Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Naxos - povídání
Re: Naxos - povídání
Zkus mrknout sem: https://forum.mo-na-ko.cz/portal/searc ... mhlmenu=17
Je tam dost menších rybářských lodí a možná Ti to v něčem pomůže.
Jinak jak píše Petr, Naxos není maketa, takže máš možnost se "vyřádit" do libosti, pokud jde o vybavení a tak. Jen to chce všechno držet v jednom měřítku, pokud možno. Je v podstatě jedno, jaké konkrétně je, jde především o to, aby vše k sobě dobře pasovalo.
Držím palce a ať se dílo daří!
Je tam dost menších rybářských lodí a možná Ti to v něčem pomůže.
Jinak jak píše Petr, Naxos není maketa, takže máš možnost se "vyřádit" do libosti, pokud jde o vybavení a tak. Jen to chce všechno držet v jednom měřítku, pokud možno. Je v podstatě jedno, jaké konkrétně je, jde především o to, aby vše k sobě dobře pasovalo.
Držím palce a ať se dílo daří!
Ano, mám ten plánek zakoupený a měřítko tam je. Předtím jsem ho přehlíd, bylo na jiném listu. Borty tedy vychází 3cm vysoké - tedy 60 cm. Možná bych přidělal jen kus zábradlí ještě navrch a to jen v oblasti kajuty (na zádi potřebujou rybáři asi více místa na práci se sítěma
). Kouknu na fotky.
Různých nelogických věcí tam je více: Třeba zadní dveře by nešly otevírat, protože by se s nima bouchlo do poklopu od nákladového prostoru. Tedy jestli to je poklop nákladového prostoru. Pokud ano, tak na něm stojí naviják. Nechtěl bych to sundavat s každým úlovkem :-). Rameno jeřábu drží 4 lana aby se nemohlo pohnout. Celkově jsem se rozhodl, že se spíš budu dívat na fotky a řídit se rozumem, než vše podle plánu.
Jinak, o víkendu jsem vylaminoval vnitřek. Nejprve vytřeno lehce zředěnou pryskyřicí (L285ka, 10% lihu vmíchaného až po pár minutách - prý se lépe rozjede reakce). Pak pryskyřice se skleněnými mikrobalony kvůli vyrovnání "odskočených" planěk. Na to 80g skelná tkanina v jedné vrstvě. Práce asi na 3h, přitom taková blbost :-). Cílem bylo, krom vodotěsnosti, hlavně mechanické zpevnění planěk, které nebyly k sobě vždy dobře přilepené. A myslím, že sem udělal dobře, na pár místech to prosáklo skrz.

Jak si můžete všimnout, laminoval jsem jen po palubu. A nakonec, jsem to nevydržel a vzal akuvrtačku a japonskou pilku a vyřezal pryč co šlo. Sice pár gramů, ale proč to vozit?
ZBI - díky! Hned to projdu.
Různých nelogických věcí tam je více: Třeba zadní dveře by nešly otevírat, protože by se s nima bouchlo do poklopu od nákladového prostoru. Tedy jestli to je poklop nákladového prostoru. Pokud ano, tak na něm stojí naviják. Nechtěl bych to sundavat s každým úlovkem :-). Rameno jeřábu drží 4 lana aby se nemohlo pohnout. Celkově jsem se rozhodl, že se spíš budu dívat na fotky a řídit se rozumem, než vše podle plánu.
Jinak, o víkendu jsem vylaminoval vnitřek. Nejprve vytřeno lehce zředěnou pryskyřicí (L285ka, 10% lihu vmíchaného až po pár minutách - prý se lépe rozjede reakce). Pak pryskyřice se skleněnými mikrobalony kvůli vyrovnání "odskočených" planěk. Na to 80g skelná tkanina v jedné vrstvě. Práce asi na 3h, přitom taková blbost :-). Cílem bylo, krom vodotěsnosti, hlavně mechanické zpevnění planěk, které nebyly k sobě vždy dobře přilepené. A myslím, že sem udělal dobře, na pár místech to prosáklo skrz.

Jak si můžete všimnout, laminoval jsem jen po palubu. A nakonec, jsem to nevydržel a vzal akuvrtačku a japonskou pilku a vyřezal pryč co šlo. Sice pár gramů, ale proč to vozit?
ZBI - díky! Hned to projdu.
Naposledy upravil(a) semo dne pon říj 12, 2020 10:43, celkem upraveno 1 x.
Hezká práce. Z vlastní zkušenosti je vylaminování vnitřku trupu o poznání komplikovanější, než olaminování vnějšku a pokud jde namísto skořepiny o trup s vnitřní konstrukcí, tak obzvlášť. Tedy 3 hodiny práce jsou pořád dobré skóre. Pásky skelné tkaniny přesně střižené, takto se mi ještě nikdy nepovedlo (třepení vláken apod.). Šetření gramy je v daném případě zbytečné, výtlak bude alespoň několik kg a spíš se bude ještě muset dost dovažovat. Ale to vybourání části kostry je jistě dost šikovné z hlediska snazšího přístupu dovnitř trupu a pohodlné instalace pohonu.
Vlastně to bylo 3h jen laminování, ale střihání bylo ještě k tomu. Takže asi jen "normální" score :-)
Posílám nějaký menší stavební update. Udělal jsem límce pro nástavby. V původním plánu je v palubě výřez a sundaval se celý kus paluby. Ale to se mi moc nelíbí a určitě bych to neudělal tak přesně, aby to dobře sedělo. Proto jsem radši udělal ty límce. Pak jsem přidal kolem obšívky podpěrné laťky pro palubu a ze čtvrtky udělal šablonu. Chystám palubu udělat z překližky 1.5mm. Rád bych na ni vyryl náznak prken a spáry vytmelil nějakým tmavým plnivem. Snad to půjde a snad to bude vypadat dobře. Jestli máte jiný nápad, klidně si ho rád přečtu.

naznačit jen tužkou nebo fiksem určitě bych neryl do překližky.myslim že to řešil stavitel leadera i když v menším měřítku.pepa
Pokud jde o fix (asi bych šel spíše tímto směrem), viděl jsem kdysi doporučení před kreslením nalakovat/utěsnit povrch překližky, aby se zabránilo eventuálnímu rozpíjení se fixu. Po nakreslení a zaschnutí opět přelakovat.machacek píše:naznačit jen tužkou nebo fiksem určitě bych neryl do překližky.myslim že to řešil stavitel leadera i když v menším měřítku.pepa
Díky, neříkám, že nemáte pravdu, jsem s tímhle začátečník. Ale, zeptám se: Proč nerýt? Na kousku překližky jsem zkoušel starším lékařským skalpelem, jak by to vypadalo. Nejdřív jsem vyryl jednu čáru ostrou stranou špičky, pak jsem ji ještě projel tupou stranou. Výsledná linka není moc tlustá (určitě míň, než od fixu) a zároveň je dostatečně zřetelná. Zdálo se mi, že kdybych ji vytmelil nějakým obarveným tmelem, mohlo by to vypadat dobře.
Ale možná někdo něco takového už zkoušel (a na to možná narážíte) a nebylo to ono. Jeden problém tam taky přece vidím - napasovat palubu na loď vyžaduje trochu kroucení překližky a to by mohl ten tmel vypadat ven.
Ale možná někdo něco takového už zkoušel (a na to možná narážíte) a nebylo to ono. Jeden problém tam taky přece vidím - napasovat palubu na loď vyžaduje trochu kroucení překližky a to by mohl ten tmel vypadat ven.
Není fix jako fix! Já dělal palubu na Leadera v měřítku 1/72 (29 cm) z překližky 0,4 mm, nemořil a nakreslil. Nemyslím si, že je nutné palubu rýt, neb spáry na lodi určitě nebyly hluboké (kdyby ano, zůstával by v nich bordel).semo píše:Díky, neříkám, že nemáte pravdu, jsem s tímhle začátečník. Ale, zeptám se: Proč nerýt? Na kousku překližky jsem zkoušel starším lékařským skalpelem, jak by to vypadalo. Nejdřív jsem vyryl jednu čáru ostrou stranou špičky, pak jsem ji ještě projel tupou stranou. Výsledná linka není moc tlustá (určitě míň, než od fixu)..
Takhle vypadá kreslená paluba.. (mořeno lihovým mořidlem Druchema, kresleno fixem Marvy Uchida, lak ještě vybraný nemám).

Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Ano, Tvého Leadra jsem ve vedlejším vlákně obdivoval :-). Jasně, možná to ve výsledku je stejné. Tmavě zatmelená spára, nebo linka tenkým tmavým fixem. Jen si nejsem jistej, jestli v Telči v papírnictví budu schopen takový fix koupit :-).
Spáry na palubě jsou přesně tak hluboké, jak tlustá jsou prkna, ze kterých je paluba. Bordel se v nich nedrží, protože jsou vyplněné na úroveň prken. Nakreslení spár je tudíž realističtější znázornění než vyryté drážky, byť sebetenčí.Není fix jako fix! Já dělal palubu na Leadera v měřítku 1/72 (29 cm) z překližky 0,4 mm, nemořil a nakreslil. Nemyslím si, že je nutné palubu rýt, neb spáry na lodi určitě nebyly hluboké (kdyby ano, zůstával by v nich bordel).
Takhle vypadá kreslená paluba.. (mořeno lihovým mořidlem Druchema, kresleno fixem Marvy Uchida, lak ještě vybraný nemám).
Ale já psal, že bych ty drážky vytmelil, taky na úroveň prken.
Jasně, tohle byla reakce na Tomovo vyjádření ohledně bordelu ve spárách.
Tvoje řešení je v pohodě, jen bude asi pracnější než to kreslení. A pokud budeš tmelit, asi bych si vyzkoušel, jak zvolený tmel funguje a jak se bude prezentovat výsledek. Aby ses s něčím nemořil a pak to třebas nevyšlo podle Tvých představ. To by byla škoda.
Tvoje řešení je v pohodě, jen bude asi pracnější než to kreslení. A pokud budeš tmelit, asi bych si vyzkoušel, jak zvolený tmel funguje a jak se bude prezentovat výsledek. Aby ses s něčím nemořil a pak to třebas nevyšlo podle Tvých představ. To by byla škoda.
vyzkoušet!!! Hodně takových postupů (tmelení obarveným tmelem) má za následek zašpinění zbytku paluby. Dřevo není homogenní materiál a jednak můžou v něm být prohlubně po letech, poškození a jednak při následném broušení si můžeš obarvený prach smirkem zadřít do dřeva...semo píše:Díky, neříkám, že nemáte pravdu, jsem s tímhle začátečník. Ale, zeptám se: Proč nerýt? Na kousku překližky jsem zkoušel starším lékařským skalpelem, jak by to vypadalo. Nejdřív jsem vyryl jednu čáru ostrou stranou špičky, pak jsem ji ještě projel tupou stranou. Výsledná linka není moc tlustá (určitě míň, než od fixu) a zároveň je dostatečně zřetelná. Zdálo se mi, že kdybych ji vytmelil nějakým obarveným tmelem, mohlo by to vypadat dobře.
Máš Naxose poměrně velkého, tak bych se na druhou stranu obával, jak bude fix na překližce vypadat...na malých modelech jako je Leader to vypadá hezky ale na velkých je to horší.
Vyzkouším. Zatím si s tim jen lámu hlavu :-). Ale palubu z překližky už mám vyžíznutou a napasovanou.
Tak jsem udělal pokus. Obětoval jsem na to takový pěkný kousek překližky. Nakonec jsem nic netmelil. Spáry jsem nařízl tzn. 3x projel lékařským skalpelem ostrou sranou špičky a pak natřel lazurou Remmers HK-Lasur v barvě dub-rustical, která mi zbyla z natírání houpačky na zahradě. Trochu jsem se bál, jestli na to pak bude držet lak, ale vzal jsem to 2x řídkým nitrolakem a vypadá to, že by držet mohlo.

Na fotkách ty leta vylejzají o fous víc, než ve skutečnosti. Je to letecká, 3 vrstvá březová překližka. Je tam prostor pro zlepšení. Díry pro hřebíky navrtám tenčím vrtákem, nebo použiju fix (dostal jsem u nás jen Centropen 0.1 mm :-) ). Zakončení prken, ty příčné řezy, asi budu dělat tenčím ostřejším skalpelem, takhle jsou možná moc výrazný. Prkna jsou široký 8mm (odpovídá 16cm skutečnosti), možná bych mohl udělat tenčí. Taky jsem přemýšlel, jestli by se dalo nějak naznačit, nebo vytlačit prohnutí prken, jak to tak dřevo dělává. Ale to se asi nepodaří.
Ale jinak je to docela dobré ne? A moc práce to nedalo. Co myslíte, libí, nelíbí?

Na fotkách ty leta vylejzají o fous víc, než ve skutečnosti. Je to letecká, 3 vrstvá březová překližka. Je tam prostor pro zlepšení. Díry pro hřebíky navrtám tenčím vrtákem, nebo použiju fix (dostal jsem u nás jen Centropen 0.1 mm :-) ). Zakončení prken, ty příčné řezy, asi budu dělat tenčím ostřejším skalpelem, takhle jsou možná moc výrazný. Prkna jsou široký 8mm (odpovídá 16cm skutečnosti), možná bych mohl udělat tenčí. Taky jsem přemýšlel, jestli by se dalo nějak naznačit, nebo vytlačit prohnutí prken, jak to tak dřevo dělává. Ale to se asi nepodaří.
Ale jinak je to docela dobré ne? A moc práce to nedalo. Co myslíte, libí, nelíbí?
Naposledy upravil(a) semo dne čtv říj 22, 2020 09:49, celkem upraveno 1 x.
Mě se to v zásadě líbí, jenom by ty spáry možná mohly být zřetelnější (tlustější) a černější, ale najisto nevím, tuto problematiku nemám dostatečně nastudovanou (budu muset teprve napravit). Výhledově by mě totiž snad mělo něco podobného také čekat, ale v mém případě by se jednalo o větší loď (měřítko 1:100 či menší). Tam doufám, že plně vyhoví to zmíněné narýsování černou fixou. Tvoje loď je však ve větším měřítku, více detailní přiblížení, což již dovoluje si s drobnostmi více vyhrát a různá zjednodušení jsou více patrná. Pokud by se ti chtělo, jistě by nebylo na škodu si s tím dát tu práci, na různé návody jsem již během času narazil (snad i zde na DF, ale přesně si nepamatuji, musel bych ty odkazy najít). Ovšem pokud se ti do komplikovanějšího provedení nechce, tak to plně chápu. Samotného mě jímá hrůza při představě dávat palubu dohromady z jednotlivých prkének atd.
Objasním ten myšlenkový pochod, proč jsem nechtěl černé a silnější spáry :-). Pracuju jako programátor počítačové grafiky. Když chceme zobrazit něco, co je menší než možnosti zobrazovacího zařízení - například drát elektrického vedení v dálce, který na obrazovce vychází tenčí než šířka pixelu - je vpodstatě jediná možost nakreslit ten drát tlustší, ale v barvě smíchané s okolní (v poměru takovém, jak moc tenký je). I když byl jinak původně černý. Prostě anti-aliasing.PetrP píše:jenom by ty spáry možná mohly být zřetelnější (tlustější) a černější
U spár mi to přijde podobné; máme černou spáru tak tenkou, že ji nedokážeme ničim tak tenkou nakreslit (i 0.1 mm odpovídá 2 cm,). Proto bych volil radši hnědý fix, když už bych to dělal fixem (ale já takový pěkný nemám, tak jsem zvolil řešení s lazurou). Nechci aby to vyznělo, jakože tu chci nějak poučovat. To v žádném případě. Jen popisuju, jak jsem při práci uvažoval.
Když ale koukám na fotky lodě Hnoss, vidím, že všechno je jinak. Spáry jsou bílé! :-D
https://MoNaKo.rajce.idnes.cz/hnoss/390644562
Naposledy upravil(a) semo dne pát říj 23, 2020 08:42, celkem upraveno 1 x.
Jasně, rozumím. Ono je totiž hlavní otázkou, jak přesně ta prkna a spáry vypadají v realitě. Když to zkusím vygooglit, tak se to evidentně docela liší a tedy zřejmě neexistuje jeden správný přístup https://www.google.com/search?q=wooden+ ... irefox-b-d Pokud mi bylo dosud známo, tak se ta prkna snad necpou těsně k sobě, ale ponechává se trošku mezera (spára), co se právě zaplní nějakým tím černým sajrajtem. Ale podrobnosti mi zatím unikaly a když tak koukám na fotky, tak sajrajt je ojediněle také bílý (viz. tvá poznámka), anebo se spáry dokonce zdají minimální a bez výplně. Pokud dobře koukám, tak ty hezky výrazné černé spáry jsou vidět spíš na fajnovějších lodích (luxusní jachty), zatímco na obyčejném rybářském člunu lze zřejmě očekávat spíš něco méně okázalého a více omšelého. Tedy zřejmě nakonec budeš mít se svým řešením blíže k realitě. Ale to by chtělo na posouzení nějakého znalce.
Znázorňování drobných detailů je jistě obsáhlá problematika. Přesné dodržení měřítka je jedna věc, ale u modelů jde primárně o vizuální dojem, tedy někdy poskytne na pohled lepší výsledek řešení, co přesně v měřítku není. Obecně problém, co je lépe v případě příliš drobných detailů, co nejdou v daném zmenšení zhotovit. Zda je zcela vypustit, zda zjednodušit, zda udělat trochu robustnější, než by měly být. A nejde jen o velikost, ve hře jsou i barvy (jak jsi na to narazil). Dočetl jsem se třeba, že plastikoví kitaři s barvením často různě kouzlí a že pro přesně maketový dojem se paradoxně leckdy nepoužije přesně identický odstín, ale trochu světlejší či tmavší (teď nevím co z toho platí), jelikož stejná barva působí trochu jiným dojmem na malém modelu a na velkém reálném objektu.
Takže co bych mohl jedině doporučit, řídit se věrohodnými podklady a vlastním (po)citem, tak aby výsledek působil na pohled realisticky. Nevím zda a co ti ještě k tvému řešení paluby někdo napíše. Možná to není 100% dokonalé, ale za mně určitě velmi dobré a nijak znatelně mě to za oči netahá.
Znázorňování drobných detailů je jistě obsáhlá problematika. Přesné dodržení měřítka je jedna věc, ale u modelů jde primárně o vizuální dojem, tedy někdy poskytne na pohled lepší výsledek řešení, co přesně v měřítku není. Obecně problém, co je lépe v případě příliš drobných detailů, co nejdou v daném zmenšení zhotovit. Zda je zcela vypustit, zda zjednodušit, zda udělat trochu robustnější, než by měly být. A nejde jen o velikost, ve hře jsou i barvy (jak jsi na to narazil). Dočetl jsem se třeba, že plastikoví kitaři s barvením často různě kouzlí a že pro přesně maketový dojem se paradoxně leckdy nepoužije přesně identický odstín, ale trochu světlejší či tmavší (teď nevím co z toho platí), jelikož stejná barva působí trochu jiným dojmem na malém modelu a na velkém reálném objektu.
Takže co bych mohl jedině doporučit, řídit se věrohodnými podklady a vlastním (po)citem, tak aby výsledek působil na pohled realisticky. Nevím zda a co ti ještě k tvému řešení paluby někdo napíše. Možná to není 100% dokonalé, ale za mně určitě velmi dobré a nijak znatelně mě to za oči netahá.
No asi by to mohlo bejt výraznější, jak koukám na ty fotky. Tak uvidím, co přes víkend udělám.
- Ivo Michal
Je potřeba rozlišit palubu na pracovních lodích z prken a třeba na luxusnějších plachetnicích z teaku. V tom druhém případě jsou lišty poměrně úzké, například 32mm. Lišta má z boku osazení šířky 4mm a takto vzniklý prostor se vyplňuje specielní hmotou (např. od fy. Sikaflex) a povrch se potom přebrousí. To pak ve finále vytváří palubu s výrazným černým orámováním všech lišt. Jde o poměrně drahé řešení, teak není levný materiál a pokládka je poměrně náročná. Pracovní lodě mají palubu "obyčejnou", kde se mezi prkna vkládal těsnící materiál. To bílé na fotkách výše mi přijde spíš jako nějaká oprava, než originální těsnění.
Taky přispěji svojí troškou do mlýna.
Ivo má pravdu. Na jachtách (motorových i plachetních) a jiných "hógo-fógo" lodích je to všechno vymazlené. Ta zálivka se dělá velice precizně a paluba se velice precizně brousí do hladka. Bílá barva spár na fotkách je jen barevná varianta té zálivky - jde o zvýraznění spár u tmavého dřeva, vypadá to atraktivněji než černá.
Paluby na pracovních lodích sice nejsou tak precizně zpracované, ale rozhodně nejsou "odfláknuté". Nová paluba taky vypadá dobře, ale po nějakém čase provozování dané činnosti se prkna opotřebují a eventuální opravy se samozřejmě na vzhledu také podepíšou.
Semo: pokud jde o vzhled Tvých spár, pokud se nechystáš na maketu, asi bych to nijak extra neřešil. Tohle vypadá docela dobře. Jediné, o co bych se pokusil, je udělat "čistší" řez, který imituje konce prken. Jak je vidět, mořidlo se tam víc vsakuje a vytváří dojem širší spáry, s částečně rozpitým okrajem. Nebo naopak trošku víc projet ty spáry podélné, aby se tam mořidlo lépe vsáklo. Možná by stálo za pokus dát víc vrstev mořidla, ale pokaždé ho setřít hadříkem tak, aby zůstalo ve spárách a ne na povrchu. Dělal bych to tolikrát, dokud nebudeš spokojený s výsledkem.
Další varianta: vyrýt spáry, lehce přelakovat, spáry natřít tuší nebo černou barvou (vodovou, třebas) a zase setřít, aby tuš/barva zůstala ve spáře. Pak znovu nalakovat.
Z mojí strany asi tolik. Držím palce.
Ivo má pravdu. Na jachtách (motorových i plachetních) a jiných "hógo-fógo" lodích je to všechno vymazlené. Ta zálivka se dělá velice precizně a paluba se velice precizně brousí do hladka. Bílá barva spár na fotkách je jen barevná varianta té zálivky - jde o zvýraznění spár u tmavého dřeva, vypadá to atraktivněji než černá.
Paluby na pracovních lodích sice nejsou tak precizně zpracované, ale rozhodně nejsou "odfláknuté". Nová paluba taky vypadá dobře, ale po nějakém čase provozování dané činnosti se prkna opotřebují a eventuální opravy se samozřejmě na vzhledu také podepíšou.
Semo: pokud jde o vzhled Tvých spár, pokud se nechystáš na maketu, asi bych to nijak extra neřešil. Tohle vypadá docela dobře. Jediné, o co bych se pokusil, je udělat "čistší" řez, který imituje konce prken. Jak je vidět, mořidlo se tam víc vsakuje a vytváří dojem širší spáry, s částečně rozpitým okrajem. Nebo naopak trošku víc projet ty spáry podélné, aby se tam mořidlo lépe vsáklo. Možná by stálo za pokus dát víc vrstev mořidla, ale pokaždé ho setřít hadříkem tak, aby zůstalo ve spárách a ne na povrchu. Dělal bych to tolikrát, dokud nebudeš spokojený s výsledkem.
Další varianta: vyrýt spáry, lehce přelakovat, spáry natřít tuší nebo černou barvou (vodovou, třebas) a zase setřít, aby tuš/barva zůstala ve spáře. Pak znovu nalakovat.
Z mojí strany asi tolik. Držím palce.
to, co ti to udělalo u konců "prken", takové to vsáknutí je problém jakéhokoliv barvení i zalévání spár i když použiješ třeba lišty. Barvivo vsákne na příčném řezu do materiálu. S tím nic nenaděláš, snad jen nalakovat před barvením ale to zas nebude fungovat mořidlo...semo píše:No asi by to mohlo bejt výraznější, jak koukám na ty fotky. Tak uvidím, co přes víkend udělám.
Ale podívej se na to jinak - je to Tvůj model a udělej to tak, jak se Ti to líbí a nejlíp podle svých možností a schopností tak, abys neměl pocit odfláknuté práce. A že to třeba není podle dobrozdání největších modelářských znalců? No a co... je to Tvůj model...
Osobně mi přijde, že Tvé řešení je hodně muziky za málo peněz. Jasně, že jde dosáhnout lepšího efektu, ale myslím, že to bude za cenu podstatně větších komplikací a více práce...
Nakonec na palubu nejspíš použiju kombinaci fixu a lazury. Máte pravdu, že ty spáry by měly být výraznější. Ale to až časem, teď se tim trápit nebudu. Začal jsem dělat boudu :-)

Ty mosazné kruhové okení rámy jsou jakési kroužky, které koupila žena na bleším trhu (snad původně na záclony). Nejsou sice tak maketové, ale levné a celkem pěkné :-). Vychází to, že sklo by mělo ve skutečnosti asi 40cm v průměru. Je to trochu větší okno, ale snad ještě uvěřitelné.

Ty mosazné kruhové okení rámy jsou jakési kroužky, které koupila žena na bleším trhu (snad původně na záclony). Nejsou sice tak maketové, ale levné a celkem pěkné :-). Vychází to, že sklo by mělo ve skutečnosti asi 40cm v průměru. Je to trochu větší okno, ale snad ještě uvěřitelné.

Fotka je taková horší, ale působí to v reálu docela pěkně. Koukal jsem na různý fotky a jak jste říkali, ty spáry mají být tlustý. Tak tedy jsou :-). Použil jsem fix 0.1mm, rytí skalpelem, projetí rýhy tužkou a nakonec lazuru Remmeres HK dub. Časem ještě asi lak, zatím neni.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 4172 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Hasky