní neteče a nic tedy nehrozí.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

PetrP : napsal jsi to od srdce a pravdivě..tak nějak to chápu i já...
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:ježíší !!!!! to je tedy shit ta nabíječka ! jak jsem psal tak mobila nabíjím halabala nabíječkou která mi zrovna příjde po ruku a nic neřeším, gelovku k echolotu prostě připíchnu na nabíječku a až se rosvítí světlo tak ji odpojím, to stejný u akumulátorovejch svítilen..nabíjecí baterky mám doma všude, používáme 2 nabíječky co byli s nima v sadě a taky nic neřeším..nejspokojeněj´ší jsem s baterkama z lídla nějakej troni energy..stáli 4 v blistru 74,- kč a dávám jim zahulit..používám je ve foťáku (blesk je zapnutý i ve dne), v rybařině, v čelovkách..všude..a proti šmejdům i-tec jsou naprosto skvělý..že já pitomec jich tenkrát koupil jen 10 sad...a tady abych nabíjčku s desítkama funkcí ještě nastavoval...no potěž pánbůh...
srovnáváš naprosto nesrovnatelné.... baterku s odběrem 0.000nic (echolot) s baterkama s odběrem násobko kapacity. Podle toho se taky liší způsob nabíjení, skladování, proudů,... Je třeba znát, a myslet. A to jak známo bolí.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Chceš snad říct, že čelovka nežere baterku ? Nebo, že pípák a příposlech který je stále zapnutý a v noci přisvěcuje prut diodou nežere ? A echolot který má odběr jak kapela acdc ? Nebo mp3 ka která mi hraje celou cestu tam a z5 do práce (standardně 1,5 hodiny jedna cesta) ? Nebo foťák digitál s trvale zapnutým bleskem ? A to všechno používané po celý rok venku. Od března do prvních mrazů..vedra, že měknou i plasty...a mrazy že v petce zmrzne voda...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Ještě mě napadla jedna věc. Na jednom českém rybářském fóru se před časem strhla vášnivá diskuze která se vyhrotila až na osobní vyhrožování fyzického násilí. Začátke diskuze byl obyčejná otázka jakou baterku k rybářskému elektromotoru a jak ji nabíjet. Odborníci, znalci i vědátoři na danou problematiku se tam do sebe pustili. Nakonec ale nejplodnější byli odpovědi dlouholetých uživatelů. Jeden nejenže nepoužíval speciální gelovou či trakční drahou baterii nabíjenou super drahým a kvalitním nabíječem ale používal roky obyčejnou 120 Ah olověnou bezúdržbovou baterii, obyčejnou do dodávky a nabíjel jí doma dělaným rychlo nabíječem. Měl ji čtvrtou sezonu a byl v pohodě..zatímco ti druzí hájili ty svoje baterie za 6.000,- a nabíječku za 4.000,-...důležité u vody je aby tě baterka nenechala ve štychu uprostřed Lipna když se začíná zvedat vítr a ženou se mraky...tam jde skutečně o život...ne jako když tisíce hodin práce, domácích nervů a peněz se zastaví uprostřed polo vypuštěného rybníka s metrem a půl smradlavého bláta...
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:Chceš snad říct, že čelovka nežere baterku ? Nebo, že pípák a příposlech který je stále zapnutý a v noci přisvěcuje prut diodou nežere ? A echolot který má odběr jak kapela acdc ? Nebo mp3 ka která mi hraje celou cestu tam a z5 do práce (standardně 1,5 hodiny jedna cesta) ? Nebo foťák digitál s trvale zapnutým bleskem ? A to všechno používané po celý rok venku. Od března do prvních mrazů..vedra, že měknou i plasty...a mrazy že v petce zmrzne voda...
promiň, ale nejdřív si nastuduj něco o baterkách apak rozumuj... Čelovku vybiješběhem 10min? Ne. A s echolotem buď kecáš, že ti baterka vydržela nabitá dva roky (jeden Tvůj starší příspěvek), anebo teď, že žere jak kapela AC/DC...

Tímto končím tuto diskuzi, protože .... je to zbytečné.
ESN

Příspěvek od ESN »

JuraSach píše:ježíší !!!!! to je tedy shit ta nabíječka ! jak jsem psal tak mobila nabíjím halabala nabíječkou která mi zrovna příjde po ruku a nic neřeším, gelovku k echolotu prostě připíchnu na nabíječku a až se rosvítí světlo tak ji odpojím, to stejný u akumulátorovejch svítilen..nabíjecí baterky mám doma všude, používáme 2 nabíječky co byli s nima v sadě a taky nic neřeším..nejspokojeněj´ší jsem s baterkama z lídla nějakej troni energy..stáli 4 v blistru 74,- kč a dávám jim zahulit..používám je ve foťáku (blesk je zapnutý i ve dne), v rybařině, v čelovkách..všude..a proti šmejdům i-tec jsou naprosto skvělý..že já pitomec jich tenkrát koupil jen 10 sad...a tady abych nabíjčku s desítkama funkcí ještě nastavoval...no potěž pánbůh...
Hele trochu se uklidni, rádi ti poradíme, a nic za to nechceme, a ty tu ještě rečíš nad tim že když si koupíš drahou nabíječku tak že se sama nenastaví ? no a o tom to právě je, dává mnoho možností nastavení a ty nasatvení jsou právě od toho aby ti baterky dlouho vydrželi, tak jestli chceš furt tu hudrovat a brečet, tak jdi jinam, pokud chceš radu tak ji vem tak jak jí píšeme.
ESN

Příspěvek od ESN »

SH píše:
JuraSach píše:Chceš snad říct, že čelovka nežere baterku ? Nebo, že pípák a příposlech který je stále zapnutý a v noci přisvěcuje prut diodou nežere ? A echolot který má odběr jak kapela acdc ? Nebo mp3 ka která mi hraje celou cestu tam a z5 do práce (standardně 1,5 hodiny jedna cesta) ? Nebo foťák digitál s trvale zapnutým bleskem ? A to všechno používané po celý rok venku. Od března do prvních mrazů..vedra, že měknou i plasty...a mrazy že v petce zmrzne voda...
promiň, ale nejdřív si nastuduj něco o baterkách apak rozumuj... Čelovku vybiješběhem 10min? Ne. A s echolotem buď kecáš, že ti baterka vydržela nabitá dva roky (jeden Tvůj starší příspěvek), anebo teď, že žere jak kapela AC/DC...

Tímto končím tuto diskuzi, protože .... je to zbytečné.
souhlasim se Sváťou.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Ne,ne.. snažím se rozproudit diskuzi o tom jak správně nabíjet, čím a jestli nás právě z důvodu rozdílných názorů a zkušeností prodejci neblbnou. echolot žere dost, aspoň si to myslím, vyzařuje-zpracovává, svítí a zvukem upozorňuje a ještě komunikuje s externí gps... baterku jsem skutečně nabíjel po 2 letech (za tu dobu jsem ho použil párkrát tak každou výpravu půl hodiny v kuse) protože se mi někam zatoulala a na druhou jsem neměl čas ji kupovat navíc jsem nechtěl v rybářských prodejnách kde si za stejnou věc přirazí i 100%..viz smršťovací hadičky..echtgold z anglie od firmy nash jsou v pytlíku 4 čiré průměru 2 mm délky necelých 10 cm (podle nějaké anglické míry) a stálo mě to 180,- Kč..když teď vidím, že v modelářské prodejně dostanu metr stejného průměru za dvacku tak mě jímá hrůza. Radu si vezmu..kouknu se na net co píšou o baterkách který mám (jen jestli najdu výrobce, ono to může být pod prodejcem..) a popíšu si je fixkou abych to podruhé nemusel studovat. Já nenadával, já se nahlas divil..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

A omlouvám se jestli jsem se někoho dotknul.
SH

Příspěvek od SH »

Nedotkul, jen není čas a ochota po stoprvé opakovat jedno a totéž. Věř, že o baterkách zdejší diskutující ví dost a není chuť diskutovat o faktech které májí ověřeny PRAXÍ. Jestli se mezi rybáři uvádí nepravdy, tak je to sice smutné, ale jemi to fuk.Ne nadarmo existuje pojem "rybářská latina". Ne že by mezi modelářskou komunitou absolutně neexistovalo "bájení" a předražování produktů, to opravdu vyloučit nejde, ale rozhodně není v takové míře, jak to popisuješ mezi rybáři. Konkurence je velká, a o kom se jednou rozkřikne, že kecá nebo o prodejci že velmi předražuje, tak takový subjekt si vééélmi dlouhou dobu pak musí obnovovat renomé.

Takže, nejdřív bych, být Tebou, začal studovat něco o baterkách. Vhodné je toto fórum nebo www.mojehobby.cz sekce Akumulátory a pak se ptát na konkrétní věci, které Ti nejsou jasné. A dostaneš konkrétní odpovědi. Možná se obsahem budou lišit, ale rozdíl v detailech bych odhadnul tak do 10% výkonu baterek, v základních věcech budou shodné.
Dotaz na jednočudlíkovou nabíječku na všechny druhy baterek tu ale nehledej...Neexistuje.
SH

Příspěvek od SH »

Snek píše:
Merrimack Miloš píše:PB aku se zpravidla nabíjí 10% kapacity a je nutno dodat 150% náboje,příklad Aku 6V/4.2Ah ,,10% je 420mA x 15 hodin,jeden ze znaků nabití je ohřev baterie,dodaná energie se mění na teplo,možno zkusit i větší proud,ale pravidlo 150% platí, mám Aku 6V/12 Ah,nabíjím 2A tak 9 hodin,je dobré před nabíjením baterii vybít pomocí halogenové zárovky,Pb bateriím svědčí zvlněný nabíjecí proud,Více na WWW.MICRONIX.CZ,tam jsou ke každé Aku grafy,je to zajímavé prostudovat,jaké jsou možnosti Pb Akumulátorů,pro modely se hodí LOW-Voltage,dávají velký proud a je možnost je vybíjet až na doraz a neničí je to.
Nevim zda se autor neplete, ale mam dojem ze Pb baterii stejne jako LiON/LiPOL/A123 je nutno nabijet s prihlednutim ke koncovemu napeti.

Opravdu lze Pb akumulator nabijet casove 1/10C? Myslim ze potakovem casovem nabiti a pred tim vybiti zarovkou je Pb batrka vhodna na cestu do sberneho dvora.

Prosim znale oboru Pb o upresneni. Navic je treba trosku jinak se chovat ke klasicke Pb a gelove pokud se nepeltu.
Klasickou kyselinovou Pb baterku jde opravdu nabíjet 1/10 C 12h po vybití, i déle. Prostě po nabití začne plynovat a energie se využije jen na rozklad vody na H2 a O2. V podstatě problém by byl pouze u enormně dlouhého přebíjení když by baterka vyschla.
U gelovek (hermetických baterek) je problém s přebíjením v tom,že když začne plynovat po překročení 2.4V/článek + napětí na vnitřním odporu tak si pšoukne a chybějící elektrolyt nemáš jak doplnit.

Trakční baterky + gelovky +/- vybíjení do 0% kapacity (pozor neplést s napětím, pokles pod 1.8V/čl je smrtící pro všechny Pb, dá se sice zvetit ale musí se vědět jak a stejně už to není ono) snáší ale nesmí zůstat ve vybitém stavu dlouho. Co je to dlouho? Řekněme hodiny až dny podle typu. Týden je KO.
Startovací baterky vybíjení do nuly nemají obecně rády. Pokud ale vemu novou startovací baterku a budu ji používat v režimu "pohon lodě", tak se tomu přizpůsobí. Ale nebude se jí třeba po roce používání líbit v autě startovat. Pokud vemu baterku z auta do lodě, a párkrát jí pomůžu do nuly, tak seklidně může stát že někdy (ne druhý den ale třeba za měsíc) večer přijedu autem OK a ráno startér ani neťukne nebo najednou klekne zdánlivě nabitá uprostřed rybníka. Bacha, kdysi baterky "odcházely" dlouho, dneska kleknou z hodiny na hodinu...

Jinak Pb baterka by se měla nabíjet na koncové napětí s proudovým omezením. Když bude nastavený proud vyšší než je schopna vstřebat, na pětí vyletí a nabíječ byměl zareagovat snížením proudu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“