Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Marinefährprahm MEP 1943 "Type D"
- Morpheus141
Re: Marinefährprahm MEP 1943 "Type D"
Teda mazec, ty háčky mne uchvátily, já to vždy jak tele různě svazoval a pod. Jo a to kolečko na řezání tkaniny je taky mazec. Budu bedlivě sledovat další stavební postupy. Držím palec do budoucích staveb.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Po delší odmlce jsem opět o něco poskočil - a to uložení hřídelí a vlastní konstrukce motorové přepážky.
S uložením hřídelí se naskytl menší problém,(resp.s udávaným úhlem uložení).Snažil jsem se co nejpřesněji dodržet dané míry podle plánu,bohužel při dodržení délky vyčnívající hřídele a použitého šroubu o prům.30 mm - není absolutně možné aby se takto loď.šrouby vůbec otáčely! Původní úhel jsem tedy musel přizpůsobit průměru šroubů.Zhotovil jsem si jako pomůcku jednoduchý přípravek - který zároveň s dalším přípravkem nasazeným na opačný konec hřídele tvoří i vynikající pomůcku při přesném dodržení souososti a stelném úhlu obou hřídelí.Přípravek je vyroben z 2 mm duralového plechu - vrtaného na rozteč současně.

Pouzdra zafixovány proti posunutí v trupu pár kapkami vteřinového lepidla a následně otvory zality Epoxem 1200.Proti protečení lepidla jsem pouzdra oblepil papírovou lepící páskou (OBI,Baumax - pomůcka pro lakýrníky),má vynikající vlastnost že nepropustí a přitom se dá následně snadno odlepit. Jak vidno i na třetí fotografii.
Další inovací je příďový bort vyrobený z 0,5 mm měděného plechu (dar od přítele KLEMPÍŘE
).Po celé délce je na (tupo) přilepen vteřinovým gelovým lepidlem.
Ale bude jej ještě nutné přelaminovat punčochou.

S uložením hřídelí se naskytl menší problém,(resp.s udávaným úhlem uložení).Snažil jsem se co nejpřesněji dodržet dané míry podle plánu,bohužel při dodržení délky vyčnívající hřídele a použitého šroubu o prům.30 mm - není absolutně možné aby se takto loď.šrouby vůbec otáčely! Původní úhel jsem tedy musel přizpůsobit průměru šroubů.Zhotovil jsem si jako pomůcku jednoduchý přípravek - který zároveň s dalším přípravkem nasazeným na opačný konec hřídele tvoří i vynikající pomůcku při přesném dodržení souososti a stelném úhlu obou hřídelí.Přípravek je vyroben z 2 mm duralového plechu - vrtaného na rozteč současně.

Pouzdra zafixovány proti posunutí v trupu pár kapkami vteřinového lepidla a následně otvory zality Epoxem 1200.Proti protečení lepidla jsem pouzdra oblepil papírovou lepící páskou (OBI,Baumax - pomůcka pro lakýrníky),má vynikající vlastnost že nepropustí a přitom se dá následně snadno odlepit. Jak vidno i na třetí fotografii.
Další inovací je příďový bort vyrobený z 0,5 mm měděného plechu (dar od přítele KLEMPÍŘE
Ale bude jej ještě nutné přelaminovat punčochou.

Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Další částí připravené k doladění a namontování je motorová přepážka.Vzhledem k tomu že u modelů je manipulace s namontovaným motorem poměrně omezená a u mých dvou modelů K 203a Poseidontéměř nemožná,začal jsem se zabývat trochu odlišným principem voleným tak ,aby bylo možné případný(é) motor(y) snadno vyjmout a opětně namontovat.Zároveň je v tomto případě umožněna i výšková stavitelnost - pro dosažení nejpřesnější souososti hřídele lod.šroubu a hřídele motoru.Toho je dosaženo tím že dráha pro pouzdro ložiska a upevňovací šrouby mají možnost pohybu v drážce délky 10 mm.Zároveň drážky slouží pro částečné chlazení rotoru a materiál použitý (2 mm dural)má i sám o sobě svou plochou funkci chladiče.Snadná manipulace je navržena tak že :v dolní části bude přišroubována trubička (hliník)po celé délce mot.přepážky - jíž bude procházet kulatina o průměru 4 mm na obou koncích se závitem M4.Dolní část (2) - rovněž mat.(dural 2 mm) bude vytvořen tak že jeho krajní části ohnu do tvaru "U" a v místech styku s trubičkou provrtám na prům.4,1mm.Provlečením již zmíněné kulatiny tím vlastně vznikne jakýsi "pant",ten je možno poté zafixovat v požadované poloze a rovněž při demontáži úplně vyklopit a dostat se tak snadno ke šroubům mot.

Zde na těchto fotografiích je patrné budoucí uložení přepážky (délka hřídelí ještě není zakrácena na požadovanou délku).

Zde na těchto fotografiích je patrné budoucí uložení přepážky (délka hřídelí ještě není zakrácena na požadovanou délku).

Děkuji za poklonu - le vlasně takhle vůbec vypadat neměla,ale hrozně mě nakrkly drážky po rýsovací jehle tak jsem se snažil s tím něco udělat a dopadlo to takhle (i strojovna muší přeci zářitBořík píše:přepážka je nádherná - ani bych nad ni nedával palubu, aby byla vidět.:D
Ale i přesto si rýpnu: pod šroubky patří podložky ( aby se nepoškodila ta bezva přepážka ) a nevím, jak to myslíš s těmi spojkami - budou tam tyto pevné a nebo je nahradíš spojkami s pružným členem ? Osobně bych volil spojky MP-Jet s vnitřním plastovým šestihranem ( nebo ještě lepší by byly ty s vnějším gumovým profilem ), protože i když máš možnost pohybovat s motory a pouzdra jsi pečlivě lepil v šablonách, tak se přece jenom mírná nesouosost objeví a určitě si pomůžeš i z hlediska přenosu vibrací a tím i hluku.

Máš to velmi pěkné, ale šíleně složité.. Jak budeš fixovat ten pant?
Zkus toto jednodušší řešení - jako motorovou přepážku použiješ L-profil nebo duralový plech ohnutý do L, jedna plocha bude kolmá na hřídele, druhá +/- rovnoběžná se dnem. Do té rovnoběžné se dnem vyvrtáš 4 otvory pro vruty v místě, kde je nebudou zakrývat motory. Ze spoda přisroubuješ dva dřevěné špalíčky a ty opracuješ tak aby profil seděl na dnu a současně byla plocha kam přišroubuješ motory kolmá k hřídelům. Pak buď někde najdeš dva kolečka s otvorem stejným jako máš hřídele nebo si vyrobíš dva takové kotoučky - nesmí se na hřídelích kolébat. No a pak zasuneš hřídele, nasadíš na ně kotoučky a Lprofil s našrobovanýma špalíkama přes ty špalíky přilepíš ke dnu. Používám buď hustý (přituhlý) epoxyd nebo pryskyřici s aerosilem aby byla hustá a vyplnila nepřesnosti opracování špalíků. A aby se to nehlo, kolíčky na prádlo ptofil připnu ke kotoučkům. Tím mám zajištěnu kolmost přepážky ke hřídelům. Až to zatuhne, vytáhnu hřídele a buď jednu zabrousím do špičky nebo použiji odpovídající kulatinu se špičkou a vsunutím do pouzder a klepnutím si poznačím osu hřídele na přepážce. Pak přepážku vytáhnu, narýsuji podle toho upevňovací otvory a vyvrtám. A je to rychlé, přesné, jednoduché.
Zkus toto jednodušší řešení - jako motorovou přepážku použiješ L-profil nebo duralový plech ohnutý do L, jedna plocha bude kolmá na hřídele, druhá +/- rovnoběžná se dnem. Do té rovnoběžné se dnem vyvrtáš 4 otvory pro vruty v místě, kde je nebudou zakrývat motory. Ze spoda přisroubuješ dva dřevěné špalíčky a ty opracuješ tak aby profil seděl na dnu a současně byla plocha kam přišroubuješ motory kolmá k hřídelům. Pak buď někde najdeš dva kolečka s otvorem stejným jako máš hřídele nebo si vyrobíš dva takové kotoučky - nesmí se na hřídelích kolébat. No a pak zasuneš hřídele, nasadíš na ně kotoučky a Lprofil s našrobovanýma špalíkama přes ty špalíky přilepíš ke dnu. Používám buď hustý (přituhlý) epoxyd nebo pryskyřici s aerosilem aby byla hustá a vyplnila nepřesnosti opracování špalíků. A aby se to nehlo, kolíčky na prádlo ptofil připnu ke kotoučkům. Tím mám zajištěnu kolmost přepážky ke hřídelům. Až to zatuhne, vytáhnu hřídele a buď jednu zabrousím do špičky nebo použiji odpovídající kulatinu se špičkou a vsunutím do pouzder a klepnutím si poznačím osu hřídele na přepážce. Pak přepážku vytáhnu, narýsuji podle toho upevňovací otvory a vyvrtám. A je to rychlé, přesné, jednoduché.
Nutno dodat velice zajímavé řešení - leč zůstanu u původního záměru.Fixace v odpovídající poloze je zajištěna dvěmi protilehlými maticemi M4.Bohužel další foto bude až v Pondělí - tam to bude zcela zřetelné.Složitější se to snad zdá - ale výroba není zas tak náročná a je podstatně flexibilnější nežli se na první dojem zdá.I přes to díky za názor.:/SH píše:Máš to velmi pěkné, ale šíleně složité.. Jak budeš fixovat ten pant?
Zkus toto jednodušší řešení - jako motorovou přepážku použiješ L-profil nebo duralový plech ohnutý do L, .....

Po delší odmlce - opět přináším něco nového ze stavby "pramičky"
.
Stavba se bohužel slušně zabrzdila vymýšlením pohonů pro OPN/CLO nákladového prostoru.Po několika neúspěšných pokusech - jsem pohon zatím vzdal.
A aby to poskočilo začal jsem se věnovat nástavbám.Zprvu jsem počítal s nástavbami z překližky - jak dokládá první obr.:

Je to část podlahy kapitánského můstku .
Jako jediná část nástavby zůstane v provedení překližky,na její horní část jsem přilepil dýhu v proužkách 3 mm.Způsob nanášení je patrný z dalšího obr.:

Nejprve jsem si předem nařezal proužky ve velice jednoduchém přípravku - po uříznutí požadovaného pásku stačilo jen posouvání plátu dýhy k nastavenému dorazu (proužky jsou tedy naprosto stejné)
Následuje lepení na desku podlahy - nejjednodušší způsob je nalepit proužky dýhy na samolepící papír - usnadní se tím přenášení i samotná aplikace na model.

Přilepení proběhlo standardním Epox.1200

Samozřejmě nesmí chybět zátěž - pro rovnoměrné slepení.
A takhle vypadá podlaha po přilepení (ve spárách jsou zbytky lepidla - ale vzhledem k tomu že pak celý povrch byl ještě jednou přetřen naředěným Epoxem - to nevadí).

Výsledek po přetření - ješte nezabroušeno :

Další částí - je samotná kormidelna - jenž je již vyřezána z laminátu 0,75 mm

Tak to vypadá těsně před sestavením......

A takto po sestavení.....
pokračování příště
Stavba se bohužel slušně zabrzdila vymýšlením pohonů pro OPN/CLO nákladového prostoru.Po několika neúspěšných pokusech - jsem pohon zatím vzdal.
A aby to poskočilo začal jsem se věnovat nástavbám.Zprvu jsem počítal s nástavbami z překližky - jak dokládá první obr.:

Je to část podlahy kapitánského můstku .
Jako jediná část nástavby zůstane v provedení překližky,na její horní část jsem přilepil dýhu v proužkách 3 mm.Způsob nanášení je patrný z dalšího obr.:

Nejprve jsem si předem nařezal proužky ve velice jednoduchém přípravku - po uříznutí požadovaného pásku stačilo jen posouvání plátu dýhy k nastavenému dorazu (proužky jsou tedy naprosto stejné)
Následuje lepení na desku podlahy - nejjednodušší způsob je nalepit proužky dýhy na samolepící papír - usnadní se tím přenášení i samotná aplikace na model.

Přilepení proběhlo standardním Epox.1200

Samozřejmě nesmí chybět zátěž - pro rovnoměrné slepení.
A takhle vypadá podlaha po přilepení (ve spárách jsou zbytky lepidla - ale vzhledem k tomu že pak celý povrch byl ještě jednou přetřen naředěným Epoxem - to nevadí).

Výsledek po přetření - ješte nezabroušeno :

Další částí - je samotná kormidelna - jenž je již vyřezána z laminátu 0,75 mm

Tak to vypadá těsně před sestavením......

A takto po sestavení.....
pokračování příště

Zatím je to moc pěkné a věřím ,že to aj pěkné bude hotové.Mám taky tady ten plán a jsem moc rád,že to vidím,jak ji udělat.
Pablo
hmm, Protoze mam pocit ze o tom laminatu na nastavby neco vim, zeptal bych se: Jak se to reze? Ja do te svoji pulky zatim ani neriz.
Jinak jsem samozrejme zapomel: Vypada to skvele.
Do jednoho milimetru to jde stříhat nůžkama, chce to najít vhodné, pak je práce rychlá a snadná, otvory vyřezat pak lupenkovou pilkou, dobrousit a je hotovo. Doporučuju. Řezání je pomalé a stejně brousíš.¨burdal1 píše:hmm, Protoze mam pocit ze o tom laminatu na nastavby neco vim, zeptal bych se: Jak se to reze? Ja do te svoji pulky zatim ani neriz.
Piliny z laminátu pak schovávat, dají se parádně použít jako plnič, pokud se vyvrtá třebas špatná dírka pro vrut, nasypat piliny a zakápnout sekunďákem, pak lze znovu převrtat.
Severan
Mas prosim nejky priklad tech "vhodnych" nuzek?Severan píše:Do jednoho milimetru to jde stříhat nůžkama, chce to najít vhodné, pak je práce rychlá a snadná, otvory vyřezat pak lupenkovou pilkou, dobrousit a je hotovo. Doporučuju. Řezání je pomalé a stejně brousíš.
Normální krejčovské. Jenom by měli mít "pevný střih", tzn. né ty vyklací z hračekburdal1 píše:Mas prosim nejky priklad tech "vhodnych" nuzek?
Manželce jsem nenápadně "přesunul" její Solingeny velikosti cca 25 cm .... laminát 0,7 mm šel stříhat pěkně.
Ovšem rovný střih šel ještě líp těma velikýma krejčovskýma nůžkama co používali naše babičky.
Pavel
Ty jsou ovšem nejlepší. Jdou s nimi dělat i obloučky. Toto je výsledek práce + foto nůžek.pavelst píše:.....Ovšem rovný střih šel ještě líp těma velikýma krejčovskýma nůžkama co používali naše babičky.
Pavel

Severan
Dalším (nutným krokem)ve stavbě bylo olaminování bortu (ochranného štítu)přídě.Vzhledem k tomu že jsem si (v zájmu zachování rozměrů)nemohl dovolit použít normální skelnou tkaninu,použil jsem dámskou punčochu
.Laminace proběhla velmi hladce - a výsledek je zde:

Použití "punčochy" se ukázalo jako velice praktické (krásně kopíruje jakýkoliv tvar)!
Další postup byl v uchycení panelu pro servo(va).Nechtělo se mi vlepovat napevno panel se servy a proto jsem se rozhodl pro zcela rozebíratelnou verzi (v rámci maximálního možného přístupu k jakékoliv části).Po obou vnitřních stranách jsem proto vlepil dva profilové "L"hranoly pro uchycení a zároveň vymezení polohy serv.

Deska bude uchycena k "držákům"šroubky a bude ji tedy možné nezávisle vyjímat!
A přibyla další nástavba (kryt nákladového prostoru) :

...pohled zevnitř

.....a vnější pohled (paluba opět přelakována řídkým Epox.lepidlem - nepřebroušena)

Použití "punčochy" se ukázalo jako velice praktické (krásně kopíruje jakýkoliv tvar)!
Další postup byl v uchycení panelu pro servo(va).Nechtělo se mi vlepovat napevno panel se servy a proto jsem se rozhodl pro zcela rozebíratelnou verzi (v rámci maximálního možného přístupu k jakékoliv části).Po obou vnitřních stranách jsem proto vlepil dva profilové "L"hranoly pro uchycení a zároveň vymezení polohy serv.

Deska bude uchycena k "držákům"šroubky a bude ji tedy možné nezávisle vyjímat!
A přibyla další nástavba (kryt nákladového prostoru) :

...pohled zevnitř

.....a vnější pohled (paluba opět přelakována řídkým Epox.lepidlem - nepřebroušena)

Zas něco málo nástavby přibylo 

Zdravím všechny - prosím o nápady při utěsňování rampy - viz.obr:

fialová místa - jsou volné prostory pro těsnění cca 3 mm (spára),je jasné že nebude zcela možné aby se voda nedostala do nákladového prostoru (ale rád bych jí zredukoval na monimum),nákl.prostor bude zcela odizolován od zbytku trupu - a pro případ mocného vniknutí vody automatická odčerpávací jednotka.Přítlak zavřené rampy bude zajišťovat vahadlová páka pohonného motoru + relátkový spínač a pomocné řetězy (v horní ůvrati pak ještě možná magnety po obou stranách).Uvítám jakoukoliv radu či názor.
Děkuji

fialová místa - jsou volné prostory pro těsnění cca 3 mm (spára),je jasné že nebude zcela možné aby se voda nedostala do nákladového prostoru (ale rád bych jí zredukoval na monimum),nákl.prostor bude zcela odizolován od zbytku trupu - a pro případ mocného vniknutí vody automatická odčerpávací jednotka.Přítlak zavřené rampy bude zajišťovat vahadlová páka pohonného motoru + relátkový spínač a pomocné řetězy (v horní ůvrati pak ještě možná magnety po obou stranách).Uvítám jakoukoliv radu či názor.
Děkuji

Jestliže na těch fialových plochách máš prostor, tak tam velký problém nebude. Uděláš hlubší drážku, do ní nějaké silikonové okenní těsnění s profilem "D" a pohoda. Ze strany, kudy na to těsnění bude cákat voda bych možná ještě dal před to těsnění hlubší úzkou drážku do které se bude zasouvat lišta nebo plech připevněný na rampě. Takový těsnící labyrint. Jednak zachytí první nápor vlny a jednak zpevní rampu. Prostor mezi labyrintem a těsněním musí být dole otevřený, aby proniknuvší voda měla kam odtékat. V každém případě rampa musí být tuhá aby se neprohýbala a dosedla celou plochou na těsnění.
Horší bude utěsnění pantu vrat - buď celý pant překrýt nějakým pružným páskem anebo taky těsnění jako u boků kousek nad pantem. Problém ale bude ten, že po otevření Ti tam vznikne schodek.
Nejhorší ale bude přechod mezi vodorovným a svislým těsněním - dolní rohy. To bude třeba řešit až při stavbě
Tam nenám představu jak to udělat.
Horší bude utěsnění pantu vrat - buď celý pant překrýt nějakým pružným páskem anebo taky těsnění jako u boků kousek nad pantem. Problém ale bude ten, že po otevření Ti tam vznikne schodek.
Nejhorší ale bude přechod mezi vodorovným a svislým těsněním - dolní rohy. To bude třeba řešit až při stavbě
ten prechod vodorovneho a svisleho tesneni se da udelat seriznutim tesneni pod uhlem 45 stupnu a spojeni... stejne bude po zavreni zmacknute a tesnit bude dobre, jen to lepe vypada po otevreni... jinak si ale myslim ze spodi hranu u pantu nebude potreba tesnit... kdyz bude rampou prochazet osa ktera bude mit v bocich diru do ktere zapadne, tak si myslim ze to bude stacit bez tesneni...
jinak ten D profil me napadl taky a chci ho pouzit na tesneni paluby pristi lodi...
jinak ten D profil me napadl taky a chci ho pouzit na tesneni paluby pristi lodi...

NeJaToD team
Ivvo: pokud budeš mít stejné těsnění vodorovně i svisle, přechod není problém. Problém je vodorovné těsnění - podívej se na těsnění ledničky a pochopíš - buď je blízko pantu a je namáhané na střih (= špatně) anebo je dál ale vznikne ti při otevřené rampě schod (= špatně). Tedy je potřebné použít jiný způsob zatěsnění a tedy je problém s přechodem.
A pant zatěsnit je nutné. Je v úrovni čáry ponoru a při jízdě se bude voda přídí hrnout docela slušně takže nějaký tlak vody namáhající těsnění pantu tam bude určitě.
A pant zatěsnit je nutné. Je v úrovni čáry ponoru a při jízdě se bude voda přídí hrnout docela slušně takže nějaký tlak vody namáhající těsnění pantu tam bude určitě.
Ak máš možnosť dostať sa niekde k magnetom z tesnenia dverí chladničky, tak skús to(alebo aspoň pouvažuj nad tým). To tesnenie je tenký pružný pásik, dá sa rezať nožom a prispôsobí sa aj miernym nerovnostiam. Môžeš použiť buď kombináciu magnet-plech alebo magnet-magnet. Na zvýšenie vodotesnosti možno naniesť na magnet tenučkú vrstvu silikonového tmelu, alebo použiť elektroinštalatérsku izolačnú pásku(nie plátenú ale tú naťahovaciu, sú rôzne farby). Akurát neviem či Ti to nebude robiť zlotu,ak budeš chcieť otvárať rampu na diaľku:/ , lebo treba tie magnetky trošku odlepiť, iba uvoľnenie nestačí. Ale výhoda je napríklad v tom, že keď magnet chytí, tak tesní po celej ploche. Nehrozí napríklad nedoliehajúci roh alebo tak.
Pár dobových fotek pro inspiraci http://users.bigpond.net.au/black-veil/mfp.html
Díky moc - sice již všechny mám - ale přezto díkyVB píše:Pár dobových fotek pro inspiraci http://users.bigpond.net.au/black-veil/mfp.html

No tak ja se asi před měsícem pustil do stavby tohohle vyluďovacího člunu a řeknu Vám ty ostré hrany se laminují hrozně. Jinak ten plánek je uplně bomba pro začínající modeláře jako já.
ty ostré hrany se před laminováním trochu zaoblí a po olaminování dotmelí....Nováček píše:No tak ja se asi před měsícem pustil do stavby tohohle vyluďovacího člunu a řeknu Vám ty ostré hrany se laminují hrozně. Jinak ten plánek je uplně bomba pro začínající modeláře jako já.
A taky je třeba tkaninu pokládat tak, aby vlákna šla v úhlu cca 45° ke hraně.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek