...ne, ne, to nebyl já.
BTW: Zrovna znovu pročítám a hlavě koukám na knížku od Petra Klučiny - Lodě veslové a plachetní a líbí se mi čím dál víc. Není nad originální historické podklady. Pozdější "autoři" a překreslovači tu a tam něco přidali nebo ubrali a nadělali v lodičkách pěkný zmatek.
A abych se vrátil k tématu - proč nepostavit, jako
pirátskou loď třeba něco od Vikingů? Přinejmenším to byli nájezdníci a dobyvatelé (Z našeho pohledu. Z toho jejich byli "hrdými válečníky".

).
Anebo nějakou antickou veslici s jednoduchou latinskou plachtou.
Každopádně, pokud to bude Smileyeho prvostavba, byla by jednodušší v oblasti takeláže, neznechutí ho a nevyláme si na ní zuby... (a existují rozumné stavebnice)
No nic, chtěl romantický "tall" dvojstěžník... Jen jsem měl takový nápad.
Hochu, hochu, máš v tom sám pěkný zmatek

. Dobré pláňkování vikingské lodi patří k tomu nejsložitějšímu. Klučinova knížka je hezká, ale také pro...klučiny, je to jen půvabná obrázková knížečka s minimem solidních informací. Dnes díky internetu jsou obrovské možnosti, jak se dostat k solidním informacím včetně kontaktů na námořní muzea, archeologické společnosti, skutečné lodě, rekonstrukce historických lodí atd. atd. Námořní muzea a různé badatelské společnosti publikují odborné časopisy, prodávají kopie plánů, ve spolupráci s muzejními archívy bylo vydáno mnoho knih. A Ty tady vyrukuješ sice s hezkou, ale také povrchní knížečkou, která převzala jen zlomek toho, co existuje ve světě, a prezentuješ ji málem jako základní učebnici o lodích. Je to trošku postavené na hlavu... Apropos, nejjednodušší pirátskou lodí pro modeláře je šalupa, podobná např. jinde na fóru zmíňované Providence, nebo
http://pirateshold.buccaneersoft.com/im ... /sloop.jpg
Bylo by zajímavé vidět seznam té
spousty knih, které jsi přečetl, a na kterých stavíš svá poměrně hodně sebejistá tvrzení. Zatím ses zmínil o jediné pořádné knize, o Longridge/Victory, a ani ta není bezchybná. Kdybys přečetl
spoustu knih, věděl bys, že nejsou knihy bez chyb, a ubral bys plyn ve svých
hodnoceních. A věděl bys, že námořní muzeum v Newport News eviduje přes 5600 typových označení plachetnic a veslových lodí z celého světa. Více střídmosti v hodnoceních a hodně zdaru v modelaření.
MM