Niekedy sa hodí aj Cif (tekutý prašok) .... vyčistí a nepoškriabe (aj odmastí) :-))
Súšasne veľmi jemne naruší povrch"mastných" plastových výliskov z ABS, čím sa zlepší prilnavosť farieb - nástreku.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jak natřít model
- Pepa Darvaš
Re: Jak natřít model
plast je nutné ne jen odmastit ,ale i přebrousit jemným smirkem.Jde o lepší přilnavost .Několikrát se mi stalo ,že jsem strhnul se zakrývací páskou i barvu,o té doby co to přebrušuji se mi to nestalo
Mohl bys prosím uvést nějaký příklad? Já zatím pracuji se spreji a tohle mě zajímá.PeterP píše:Čo sa týka veľkého priemeru trysky na sprayoch , tie sa dajú nahradiť aj "jemnejšími" tryskami, ktoré sa dajú kúpiť za pár korún v obchodoch pre "grafitti".
Majú tam ozaj veľký výber trysiek, ktoré sa odlišujú farbou dýzy. Treba ale pre porovnanie radšej zobrať pôvodnú trysku zo sprayu, aby tam nová tryska pasovala.
Mám to otestované - s autospraymi (Motip/Dupli) sa s jemnými tryskami dá robiť skoro ako s aibrushom.
Odporúčam však otestovať viacero priemerov, s čím sa Vám bude robiť najlepšie.
Inač pri práci so spraymi odporúčam držať sa jedného typu (akryl alebo syntetika) a podľa možnosti aj jedného výrobcu, lebo pri prekrývaní náterov akrylové spraye (najmä pri hrubšej vrstve) napádajú tia syntetické ( ak sú ako spodná vrstva) a tie sa skrabatia.
Ja používam autospraye Motip/Dupli. Bežne ich dostať v širokej škále odtieňov, robia pekný povrch a rýchlo zasychajú. Ako podklad dávam na hrubé tmelenie (laminátu) ľahčený dvojzložkový tmel BODY , po vybrúsení striekam striekacím dvozložkovým tmelom Body alebo Akrylovým plničom Body v sprayi prípadne Plničom/Striekacím tmelom Motip/Dupli (je drahší ako Body).
Drobné detaily väčšinou striekam airbrushom syntetickými farbami Humbrol/Revell (najradšej pololesklými). Ale aj aj tie je dobré najprv streknúť plničom zo sprayu. Povrch sa zjednotí a farba na tom lepšie drží.
Díky
Zdenek
Tu je prehľad trysiek od firmy Molotow:
http://molotow.com/products/molotow-sup ... otow-caps/
Ja som používal tuším white/silver alebo white /gold na jemné veci. Kúpil som ich asi 8 druhov a naposledy som striekal loď niekedy na jar, tak si to už moc nepamätám.
Odporúčam skutočne si ich kúpiť viacej (jedna tryska u nás stojí cca 5 - 6 korún) a odskúšať.
Chlapci "grafiťáci" , ktorí predávajú v takýchto obchodoch sú zvyčajne dosť veľkí odborníci a celkom ochotne poradia (aspoň v Bratislave som mal takúto skúsenosť).
Tryska je opakovane použiteľná ... stačí ju prefúknuť "otočeným sprayom" alebo tí čistotnejší ju môžu umyť v nitro riedidle. Ale pri tej cene a počte lodí čo striekam (max 1 za rok) - kto by sa s tým babral :-)
http://molotow.com/products/molotow-sup ... otow-caps/
Ja som používal tuším white/silver alebo white /gold na jemné veci. Kúpil som ich asi 8 druhov a naposledy som striekal loď niekedy na jar, tak si to už moc nepamätám.
Odporúčam skutočne si ich kúpiť viacej (jedna tryska u nás stojí cca 5 - 6 korún) a odskúšať.
Chlapci "grafiťáci" , ktorí predávajú v takýchto obchodoch sú zvyčajne dosť veľkí odborníci a celkom ochotne poradia (aspoň v Bratislave som mal takúto skúsenosť).
Tryska je opakovane použiteľná ... stačí ju prefúknuť "otočeným sprayom" alebo tí čistotnejší ju môžu umyť v nitro riedidle. Ale pri tej cene a počte lodí čo striekam (max 1 za rok) - kto by sa s tým babral :-)
PeterP
K odmaštění: 1)jarová voda jako základ všech výše uvedených technologií.Docela se mi zamlouvá i ten Cif-zdánlivě neškrábe.
2)Jinak jemný podvodní smirek.
3)Na odmaštění technický benzín NE,je mastný.Lépe je zdravotnický s lihem i bez.Na plasty-pokud to dovolí-a všeobecně-velmi dobré odmašťovadlo je aceton.
Řada odmašťovadel-sestupně- freon(ale to by nám zelení nandali,že ano ;-) )- trichlór(může plasty leptat) - aceton(také může leptat plasty) - benzín lékárenský(i na plasty)
4)Na plasty existuje základ pro plasty ve sprayi-Primer.Jeden,max dva nástřiky.Na sklolaminát existuje ve sprayi základová barva na plasty v kombinaci s plničem.Některé plniče pro auta dělají zároveň i základ na plasty
3)Na odmaštění technický benzín NE,je mastný.Lépe je zdravotnický s lihem i bez.Na plasty-pokud to dovolí-a všeobecně-velmi dobré odmašťovadlo je aceton.
Řada odmašťovadel-sestupně- freon(ale to by nám zelení nandali,že ano ;-) )- trichlór(může plasty leptat) - aceton(také může leptat plasty) - benzín lékárenský(i na plasty)
4)Na plasty existuje základ pro plasty ve sprayi-Primer.Jeden,max dva nástřiky.Na sklolaminát existuje ve sprayi základová barva na plasty v kombinaci s plničem.Některé plniče pro auta dělají zároveň i základ na plasty
Se vším v podstatě souhlasím - ale nikoliv s technickým benzínem (určitě je kvalitnější lekárenský) - ale to už je odmašťování v jiné cenové kategorii.Osobně benzín používám velice často - a po celou dobu se 100% úspěchem - což se kupříkladu nedá říci o jarové (saponátové vodě)!Přema píše:K odmaštění: 1)jarová voda jako základ všech výše uvedených technologií.Docela se mi zamlouvá i ten Cif-zdánlivě neškrábe.
Je to jen můj názor - a má praxe !
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

To Cobra:
S benzínem mám někdy taky problémy, referovali o tom i jiní a v rádiu vykládal nějaký borec, že benzín vytváří na povrchu nějakou vrstvu co brání dokonalému spojení vrstev. Proto jsem taky začal tuto diskuzi o odmašťování.
S benzínem mám někdy taky problémy, referovali o tom i jiní a v rádiu vykládal nějaký borec, že benzín vytváří na povrchu nějakou vrstvu co brání dokonalému spojení vrstev. Proto jsem taky začal tuto diskuzi o odmašťování.
To PeterP:
Díky moc, vypadá to zajímavě, budu se pídit, kde se to dá v Praze sehnat.
Zdenek
Díky moc, vypadá to zajímavě, budu se pídit, kde se to dá v Praze sehnat.
Zdenek
Pokud to jde tak používám aceton.
Na plasty jar, ovšem neředěný. Používal jsem to na kity k naprosté spokojenosti.
Na plasty jar, ovšem neředěný. Používal jsem to na kity k naprosté spokojenosti.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.
Tomáš
Tomáš
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek