Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

remorkér Watergeus

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Pepa Darvas

Re: remorkér Watergeus

Příspěvek od Pepa Darvas »

Od začítku? To jsem moc nepochopil. Je to myšleno z obtížnosti stavby?
Chci si udělat remorkér na TT, jiná loď mne neláká
Prodám Ti laminátový trup na TT s plánkem nástavby (Jdi na "Představujeme své modely"Blazer)
Godric

Příspěvek od Godric »

Diky za nabidku, ale chci udelat lod s 2 lodnimi srouby, coz u tohodle trupu by moc neslo, kdyz se tak divam
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

pokud nechci stavět maketu ,jdou na trup přidělat třeba tři šrouby a příčný pohon,jen musím vědět co chci ,jestli chci o tom jen povídat a nebo něco opravdu postavit,pokud nemáš zkušenosti a postavíš jednu polovinu lodě jinak ,než druhou bylo by dobré začít uplně od začátku ,tj.sehnat si knížky ,publikace a časopisy o stavbě modelů lodí a nebo pozorně pročíst všechny příspěvky na tomto serveru a naučit se stavět modely .Takový dobrý rozjezd je EX 500,tam terpve poznáš ,že když se sekneš o jeden mm,jak to je znát.Naučit se trpělivosti a důslednosti ,když se Ti to nepovede ,umět to vyhodit a postavit to znova.Přečti si články o plachetnici Babetě tady na serveru ,také ji stavěl uplný začátečník
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Nejlepší by to bylo z EPP a za dva večery 8)
Ivan
Ivan
Godric

Příspěvek od Godric »

Potřeboval bych trochu poradit, dělám teď plán a potřeBoval bych poradit, o kolik ubrat žebrům kvůli tloušce materiálu. Chci trup plaňkovat a poté následně laminovat, kolik bude zhruba přírůstek materiálu? 4-5mm? Díky
Keba

Příspěvek od Keba »

Potřeboval bych trochu poradit, dělám teď plán a potřeBoval bych poradit, o kolik ubrat žebrům kvůli tloušce materiálu. Chci trup plaňkovat a poté následně laminovat, kolik bude zhruba přírůstek materiálu? 4-5mm? Díky
Záleží na síle lišt které použiješ. Řekněme, že na laminát budou tak 2mm a na lišty taky 2mm pak ubereš 4mm. Když bys chtěl být hrozně precisní, budeš počítat i s kytem a barvou. Takže hlavní položkou je síla plaňkovací lišty + laminát (záleží jakou použiješ tkaninu).
Je tedy potřeba dopředu si připravit materiál :!:
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Přema

Příspěvek od Přema »

Ať dělám co dělám,nedaří se hlasovat.Ale to bude asi rukama :D
Přema

Příspěvek od Přema »

Potřeboval bych prakticky co nejjednodušeji poradit,jak s vyměřením výšky paluby,ustanovení do horizontální polohy v podélném i příčném řezu u tak kulateho dna,jako má WG,ve skořepině laminátu,kdy není ani jeden kraj rovný a přesný,vnitř.trupu rovněž.Skořepina je samonosná,nechce se mi znovu dělat žebrová kostra a znovu napasovávat do skořepiny.A navíc,když ta paluba není rovná,jak jsem původně myslel.Až teď jsem se díval,že u Kebova WG je i v půdorysu lehce do oblouku.Dík za každý fígl.
Přema

Příspěvek od Přema »

Potřeboval bych prakticky co nejjednodušeji poradit,jak s vyměřením výšky paluby,ustanovení do horizontální polohy v podélném i příčném řezu u tak kulateho dna,jako má WG,ve skořepině laminátu,kdy není ani jeden kraj rovný a přesný,vnitř.trupu rovněž.Skořepina je samonosná,nechce se mi znovu dělat žebrová kostra a znovu napasovávat do skořepiny.A navíc,když ta paluba není rovná,jak jsem původně myslel.Až teď jsem se díval,že u Kebova WG je i v půdorysu lehce do oblouku.Dík za každý fígl.
Přema

Příspěvek od Přema »

ivankap

Příspěvek od ivankap »

Rovinu definují 3 body, tak by 2 žebra a něco jako kousek kýlu mělo stačit. Nebo pak ještě je něco čemu se říká 8) "CRD" anebo "ŽAVES"
Ivan
Přema

Příspěvek od Přema »

:D :D :D ŽAVES - to vím,ale CRD?Ale potěšil jste mě,asi to moc prožívám.Jediná rovina totiž je na zádi-hned u dna ke krajům,ta se zdá být nejrovnější a nejjistější, záď není dodělána,čeká na dolepení paluby.Jediný pevný bod-na přídi přechod kýlu a bortu u paluby.
Horší je pak totiž výška bortů.Strávil jsem nad tím celou neděli i s kamarádem,mě to stálo i nějakou deci červeného./ale tím ten neúspěch nebyl!!!to bylo ze zoufalství-víno jedině jako mnohokrát mělo jiskřit mozek :) :) :) /Chyběla třetí ruka a někdy i čtvrtá.Málem jsme si zauzlovali ruce.Vím,že nejde o maketu,ale přece jen,....
ESN

Příspěvek od ESN »

Godric píše:Chci se zeptat, jestli je možné někde sehnat plánek na tuto loď. Vím, že je jako příloha v knížce, ale přece jen, kupovat knížku jen kvůli plánku se mě zdá trochu vyhozené peníze. Díky
myslím že když si koupíš knížku tak to nebudou vyhozené peníze , myslel jsem si to taky až mě touha po lodi přemohla a koupil jsem si jí , opravdu tam jsou cenné rady i pro pokročilé. :) Nojby
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

jen s těmi žebroryskami .Takže pozor ,Jirka Syrovátko Ti pošle správné žebrorysky na WG(Už mám laminátové trupy jen je rozeslat na ty správné adresy)
ivankap

Příspěvek od ivankap »

CRD - "co ruka dá"
Ivan
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Páni , čo staviate Watergeusa :-)

Z môjho nepodareného trupu (nesprávny tvar podľa plánu z knihy) patlám "štvrťmaketu" Herman , ktorý chcem používať na TT. Na tento drsný šport :-) by to mohlo na začiatok stačiť.
portal/img/gallery/225_1175076686.jpg

Toto je predloha pre "štvrťmaketu"
portal/img/gallery/225_1175077677.jpg

Ale mám dotaz.
Máte niekto na trupe osadený kýl medzi kortovými dýzami ?
Má kýl podľa Vášho názoru opodstatnenie pre plavebné vlastnosti modelu?
portal/img/gallery/225_1175076920.jpg

Ja som to už odskúšal na vode.
portal/img/gallery/225_1175076796.jpg
Dopredu je to OK, dozadu to vďaka Graupnerovým vrtuliam moc neťahá. Sú tam len dočasne a budú nahradené niečim vhodnejším.

Problém je, že pri cúvaní to skoro nezatáča.
Pomôže ten kýl ?
Máte na kýl niekto výkres , ako to má vlastne vypadať?
PeterP
Ante

Příspěvek od Ante »

kýl mám

Obrázek

jestli tak má skutečně vypadat nevím, typl jsem podel obrázku ze suchého doku.

na couvání asi příliš vliv mít nebude, to by chtělo spíše dva regulátory pro motory.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Bola Tvoja loď už na vode?

Mám pocit, že Keba písal, že jeho WG s vrtulami od Robbe dobre cúva aj zatáča dozadu a to aj bez dvoch regulátorov.

BTW: Parádne lodné skrutky. To je ručná práca ?
PeterP
Keba

Příspěvek od Keba »

PeterP píše:Páni , čo staviate Watergeusa :-)

Z môjho nepodareného trupu (nesprávny tvar podľa plánu z knihy) patlám "štvrťmaketu" Herman , ktorý chcem používať na TT. Na tento drsný šport :-) by to mohlo na začiatok stačiť.

Ale mám dotaz.
Máte niekto na trupe osadený kýl medzi kortovými dýzami ?
Má kýl podľa Vášho názoru opodstatnenie pre plavebné vlastnosti modelu?

Ja som to už odskúšal na vode.
Dopredu je to OK, dozadu to vďaka Graupnerovým vrtuliam moc neťahá. Sú tam len dočasne a budú nahradené niečim vhodnejším.

Problém je, že pri cúvaní to skoro nezatáča.
Pomôže ten kýl ? Máte na kýl niekto výkres , ako to má vlastne vypadať?
Pěkný model! Měl bych několik špionážních dotazů:
1) jak je dlouhý trup
2) jaký je použitý pohon? (motory, převodovka, napájení)

Vrtule: Místo Graupner doporučuji Robbe (nevím jakou tam máš velikost), ale Robbe tahají většinou opravdu podstatně lépe a hlavně i při couvání !!!

Při couvání nezatáčí skoro žádná loď, která je ovládána kormidly. Lze si pomoci příčným pohonem, nebo protichodem šroubů, ale to záleží jak jsou ovládané (společný regulátor, nebo dva samostatné).
Zkušenost z TT říká, že pokud couvá remorkér vzadu, tak žádné změny směru moc nepotřebuje. Napnuté lano stejně veškeré snahy o zmenu směru plavby eliminuje. V přístavu se pak manévruje na minimálním prostoru a tam má navrch příčný pohon nebo protichod šroubů. Že by se loď otočila při couvání na malém prostoru je pomocí kormidel prakticky nemožné. To lze jen pomocí Z pohonů a nebo VS. Ještě možná pokud by byl remorkér vybaven bočními kolesy umožňující protichod. Stejně je každá trať jiná, takže nějaké obecnosti se popisují těžko.
Kýl mezi dýzami má dvě funkce.
1) pomáhá s udržení směru při plavbě vpřed, při couvání je spíš mírně destabilizujícím prvkem
2) snižuje vzájemné ovlivňování se lodních šroubů. Obzvláště pokud nastane protitah, ději se pod trupem "divné věci".:)
Keba - webmaster
duke

Příspěvek od duke »

Jak již bylo napsáno, kýl smysl má.
Já stavim remorkér Brave Heart a ten ho má takto:
http://www.worldwisemarine.com/afbeeldi ... 1650AA.JPG
ESN

Příspěvek od ESN »

duke píše:tak jsem se rozhodl pro jeho stavbu na TT a zároveň jako maketu.
Jelikož se mě zdálo měřítko 1:25 moc velké (délka 900mm) a 1:50 zase malé, zvolil jsem měřítko 1:30 (délka 750mm) a na tuto velikost jsem si nechal zvětšit plány z knížky od p. Syrovátka (nemá na něj někdo náhodou nějaký funkční kontakt?).
A teď otázka, jaký pohon? Počítám s použitím jen jednoho regulátoru, tudíž bych jako ideální viděl nějakou převodovku pro oba lodní šrouby, ale netušim jaký převod zvolit a jaký motor (že by spd600??). Šrouby počítám že budou dle originálu dělané na míru z mosazi, žádné Graupner apod.
Baterie bude z NiCD nebo NiMH článků o větší kapacity, nechci použít gelovou baterii.
Poradí někdo?
mam email a i nový plán jestli chceš tak pošlu , jen řekni email

nevím proč nepoužít gelovku - jednak má dlouhou výdrž řádově několik Ah a za 2. je to zátěž pro lod ==> lepší stabilita pro TT a motory spd 500 e na 12V a k nim 12V Pb gelovku a dát je napřímo. Takhle bych to viděl ( a také tak plánuji) já. Nojby
Ante

Příspěvek od Ante »

PeterP píše:Bola Tvoja loď už na vode?

BTW: Parádne lodné skrutky. To je ručná práca ?
ještě nebyla jen na chvilku ve vaně ale neosazená. Šrouby jsou ruční práce, ale ne moje :-(
PeterP

Příspěvek od PeterP »

K tej špionáži ... rád poslúžim :-)

Trup je "štandartný" Watergeus 1/30 tj asi 750 mm + cca 4 cm je pridané vpredu
portal/img/gallery/225_1175091203.jpg
Tam je umiestnený aj priečny pohon, ale je riešený vodným čerpadlom z ostrekovača.
Jeho funkčnosť na vode som ešte netestoval, ale z informácii o tomto technickom riešení na tunajšom DF nie som veľmi optimista, že to bude chodiť.

Motory sú 2 x 12V triedy 500 na priamo zapojené do série. Pohon 6 - 7 článok NiCd. Vrtule zatiaľ trojlisté Graupner fí 50 mm. Planujem otestovať Robbe resp. vyrobiť mosadzné štvorlisté.

Táto kombinácia mi z hľadiská modelovej rýchlosti lodi javí ako " v pohode".
Pôvodne som mal motory zapojené paralelne, ale model skoro vyskočil z vane a regulátor aj motory sa hriali viac, ako by som u tkejto lode očakával.

S tým kýlom je to u mňa na pováženie. Predloha Herman kýl nemá , ale to by nebol hlavný dôvod. Moje konštrukčné riešenie trupu (styrodur, kostra z HPS, pomerne tenký laminát) mi neumožňuje dostatočne pevné zakotvenie do trupu. A keď ho tam zalepím "natupo", bojím sa , že to veľmi rýchlo urvem o dno.

Preto som sa pýtal, či to má až tak zásadný význam pre vlastnosti lodi.
Ak si spomínal, že pre cúvanie to skôr destabilizujúce, protibeh vrtulí neplánujem a dopredu (aspoň sa mi zdá) to jazdí celkom dobre ... a si ho tam nedám. :-)

Skúsi ma ešte niekto presvedčiť o opaku ? :-))
PeterP
Keba

Příspěvek od Keba »

Nojby píše:
duke píše:tak jsem se rozhodl pro jeho stavbu na TT a zároveň jako maketu.
Jelikož se mě zdálo měřítko 1:25 moc velké (délka 900mm) a 1:50 zase malé, zvolil jsem měřítko 1:30 (délka 750mm) a na tuto velikost jsem si nechal zvětšit plány z knížky od p. Syrovátka (nemá na něj někdo náhodou nějaký funkční kontakt?).
A teď otázka, jaký pohon? Počítám s použitím jen jednoho regulátoru, tudíž bych jako ideální viděl nějakou převodovku pro oba lodní šrouby, ale netušim jaký převod zvolit a jaký motor (že by spd600??). Šrouby počítám že budou dle originálu dělané na míru z mosazi, žádné Graupner apod.
Baterie bude z NiCD nebo NiMH článků o větší kapacity, nechci použít gelovou baterii.
Poradí někdo?
mam email a i nový plán jestli chceš tak pošlu , jen řekni email

nevím proč nepoužít gelovku - jednak má dlouhou výdrž řádově několik Ah a za 2. je to zátěž pro lod ==> lepší stabilita pro TT a motory spd 500 e na 12V a k nim 12V Pb gelovku a dát je napřímo. Takhle bych to viděl ( a také tak plánuji) já. Nojby
Nechci se vnucovat, ale tady je popsané jedno funkční a vyzkoušené řešení:
https://www.mo-na-ko.cz/clanky4/153_RemProTT/clanek.htm
Keba - webmaster
ESN

Příspěvek od ESN »

ivankap píše:Jak to sleduji tady i na jiných DF, tak české vody se za chvilku asi budou hemžit tímto remorkérem v různém měřítku a různé kvalitě. Přitom je tolik plánů na jiné remorkéry, polské, francouzské atd. Jen se trochu rozhlédnout. No asi je to v povaze našich modelářů. Přitom (to není štvaní) ten plán z knihy za moc nestojí, pokud si nekoupíte k tomu CD s fotkama a celé to nepředěláte, pořádná maketa z toho nebude. To je jen takový povzdech.
Tak ať se vám stavitelúm daří. 8)
Ivan
kde mam sehnat CD s fotkama na Watergeuse ?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“