Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM
Re: H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM
... A tiež na takú navoskovanú palubu by som toho asi moc neprilepil.
Nemám právo do toho ,moc kecat, protože pořádný dřevěný model jsem nestavěl. Přesto jeden návrh. Na fotkách jsem viděl kolíky černé barvy. Nestálo by zato je udělat z hmotové kulativy Evergreen. Dělá se různých průměrů, i 0,5 mm v bílé a černé barvě. Navrtáš, zastrčíš a přilepíš, uřízneš těsně nad palubou. po zabroušení bude stále černá barva. Vidím dva problémy. zaprvé strukturu může narušit lak, a polemika - hmotové kolíky do dřevěné lodi.
Radek
Radek
Asi máš na mysli fotky o palubu nižšie, ktoré som robil tmelením. Ono je to červené len na fotkách. V reále je to tmavohnedé (tmavohnedý tmel). Foťák trocha skresľuje farby (svyšuje saturáciu) - obzvlášt pri umelom osvetlení. A hrať sa s vyvážením bielej sa mi na tých stovkách odkumentačných fotiek nechce. To robím len pri tých, čo sú zaujímavejšie - napr. pri člnoch, kde som sa s tým dosť vypiplával (prekresľoval cez vrstvy), aby tá farba dreva sedela ako-tak s originálom.
Plastové kolíky tam rozhodne dávať nebudem. To môže použiť Zdeněk Krčmář do svojej plastovej Victory od Hellera. Tam by sa to hodilo. V drevennej by to vyzeralo divne. Ja už mám kúpených 4000 špáradiel, takže pôjdem asi touto cestou...
Plastové kolíky tam rozhodne dávať nebudem. To môže použiť Zdeněk Krčmář do svojej plastovej Victory od Hellera. Tam by sa to hodilo. V drevennej by to vyzeralo divne. Ja už mám kúpených 4000 špáradiel, takže pôjdem asi touto cestou...
Len som sa tak náhodou pozrel na rozmery tohto modelu a tak ma napadlo :
- chceš vôbec niekedy ísť na výstavu s týmto modelom ?
ak áno - ako ho premiestníš ?
ak nie - budeš sa niekedy sťahovať ?
ak áno - viď vyššie
ak nie - budeš niekedy maľovať steny a strop v miestnosti , kde bude model umiestnený ?
ak áno - viď vyššie
ak nie ... - stratil som reč
Tie isté otázky platia aj pre Žuta s jeho Agamemnónom...
Ináč nádhera a pýtam sa len preto , že sám plánujem nejaký väčší model a takéto otázky mi
položila manželka a tak hľadám odpovede od podobne postihnutých mužov.
- chceš vôbec niekedy ísť na výstavu s týmto modelom ?
ak áno - ako ho premiestníš ?
ak nie - budeš sa niekedy sťahovať ?
ak áno - viď vyššie
ak nie - budeš niekedy maľovať steny a strop v miestnosti , kde bude model umiestnený ?
ak áno - viď vyššie
ak nie ... - stratil som reč
Tie isté otázky platia aj pre Žuta s jeho Agamemnónom...
Ináč nádhera a pýtam sa len preto , že sám plánujem nejaký väčší model a takéto otázky mi
položila manželka a tak hľadám odpovede od podobne postihnutých mužov.
Takže moje odpovede:
1.Na výstavu určite nie.
2. Budem, ale dom dostaviam skôr ako loď (práve kupujem pozemok), takže sťahovať budem rozostavaný model a to sa dá.
3. Malovať izbu budem.
4a. Pred dostavaním sa bude dať premiestniť v pohode.
4b. Po dostavaní ho aj s vitrínou premiestnim do stredu izby a vymaľujem bez problémov.
Ono keď si pozrieš tú šedú dosku na ktorej to robím, tak to nie je hociaká doska, ale odrezaná na mieru tak, aby presahovala rozmery lode (vrátane čeleňa a sťažňov) o cca 5cm na všetky strany. Takže premiestňovanie bude o tom, že stojan prišrobujem o dosku tak, aby bola loď v strede a z izby do izby sa to bude dať prenášať...
1.Na výstavu určite nie.
2. Budem, ale dom dostaviam skôr ako loď (práve kupujem pozemok), takže sťahovať budem rozostavaný model a to sa dá.
3. Malovať izbu budem.
4a. Pred dostavaním sa bude dať premiestniť v pohode.
4b. Po dostavaní ho aj s vitrínou premiestnim do stredu izby a vymaľujem bez problémov.
Ono keď si pozrieš tú šedú dosku na ktorej to robím, tak to nie je hociaká doska, ale odrezaná na mieru tak, aby presahovala rozmery lode (vrátane čeleňa a sťažňov) o cca 5cm na všetky strany. Takže premiestňovanie bude o tom, že stojan prišrobujem o dosku tak, aby bola loď v strede a z izby do izby sa to bude dať prenášať...
Díky za další fotky. A jak dlouho ti trvalo než jsi je všechny navrtal, přilepil atd. A´t vím co mě čeká.
To já teď teptve dokončuji první pláňkování. Střed a zadek v pohodě, ale předek se mi zcela nepoved, ale předělávat už to asi nepujde. Snad se to broušením trochu vylepší.
A hlavně mě v nejblyžších dnech čeká laminování, tak snad ho nějak nepodělám.
To já teď teptve dokončuji první pláňkování. Střed a zadek v pohodě, ale předek se mi zcela nepoved, ale předělávat už to asi nepujde. Snad se to broušením trochu vylepší.
A hlavně mě v nejblyžších dnech čeká laminování, tak snad ho nějak nepodělám.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
K tým dobám:
Vrtanie 8:52
Lepenie špáradiel 8:13
Zrezanie špáradiel 2:18
Zbrúsenie špáradiel a následne celej paluby 6:28
SPOLU: 25:51
Ale stálo to za to. V reále to vyzerá ešte lepšie ako na fotkách (hlavne čo sa týka farby).
Vrtanie 8:52
Lepenie špáradiel 8:13
Zrezanie špáradiel 2:18
Zbrúsenie špáradiel a následne celej paluby 6:28
SPOLU: 25:51
Ale stálo to za to. V reále to vyzerá ešte lepšie ako na fotkách (hlavne čo sa týka farby).
Však ono i na fotkách to vypadá skvěle. Měl sem strach že to trvalo delší dobu. Já na to chci taky použít špejle, ale vrtat to chci miktovrtačkou, vtrát asi 0,7mm.
No, ono to aj dlhšiu dobu trvalo, lebo od februára (únor) som sa k tomu chystal a akosi sa mi do toho nechcelo. Bol som milo prekvapený ako rýchlo to išlo...
To já jsem na tom ještě hůž. Kdybych uhělal vždy to co si na víkend naplánuju tak už mám hotové čluny a buh ví co dalšího, ale pokaždé mi do toho něco vleze a z několika hodin které chci modelu věnovat je najednou sotva hodinka. Díky bohu že už mám zasebou alspoň první pláňkování.
Upřímě se těším na další tvůj postup a hlavně fotky.
Těch není nikdy dost ( ale upřímě já taky nemám čas na focení a když vidím co tvořím musím sebekriticky říct díky bohu:D )
Upřímě se těším na další tvůj postup a hlavně fotky.
Těch není nikdy dost ( ale upřímě já taky nemám čas na focení a když vidím co tvořím musím sebekriticky říct díky bohu:D )
miton: Mohl bys prosím trošku rozvést to seřezání párátek a broušení? Čím jsi to dělal a jak zabránit probroušení paluby, která je asi z měkčího materálu.
Předem díky, Radek
Předem díky, Radek
Ty joo , vypada to fakt skvele !! No jestli v realu je to lepsi nez na fotce, tak si asi udelam vylet na Slovensko .. 
Paluba bola už dosť vybrúsená aj predtým, tak som tŕpol, aby som to neprebrúsil. Našťastie sa tak nestalo, ale tipujem že z pôvodnej hrúbky dosiek 1mm sú niekde aj 0,5-0,3mm... základom je brúsiť hlavne tie zrezané vyčnievajúce špáradlá a len minimálne ich okolie.
Môj postup pri tejto palube bol nasledujúci (píšem aj to, na čo si sa nepýtal, ale nech je to pohromade ak by to niekoho zaujímalo...):
1. Na papierovú lepiacu pásku (žltú maliarsku) som si narysoval dve čiary 3mm od seba. Tú som potom prilepil na palubu tak, aby nadpájané "dosky" boli v strede nedzi čiarami. Tým som si zaistil, aby klince boli pekne v rade a je to lepšie ako čmárať po palube. (Paluba bola nalakovaná ešte z predchádzajúceho brúsenia).
2. Diery som nevrtal, ale vyrážal. Mám dojem, že je to rýchlejšie a aj presnejšie ako s točiacou sa vrtačkou, ktorá môže ľahko ujsť. Na vyrážanie som použil starú pentelku. Tá má vonkajší priemer tej trubičky 1mm, vnútorný niečo nad 0,5mm. Zvonku som ju zbrúsil, aby tá hrana nebola tupá ale ostrá. Po každom vyrazení ju treba čistiť, aby sa nezapchala, tak som si z injekčnej ihly a tenkej gulatiny vyrobil také vytláčatko, ktorým to zvnútra vyčistím (vytlačím). Ide to celkom rýchlo. (Ťažko sa to obkecáva, raz to nafotím...)
3. Diery teda sú, ide sa kolíkovať... Špáradlá som cca hodinu (niečo viac) moril v liehovom moridle "svetlý dub". Do kusu plechu som si vyvrtal dierku 0,8mm. Do nej som narazil koniec špáradla, aby som kužeľovitý tvar zmenil na valcovitý. Potom som ho nalepil herkulesom do paluby. Tým že paluba bola lakovaná, lepidlo sa až tak nechytilo zhora na palubu, čo sa hodí pri brúsení. Tento úkon som zopakoval asi 2000 krát a vznikol pekný drevený ježko...
4. Potom som išiel na dva týždne na dovolenku, čo som už fakt potreboval. Navyše lepidlo poriadne zaschlo. (Nič nepoteší viac, ako keď sa pri brúsení niektorý kolík vytrhne, čo sa mi na cvičnej doske podarilo. Tu na lodi sa nevytrhol ani jeden).
5. Lepidlo zaschnuté, ide sa rezať. Žiletkovú pilku som obalil do papierovej pásky, aby pri rezaní (položení naplocho na palubu) bola rezacia časť mierne nad povrchom paluby a nedoškriabala sa, ale nie moc vysoko, lebo by som sa potom ubrúsil k smrti. Rezal som jemnejšími zubmi a dosť opatrne (hlavne zo začiatku). Ešte som si na tú papierovú pásku prilepil malý hranolček, aby sa tá pilka dala aj nejako držať.
6. Po zrezaní som brúsil. Ako som už uviedol, hlavne špáradlá a palubu až keď už boli skoro zarovno.
Môj postup pri tejto palube bol nasledujúci (píšem aj to, na čo si sa nepýtal, ale nech je to pohromade ak by to niekoho zaujímalo...):
1. Na papierovú lepiacu pásku (žltú maliarsku) som si narysoval dve čiary 3mm od seba. Tú som potom prilepil na palubu tak, aby nadpájané "dosky" boli v strede nedzi čiarami. Tým som si zaistil, aby klince boli pekne v rade a je to lepšie ako čmárať po palube. (Paluba bola nalakovaná ešte z predchádzajúceho brúsenia).
2. Diery som nevrtal, ale vyrážal. Mám dojem, že je to rýchlejšie a aj presnejšie ako s točiacou sa vrtačkou, ktorá môže ľahko ujsť. Na vyrážanie som použil starú pentelku. Tá má vonkajší priemer tej trubičky 1mm, vnútorný niečo nad 0,5mm. Zvonku som ju zbrúsil, aby tá hrana nebola tupá ale ostrá. Po každom vyrazení ju treba čistiť, aby sa nezapchala, tak som si z injekčnej ihly a tenkej gulatiny vyrobil také vytláčatko, ktorým to zvnútra vyčistím (vytlačím). Ide to celkom rýchlo. (Ťažko sa to obkecáva, raz to nafotím...)
3. Diery teda sú, ide sa kolíkovať... Špáradlá som cca hodinu (niečo viac) moril v liehovom moridle "svetlý dub". Do kusu plechu som si vyvrtal dierku 0,8mm. Do nej som narazil koniec špáradla, aby som kužeľovitý tvar zmenil na valcovitý. Potom som ho nalepil herkulesom do paluby. Tým že paluba bola lakovaná, lepidlo sa až tak nechytilo zhora na palubu, čo sa hodí pri brúsení. Tento úkon som zopakoval asi 2000 krát a vznikol pekný drevený ježko...
4. Potom som išiel na dva týždne na dovolenku, čo som už fakt potreboval. Navyše lepidlo poriadne zaschlo. (Nič nepoteší viac, ako keď sa pri brúsení niektorý kolík vytrhne, čo sa mi na cvičnej doske podarilo. Tu na lodi sa nevytrhol ani jeden).
5. Lepidlo zaschnuté, ide sa rezať. Žiletkovú pilku som obalil do papierovej pásky, aby pri rezaní (položení naplocho na palubu) bola rezacia časť mierne nad povrchom paluby a nedoškriabala sa, ale nie moc vysoko, lebo by som sa potom ubrúsil k smrti. Rezal som jemnejšími zubmi a dosť opatrne (hlavne zo začiatku). Ešte som si na tú papierovú pásku prilepil malý hranolček, aby sa tá pilka dala aj nejako držať.
6. Po zrezaní som brúsil. Ako som už uviedol, hlavne špáradlá a palubu až keď už boli skoro zarovno.
... Paluba nie je o moc mäkší materiál. Je to tanganiyka a tá je dosť tvrdá. Navyše napustená lakom. Špáradlá sú ale kolmo na vlákna, takže sú +/- o niečo tvrdšie.
Díky moc, rozepsal jsi to tak podrobně, že by z toho mohl být článek.
Co ty na to, Kebo???
Radek
Co ty na to, Kebo???
Radek
Mě když přišla moje tanganika tak jsem si pomyslel jednou dvakrát přebrousím a jaká paluba byla.
Jen se chci zeptat jak silný černý papír jsi použil mezi plaňky? Z těch fotek mi ty mezery mezi plaňkami připadaj silnější než jsem čekal.
Jen se chci zeptat jak silný černý papír jsi použil mezi plaňky? Z těch fotek mi ty mezery mezi plaňkami připadaj silnější než jsem čekal.
kartonist: Na článok je to slabé a chcelo by to fotky z postupu ktoré nemám...
Admirál: Použil som ten papier, čo bol v stavebnici (aj keď tam bol určený na iné účely). Hrúbku neviem, ale zmeriam ak nezabudnem... Ono aj v reále sú tie špáry dosť hrubé - http://www.prdobson.com/album/hms-victory/photo/136/
Admirál: Použil som ten papier, čo bol v stavebnici (aj keď tam bol určený na iné účely). Hrúbku neviem, ale zmeriam ak nezabudnem... Ono aj v reále sú tie špáry dosť hrubé - http://www.prdobson.com/album/hms-victory/photo/136/
Tak ten čierny papier od JoTiKy je hrubý cca 0,25mm. Ten som lepil na dlhú stranu dosiek. Na krátku stranu (ako idú dosky za sebou) som lepil čierny papier z obalu papierov na fotografie. Ten je o niečo tenší. Tipujem okolo 0,15-0,20mm.
Díky
Dnes zi zajdem do papirnictví kouknout se co tam mají. v nejhorším bych slepil dva papíry k sobě.
Dnes zi zajdem do papirnictví kouknout se co tam mají. v nejhorším bych slepil dva papíry k sobě.
V Jablonci je pár viktorek, teď jsem se vrátil a dal fotky na web - podívejte se na http://www.home.karneval.cz/0344468405/MS2008/
Petr
Petr
Nevíte někdo o této akci něco víc, do kdy, kde atd. Chtěl bych se jet juknout. Díky.petrricek píše:V Jablonci je pár viktorek, teď jsem se vrátil a dal fotky na web - podívejte se na http://www.home.karneval.cz/0344468405/MS2008/
Petr
Severan
Je to až do 27. v Eurocentru v Jablonci. Já jsem od tamtud právě přijel. Je to paráda, lodě tam jsou moc pěkné! Akorát musím říct, že zrovna Victorky ( je jich tam asi 8) mě moc nezaujaly, až na jednu od P. Brablce, ta je nádherná!!
A nějaké fotky jsi udělal. Já se tam bohužel nedostanu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek