Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Lodní hřídel

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Severan

Re: Lodní hřídel

Příspěvek od Severan »

...Přes všechnu pečlivost-myslel bych na jednoduchou demontáž.Ale možná jsem hračička. :D :D :D aspoň to někteří říkají.Já to pochopil tak,že ložisko by bylo na konci pouzdra u motoru,tam voda už být nemusí.A pak existují i gufera.A vodoodolné vazeliny.
Přesně tak, ložisko kuličkový jen u motoru, kluzný mosazný u lodního šroubu s možností vyjmutí (prvně jsem ho chtěl jen zalisovat, ale když to čtu, tak ho udělám raději vyndavací - na závit), uvnitř vodě odolná vazelína.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Vzdyt jsem si to myslel :D Tu spirálu -zevnitř mosaz.ložiska bych asi taky udělal-kvůli autopromazu.Okrajově-voda i s tou mosazí může reagovat-přece jen obsahem je měď-nejreaktivnější prvek.Vody jsou různé-vč.chlorované v bazénu,no a když je chloru moc,... :D Nedej bože s tím jet na slanou vodu,to i nerez nedokonale vyleštěný je schopen chytit "lišku".
K silikonové hadičce-používám automotorky ze stěračů,kroutící moment velmi silný.Mají výhodu-Mají osovou axiální vůli,takže při kousnutí se silikon díky pružnosti a měkkosti dobře kroutí až uzlíkuje a rotor má ještě vůli se vysunout.Až pak zastaví motor.Ale to už je vidět,či slyšet.Ale úplně největší výhodu vidím v podstatně nižší všude jinde na tomto DF tolik diskutovanou hlučnost.Kardan-dobrý,ale v gumových,nejlépe silikonových silentblocích.Sníží hlučnost na polovinu.Ale nepřenesou tak rády osové nepřesnosti motor-pouzdro-hřídel.šroub.Na 20 cm to jsou už pěkné vibrace přenášené rezonancí trupu/hotová ozvučnice v reprobedně) :D :D :D
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

Přémo ,víš vůbec o čem je řeč?Já té Tvé češtině vůbec nerozumím .Pájím bronzová ložiska k nerezu,železu,mědi,mosazi,prostě krom hliníku ke všemu.Nedokáži si představit lehčí vyměnu obou ložisek ,tak asi pět minut než se mi roztopí pájka.
Přema

Příspěvek od Přema »

Vím o čem je řeč.Máš speciální pájku?Trafo?Drát?Určitě jdeš klasicky s cínem a kalafunou na nerez s mosazí ? V tom případě jsi moc šikovný.Klobouk dolů.Já jsem koupil na nerez CO.Za těžký balík.Když tak hoď to na jiné téma.Moc mě to zajímá,vážně.
Severan

Příspěvek od Severan »

Přémo ,víš vůbec o čem je řeč?Já té Tvé češtině vůbec nerozumím .Pájím bronzová ložiska k nerezu,železu,mědi,mosazi,prostě krom hliníku ke všemu.Nedokáži si představit lehčí vyměnu obou ložisek ,tak asi pět minut než se mi roztopí pájka.
Pajení ano, ale nemá to vliv na barvu a epoxid, jelikož při pájení se musí to pouzdro hřídele určitě značně prohřát? Doufám, že jsem dotaz napsal srozumitelně.

Severan
Pepa Darvas

Napsal jsi to srozumitelně ,ale Přema píše "autopromaz,progredující následky"asi jsem chyběl ,když jsme se učili český jazyk.Výměna kluzného ložiska je opravdu velice lehká záležitost.Pokud necháš pouzdro o to ložisko koukat z kýlu ,prohřátí a následné zapájení ložiska do pouzdra je otázka několika vteřin.Je pravda ,že to nepůjde tak rychle ,pokud použiješ pistolovou pájku.Já používám hrotovou 60W pájku ,kde na bronzové kluzné ložisko ,které pájím do mosazného pouzdra použiji univerzální pájecí vodu a cin se stříbrem.Tato pájka a nebo jí podobné by neměly chybět v žádné dílně dobrého modeláře ,není drahá ,dá se s ní pájet články a určitě jestli chce někdo stavět takový model jako Severan ,měl by mít dobré vybavení dílny ,kde dobrá pájka nesmí chybět.Jestli to přátelé nemáte daleko do Jablonce ,zítra se tam uvidíme a můžeme to probrat .Určitě bychom si měli co říci.Pepa Darvaš
Severan

Příspěvek od Severan »

Speciální vodičky vlastním, cín mám jen s 1,5 % stříbra. Máš větší obsah střibra? Jinak jsem měl stříbrné pájecí dráty v růžovém obalu od kamaráda :D, ale ty už docházejí :cry: mám poslední.

Do Jablonce se nedostanu, ale vidím to tak, že budu muset někam vyrazit na zkušenou.

Severan
Pepa Darvas

Vlastním zrovna ten samý cín jako Ty ,věř mi ,že než řezat do tak slabého materiálu ,jako je to futérko a trubka ,závit,je daleko lepší futro do pouzdra narazit a na dvou místech zapájet.Modelařím dlouho ,mám postavených deset modelů lodí ,ale s takovým výměnným futrem jsem se ještě nesetkal ,aby se do něj řezal závit,mám za to ,že bys musel to futro udělat z šestihranu ,kvůli snadnému povolování ,už vidím jak normální futro povoluješ kleštěma .Stavím bitevní loď "Richelieu"(článek je na tomto serveru )jako pouzdra jsem použil mosaznou trubku 8 mm s kluznými bronzovými ložisky pro čtyřmilimetrovou hřídel z nerezu s čtyřkou závitem.Jsem přesvědčen ,že až tuto loď dostavím ,budu s ní jezdit a s nějakou výměnou ložisek si vůbec nedělám starosti.
Severan

Příspěvek od Severan »

Tak se možná setkáš s výměnným ložiskem :D mám to už hotový. Asi je to zbytečný a moc nevěřím tomu, že to budu někdy měnit. Ale co kdyby ;) Pouzdro pro hřídel má průměr 14 mm a je z hliníku, takže to šlo udělat celkem v pohodě. Menší průměr bych nalisoval jako ty, ale tady ta možnost byla.

Jako hřídel jsem použil soustruženou leštěnou osu s toneru pro laserovky s 5 závitem. Zítra to osadím, už se těším.

Teď se musím rozhodnout ještě jak usadit motor :cry:

Severan.
Severan

Příspěvek od Severan »

Nemáš obavu, že hřídel bude - slovy nadporučíka Troníka - " korodovat, vy tupci ! " ?? Nerez to asi nebude.
To výměnné pouzdro "za studena" mně připadá lepší než pájené, protože barvě na pouzdru by se to rozhodně moc nelíbilo.
Ale je fakt, že i na 10 let staré lodi jsem zatím potřebu výměny nezaznamenal ( stejně by to ani moc dobře nešlo ... :( )
Nemám :D mám speciální mazivo a hřídelí jsem získal hromadu. Když už by chtěla štrajkovat, pujde tam nová (třebas nerezová). Řada lidí používá svařovací drát a fachá to, tak to snad něco vydrží.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

zdravím všechny-v pátek jsem moc už spěchalz práce.Přes víkend jsem makal na Watergeusových.Ale je to škoda,že jsme se nepoznali v Jablonci.Snad příště.Seveřane-myslím,že jsi udělal dobře.S tím závitem do pouzdra jsi měl i dobrý nápad.Osy z tiskáren mám také.Je to určitě dobrá ocel,lepší než svařovací drát.Tu hrotovku 7OW mám.Ale jen na drobné tištěné spoje.Jen jsem asi špatně pochopil to pájení bronzu a nerezu.Pochopitelně,cokoliv obsahuje měď jde pájet cínem.Místo kyseliny používám kalafunu.
SH

Příspěvek od SH »

Pánové, vy tady řešíte ale pitomosti. Ať se tu přihlásí někdo, kdo potřeboval měnit ložiska u makety. Pochybuji, že se tu někdo najde. A i kdyby si je nakrásně časem vyměnil, tak nejdůležitější je souosost a tu při pájení ani šroubování nezajistíš takže po výměně můžeš být na tom hůř než před ní.
A jestli to řešíte způsobem "nějak to tam narvu" tak už se nedivím, že do 60cm lodičky potřebujete 500ku motor - většinu výkonu vytopíte na ložiscích a na šroub už nezbude...
ivankap

Příspěvek od ivankap »

No nevím, ale já na soutěžích pokaždé s maketou jedu a většina ostatních taky. Též mám doma vnučky, které občas vezmu k vodě, syn jezdí.

Jasan, pokud někdo postaví loď v 15 ti letech a chce ji mít do důchodu, tak potom je občas potřeba vyměnit futra, ale jinak? Kdo za týden najede v průměru víc jak 30 minut? I na DF se všichni ti jezdiči většinou vymlouvají, že nemohli na scuk protože vezli někam manželku, šéf zavelel do práce atd. A pokud to někonu vydrží jezdit 60 minut v jednom tahu, tak určitě ne takovou rychlostí aby vydřel bronzový futro.

Takže se spíše kloním k názoru SH, ale pozor mám na mysli makety, ne ty splašené papuče :D

Ivan
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

Pro mě diskuse měla přínos, už jen v tom, že jsem místo svařovacího drátu použil osičku z toneru pro tiskárnu a nemusel jsem nic rovnat.

Severan
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Končeme, ale ALE JAK ZNĚLA PRVOTNÍ OTÁZKA?
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

Končeme, ale ALE JAK ZNĚLA PRVOTNÍ OTÁZKA?
Díš pravdu. KONEC.
SH

Příspěvek od SH »

To Bořík: Mám loď, co jen za loňský rok najezdila cca 22 hodin (časovač zapnutí vysílačky, takže to může být ve skutečnosti tak o 1-2h méně) a to loni moc nejezdila. Ta loď je 7 let stará, každý rok najela stejně nebo spíš více. Pouzdro je mosazné, hřídel z 3.14mm svařovacího drátu obyč ocel. Vazelína je použita A4 do čerpadel, za dobu života měněna jednou, možná dvakrát. Nepřimazáváno. Vůle je již podstatně větší než byla na začátku přesto je stále provozuschopná, a můj odhad je, že ještě 5 let by vydržela. Zato model je po tolika najetých hodinách na vodě zralý na repasi.
Prostě tvrdím, že hřídel a kluzná pouzdra nejsou limitujícím faktorem životnosti modelu lodě. Kdysi jsem měl z toho taky strach, ale zkušenost z mnoha jezdících lodí hovoří jinak.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“