Nazdar,
po delší době, kterou jsem věnoval stavbě CNC frézky z Proxxona MF70, se konečně dostalo i na Granado.
Na řadě bylo podle návodu plaňkování palub a vnitřních stran bortů, ale tím veškerá návaznost na chudý plánek ze stavebnice skončila a já se pustil do úprav podle monografie.
Modelová šířka plaňky dle monografie vychází 3.4mm. Dodané plaňky o průřezu 3x0.5mm vyhověly po vyspárování tmavě šedou nití. Větší problém byl s "binding strakes" a "waterways", které mají mít šířku 5mm. Po marných pokusech se sháněním stejného dřeva, přebarvováním jiného a klížení stávajících planěk v šabloně jsem prostě při pokládce na palubu (lepeno Herkulesem) položil vedle sebe dva kousky s podobnou kresbou...
Paluba byla po položení přelakována matnou Agamou M13, hlavně proto, aby se před následným broušením zalepily nitě.
Následovalo oplaňkování bortů. Tady jsem z důvodu pevnosti ponechal původní ořech 4x1mm, ačkoliv by měl být asi 2x1, stejně jako na přepážce před zadní nástavbou (ta je OK). Úmyslně a poněkud nelogicky jsem začal shora, aby plaňky byly zarovnané s horním okrajem střílen, který je fixní. Dole nad palubou vznikly různě tvarované mezery, které jsem prostě zacpal.
Dalším krokem bylo doplnění waterways okolo paluby. Ve skutečnosti to byly tlustější plaňky lichoběžníkového profilu vyplňující "kout" pod střílnami. Já jsem je naznačil další vrstvou 0.5mm planěk, ovšem zbroušených do klínu, takže (doufám

) budí autentický dojem. (Jsou světleší, jen protože nejsou nalakované.)
Posledním krokem bylo zesílení bortů v dolní části. Tam mělo Granado tlustější plaňky, do kterých mimo jiné narážela kola děl. Opět jsem použil nalaminování 0.5mm ořechové plaňky. Tím se roh paluby jednak začistil a také křížovým lepením značně zpevnil.
Mezi pracemi uvedenými dříve bylo potřeba dát konečný tvar střílnám a otvorům pro vesla (možná sloužily i na něco jiného

). Opět jsem postupoval podle monografie a držel se hesla "Sharp tools" - padly tři čepelky Excel.
Protože výrobce stavebnice měl o umístění otvorů místy jinou přestavu, občas bylo nutné odstranit překližkovou šablonu mezi vrstvami ořechu a jinde naopak středová vrstva chyběla. Větší mezery jsem vyplnil dřevem, menší, stejně jako nakonec všechny otvory v bortech, vymazal tmelem a přebrousil. (Na rozdíl od větších lodí, které mají střílny dokola obložené kusy dřeva, Granado nic takového nemělo, takže jsem to nenutil ani do modelu.)
Některé fotky jsou značně makro, tak buďte prosím shovívaví ve svých hodnoceních. Také upozorňuju, že vše přijde přebrousit, očistit a nalakovat. Do waterways bych chtěl doplnit "scuppers", což jsou trubičky odvádějící vodu z paluby ven. Zatím sháním hliníkovou (orig. olovo) trubičku průměr 1.5/0.3mm ...
Radek