Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Rada na úplný start - s čím začít?

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Morpheus141

Re: Rada na úplný start - s čím začít?

Příspěvek od Morpheus141 »

mitom: odpověď máš v aréně kam takovéto diskuse patří :)
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Morpheus141 píše:
Gudleifer píše:Zdravím všechny.
S modelařinou nemám zatím téměř žádné zkušenosti (pár plastových letadel) a lákají mě modely lodí. Samozřejmě mě nadchly dřevěné modely, ale nevím, jestli je vhodné na nich začínat (i vzhledem k ceně). Na druhou stranu nevím, jak ve výsledku vypadají plastové modely lodí. Z fotografií, které jsem až dosud sehnal, mě moc nenadchly. Poradíte prosím, čí začít?
Děkuju.
A co takhle sehnat plány a stavět tak ????? Proč musíš stavět ze stavebnice .... píšeš že jsi šikovný tak bys to mohl zvládnout .... pokud budeš chtít písni my SZ a dám Ti kontakt na pár lidí co staví tímto způsobem. Určitě Ti poradí a pomohou. Na internetu je dost bohatá nabídka plánů ke stažení. Pokud bys nevěděl kde, rád ti dám pár tipů. Výhoda je, že si můžeš postavit loď kterou tady buď nikdo nebo skoro nikdo nemá a budeš z toho mít tisíckrát lepší pocit než ze stavebnice a o ceně se ani nebavím ........ nemusíš utratit desítky tisíc aby z tebe byl modelář ....... modelařina je o modelech a ne o tom kolik do toho kdo vrazí peněz :)
Tak to mi zatím přijde přece jenom moc náročné. Možná až získám nějaké zkušenosti....
Zatím nejspíš dám na rady zkušených (jak to máš i v podpisu) a sáhnu po Santa Marii od Hellera. Musím ještě pozhánět nějaké poznatky a rady. Nemáte tady prosím někdo její fotku a ještě lépe fotky ze stavění? Nikde jsem je na foru nenašel.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Musím souhlasit s Mitomem v tom že pokud chceš stavět dřevěné modely a tento plastový model chceš jen na zkoužku, tak je lepší začít rovnou se stavbou ze dřeva. Stím že je trup pláňkovaný bych se nebál, zvláště když píšeš že jsi šikovný. I já jsem to zvládl. Každopádně je dobré začít stavebnicí, obzvlášť pokuď nemáš pořádně vybavenou dilnu a nějaké ty zkušenosti. Vím o čem mluvím. I já stavím svuj první model a to podle plánu a ze začátku s nulovou výbavou. Moc peněz jsem neušetřil a ze začátku jen řešil problémy se sháněním materiálu na stavbu. A vyřezávání lupinkovou pilkou je dosti pracné a zdlouhavé.
Ale uznávám že ho (doufám) dokončím, asi zněj budu mít skvělý pocit.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Já jsem do toho nešel ani tak s úmyslem stavět ze dřeva, jako spíš, aby to co postavím vypadalo solidně. A tady jsem viděl, že z plastu se taky dají stavět krásné věci. Přijde mi to cenově dostupnější a pořád ještě mám možnost vyšperkovat to vlastními doplňky (kladky, lanoví apod.). Takže teď mi přijde, že plast by byl pro mě vhodný začátek. Přece jen Santa Maria 1/75 se dá pořídit do 1000 Kč a u dřevěného modelu bych musel asi jít minimálně na dvojnásobek. Svůj první model (po dvaceti letech) budu brát hlavně jako získávání zkušeností. A samozřejmě z něj taky chci mít dobrý pocit. Možná, že se už od plastu nehnu a možná, že rychle přejdu dál. V každém případě to, co jsem viděl tady na foru mě namlsalo a rád bych to někdy zvládl podobně.
Třeba sem za nějakou dobu taky něčím hezkým přispěju :-)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

když půjdeš do stavby z plastu , nenech se ukecat na dostupné barvy od revelu nebo testors nebo já nevím jaké ještě kolegové používají na mé viktorce jsem použil všechny barvy vlastnoručně míchané z barev koupených v OBI jako syntetický matný email , jsou k dostání v pixlách 250g a stojí okolo 100,- jedna , vždy vycházím ze syntetických základovek pragomat a doplnuji barevné odstíny právě těmi obi-emaily.
co se týká lesklé části pod hladinou , požadavek byl na měď bez patiny tedy jsem použil měděný prášek z výtvarných potřeb a syntetický lesklý lak .
VŠE JE ŘEDĚNO TOLUENEM ALE DÁ SE POUŽIT I S6500PRO 2 SLOŽKOVÉ EMAILY , LESKLÉ ČÁSTI JSOU STŘÍKANÉ A NECHANÉ 3 DNY BEZ POHYBU V TEPLE VYSTÁRNOUT OSTATNÍ VELKÉ PLOCHY JSOU STŘÍKANÉ V PODSTATĚ FIXÍRKOU I KDYŽ VYROBENOU NA LEDNIČKOVÝ KOMPRESOR VŠE OSTATNÍ JE MALOVANÉ Z RUKY ŠTĚTCEM.
NEJDROBNĚJŠÍ DETAILY SE DAJÍ DOBŘE NATŘÍT ŠTĚPINOU TYČE ZE SKELNÉHO LAMINÁTU(STOJAN PRO ELEKTRICKÝ OHRADNÍK) .
ŠTĚPINU ZAPÁLÍM A NECHÁM VYHOŘET POJIVO , TÍM SE ZÍSKÁ ŠTĚTEC Z VLÁKEN SKLA TŘEBA I O PRŮMĚRU 0,2MM.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Tak tohle bude asi moje nejslabší stránka. Ne že bych byl úplně barvoslepý, ale nemůžu o sobě říct, že mám geniální cit pro odstín. A taky mi zatím ještě není jasná technika, kterou jsi docílil toho efektu na fotkách. Asi budu muset ještě hooodně studovat.
V každém případě díky za radu.
petr hájek

klidně se ptej průběžně , ne že bych se vnucoval , ale modelařina mě živí, tak už trošku radit můžu ;):D
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Napřed musím asi udělat první krok - vybrat a pořídit si model :-) Pak nejspíš propadnu beznaději a zaplavím všechny množstvím neodborných a hloupých dotazů.
Naposledy jsem něco lepil asi tak před dvaceti lety, takže s radami pro mě je to zatím celkem snadné - cokoliv řekneš, je pro mě novinka a velice cenné zjištění, za které budu vděčný :-)
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Dotazy jsou hloupé až když se ptáš na jednu a tutéž věc po několikáté. Klidně se ptej ... na to tohle forum je ..........
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Tak jsem tady s prvním dotazem. Prohledal jsem celé forum a přilehlé okolí a nikde jsem nenašel (přestože to tam jistě je) nějaký návod nebo popis k technikám barvení. Třeba jak dosáhnout toho, aby dřevo vypadalo dřevěně, jak se dělá patina, jestli se pod barvu dává nějaký základ a jestli je vhodné stříkat nebo natírat. Podotýkám, že se bude jednat o plastový model a pistolku zatím nemám. Možná by mi pomohla i nápověda nějakých klíčových slov, podle kterých vyhledávat nebo odkazy na patřičná místa.
Moc díky.
mitom

Příspěvek od mitom »

Keď už si sa rozhodol pre plastový model, tak veľa informácii môžeš nájsť tu:
http://modelforum.upce.cz/forum/index.php
petr hájek

ŽÁDNÝ DOTAZ NENÍ HLOUPÝ, HLOPÉ JE NEPTAT SE ....
plastový model který má vypadat jako dřevo přestříkávám barvou která přibližně odpovídá odstínu který chci mít na hotovém modelu .
důležité jsou následné kroky .
po dokonalém vyschnutí barvy ( abych nezapoměl ,barvu si míchám ze syntetického emailu za přidávání práškových pigmentů zvaných FRONTON a to z odstínu hnědá kaštan, šedá, okrová, červeň cihlová, a plavené křídy, jako základ používám syntet. základovku odstínu šedá nebo bílá)
si rozmíchám směs pigmentů fronton dle odstínu pro který jsem se rozhodl , že bude v prohlubních, s malým množstvím herkulesu a pár kapkami saponátu na nádobí toto naředím vodou na skoro průhlednou kapalinu kterou na model bud natřu nebo nastříkám, po vyschnutí mám základ dřeva ,
bud jsem spokojen nebo vezmu horně tvrdý štětec a části povrchu s ním přejíždím kolmo tak aby se původní barva ošoupala , lze tím dokonale napodobit jednotlivé rozdíly v barvě jednotlivých prken na stejné ploše.
celek se dá POZDĚJI zafixovat lehkým přelakováním .
toto lze aplikovat pouze za použití barev na bázi práškových pigmentů
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Uff. Zkouším si to představit. Snad to nějak půjde :-). U některých modelů jsem viděl, že každé prkno na palubě mělo trošku jiný odstín. To bylo děláno ručně každé zvlášť nebo je na to nějaký fígl?
A ještě poprosím o názor - jít do Bounty 1/110 od Revellu nebo Santa Mariu 1/75 od Helleru?
petr hájek

každé zvlášt
a šel bych do santy na začátek
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Aha, tak jsem si ještě jednou prošel tenhle topic a poslední dotaz beru zpět. Asi to vypadá na Heller a Santa Mariu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“