Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
kartonist

Re: H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Příspěvek od kartonist »

Ještě budeš potřebovat modrou a černou (spíš trefit tu správnou "zašedlost").

BTW: Doprava těch barev byla taky tak drahá jako u lodi anebo šly normální poštou? :D :D
mitom

Příspěvek od mitom »

Tie farby aj loď boli podané ako jedna objednávka, ale skladom mali iba loď, tak mi ju poslali s tým, že farby pošlú o týždeň. Takže poštovné za farby bol ich problém a nie môj. Na obálke (poslali to letecky v obálke plnej tej bublinkovej fólie) boli 3 49-pencové známky. Takže poštovné cca 1,50GBP. Farby mali hodnotu 3,90GBP (obidve spolu).

Tú modrú farbu som neobjednával, lebo som pri objednávke nechcel prekročiť 700GBP. Modrú trafím podľa fotiek resp. podľa doporučovaných farieb v iných stavebniciach.
A čierna je čierna. Tam nie je čo riešiť.
Severan

Příspěvek od Severan »

S tou černou to není taky tak jednoduchý.

Severan
mitom

Příspěvek od mitom »

Popri stavbe trupu Victory som začal aj so stavbou všetkých 4 záchranných člnov. Zatiaľ mám urobené kostry trupov a v blízkej dobe začnem s dvojitým plánkovaním trupov (lišty 3x0,5mm, orechové drevo).
Obrázek

A ešte fotky trupu:
Obrázek Obrázek Obrázek
Toto sú fotky trupu z 24.10. Včera som začal s laminovaním vnútra trupu. Musím to robiť na viac krát, lebo keby som urobil celú obšívku naraz a až potom išiel laminovať, tak by som sa k niektorým častiam nedostal. Používam polyesterovú pryskiricu a sklenné vlákna. Celkom pekne sa vpíja do dreva, ale nepresiakne až na povrch a nerobí žiadne mapy. A obšívku to veľmi dobre spevní.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Když vidím, jak rychle postupuješ, napadá mě otázka, kdy se budou instalovat lafety na dolní paluby a případně malovat vnitřky okolo dělostřeleckých stanovišť?
mitom

Příspěvek od mitom »

Tie vnútra delostreleckých stanovíšť bude treba najskôr vyrobiť, takže to ešte chvíľu potrvá...
Včera som dolaminoval tie časti, kam sa po doplánkovaní (aký je vôbec správny slovenský výraz pre "pláňkování") už nedostanem a dnes budem pokračovať s plánkovaním dolnej časti trupu. A keď bude lepidlo schnúť, budem pokračovať na záchranných člnoch.
mitom

Příspěvek od mitom »

Prvá vrstva plánkovania je už za mnou... A trup už je zvnútra vylaminovaný a z vonka vytmelený a vybrúsený (fotky sú ešte pred laminovaním a tmelením).

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj, ta první vrstva planěk je ohýbaná ohýbačkou, přilepená a ještě přibitá hřebíčkama? Díry na hřebíčky jsi předvrtával, nebo natvrdo přibíjel?

Pavel
mitom

Příspěvek od mitom »

Žiadna ohýbačka. Namočené na cca 30 minút do vody, ohnuté cez starý hrniec vhodného priemeru, na koncoch ohybu zaistené plastovými svorkami z Lidlu, čo sa tu riešili v inom vlákne a nechané pár dní preschnúť. Ohýbal som ich v predstihu, takže mohli schnúť aj niekoľko dní. Ich hrúbka je 1,5mm, takže sa pekne ohýbali a nepraskali.
Lepené je to herkulesom a nechané vytvrdnúť do ďalšieho dňa. Klinčeky (hřebíčky) som pribíjal "natvrdo" bez predvrtávania.
V zadnej časti je to v niektorých miestach aj jemne nalamované v ruke a prihýbané (po natretí lepidlom po celej dĺžke (nie len styčných plochách s rebrami) a jeho nasiaknutí do dreva (teda akoby jeho namočení)).
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj.
Mohu prosit o detailnější fotky přídě a zádě? Bývají to nejkritičtější místa při plaňkování a jsem zvědavý, jak jsi je zvládnul (resp. klidně se rozepiš, jestli v tomto směru model Jotiky "vychází vstříc" anebo je někde problém).

P.S.: Rozhodně se nechystám kritizovat. :-)
mitom

Příspěvek od mitom »

Pridal som ešte jednu fotku aj zozadu. Na tých prvých dvoch je to snáď vidieť ceľkom dobre. Detailnejšie fotky nemám.
Plánkovanie je také isté, ako na každej inej lodi. Žiadne fintičky ani záľudnosti. Výhodou tohoto modelu je, že je pomerne veľký, takže tam nie su žiadne malé polomery, kde by malo drevo tendenciu lámať sa.
Navyše je toto iba prvá vrstva, takže som tie plánky ani nejako prehnane precízne neukladal. To až pri druhej (vrchnej) vrstve...
...a pri 4 záchranných člnoch. Tie sú vlastne modelmi samými o sebe. Najmenší má 7,5cm a najväčší 14,5cm. Tam to dvojité plánkovanie tvrdým orechovým drevom 3x0,5mm je pekná zábava. Hlavne keď ich budem z vnútornej strany iba lakovať.
mitom

Příspěvek od mitom »

Včera som dorobil prvú vrstvu obšívky najväčšieho záchranného člnu. Ani nebolo potrebné plánky dopredu namáčať a ohýbať. Pri ich hrúbke 0,5mm to išlo aj "nasucho". Lepil som to sekundovým lepidlom (gelom). Po nalepení celej obšívky som ju ale celú dobre namočil (až premáčal), aby sa z dreva odstránilo pnutie.
mitom

Příspěvek od mitom »

Konečne som sa dostal doma k počítaču, tak môžem pridať zopár fotiek...

9.11.2006 - dorobená obšívka trupu prvého záchranného člnu.

Obrázek Obrázek

14.11.2006 - začiatok výroby interiéru záchranného člnu, trup lode je už zvnútra vylaminovaný a zatretý na čierno. Prvá a posledné 2 sekcie trupu sú vyplnené (zaliate) laminátom. Jednak sa tam nedalo dobre dostať a takto je to aj pevnejšie. (Nie je to samotný laminát, pred naliatim som tam nahádzal všetok drevenný odpad, aby čo najviac vyplnil objem).

Obrázek Obrázek Obrázek

23.11.2006 - Dorobené paluby v záchrannom člne. Zvonka je už čln vytmelený.

Obrázek Obrázek Obrázek
mitom

Příspěvek od mitom »

V diskusii na DryDockModels.com som v diskusii našiel zaujímavý link:
JoTiKa zverejnila na svojich stránkach návody na stavbu niektorých jej stavebníc. Je medzi nimi aj moja Victory. Takže kto sa chce pozrieť, ako vyzerá návod na stavbu mojej stavebnice, tak tu je link:
http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768 ... ictory.htm
Za pozornosť stojí diel 3, kde je zoznam dielov stavebnice. Jednotlivé diely sú vo VEKTOROVÝCH obrázkoch. Čo by s tým dokázali urobiť šikovné slovenské/české ručičky, ktoré chcú ušetriť 700 libier, alebo robiť v inej mierke ako 1:72 ponechávam na fantázii... Len by bola celkom zábava triafať sa pri tlači so zväčšením obrázku tak, aby všeto sedelo ku zvolenej mierke (v návode sú všetky dosky "resiznuté" na rozmer stránky A4).
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj Miton.
Jako správný pirát :) jsem ty návody okamžitě prošel, ale nemyslím si, že by to šetření bylo až tak žhavé. Podobné výkresy kolují po netu už dýl a hlavně: krása Jotiky (alespoň pro mě) je ve spoustě detailních doplňků, hlavně leptů. O těch si můžou nechat italské konkurenční firmy jen zdát a doma je vyrobím jen těžko.

Využil jsi možnosti registrace stavebnice a přinesla ti už něco? Píšou o zasílání stavitelem pokažených částí anebo jejich oprav, na které případně přijdou...

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

A ja ako správny pirát :) som ich sem uviedol...
Súhlasím s tým, že plánky Victory po nete kolujú, ale vždy sú to bitmapy, kde je celá loď alebo jej časť z nejakého pohľadu. Toto sú vektory a sú rozkreslené priamo na jednotlivé diely. Ale osobne si nemyslím, že by to niekto tlačil - skôr by kúpil tú stavebnicu.
Ja osobne som pôvodne plánoval scratch-build, ale takto nemusím zháňať materiál a vo finále bude model krajší práve vďaka tým leptaným dielom.

Registráciu mám vyplnenú, obálku prichystanú, len sa akosi nemôžem dostať k odoslaniu... :)
thomaslinke

Příspěvek od thomaslinke »

Já jsem zase jako správný pirát :) stáhnul nějaké plány pomocí eMule, snad na tom není nic tak špatnýho - stejně jsem si říkal že kdybych chtěl něco z toho stavět a byla by možnost někde objednat originál, asi bych si ho spíš objednal protože co jsem si zjišťoval tak tisk formátu třeba A1 je dost drahý a když to sečtu tak mi to vychází jenom o trochu levněji, navíc ty originální plány mají většinou i návody na stavbu a kdoví jak by ten tisk dopadl...
Na druhou stranu zase je fakt že by takový plán z PC mohl být užitečný pro vytištění v jiném měřítku...

mitom: ten člun je moc pěkný, to opotřebování podlah to nějak vybrousils smirkovým papírem?
mitom

Příspěvek od mitom »

Presne ako píšeš. Podlahy člnu sú nalakované a "vyšlapané" jemným brúsnym papierom. (Rovnako budú opotrebené aj ďalšie časti - okraje člnu, sedadlá...) Možno tam nanesiem aj trocha špiny. Len to nechcem prehnať, lebo si myslím, že tieto admiralitné lode boli stále čistené námorníkmi. Viac zašlé by skôr mohli byť nejaké pirátske lode, kde sa na poriadok asi toľko nedbalo...

Tlačenie plánov sa dá aj na A4 a podandepovať (viem, nie je to ono). Toto som uviedol hlavne preto, lebo sú tam rozkreslené jednotlivé diely, čo je trocha o inom, ako plány. A tiež je to zaujímavé čítanie, keď niekto uvažuje nad kúpou, alebo sa len tak chce pozrieť aj na iné modely od tohoto výrobcu.
Kpt.KL

Příspěvek od Kpt.KL »

Zdravim,
dovolim si pridat nejake pripominky, jelikoz obdobi napoleonskych valek se venuju hodne do hloubky:

Ad patinovani
jeden z mnoha nesmyslnych mytu o lodich je, ze byly spinave. Lode se uklizi a cisti denne, platilo to tenkrat, a plati dodnes. Zejmena vlajkova radova lod jako Victory byla cista, nablyskana, v dokonalem poradku. Doporucuju s patinovanim a se spinou hodne, ale opravdu hodne setrit. Cluny tenkrat nebyly zachranne, nybrz pracovni a komunikacni, a i ty byly udrzovany v dokonalem stavu. O cernych, nablyskanych delech viz muj prispevek jinde na monaku. I lod, vracejici se po nekolika mesicich z mise, byla cista, lanovi srovnane. Vzhledem k omezenemu mnozstvi nafasovanych barev opotrebeni bylo nejvice videt na trupu (cerna a zluta), plachty zsedle a zaplatovane, barvy palubniho zarizeni vybledle a zasle. Nezapomenijte, ze na valecne lodi bylo nekolik set muzu posadky, a ty bylo nutno udrzovat stale necim zamestnane. To neplati o soucasnych muzejnich lodich - tri-ctyri baby uklizecky lod v dokonalem stavu neudrzi :P

Soucasna HMS Victory vs stav u Trafalgaru
Lod v Portsmouthu stavu v r.1805 neodpovida - jina je prid, zad, castecne lanovi. Stavu z r.1805 se vice priblizuje stavebnice Jotiky, i kdyz zde take udelali nekolik "kopancu" - nespravna medena obsivka, svetle zlute pruhy pres delove strilny, bile lanovi ... na Jotice je ale sympaticke, ze kriticke pripominky bere vazne, a dalsi model je jiz lepsi - viz skuner Pickle
http://www.jotika-ltd.com/KitPics/LRG/P ... 42_lrg.jpg

Nespravne informace o Victory z r.1805 obsahuji vsechny stare plany a knihy, vcetne Longridge. Rovnez na HMS Victory v Portsmouthu neni vse koser, i kdyz soucasny stav se tomu z r.1805 blizi vice, nez kdykoliv predtim. O nekterych chybach pisi primo na webovych strankach lodi. Pro fajnsmekry, kteri chteji co nejvernejsi podobu lode z bitvy u Trafalgaru, doporucuji upravit stavebnici od Jotiky / nebo scratch-built s pomoci techto knih:

Alan McGowan - HMS Victory (o posledni rekonstrukci a nejnovejsich poznatcich)
http://www.amazon.com/gp/product/184067 ... 00-9794460

J.McKay - The 100-Gun Ship Victory (Anatomy of the Ship Series - revised edition)
http://www.amazon.com/100-Gun-Ship-Vict ... 00-9794460
mitom

Příspěvek od mitom »

Ad patinovanie:
S tou špinou to preháňať nechcem, to som uvádzal aj v predchádzajúcom príspevku. Len nechcem, aby loď pôsobila dojmom, že bola práve spustená na vodu. Paluba bude "ako nová". Zatiaľ ju nemám v pláne ani lakovať, lebo aj na originále je len holé drevo (len neviem, či je to najlepšie riešenie aj pre model). Ale napr. trocha hrdze a zaschnutá soľ na tých dvoch kotvách, čo sa používajú by mohla byť. Snáď to neleštili po každom zdvihnutí kotiev...
Jemnú patinu chcem dať iba tam, kam námorníci "nedosiahli za jazdy".
Člny nazývam záchranné, aj keď mi je jasné, že sa používali na vyloďovanie a na Victory sa ako záchranné našťastie použiť nemuseli... Delá budú naleštené - práve som kúpil farby od Agama (liehové) - roztierajú sa handričkou a leštia sa do vysokého lesku.
Tá žltá na fotkách od JoTiKy je buď zlým nastavením vyváženia bielej pri fotení, alebo fakt niekto použil iný odtieň. Ja som objednal "admirality paints" od JoTiKy a je to skutočne tmavý oker ako je na originále, takže toto bude v poriadku.
Otázka je, ako správne patinovať medennú obšívku na čiare ponoru a pod čiarou ponoru...

Súčasnosť vs. Minulosť
Po spustení na vodu vyzerala úplne inak, ako ju teraz poznáme:
http://www.nmm.ac.uk/collections/nelson ... =2#content
http://www.anderson-art.com/hmsvictory.html
http://www.nmm.ac.uk/collections/displa ... =1#content
Neskôr boli zadné balkóny nahradené oknami a loď dostala skoro súčasný vzhľad:
http://www.mitom.wz.cz/Lode-rozne/Battleship2.jpg
Súčasný stav je známy...
Otázka je, kedy bolo čo a ako prestavané a ako loď naozaj vyzerala. Napr. predné a zadne "ozdoby" boli zobraté z inej lode - pri Traffalgare to na nej určite nebolo. Ja tipujem na Traffalgar ten prostredný vzhľad.
Mne sa ale viac páči ten súčasný, takže nemám čo riešiť...
mitom

Příspěvek od mitom »

Po dlhšej dobe prikladám ďalšie fotografie z priebehu stavby...

Priebežne pracujem na výrobe člnov, výroba trupu lode trocha ustúpila do pozadia.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Zadnú časť galérie robím trocha inak, ako je navrhnutá stavebnica - úpravy sú s ohľadom na čiastočnú výrobu interiéru.
Obrázek Obrázek Obrázek
Na obrázkoch je vidieť aj časť paluby s čiernym papierom medzi doskami.

A na záver - dorobil som prvý zo 4 člnov aj s jeho príslušenstvom. Len akosi neviem, kam dať všetky tie veslá, aby bolo vidieť aj vnútro člnu...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek
Kormidlo malo byť hodené v člne. Ja som z mosadzného plechu vyrobil závesy a umiestnil som kormidlo na čln.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Kormidlo vypadá pěkně. Chci se zeptat, z čeho jsi vyráběl vesla - máš to nafocené?

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Veslá sú (výhoda stavebnice) z mosadze - len som ich vycvakol z rámčekov ako plastikári a nafarbil (akurát farba na nich nedrží tak dobre ako na plaste). A z tých rámčekov okolo vesiel a z malých mosadzných klinčekov (použitých pri plánkovaní trupu) som robil ten záves kormidla. Z mosadze sú aj tie hákovacie tyče, kotva a to malé očko, v ktorom je kotevné lano pripevnené o trup. Ostatné všetko je drevo.
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Ten člun je super. Jak si postupoval při barvení člunu, aby byl povrch hladký? Nejprve nalakovat dřevo (aby mi to zalilo všechny nerovnosti), pak přebrousit do hladka a pak teprve nástřik nebo jinak?????? Nevim jak na to správně, jen jsem o tom uvažoval. Mě to brzo čeká taky, tak bych potřeboval trochu poradit :)
mitom

Příspěvek od mitom »

Vnútro člnu: vybrúsené a nalakované.
Vonkajšok člnu: vybrúsené drevo, vytmelené (natreté) 2-zložkovým striekacím tmelom na karosérie automobilov, vybrúsené, znova vytmelené, ... ,keď už je to hladké, tak nastriekaná základná farba (plnič) a nakoniec vrchná farba (biela striekaná, čierna a okrová natieraná).
Samotná farba Ti nikdy nevyplní všetky nerovnosti, tmel je tmel...
A doporučujem najskôr lakovať vnútro - aby niečo z vyššie spomínaného vonkajšieho nepresiaklo na vnútornú vrstvu, keď nie je nasýtená lakom.

P.S. Už som myslím spomínal, že môj ďalší koníček je tuning áut? :) Preto tá technológia...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“