Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Druh barev a použité techniky na povrch.úpravu lod.modelů

Jak postupovat při...
Severan

Re: Druh barev a použité techniky na povrch.úpravu lod.modelů

Příspěvek od Severan »

petr hájek píše:všeobecně bych velkou plochu nestříkal nikdy pistolkou s jehlou , na to je právě lepší ta fixírka .Má totiž tu výhodu , že se nezanáší mezírka mezi jehlou a tryskou.
Jinak seveřane jak jsi to myslel s tím seříznutím brčka v nádobce a tím zvětšení nastříkané plochy ?! To spíše vypadá , že jsi měl moc dlouhé brčko a to se ti přiucpávalo o dno nádobky , plochu kterou nastříkáš reguluješ vysunutím či zasunutím jehly nebo trysky případně tlakem vzduchu.................
To je finta přímo od hochů z revellu na tu jejich bouchačku za 500ku. Rovné zakončení meně barvy tim pádem menší plocha, šikmo seřiznuté, více barvy větší plocha. Co k tomu dodat, jen to vyzkoušet.

Severan
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Takže když všichni tak i já přidám trošku ze svých postupů.Finisch trupů před nástřikem barvou aplikuji plničem ve spray .Je to pohodlnější a cenově přijatelné,zvlašť pokud je akce + 20%.Na nástřik celého trupu používám barvy Humbrol ředěné toluenem a jednočinou pistolku se sifonovým principem (tzv. fixirka)objem nádržky 20ml,na menší detaily a přechody dvoučinou gravitační Fengda objem 7 ml.Takže takhle to foukám já za pomoci Calexu.Samozřejmě každý z nás má svuj vyzkoušený princip-muj je tu jen pro doplnění mozaiky.
Martin B

Příspěvek od Martin B »

Když jsem pokládat tyto své dotazy, netušil jsem jakou odezvu na zdejším fóru vyvolají-na rozdíl od fóra plastikových modelářů, kde jsem vznesl stejné otázky a dostal jedinou odpověď-"přečti si zdejší fórum"- ale tam jsem na své dotazy odpověď nenašel. Díky za Vaše náměty. Zatím pro mne vyplynuly následující závěry:
- Stříkací pistoli ze začátku zvolím doporučovanu jednoduchou pistolku v ceně do 500,- Kč. Následně bych asi uvažoval o dvoučinné Fengda BD 133E s dolním plněním, nádobkou 22 ml. Dolní plnění je údajně méně hospodárné, ale zase zpočátku "neplive" barvu.
- U barev mám zatím situaci složitější. Zatím je mi jasné, že barvy syntetické. Lihovvé a vodou ředitelné ne. Nevím ale jak je to s možností použít běžně prodávané syntetiky na větší plochy a jaká používat ředidla. Zajímají mne hlavně válečné lodi a tam se moc barev nevyskytuje-hlavně různé odstíny šedé a ty by se daly namíchat s použitím nejsvělejšího odstínu a ty tmavší namíchat přidáváním černé. Ostatní méně zastoupené barvy pak použít barvy z malých modelářských plechoviček.
V některých vašich příspěvcích jsem narazil na pojem "nástřik plničem" - co to je, jak se to přesně jmenuje a jak to funguje? Z minulých dob znám pouze tmely a to stěrkové a stříkací, pojem plnič je pro mne zcela nový. Pochopil jsem pouze, že se jedná o poslední broušený nástřik před finální barvou-dříve stříkací brusný tmel.
to

Příspěvek od to »

Plnič je v podstatě jemný stříkací tmel s vlastnostmi základní barvy. Stříkací tmel na sprejích má název putty a plnič je filler - samozřejmě pokud tam jsou ang. názvy. Plnič používám ho jako poslední vrstvu, kterou ještě brousím velmi jemným papírem (1000) pod vodou, abych si nezbrousil ten plnič tak před broušením celý povrch "popráším" nějakou barvou s jiným odstínem než je plnič (třeba černou), ale velmi slabě a potom mám kontrolu, když zmizí černá tak končím a nějaká vrstva plniče zůstane.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Tá finta s poprášením farbou a následným brúsením je dobrá ... v krátkom čase ju určite odskúšam, lebo ma čaká podobná práca.:)
Tiež používam tmely a plniče v sprayi (Motip, Body (je lacnejší a dobrý)) akurát mám takú dilemu:
Čo má lepšiu plniacu schopnosť (škrabance a iné nerovnosti)? Plnič alebo striekací tmel?
Už som sa na to niekoľkokrát pýtal aj odborníkov, a každý mi tvrdí niečo iné.
Posledná varianta od predajcu Farby - laky (ktorou sa momentálne riadim) je , že najprv plnič, a potom , ak treba ešte striekací tmel. A zdá sa mi, že plnič ozaj lepšie "plní" ...
Ale už mi niekto tvrdil, že to má byť naopak t.j. naprv striekací tmel a potom plnič.
Máte s tým nejakú vlastnú skúsenosť ?
PeterP
mitom

Příspěvek od mitom »

Správne vrstvenie: Tmel - Striekací tmel - Plnič - Farba.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Myslím,že je zbytečné toho tam dávat tolik.Jestli chceš mít opravdu dokonalý a hladký povrch stačí,vytmelit ,přestříkat stříkacím, nebo plničem(Oba mají stejnou schopnost,jen na stříkací tmel ještě základ a plnič nemá rád,když naneseš větší vrstvu,než tři mm)pod vodou vybrousit základ a finální barva.Výběr syntetických barev a hlavně těch matových je v Baumarktech a větších obchodních domech veliký.Na bitevní lodi,co stavím(Ještě asi rok)jsem použil matovou syntetiku,nemá to chybu.
Severan

Příspěvek od Severan »

Tak ještě jednou, předešlý příspěvek jsem smazal. Neb není jednoznačná odpověď, jak postupovat. Vzhledem k tomu co dnes trh nabízí, je nutno zvolit vhodnou variantu, odlišné podmínky mohou být při použití jednosložkových a dlousložkových výrobků (ty mají samozřejmě většinou lepší vlastnosti). Pak jde o to, zda se jedná o dřevo, laminát, kov či plast. Ošetření povrchu může začínat už u základové barvy (zamezí případnému reznutí či oddělení barvy od povrchu). Samotné tmely lze v případě dvousložkových či speciálních aplikovat přímo na povrch, včetně kovu. Na ně pak následně vrstvit další materiály.

K tmelu a plniči. Vady povrchu vytmelíme a vybrousíme do hladka, tak aby tmelené místo bylo v rovině s okolím. K tomu nám poslouží různé přípravky, kterými tuto rovinu udržíme (destičky na kterých je upevněn smirek atd.) Funkce plniče je sjednotit povrch a zaplnit nepatrné stopy po broušení. Po nastříkání by měl být povrch hladký bez vystupujících kontur po tmelení atd. Stačí 1 až 2 vrstvy plniče, je doporučeno stříkat velmi slabou vrstvu. Silné vrstvy se mohou projevit negativně.

Stříkací tmel je obdoba plniče. Slouží stejně jako plnič k vyplnění pórů a drobných rýh. Také vyrovná drobné přechody a vady mezi tmelenými místy + to, že stejně jako plnič sjednotí povrch.. Není určen k vyrovnávání nerovností.

Před stříkáním ještě zkontrolujte, zda je plnič řádně rozmíchán. Do plechovek je možno vhodit několik matek a za jejich pomoci plnič či stříkací tmel rozmíchat.

Sjednocení povrchu má svůj význam, šetří množství a vrstvu barvy, kterou použijeme na závěr. Flekatý povrch s tmavými a světlými místy má za následek zvýšenou spotřebu barvy, obzvláště v případě, kdy máme barvu se špatnými krycími vlastnostmi. To se mnohdy třebas projevuje u červené. Také má vliv na výslednou barvu použitý odstín plniče či stříkacího tmelu. Mnohdy mohou působit barvy jako reflexní či tmavé. Takže není vhodné použít pod bílou tmavý zaklad atd.

Severan
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Martin B píše:...Zajímají mne hlavně válečné lodi a tam se moc barev nevyskytuje-hlavně různé odstíny šedé a ty by se daly namíchat s použitím nejsvělejšího odstínu a ty tmavší namíchat přidáváním černé. Ostatní méně zastoupené barvy pak použít barvy z malých modelářských plechoviček...
Taky mně zajímají válečné lodě. Co se týká jejich zbarvení, není to zas tak jednoduché jak se na první pohled zdá. Není šedá jako šedá a pouze s mícháním černé a bílé se nevystačí, pro dosažení pravého odstínu jsou třeba i příměsi dalších barev. Kromě šedé se dost využije červená, respektive hnědočervená či rudá (dna lodí). Potom kromě klasické šedé se zvláště v období WW2 široce používaly různobarevné kamufláže. Pokud je snaha o co nejvěrnější odstín, je shánění vhodných barev pro model docela věda.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

není černá jako černá a tím nemyslím jen synt. nebo nitro či lihovku, ale jen u BALAKOMU jsou ve vzorníku RAL CELKEM 4 odstíny (vypadá to skvěle když popiska zní ,,SIGNÁLNÍ ČERNÁ,,).
Fakt je , že při míchání barev s černou dochází k zajímavým efektům nedávno jsempotřeboval stvořit šedou a použil jsem černou a bílou emailovku EMPIRE-TIKURILA a výsledek byla šedorůžová .Když si člověk uvědomí že černá a žlutá jsou dohromady zelená a po přidání červené vzniká od khaki až do hnědé je to zajímavé téma k většímu článku.
ONO SE OPRAVDU NEDÁ UNIVERZÁLNĚ PORADIT CO S ČÍM MÍCHAT.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:Fakt je , že při míchání barev s černou dochází k zajímavým efektům nedávno jsempotřeboval stvořit šedou a použil jsem černou a bílou emailovku EMPIRE-TIKURILA a výsledek byla šedorůžová ..
Nevím jestli to bylo mícháním černé a bílé. Spíš je to nějaké svinstvo v černé. Například u šedých odstínů nitrokombinační barvy od českých výrobců mám na 100% ověřeno, že když na tu šedou stříknu pak bílou, tak ta bílá při schnutí zrůžoví. Je to asi nějaká chemická reakce pigmentů. Dělá to tak posledních 5 let. Starší barvy to nedělaly. A když otevřeš dlouho odstátou plechovku šedé, tak má na povrchu červený povlak. Přitom výrobce se mi do telefonu dušoval, že v tom žádný červený pigment není...
petr hájek píše:...Když si člověk uvědomí že černá a žlutá jsou dohromady zelená a po přidání červené vzniká od khaki až do hnědé je to zajímavé téma k většímu článku.
a nepleteš si v tomto případě černou a modrou?
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:Fakt je , že při míchání barev s černou dochází k zajímavým efektům nedávno jsempotřeboval stvořit šedou a použil jsem černou a bílou emailovku EMPIRE-TIKURILA a výsledek byla šedorůžová ..
Nevím jestli to bylo mícháním černé a bílé. Spíš je to nějaké svinstvo v černé. Například u šedých odstínů nitrokombinační barvy od českých výrobců mám na 100% ověřeno, že když na tu šedou stříknu pak bílou, tak ta bílá při schnutí zrůžoví. Je to asi nějaká chemická reakce pigmentů. Dělá to tak posledních 5 let. Starší barvy to nedělaly. A když otevřeš dlouho odstátou plechovku šedé, tak má na povrchu červený povlak. Přitom výrobce se mi do telefonu dušoval, že v tom žádný červený pigment není...
petr hájek píše:...Když si člověk uvědomí že černá a žlutá jsou dohromady zelená a po přidání červené vzniká od khaki až do hnědé je to zajímavé téma k většímu článku.
a nepleteš si v tomto případě černou a modrou?
PIGMENT POUŽÍVANÝ JAKO ČERNÝ JE ŽELEZITÝ PRÁŠEK TAKŽE TÉ ČERVENÉ BYCH VĚŘIL , je to uplně normální reakce. jen upozorňuji na to , že černá má odstíny takže nelze říci , že černá a bílá dává vždy jen šedou.

K TOMU PLETENÍ , ŽIVÍM SE TÍM TAKŽE NEPLETU ČERNÁ SE ŽLUTOU SKUTEČNĚ DÁVÁ DOHROMADY ZELENOU, a kdo nevěří ať sám zkusí....
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:K TOMU PLETENÍ , ŽIVÍM SE TÍM TAKŽE NEPLETU ČERNÁ SE ŽLUTOU SKUTEČNĚ DÁVÁ DOHROMADY ZELENOU, a kdo nevěří ať sám zkusí....
Tak to určitě zkusím. Já jen, že zelenou jsem si míchal (a byl jsem to tak i učen) ze žluté a modré.
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:K TOMU PLETENÍ , ŽIVÍM SE TÍM TAKŽE NEPLETU ČERNÁ SE ŽLUTOU SKUTEČNĚ DÁVÁ DOHROMADY ZELENOU, a kdo nevěří ať sám zkusí....
Tak to určitě zkusím. Já jen, že zelenou jsem si míchal (a byl jsem to tak i učen) ze žluté a modré.
To je právě to , ono se učí jen to základní ostatní je holt zkušenost a ochota zkoušet.;)
petr hájek

ta žlutá a modrá skutečně funguje , ale výsledek je jasně zelená která se prakticky dá použít tak asi jenom na poziční světla.Jinak je stejně nutné míchat odstíny s černou a bílou s přídavkem hnědé případně červené, to je to hlavní pro armádní modýlky.
Až vyzkoušíš napiš své zážitky.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:Až vyzkoušíš napiš své zážitky.
Určitě napíšu. Neboj.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:ta žlutá a modrá skutečně funguje , ale výsledek je jasně zelená která se prakticky dá použít tak asi jenom na poziční světla.Jinak je stejně nutné míchat odstíny s černou a bílou s přídavkem hnědé případně červené, to je to hlavní pro armádní modýlky.
Takže jsem to vyzkoušel, a k mému velkému překvapení opravdu žlutá + černá = zelená. Petr má pravdu. ALE....

Ale ta zelená má takový nádech do šeda. Na kamufláž vojenských lodí super ale zelená na palubu nebo ruská pod čarou ponoru to není.
Žlutá s modrou dá taky zelenou, ale ta je zas trochu do tyrkysova. Co smíchat, abych dostal tmavou sytou zelenou 5300 nebo 5400 ?????

Říkám si, že by bodla taková tabulka základních odstínů a z čeho jdou namíchat. Nevíte o něčem takovém?
to

Příspěvek od to »

Míchání barev je dost rozsáhlá problematika. Existuje tzv. aditivní RGB a subtraktivní CMY míchání barev (kdo dělal barevnou fotografii ví o co jde, zájemci o teorii viz. internet). Pro míchání barev je právě to CMY (tak pracují inkoustové tiskárny), které jako základ používá purpurovou,azurovou,žlutou (zatímco RGB červenou,modrou a žlutou). Pro stanovení procentního zastoupení jednotlivých složek může posloužit např.
program GIMP

http://www.stahuj.centrum.cz/grafika_a_ ... tory/gimp/

kde v dialogu výběru barvy je možné nastavit metodou CMY procenta pro požadovaný odstín. Ovšem je potřeba mít ty správné základní barvy a něco otestovat. Je možné pokud víte RGB barvu tak jí převést na CMY.

Tomáš
to

Příspěvek od to »

Ještě k tomu GIMPu, pokud budou kvalitní barevné fotografie je možné z níich získat poměr CMY i RGB.

Tomáš
petr hájek

tenGYMP je sice hezká hračka , ale řekl bych , že pro praktické použití (na modely )celkem nanic.
Když potřebuji odstím barvy pak se musím připodobnit k odstínům RAL nebo jiné barevné normy pouze pokud provozuji tisk mohu použít CMY ,TAM TOTIŽ SEŽENU BARVY PRO TOTO MÍCHÁNÍ VHODNÉ.
Osobně si nechávám namíchat odstíny podle RAL a to mi udělají v každém lepším obchodě s barvami, pouze v případě kdy potřebuji speciální odstín míchám sám a jen podle citu.
doporučuji a sám používám metodu počítaných kapek což je nejjednodušší a bez potřeby počítače či barevného analizéru.
TĚŽKO SE BUDE SHÁNĚT ZÁKLADNÍ TROJICE BAREV PRO CMY,V PROVEDENÍ SYNTETICKÝ MATNÝ EMAIL protože toto míchání je založeno na principu jednotlivých malých barevných bodů v základních barvách které teprve díky nedokonalosti lidského oka vytvoří konečnou barvu.
O té tabulce na míchání by se dalo uvažovat jen jako o základním taháku , ale ve skutečnosti by to bylo dosti těžké protože každý výrobce barev má jiné složení svých barev (tím myslím jednotlivé barevné složky emailů)
Podobná tabulka kdysi vyšla v časopise ABC , ale jen pro odstíny HUMBROLL.
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:ta žlutá a modrá skutečně funguje , ale výsledek je jasně zelená která se prakticky dá použít tak asi jenom na poziční světla.Jinak je stejně nutné míchat odstíny s černou a bílou s přídavkem hnědé případně červené, to je to hlavní pro armádní modýlky.
Takže jsem to vyzkoušel, a k mému velkému překvapení opravdu žlutá + černá = zelená. Petr má pravdu. ALE....

Ale ta zelená má takový nádech do šeda. Na kamufláž vojenských lodí super ale zelená na palubu nebo ruská pod čarou ponoru to není.
Žlutá s modrou dá taky zelenou, ale ta je zas trochu do tyrkysova. Co smíchat, abych dostal tmavou sytou zelenou 5300 nebo 5400 ?????

Říkám si, že by bodla taková tabulka základních odstínů a z čeho jdou namíchat. Nevíte o něčem takovém?
člověče kde jsi vzal ,ty čísla co začíná 5xxx jsou odstíny modré !!!
abychom se nedostali k odstínu,,HRÁŠKOVĚ MODRÁ,,

http://www.ral.cz/ral.php?akce=opensekce&idsekce=4
petr hájek

http://www.ral.de/de/ral_farben/softwar ... igital.php
tohle by asi vyřešilo dost , ale bohužel je to za eura
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Pokud můžu k této diskusi o přesnosti odstínů tak mám dojem že je celkem zbytečná.
Neboť : Kdo z vás na modely používá naprosto identické odstíny barev?a když už ano kde berete tu jistotu,že jsou správné?

Vycházím ze zkušenosti nebot co se týká barev a vnímání barevného prostoru a jeho následná adaptace do reálu je mým oberem jenž mne živí.
Jestli pak víte že v podstatě neexistuje světový standart pro základní barvy CMYK?
Jsou tři zony kde se tyto barvy v prostoru barevného gamutu pohybují.
Z toho vyplývá jediné jakákoliv míchaná barva podle přesně daného vzoru bude při použití ruzných vstupních CMYK jiná.
Čeho se tedy držet? V našem oboru to mají nejlépe vychytané kitaři takže vzorník barev Humbrol nebo Rewell kteří stejně vychází z jediného Federal Standartu.Žádná fotografie ani monitor (až na vyjímky) není schopen interpretovat barevný prostor v té šíři jako lidské oko.Tím pádem jakákoliv přenice o správnosti odstínů je bezpředmětná.

Prezentoval jsem svůj názor a nyní mne kamenujte
petr hájek

Jetcat píše:Pokud můžu k této diskusi o přesnosti odstínů tak mám dojem že je celkem zbytečná.
Neboť : Kdo z vás na modely používá naprosto identické odstíny barev?a když už ano kde berete tu jistotu,že jsou správné?

Vycházím ze zkušenosti nebot co se týká barev a vnímání barevného prostoru a jeho následná adaptace do reálu je mým oberem jenž mne živí.
Jestli pak víte že v podstatě neexistuje světový standart pro základní barvy CMYK?
Jsou tři zony kde se tyto barvy v prostoru barevného gamutu pohybují.
Z toho vyplývá jediné jakákoliv míchaná barva podle přesně daného vzoru bude při použití ruzných vstupních CMYK jiná.
Čeho se tedy držet? V našem oboru to mají nejlépe vychytané kitaři takže vzorník barev Humbrol nebo Rewell kteří stejně vychází z jediného Federal Standartu.Žádná fotografie ani monitor (až na vyjímky) není schopen interpretovat barevný prostor v té šíři jako lidské oko.Tím pádem jakákoliv přenice o správnosti odstínů je bezpředmětná.

Prezentoval jsem svůj názor a nyní mne kamenujte
naprosto souhlasím , i kdyby se na soutěži maketářů dokladovala barva ůlomkem skutečné odprýsknuté nebude možné nic namítnout proti odlišnému odstínu , protože bude záviset odkud byl vzat ten originál.BARVY PRACUJÍ A STÁRNOU .
to

Příspěvek od to »

Taky naprosto souhlasím s předchozími příspěvky, a nikoho kamenovat nechci a ani bych si to nedovolil.

Nejde o přesný odstín, ale spíš, nanečisto si zkusit co to udělá, když nějak smíchám barvy. Samozřejmě, že praxe je praxe a jedině praxí (mícháním skutečných barev) se člověk stává mistrem:).

Tomáš
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“