Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.N.B. Granado - Victory Models 1:64

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
kopi

Re: H.M.N.B. Granado - Victory Models 1:64

Příspěvek od kopi »

znatelný rozdíl je v propracovanější přední nástavbě s párem "stíhacích" děl.
Jestli se mohu zeptat,ten rozdíl oproti tvojí stavebnici?Ber mě prosím jako začátečníka,jsem zvyklý jen na plány a ze stavebnice jsem postavil asi 5 lodí.Ale to byly ty naše komunistické.Když vidím,jak vypadají dnes,skoro bych dostal chuť se do toho taky pustit.Jen nejsem schopen si vybrat,ale hlavně ta cena je veselá.
Držím palce ve stavbě,hlavně proto,že takový typ není často k vidění.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

kopi píše:
znatelný rozdíl je v propracovanější přední nástavbě s párem "stíhacích" děl.
Jestli se mohu zeptat,ten rozdíl oproti tvojí stavebnici?Ber mě prosím jako začátečníka,jsem zvyklý jen na plány a ze stavebnice jsem postavil asi 5 lodí.Ale to byly ty naše komunistické.Když vidím,jak vypadají dnes,skoro bych dostal chuť se do toho taky pustit.Jen nejsem schopen si vybrat,ale hlavně ta cena je veselá.
Držím palce ve stavbě,hlavně proto,že takový typ není často k vidění.
Vycházím z monografie P. Goodwina. Granado, ač stavěna jako bombarda, sloužila převážně jako hlídková šalupa. Proto na ní byly průběžně prováděny různé úpravy a přestavby.
Stavebnice od Victory models (moje) zachycuje loď ve stavu podle archivních výkresů - tak ale nikdy nevypadala, nicméně její sesterské bombardy ano.
Naproti tomu stavebnice Joticy - Caldercraftu zachycuje i úpravy - změnu jednoho moždíře, stíhací děla, drobné rozdíly v lanoví...
Kvalitativně jsou obě stavebnice rovnocenné - Jotica má lépe odlitou záď, Victory models lepší volbu dřeva (resp. masiv místo překližky).

Co se ceny týká, ořechové a jiné spec. dřevo není zrovna nejlevnější, překližky v malých formátech neseženeš a mosazné lepty už vůbec ne. Krom toho "time is money" a ve stavebnici vylaserovaný kýl a žebra představují mnoho hodin pečlivé a hodně "špinavé" práce při alternativní domácí výrobě.
Já jsem taky škudlil, ale pokud jsi ve stavu, že nechceš dělat super přesný soutěžní model, tak ti nakonec stavebnice vyjde lépe i finančně.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
tak tohle jsou fotky začátku 2. plaňkování, provedeného ořechovými lištamy 1x4mm. Namáčím je do pekáče s vodou a ohýbám Pavlovou ohýbačkou z 30W hrotové pájky. Pavle dík... :D
Mimo lišt ze stavebnice jsem si od Čejky z Děčína koupil různé další ořechové průřezy - jednak pro jistotu do zásoby a druhak, abych nemusel ručně vyrábět třeba 1x3mm anebo naopak "nenápadně" laminovat větší šířku.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Postupoval jsem od bortů směrem dolů, přičemž jsem se orientoval nikoliv podle okraje překližkové šablony, ale podle střílen. Šířka 4mm je přesně v měřítku, tak jsem lišty umisťoval podle monografie (viz posl. foto) a nechával plnou šířku planěk po celé jejich délce. Skončil jsem pod zesílenými pruhy (wale), které se vyrobí dodatečně nalepením druhé vrstvy.
Pokračovat budu od kýlu směrem nahoru.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar, přidám pár dalších fotek.
Všimněte si především tabulky z Excelu, ve které jsem si přesně vypočítal potřebnou šířku planěk na každém konstrukčním "žebru". Tuto tabulku jsem prakticky ani v nejmenším nepoužil a postupuju podle nadhozených čar vyznačující pásy planěk a podle citu.

Obrázek Obrázek

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar, dnes už naposled k plaňkování trupu.
Po dokončení obou stran trupu jsem celek obrousil středním papírem a nafotil.

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Na fotkách bohužel (a na modelu naštěstí :)) nejsou příliš zřetelné stealery na zádi ani postupně vypouštěné (drop) plaňky na přídi. Každopádně jsem si s nimi pohrál podle monografie.
Po prvním obroušení se celý trup sjednotil a jedině lesklejší místa na fotkách ukazují lokálně propadlé neobroušené plaňky. Následně jsem celou obšívku pomocí širokého štětce opatrně namočil vodou a nechal vyschnout. Jednak vystoupla zamáčknutá léta, která lehce obrousím až při finiši, a druhak vypadla většina nabroušeného prachu z mezer mezi lištami - což bych měl asi zatmelit.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
po delší době, kterou jsem věnoval stavbě CNC frézky z Proxxona MF70, se konečně dostalo i na Granado.
Na řadě bylo podle návodu plaňkování palub a vnitřních stran bortů, ale tím veškerá návaznost na chudý plánek ze stavebnice skončila a já se pustil do úprav podle monografie.
Obrázek
Modelová šířka plaňky dle monografie vychází 3.4mm. Dodané plaňky o průřezu 3x0.5mm vyhověly po vyspárování tmavě šedou nití. Větší problém byl s "binding strakes" a "waterways", které mají mít šířku 5mm. Po marných pokusech se sháněním stejného dřeva, přebarvováním jiného a klížení stávajících planěk v šabloně jsem prostě při pokládce na palubu (lepeno Herkulesem) položil vedle sebe dva kousky s podobnou kresbou...

Obrázek
Paluba byla po položení přelakována matnou Agamou M13, hlavně proto, aby se před následným broušením zalepily nitě.

Následovalo oplaňkování bortů. Tady jsem z důvodu pevnosti ponechal původní ořech 4x1mm, ačkoliv by měl být asi 2x1, stejně jako na přepážce před zadní nástavbou (ta je OK). Úmyslně a poněkud nelogicky jsem začal shora, aby plaňky byly zarovnané s horním okrajem střílen, který je fixní. Dole nad palubou vznikly různě tvarované mezery, které jsem prostě zacpal.

Dalším krokem bylo doplnění waterways okolo paluby. Ve skutečnosti to byly tlustější plaňky lichoběžníkového profilu vyplňující "kout" pod střílnami. Já jsem je naznačil další vrstvou 0.5mm planěk, ovšem zbroušených do klínu, takže (doufám :)) budí autentický dojem. (Jsou světleší, jen protože nejsou nalakované.)

Posledním krokem bylo zesílení bortů v dolní části. Tam mělo Granado tlustější plaňky, do kterých mimo jiné narážela kola děl. Opět jsem použil nalaminování 0.5mm ořechové plaňky. Tím se roh paluby jednak začistil a také křížovým lepením značně zpevnil.

Obrázek Obrázek

Mezi pracemi uvedenými dříve bylo potřeba dát konečný tvar střílnám a otvorům pro vesla (možná sloužily i na něco jiného ;)). Opět jsem postupoval podle monografie a držel se hesla "Sharp tools" - padly tři čepelky Excel.
Protože výrobce stavebnice měl o umístění otvorů místy jinou přestavu, občas bylo nutné odstranit překližkovou šablonu mezi vrstvami ořechu a jinde naopak středová vrstva chyběla. Větší mezery jsem vyplnil dřevem, menší, stejně jako nakonec všechny otvory v bortech, vymazal tmelem a přebrousil. (Na rozdíl od větších lodí, které mají střílny dokola obložené kusy dřeva, Granado nic takového nemělo, takže jsem to nenutil ani do modelu.)
Obrázek

Některé fotky jsou značně makro, tak buďte prosím shovívaví ve svých hodnoceních. Také upozorňuju, že vše přijde přebrousit, očistit a nalakovat. Do waterways bych chtěl doplnit "scuppers", což jsou trubičky odvádějící vodu z paluby ven. Zatím sháním hliníkovou (orig. olovo) trubičku průměr 1.5/0.3mm ...

Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Pokracujes opravdu pekne, z myho hlediska nemuzu nic vytknout, spis me stve, ze se mym modelarenim nemuzu srovnavat.. :P
Krčmář Zdeněk

Příspěvek od Krčmář Zdeněk »

Krásná stavba Přeji ať se dílo daří
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Ta obšívka trupu je pěkná. Budeš ty vnější plaňky kolíkovat?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

petrricek píše:Ta obšívka trupu je pěkná. Budeš ty vnější plaňky kolíkovat?
Plaňky nebudu kolíkovat nikde. Modelový průměr kolíku je asi 0.3mm, což by šlo naznačit tuhou z pentelky (která je také tmavší než ořechové dřevo). Nicméně prakticky by tak malé kolíky nebyly vidět. Dělat je nemodelově velké, jak je vidět na některých lodích se mi nelíbí. Mimo to budu trup pod čarou ponoru natřen na bílo.

Dělat kolíky do paluby se mi jednak nechce :) a druhak pokus ukázal, že by při modelově odpovídající technologii nebyly zřetelné, anebo by naopak zřetelné byly, což by ale nebylo věrné. :)

Radek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Docela Ti závidím, já si teď hraju s flautou "Derflinger" 1:48 a zrovna mám vyvrtaných 2400 děr a jsem ve dvou třetinách trupu.:)
Petr
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Průměr těch děr, resp. kolíků?
Už se o tom diskutovalo tuším u Victory - že modeláři ty kolíky příliš zvýrazňují, ale v praxi byly spíš nenápadné, někdy až záměrně zamaskované zátkami.

Radek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Derflinger je v měřítku 1:48, kolíky mají průměr 0,8mm, což je ve skutečnosti 3.8cm. Mondfeld píše, že průměr kolíků byl 1/3 síly plaňky a maximálně 4.4cm. myslím si, že to je reálné. A po obroušení zakolíkované části to nevypadá nijak zle.Obrázek
Petr
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Čísla, zdá se, sedí. V monografii ke Granadu je, že "bolt" měl 6 až 7 osmin palce. Nerozlišuje se to podrobněji (slovo "treenail" se nevyskytuje), nicméně v kýlu to byl celý palec a přiměřeně se to zmenšovalo. Takže pro obšívku počítám těch 6/8 palce. To je v měřítku 1:64 asi 0.3mm. A to je mimochodem třetina síly milimetrové ořechové plaňky. :)

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
posílám další fotky paluby. Na přední mi vyšel "waterway" poněkud širší, ale předělávat ji zatím nebudu.

Obrázek Obrázek

Další krokem je dolepení "wales" a ozdobných lišt na borty. Protože jsem nesehnal eben, budou z mořeného ořechu. A nenechám je hranaté, ale upravím obdélníkový průřez na něco bližšího skutečnosti. Co se týče průřezu a umístění těchto lišt (resp. ve skutečnosti širší trámec, do kterého jsou vetknuty horní konce žeber), rozcházejí se všechny zdroje - Jotika, monografie, vzorový model Boba Lightlyho i moje stavebnice tvrdí pokaždé něco jiného. :)

Radek
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Nedá mě to, musím ...

Blázne (ale i blázni, neb Vás je víc), to snad ani není možný, prostě dokonalé!

Mám rád aby to vypadalo jako vzor, ale tohle jde opravdu do extrému. Tam se nikdy nedohrabu, na to nemám :-(
Zachovejte paniku :-)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

...škoda že tu není smajlík pro červenání se :)

Momentálně pracuju jako malíř-natěrač.
Borty jsem zevnitř natřel lihovou Agamou A49 M (Jasně červená), palubu Balakrylem (lak matný, polyuretanový, UV filtr, plechovka kilovka asi za 240,-, SKVĚLÁ).
Lišty jsem ostrouhal dokulata a mořím na eben. Jde to blbě, protože tvrdej ořech špatně saje a mořidlo se drží jen na povrchu (takže každý řez a škrábanec znovu :(). Ale mám slíbený eben masiv, takže další věci budou už třeba z něho.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

kartonist píše:Lišty jsem ostrouhal dokulata a mořím na eben. Jde to blbě, protože tvrdej ořech špatně saje a mořidlo se drží jen na povrchu (takže každý řez a škrábanec znovu :(). Ale mám slíbený eben masiv, takže další věci budou už třeba z něho.

Radek
Zareaguju sám na sebe.
To moření na eben se neosvědčilo. Lihové mořidlo není zcela vodostálé a při ohýbání planěk se místy vymývá. A sebemenší dotek šmirglpapíru při drobných úpravách taky barvu zruší. Dělat korekce mořidlem na hotovém trupu si rozhodně netroufám...
Takže budu černit Agamou.

Radek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Nuž asi takto : moridlo do hĺbky dreva nejde - molekuly nepustia. Moridlo na dreve fixujeme jedným náterom vodouriediteľným akrylátovým lakom. Pokiaľ už máš model aspoň ráz prelakovaný , moridlo sa už naň nechytí a prípadnú kvapku utrieš servítkou. Ciao
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Vhodnejšie je používať vodné moridlá , lebo tie na rozdiel od liehových , aj po niekoľkých preteroch vždy dávajú rovnakú intenzitu farby ... :)
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Prosim te, jak jsi psal o tech waterways, ze ti vysli na predni palube sirsi. Logicky si odvozuju ze je to odvod vody. Jen takovy dotaz (mozna trochu hloupy) byly tyhle waterways v rezu zaroven s urovni prken paluby nebo byly snizene, aby prave z paluby ktera byla v rezu zaoblena k nim voda samovolne stekala?? Nebo byly naopak o neco vyssi a plnili ucel jinak?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mynymaks píše:Prosim te, jak jsi psal o tech waterways, ze ti vysli na predni palube sirsi. Logicky si odvozuju ze je to odvod vody. Jen takovy dotaz (mozna trochu hloupy) byly tyhle waterways v rezu zaroven s urovni prken paluby nebo byly snizene, aby prave z paluby ktera byla v rezu zaoblena k nim voda samovolne stekala?? Nebo byly naopak o neco vyssi a plnili ucel jinak?
Představ si palubu vodorovnou a bort svislý. Mezi nimi v rohu je silnější prkno, jehož volný roh je zkosen a tvoří tedy přechod mezi palubou a bortem. Někde byl úhel zkosení 45 stupňů, na Granadu je vodorovná část výrazně pozvolnější. Ve waterways jsou v určitých rozestupech provrtány otvory ven z trupu (někam nad wales) a vypouzdřeny olověnou trubkou, kterou odtékala voda. Jinak každá dřevěná paluba je uprostřed vyšší, takže pokud loď náhodou nepluje v náklonu, voda stéká ke kraji. :)

Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Supeer, takze je to tak jak si myslim :P Uz sem myslel, ze na moji mayflowerce budu mit dalsi chybu a ze jich neni malo :D Ale diky ti za objasneni, vzdycky je dobre mit se koho zeptat.. :)
Jirka
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Opět nazdar,
o natírání jsem už teoreticky psal, tak je čas na fotky. Tam, co to není natřené (vrch bortu), se bude ještě hooodně dělat. Za povšimnutí myslím stojí jednak profilované lišty namísto hranatých planěk (jejich výroba je snadná, mohl bych eventuelně spáchat článek), a taky palubní odtoky - scuppers. Ty jsem vyrobil z injekční jehly 1.2mm (měly by být 1.6, ale jehlu jsem nesehnal). Scupper není přímá trubka, ale téměř pravoúhlé koleno, takže z boku vychází kolmo a z paluby trošku šikmo v hraně watterway.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Jinak jsou zalepeny šachty moždířů a lehce olemovány, i když by asi neměly být. Díry okolo střílen jsou pro oka na dělové kladkostroje. A dovoluju si podotknout, že nejsem sebevrah a spoje na wales jsem dodatečně vyryl nožem. :)

Radek
Admirál

Příspěvek od Admirál »

No prostě nádhera.
Pokud jde o ty profilované lišty menší popis sem klidně dej.To se vždy hodí.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“