Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
puf-puf, putt-putt, pop-pop...
Re: puf-puf, putt-putt, pop-pop...
Díval jsem se na různé druhy měkkých pájek, mnou použitá SnPb je nejméně vhodná, protože má už při 90°C poloviční pevnost.
Nejlepší je pájka s obsahem stříbra, drží ještě při 170°C.
cín-olovo 60/40 použití do 90°C, tání 183°C
cín-stříbro SnAg3,5 použití do 170°C, tání 220°C
cín-měď SnCu3 použití do 110°C, tání 230°C
Zdroj: http://www.decap.com/pdffiles/BOTE_checo.pdf
Nejlepší je pájka s obsahem stříbra, drží ještě při 170°C.
cín-olovo 60/40 použití do 90°C, tání 183°C
cín-stříbro SnAg3,5 použití do 170°C, tání 220°C
cín-měď SnCu3 použití do 110°C, tání 230°C
Zdroj: http://www.decap.com/pdffiles/BOTE_checo.pdf
- petr hájek
[video]http://www.youtube.com/watch?v=-sq5GFrZ ... e=youtu.be[/video]
tak jsem zaexperimentoval v mezičasech ...... 2ks topenářských špuntů , cca 3cm trubičky do nich pasující a další 2ks trubičky z obi průměr vnější 3mm délka co oko dalo ......plamínek ze svíčky talíř na polévku
tak jsem zaexperimentoval v mezičasech ...... 2ks topenářských špuntů , cca 3cm trubičky do nich pasující a další 2ks trubičky z obi průměr vnější 3mm délka co oko dalo ......plamínek ze svíčky talíř na polévku
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
[video]http://www.youtube.com/watch?v=eeNr9aJ7 ... e=youtu.be[/video]
a takto to běží stabilněji , neprojevuje se to vyprsknutí a následné zastavení a znovurozběh sestavy asi vtom hraje roli ta rozdílná délka trubek , jen na okraj s tím talířem vody to běží ,,furt,, už 4 hodiny a vypadá to že poběží dokud nedohoří svíčka celek je spájený plamenem topenářským cínem v mírně nepovedené vrstvě ale funguje to bez tavení spojů ta svíčka je docela slabý zdroj tepla .
Použít se dá ale i hořák od plynového zapalovače-letovačky z aukra pak ale musí plamen směřovat na cínem nepotažené části tedy na dno ,,špuntu,, jinak cín měkne.
a takto to běží stabilněji , neprojevuje se to vyprsknutí a následné zastavení a znovurozběh sestavy asi vtom hraje roli ta rozdílná délka trubek , jen na okraj s tím talířem vody to běží ,,furt,, už 4 hodiny a vypadá to že poběží dokud nedohoří svíčka celek je spájený plamenem topenářským cínem v mírně nepovedené vrstvě ale funguje to bez tavení spojů ta svíčka je docela slabý zdroj tepla .
Použít se dá ale i hořák od plynového zapalovače-letovačky z aukra pak ale musí plamen směřovat na cínem nepotažené části tedy na dno ,,špuntu,, jinak cín měkne.
No super, začínáme se rozjíždět :-)
Co se týče měknutí cínu...ono to změkne i když plamen směřuje jinam, měď je výborný vodič tepla a hlavně, i když se to nezdá, při větším zahřívání vzroste i tlakové namáhání silnějšími pulzy. Rostrhlo mi to membránu s tišťákové mědi.
Z mých pokusů jsem se poučil, že když chci trochu výkon, musím přitopit a tomu se nyní snažím přispůsobit další motorek.
V menší loďce (Braník) jsem též zkoušel nastavovat trubičky hadičkou, Bylo to lepší, ale hadičky mi vycházely neesteticky dlouhé, tak jsem raději postavil druhý motor.
Napadlo mě ještě, že bych zaletoval do trubiček o číslo tenší konce, to by mohlo vodní "píst" přibrzdit aby motorek neplival páru.
Co se týče měknutí cínu...ono to změkne i když plamen směřuje jinam, měď je výborný vodič tepla a hlavně, i když se to nezdá, při větším zahřívání vzroste i tlakové namáhání silnějšími pulzy. Rostrhlo mi to membránu s tišťákové mědi.
Z mých pokusů jsem se poučil, že když chci trochu výkon, musím přitopit a tomu se nyní snažím přispůsobit další motorek.
V menší loďce (Braník) jsem též zkoušel nastavovat trubičky hadičkou, Bylo to lepší, ale hadičky mi vycházely neesteticky dlouhé, tak jsem raději postavil druhý motor.
Napadlo mě ještě, že bych zaletoval do trubiček o číslo tenší konce, to by mohlo vodní "píst" přibrzdit aby motorek neplival páru.
- petr hájek
myslím že to zužení se projeví také s nížením nasávání a tím horší pulzací, každopádně zkus a uvidíme , já zustanu u nezuženého a hadičkou nastavitelného ...myšleno tak , že hadička bude uvnitř trupu a konce pevně zalepené v průchodu trupem, jeden ve středu imitace náboje šroubu , druhý v ostruze pod kormidlem. jen ten reverz je oříškem , systém pro jet pohony je reálný , ale nehezky nemaketový.
cín mi nezměkl vubec ani pri přímem plameni , jde spíš o ,,bezpečný násobek,, při náhodném opuštění soustavy vodou.
ono logicky vzato , v ohřívané části je voda jen minimálně se měnící v páru tudíž její teplota je kolem max.100°c přičemž pájka topenářská má mnohem vyšší teplotu tavení a odvod tepla z mědi vodní náplní je také velmi účinný, takže pokud mi nejde o zvukový efekt a nepoužiju tenkou měď která bude náchylná k většímu poškozování se , neměl bych mít problém vubec , ale jde právě o ,,faktor blbovzdornosti,, při náhodném průběhu akce.
Každopádně ale musím říci že nasvislo postavená spirála z trubky je mnohem účinnější než ten váleček co je na videu.
cín mi nezměkl vubec ani pri přímem plameni , jde spíš o ,,bezpečný násobek,, při náhodném opuštění soustavy vodou.
ono logicky vzato , v ohřívané části je voda jen minimálně se měnící v páru tudíž její teplota je kolem max.100°c přičemž pájka topenářská má mnohem vyšší teplotu tavení a odvod tepla z mědi vodní náplní je také velmi účinný, takže pokud mi nejde o zvukový efekt a nepoužiju tenkou měď která bude náchylná k většímu poškozování se , neměl bych mít problém vubec , ale jde právě o ,,faktor blbovzdornosti,, při náhodném průběhu akce.
Každopádně ale musím říci že nasvislo postavená spirála z trubky je mnohem účinnější než ten váleček co je na videu.
Ať si trochu ddechnete od vývojové činnosti na motorech pro pop pop pohon: www.proppopboats.net
Ať se Vám daří a lodě plují
Ať se Vám daří a lodě plují
Maly preklep v predchadzajucom odkaze. Spravne ma byt
www.poppopboats.net
www.poppopboats.net
Petr Hájek: Spirálu jsem zkoušel jako úplně první motor a právě jsem s ní moc spokojený nebyl. (nebyla moc dobrá, hodně se mi zploštila) I když neměl jsem ji nastojato ale položenou. Také je rozdíl v tom, že používám ke kotlíkům tenkostěnnou trubičku o vnějším průměru 5mm.
Dnes jsem zkoušel omezit zpětné cukání loďky klapkami u výstupu "trysek", tenký měděný pásek proud vody směřující ven "odklopí, při nasávání ho naopak přitáhne k trubičkám, ale tak, aby je neuzavřel.
Tím pádem už nenasává vodu zezadu, ale hlavně ze stran.
Bohužel zatím nejsem vybaven na měření drobných změn tahu.
Pokud jde o množství vody v kotli za provozu... To záleží právě na tom zahřívání. Jestliže mi povolil cín, tak tam musela být teplota hodně vyšší než 100°C. Domnívám se, že při vyšších teplotách se tekutá voda do kotle vůbec nedostane.
Na tomto videu je patrné, jak se voda stahuje ze zahřívaného místa ve skleněném kotlíku.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7enKn1gL4s
Reverz jistě půjde vyřešit, buď natáčením trysek, nebo nějakým ventilem...
S tím si jistě poradíme! :-)
Dnes jsem zkoušel omezit zpětné cukání loďky klapkami u výstupu "trysek", tenký měděný pásek proud vody směřující ven "odklopí, při nasávání ho naopak přitáhne k trubičkám, ale tak, aby je neuzavřel.
Tím pádem už nenasává vodu zezadu, ale hlavně ze stran.

Bohužel zatím nejsem vybaven na měření drobných změn tahu.
Pokud jde o množství vody v kotli za provozu... To záleží právě na tom zahřívání. Jestliže mi povolil cín, tak tam musela být teplota hodně vyšší než 100°C. Domnívám se, že při vyšších teplotách se tekutá voda do kotle vůbec nedostane.
Na tomto videu je patrné, jak se voda stahuje ze zahřívaného místa ve skleněném kotlíku.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7enKn1gL4s
Reverz jistě půjde vyřešit, buď natáčením trysek, nebo nějakým ventilem...
S tím si jistě poradíme! :-)
Burun: Je občas podnětné okukovat různé nápady a konstrukce jiných, člověk nemůže na všecko přijít sám :-)
Na této stránce je popis a videa dění uvnitř stojaté cívky. V cívce během chodu motoru vůbec není voda, pulzuje v půli trubek.http://www.eclecticspace.net/index2.php?rub=poppop Je to sice francouzky, ale google si s tím poradí...
Je to první odkaz v pravém sloupci.
Je to první odkaz v pravém sloupci.
pro rokony
všechna čest to co konstruhuješ
Ať se Ti daří a lodě plují
Jsem teď s nohou na neschopence, to se bastlí nejlépe :-)burun píše:pro rokony
Nedalo mi to, pustil jsem se do vymýšlení toho reverzu... V podstatě je to nejen reverz, ale i náhrada kormidla. Zatím je to připevněné jen improvizovaně, jinak plánuji to přilepit přímo k zrcadlu a upravit k ovládání servy. Zatím jdou ventily poměrně těžko, miniserva by měly problém to utáhnout.
Pohon správně funguje až po přiletování kousků trubek k výstupům, výstup jen dírami přímo z ventilů fungoval velmi mizerně!
Pohon správně funguje až po přiletování kousků trubek k výstupům, výstup jen dírami přímo z ventilů fungoval velmi mizerně!
Naposledy upravil(a) rokony dne ned lis 26, 2023 16:31, celkem upraveno 1 x.
Ještě přidám detail... 

- petr hájek
tak to je velmi pěkný, počítám že je to o kulise uvnitř mezi teni deskami s trubičkami..... docela mě udivuje že to nevypadne z rytmu při přesunu z polohy do polohy.ten celek by se dal ukrýt i dovnitř trupu a trubku reverzu mít maskovanou v kýlu já počítám pokud možno jen s jednou trubkou stejně jako je to v tom skleněném ,,frantíckém,, vysvětlovacím videu.
řízení bych nechal na kormidlu.
Pro nádobu ohřevu mi padla do oka sifonová bombička , bohužel jsem našel zatím jen tu cizí bez šroubovacího hrdla.....ty staré české tu ale někde také leží.
řízení bych nechal na kormidlu.
Pro nádobu ohřevu mi padla do oka sifonová bombička , bohužel jsem našel zatím jen tu cizí bez šroubovacího hrdla.....ty staré české tu ale někde také leží.
Je tam v podstatě kolečko s polokrytou šišatou dírou :-) , je to udělané tak, aby pro přímý směr šla "síla" napřímo. U té zpátečky je patrno, že meandr tomu trochu ubírá.
Chtěl jsem, aby ve střední poloze páček byl neutrál, takže v této poloze jdou pulzy do obou směrů. Prostě ventil plynule jednu díru uzavírá a druhou zároveň otevírá, proto je cesta pro vodní píst ve všech polohách otevřená a rytmus pulzů tím není narušený.
Samozřejmě to netěsní dokonale, takže bych vždycky preferoval ponořený ventil ve vodě. Motorek si tak nemůže nasát vzduch.
Bombička od sifonu je dobrý nápad, hned ji jdu hledat!
Chtěl jsem, aby ve střední poloze páček byl neutrál, takže v této poloze jdou pulzy do obou směrů. Prostě ventil plynule jednu díru uzavírá a druhou zároveň otevírá, proto je cesta pro vodní píst ve všech polohách otevřená a rytmus pulzů tím není narušený.
Samozřejmě to netěsní dokonale, takže bych vždycky preferoval ponořený ventil ve vodě. Motorek si tak nemůže nasát vzduch.
Bombička od sifonu je dobrý nápad, hned ji jdu hledat!
Nechal jsem se inspirovat tou sifonovou bombičkou:
Ale i když jsem použil tlustější trubku, je veliký problém naplnit bombičku vodou.
Ale i když jsem použil tlustější trubku, je veliký problém naplnit bombičku vodou.
Naposledy upravil(a) rokony dne ned lis 26, 2023 16:33, celkem upraveno 1 x.
Petr Hájek: Myslíš, že bych mohl Tvůj nápad s bombičkou využít ve své loďce? Budu muset vymyslet jak bombičku odvzdušnit, to plnění je hodně otravný i s použitím tenké plnící hadičky. Napadá mě na bombičku připájet ještě jednu tenší trubičku, která by se po naplnění utěsnila. Zalíbil se mi pro ten účel palivový kohoutek, co se dostane v modelářství. Jen nevím, z čeho je udělaný, aby nerezavěl. Bylo by možná lepší něco na způsob odvzdušňováku z radiátoru.
Pokud by byl za provozu ve vodě, nemusel by zase nějak moc hermeticky těsnit.
Pokud by byl za provozu ve vodě, nemusel by zase nějak moc hermeticky těsnit.
- petr hájek
píšu to sem pro všechny volně k použití......
to odvzdušnění dělám injekčkou s jehlou a na ní hadičkou od vietkongu-bužírkou na pletení dětských blbinek ke klíčůma jde to normálně .
to odvzdušnění dělám injekčkou s jehlou a na ní hadičkou od vietkongu-bužírkou na pletení dětských blbinek ke klíčůma jde to normálně .
Jen takový drobný poznatek: Některé puf-puf motory znatelně cukají lodí v obou směrech, což jsem dával za vinu cyklu nasávání, který by mohl cukat lodí do protisměru.
Dnes mě napadlo vytáhnout loďku s pracujícím motorem z vody a drže ji ve vzduchu, jsem cítil intenzivní cukání do obou směrů. Z toho usuzuji, že za zmíněný efekt je zodpovědná hmotnost vody, která cyklujíc v trubkách tam a zpět, přenáší zřejmě rázy na celou loď.
Po vytažení z vody vytekla jen voda z konců trubek, část jí zůstala uvnitř a pracovala dál jako vodní píst. Po opětném položení lodě do vody normálně pokračovala v jízdě.
Dnes mě napadlo vytáhnout loďku s pracujícím motorem z vody a drže ji ve vzduchu, jsem cítil intenzivní cukání do obou směrů. Z toho usuzuji, že za zmíněný efekt je zodpovědná hmotnost vody, která cyklujíc v trubkách tam a zpět, přenáší zřejmě rázy na celou loď.
Po vytažení z vody vytekla jen voda z konců trubek, část jí zůstala uvnitř a pracovala dál jako vodní píst. Po opětném položení lodě do vody normálně pokračovala v jízdě.
Túto diskusiu sledujem a teším sa na každý nový "objav". Už sa neviem dočkať, ako to dopadne s použitím sifónovej bombičky!
Na jeseň som sa pokúsil zhotoviť puf-puf pohon z nádob od šlahačky - bohužiaľ mi nefungovali. Tak som skúsil vyrobiť jednotku podľa návodu z netu: plastové "slámky", Al plech z piva, epoxid; loďka z obalu od mlieka Tetrapac. Fungovalo to.
Rád by som si postavil ale niečo "kovové".
Na jeseň som sa pokúsil zhotoviť puf-puf pohon z nádob od šlahačky - bohužiaľ mi nefungovali. Tak som skúsil vyrobiť jednotku podľa návodu z netu: plastové "slámky", Al plech z piva, epoxid; loďka z obalu od mlieka Tetrapac. Fungovalo to.
Rád by som si postavil ale niečo "kovové".
PAS Trenčín
S bombičkami to dopadlo zatím tak, že jsem postavil k prvnímu motoru ještě druhý, úplně stejný a zabudoval je do lodě, ale dobře fungoval jen první z nich. Jsou zcela shodné, tak netuším proč jeden fungoval a druhý ne. Nakonec jsem obě bombičky propojil "synchronizační" trubičkou o světlosti 2mm no a takhle je to funkční. (hlavní trubky mají světlost 6mm) Frekvence je hodně malá, jen zhruba 3Hz. S lodí to hodně cuká.
Rychlost zatím neposoudím, protože loď je poměrně velká, na délku vany se nestihne rozjet. To až vyčistím bazének.

Rychlost zatím neposoudím, protože loď je poměrně velká, na délku vany se nestihne rozjet. To až vyčistím bazének.

- petr hájek
ten trup je z výlisku od igry?
jen mě napadá není problém v úhlu bombiček vuči horizontále?
zatím nestíhám nápad s bombičkou vyzkoušet možná příští týden ....záleží na zítřejším kontrolním dni na jiném modelu pro obživu.......
jen mě napadá není problém v úhlu bombiček vuči horizontále?
zatím nestíhám nápad s bombičkou vyzkoušet možná příští týden ....záleží na zítřejším kontrolním dni na jiném modelu pro obživu.......
Trup je od plachetničky Racek, kterou jsem dostal coby dítě před nějakými 30ti lety.
Poté, co se ulomil kýl, ležela celou věčnost na půdě.
Co se týče sklonu kotlíku-bombiček, vycházím z doporučení na fóru Mamod a z výzkumných prací Jeana Yvese. Doporučuji jeho dokumenty prostudovat, popisuje např. optimální objem kotlíku ku světlosti trubek, nejvhodnější frekvenci a různé jiné experimentálně ověřené vztahy. http://www.eclecticspace.net/index2.php?rub=poppop
Kromě toho by úhel uložení bombiček nevysvětloval, proč jeden motor fungoval v pohodě a druhý, shodný, zlobil.
Jean Yves mimo jiné uvádí pokus, kde zúžená tryska "vykazuje", oproti normální trubce, o něco vyšší tah. Napadlo mě, že by mohlo být přínosné, doplnit zúženou trysku o jednosměrný sací ventil, kterým by se eliminoval nižší průtok trysky ve fázi sání.
Nevěděli byste někdo náhodou o jednoduše vyrobitelné konstrukci jednosměrného ventilku?
Poté, co se ulomil kýl, ležela celou věčnost na půdě.
Co se týče sklonu kotlíku-bombiček, vycházím z doporučení na fóru Mamod a z výzkumných prací Jeana Yvese. Doporučuji jeho dokumenty prostudovat, popisuje např. optimální objem kotlíku ku světlosti trubek, nejvhodnější frekvenci a různé jiné experimentálně ověřené vztahy. http://www.eclecticspace.net/index2.php?rub=poppop
Kromě toho by úhel uložení bombiček nevysvětloval, proč jeden motor fungoval v pohodě a druhý, shodný, zlobil.
Jean Yves mimo jiné uvádí pokus, kde zúžená tryska "vykazuje", oproti normální trubce, o něco vyšší tah. Napadlo mě, že by mohlo být přínosné, doplnit zúženou trysku o jednosměrný sací ventil, kterým by se eliminoval nižší průtok trysky ve fázi sání.
Nevěděli byste někdo náhodou o jednoduše vyrobitelné konstrukci jednosměrného ventilku?
Což takhle zkusit dát na výstup ne trysku ale píst? Muselo by se napřed spustit motor normálně, do vody kvůli "odplynování" kotlíku a pak přepnout ventilem na píst.
Nějakou dobu se už zaobírám touto myšlénkou, ale stále není dostatek času na její zhmotnění.
Nějakou dobu se už zaobírám touto myšlénkou, ale stále není dostatek času na její zhmotnění.