Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Motor pro TT

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
petr hájek

Re: Motor pro TT

Příspěvek od petr hájek »

JuraSach píše:Ano je to bilbao. Vymáznou epoxem proto, že strana uvnitř je suchá, nepoznaná epoxem a abych řekl pravdu tak na omak se mi to nelíbí i štítí...prostě to pro klid duše vymáznu epoxy. Pepa ten model taky staví a tak možná nám prozradí kolik unese, ale myslím si, že 5 kilo zvládne..a počítám-li jen baj woko :
motor 400, kýl 400, baterie 12V 1100, baterie 6V 500, příčný pohon 500, elektrika 500 jsem na 3400, vršek je z lamina, připočtu li 1000 na zbytek tak jsem na 4400..je to jen baj woko..
baj voko ......... no potěš pánbů můj příčák i s motorem má 133g a to jsem nechal dlouhou hřídel abych měl motor uprostřed ,né půl kila a to nemyslím ten 3g do mikrolodí , ale normální kterej nabízím akterej je se 400 motorem schopnej namočit záclony na okně 2m vzdáleném od zkušební ,,umejvadlonádrže,, .
Modelařina není rybařina aby bylo něco táááááááááááááááááááááááááááááááááááááákhle vééééééééééééééééééélký....... :P
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Omlouvám, se hřídel je 4 mm. Omlouvám se, že se otázka stáčí jinam. Chcete tedy naznačit, že Epoxy 1200 bude mít s tímto materiálem problémy ? Plánoval jsem jej použít k lepení větších celků. Například hřídele, kýlu, kormidla, lůžka motoru,...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Petře 133 gramů ? Moje hodinky jsou těžší..nemělo to být spíš kilo třicet..?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Keba

Příspěvek od Keba »

Vylévat trup epoxidem mi přijde zbytečné jak psal Roman-T. Když už bych chtěl mít vnitřek hezký, tak bych ho trochu přebrousil. Potom bych vzal plnič a trochu to tím stříknul. Nakonec základovku a jednu vrstvu barvy a je vymalováno.
Dávat do lodě dvě baterie je podle mě zbytečnost. 12V akumulátor s dostatečnou kapacitou dokáže loď zásobovat elektrickou energií v plném rozsahu. Příčný pohon jen vždycky jen pár sekund a málo kdy současně s hlavními motory takže jeho vliv na vyčerpání zdroje je minimální. Přijímač, regly a serva něco málo odčerpají ale opět žádná drastická spotřeba. Osvětlení pokud je uděláno z LED tak bere 0,0nic :-) a navíc s ním svítíš vyjímečně. Co je hlavní spotřebitel jsou hlavní motory.
Navíc dvě rozdílné napájecí soustavy 12V a 6V ti elektroinstalaci jen zkomplikují. Dále budeš muset myslet na to že máš mít nabité dva akululátory, budeš nabíjet delší dobu atd...
Dej do lodi jeden 12V akumulátor s dostatečnou kapacitou, udělej pečlivě elektroinstalaci (aby nedocházelo k rušení) a máš o spoustu starostí míň.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Petrovi nevěř, on strašně kecá... Právě jsem ten jeho příčnák zvážil. Mám na něm přidělaný motor Mig400 (je přišroubovaný tak se mi nechtělo ho sundávat) a celé to váží 132g :rolleyes:

Jinak co se týká Epoxy 1200... je to lepidlo, na tom trupu bude držet, jen ten trup chce uvnitř v místě lepení truchu zdrsnit smirk. papírem a odmastit (lihem). Akorát počítej s tím, že tvrdne i 24 hodin...
Obrázek
NeJaToD team
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

ivvo píše:Akorát počítej s tím, že tvrdne i 24 hodin...
A nebo i mnohem déle. Záleží, jak se to komu povede namíchat ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Kebo to mě taky napadlo, budu muset zkontaktovat kamaráda který je elektrikář aby mi pomohl se zapojením a výpočtem. Chci tam dát zvukový modul dieslového motoru a nevím kolik bude žrát tento. Nabíjení dvou baterií mě nebolí, mám automatické nabíječky na 12V i 6V olověné akumulátory. Ten v 6V jsem bral jako funkční závaží. Nevím čemu říkal můj táta "úpon" ale bylo to dvousložkové a za komančů s tím lepil cokoliv, případně to používal jako tmel. Vyráběl si z toho i držátka k nářadí. Předpokládám, že to bylo právě epoxy..Tvrdnutí 24 hodin mi příjde normální, i nábytek doporučují nechat 24 hodin zaschnout po složení...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jujky teď mě napadlo...doufám, že to nevyznělo, že haním práci Pepy Darvaše..ne to ne..ani náhodou..musím to takhle veřejně zdůraznit aby nevznikla mýlka..
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Klidně to tím epopxidem zalep ,udělej to co Ti radí Ivvo.Trošku hany snesu aspoň bude míń práce a já konečně začnu dělat na svým.
SH

Příspěvek od SH »

ivvo píše:...Jinak co se týká Epoxy 1200... je to lepidlo, na tom trupu bude držet, jen ten trup chce uvnitř v místě lepení truchu zdrsnit smirk. papírem a odmastit (lihem). Akorát počítej s tím, že tvrdne i 24 hodin...
jenom zdrsnění nepomůže. Je to třeba zbrousit až na tkaninu.... Jinak se můžeš dočkat nepříjemných překvapení které jsou o to horší, že po přilepení to drží dobře a odpadne až po čase (řádově měsíce) při nějakém rázu. A těch je při TT dost.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Chcete říct, že epoxid by se odlepil ? To se mi ani nechce zdát..nikdy mi neodpadli tapety a to jsem je lepil obyčejným lepidlem, nerozpadl se mi nábytek, že by dvousložková pryskyřice odpadla ?
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Polyester a epoxyd se nemají moc rádi- někdy se stane že se epox od polyesteru "odloupne"- třeba po nárazu(trup ti upadne a pod)- je třeba stím počítat, mnohem jednodušší je použít polyesterou pryskyřici
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Polyesterovou pryskyřici ? Nic mi to neříká...nějaké doporučení, pls...
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

určitě tu jsou povolanější co ti to vysvětlí lépe, ale pokusím se. Polyester se "potí" vylučuje určité složky, které zabraňují epoxu správně přilnout. Proto ti SH radí obrousit to na sklo (epox chytne ke sklu a ne k polyesteru) a potom to bude držet. Pokud budeš mít polyesterové lepidlo tak nebude žádný problém. ..
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

JuraSach píše:Polyesterovou pryskyřici ? Nic mi to neříká...nějaké doporučení, pls...
pryskyřice jsou 2 druhu... polyesterové a epoxidové (jednuduše se rozeznají většinou tím, že epoxidové nesmrdí, polyesterové strašně). Tmely jsou většinou polyesterové. Lepidla většinou epoxidová. Laminovací pryskyřice jsou obé - polyester i epoxy.
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

skoro v každém železářství- Lamnit 109......smrdí to, je to toxický, ale maj to všude.....cca 140 za plechovku.... pokud stím neděláš deně a zděláš pikslu za rok, není problém.....až na ten odér, větrat větrat
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jestli je to to do čeho jsem se cca pře 3 mi týdny díval v obi kde nějaký pitomec otevřel tu malou ampulku a já do toho sáhnul tak potěš pánbůh abych si hledal nový domov..to byl smrad...ale jinak díky, jestli pojedeme ještě do obi tak to tam koupím...a tím mi doporučujete lepit kýl, kormidlo, hřídel, držák motoru atd...
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

lepit tím + laminovací látka......příklad na mé lodi (WG od Pepy- stejný matroš)
vyvrtal jsem díru pro hřídel, vevnitř jsem ji podepřel klínkem a to celé jsem přepásal pruhem látky. Zvenčí jsem díru zatmelil polyesterovým tmelem na auta....klínek pro to, aby hřídel "držela" na větším kuse- a ne jen na průchodu trupem- dle mého se vyplatí tyto věci udělat "bytelně"- protože případné odlomení v hotové lodi je skoro vždy trošku problém......
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Kýl mám vymyšlený tak, že vyměřím kam bude patřit (raději 3x a nechám to zkontrolovat manželkou..), do trupu vyříznu díry o něco vetší (o milimetry). Do výstupků kýlu co patří do trupu vyvrtám (do každého) dvě, tři dírky na protažení kousku měděného drátku (jako klínek). Kýl budu lepit poté co budu mít doma motor, vrtuli a vhodné kormidlo (tu vykuchám a použiju díky na otočnou dýzu s kormidlem..). Tohle všechno příjde na pořad po ježíškovi a raději v novém roce..
Hlavou se mi teď už delší dobu honí jak správně vyměřit a vyříznout díry pro příčný pohon..nejraději bych trup upevnil a prostřelil..a budou díry rovně...nechtěl bych rozpárat díru jak kráva a tu tmelit..vzdyď se to dá vypočítat a vyříznout naprosto přesně...jen přijít na nápad a donutit holku aby se netrajdala s tím svým (je přímo geniální matematička..)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

tak s tím si dneska hraju celý den... vyměřoval jsem, počítal, kreslil, pak jsem vyřízl. potom jsem brousil, dořezával, brousil, tvaroval, no za chvíli jdu lepit a potom budu zase tmelit a tmelit...

žádný zlepšovák asi není... nejlépe mi asi poradil ufon, vem kružítko, zapíchni na stred trupu a na obě strany si udělej značku, budeš tam mít PP rovně, co se týká děr, stejně to asi netrefíš a bude to chtít pasovat, lehce zbrousit, pasovat a zase brousit... dokud to nebude akorát...
Obrázek
NeJaToD team
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Kam díry patří to si naměřím, čáry snad rovně nakreslím, raději vezmu širokou fixu permanentku a je rovnou nakreslený korýtko...dremlem po ježíškovi a diamantovými řezacími kotoučky to profiknu jako nic..aspoň doufám...
petr hájek

JuraSach píše:Petře 133 gramů ? Moje hodinky jsou těžší..nemělo to být spíš kilo třicet..?
ne nemělo vyrábím typ který má 133g v nezkrácené verzi s motorem 400 7,2V
tvoje hodinky neznám ruský digy už dávno nemám a jiný nenosím protože od té doby co je nenosím nejsem nervní.... :lol:
petr hájek

pokud váháš se slepením polyesteru s čímkoli dalším(tím nemyslím igelit ,PP , PE ,HDPE A TEFLON) PAK POUŽIJ POLYURETANOVÉ MONTÁŽNÍ LEPIDLO JE TRVALE PRUŽNÉ A DÁ SE S NÍM OPRAVDU SLEPIT HODNĚ PEVNĚ HODNĚ MATERIÁLŮ.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Petře příčný pohon nebudu vyrábět když za 6 stovek se dá koupit i s motorem..za ty nervy, shánění materiálu, lepidel a motoru mi to nestojí...máš pravdu jedny z hodinek (nejsou sice ruské ale vypadají tak..kéž bych teď za ty ceny sehnal ty vojenské hodinky co se v 90 tým prodávali všude po václaváku..) váží snad kilo...
mezi svátky vyrazím do obi a podívám se tam po lepidlech..gumové moc nechci, nerad bych aby mi dýza tancovala...
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Petře nezapoměl jsem na tebe ,jen jsem měl hroznej blázinec ,tak mezi svátky
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“