Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
Admirál

Re: H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Příspěvek od Admirál »

Na vlastní téma je ještě brzy. Před samotnou stavbou ještě potřebuju zjistit tamty věci. A stejně asi těžko dosáhnu Mitonovi úrovně a chlubit se vlastní nedokonalostí, to se mi zatím nechce. Uvidím až podle toho jak mi stavba pujde.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
mitom

Příspěvek od mitom »

V JoTiKe by Ťa pochválili, že tak pekne kopíruješ ich model... :)
Fotenie plánov nemá zmysel, lebo pri rozlíšení fotoaparátu by na fotkách nebolo nič poriadne vidieť.
To ostatné - keď budem mať čas, tak Ti to pomeriam, ale bude to nejakú dobu trvať...
Admirál

Příspěvek od Admirál »

To neva stejně než převedu díly trupu to chvíli potrvá. Těch plánů je škoda protože s té brožury co mám staženou se vše nevyčte třeba ta skříň před kormidlem a další díly o kterých se člověk jen dohaduje na co jsou.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Teď zkouším jakým způsobem by bylo nejvhodnější to zvětšit aby to bylo nejpřesnější. Obzvlášť u větších dílů trupu tam 1mm znamená hodně. Ja jen doufám že mají zachovanou délku s šířkou. Pro jistotu až mi to budeš měřit mi u jednoho dvou dílu změř dva rozměry a´t si to překontroluj.
Doufám že i já budu mít model se kterým bych se mohl pochlubit na netu jako ty. Je fakt skvělej a to neříkám proto že pro mě děláš tudle laskavost.
mitom

Příspěvek od mitom »

Doporučujem pozrieť na DryDockModels.com, tam sú nejaké Victory od JoTiKy rozostavané.
http://gallery.drydockmodels.com/victory, a obrázky skutočnej lode.
Napríklad tá skrinka pred kormidlom je obyčajná krabica s oknami. Taký sendvič z dielov 500+86+500 a strechou 499, tam namáš čo riešiť... Ja som to upravil tak, že namiesto dielu 86 sú dve samostatné bočnice z mosadzného plechu (rámčekov z leptov), lebo chcem robiť aj vnútro.
Na to, aký máme pred Tebou náskok v stavbe (hlavne niektorí na DDM), tak sa vždy nájde na webe dosť fotiek aby si vedel kam čo ako dať... Tie plány ja napríklad až tak moc nepoužívam, takže ani Tebe zase až tak moc chýbať nebudú...
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Do žádných přestaveb nepujdu. Budu rád když to postavím tak jak to je.
A na DryDockModels.com se kouknu. každá inspirace se hodí. Dík
mitom

Příspěvek od mitom »

Tak som Ti to pomeral...
Diely z dreva:
Diel 87 - dĺžka 70mm
Diel 95 - 7x10,5mm
Diel 107 - šírka 97,5mm medzi krajmi toho V
Diely 240 - 243 - boky rebríkov - nemeral som, to si prispôsobíš podľa Tvojho modelu.
Diel 244 - dĺžka 48,5mm
Diel 131 - dĺžka 133mm
Diel 158 - dĺžka 50mm
Diel 59 - dĺžka 161mm
Diel 61 - dĺžka 13mm
Diel 343 - dĺžka 131mm
Diel 392 - 207,5mm
Diel 457 - dĺžka 34mm
Diel 200 - dĺžka 144mm
Diely z mosadze:
0,3 sheet - 101,5mm na kratšej strane
0,5 sheet 1 - 212mm na dlhšej strane
0,5 sheet 2 - 224mm dĺžka aj s tým výčnelkom
0,5 sheet 3 - 146x104,5mm
0,5 sheet 4 - 211,5x144,7mm
0,5 sheet 5 - 108,5mm na ktatšej strane
0,5 sheet 6 - 212,5x138mm
0,9 sheet - 215mm na dlhšej strane.

3mm walnut sheet 2 som prehliadol, to Ti ešte domeriam.
Pri tých leptoch si daj pozor, odkiaľ pokiaľ je kov a kde medzera, lebo v tom PDF je o jednu čiaru po obvode naviac. Ja už mám niektoré tie rámiky postrihané, lebo som potreboval kovové pásiky, takže sa všade nedali zmerať obidva rozmery.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Dík teď už musím jen doufat ze zachovali poměr víšky a šířky. A samozřejmě ještě to převest do těch správných rozměrů aby to bylo na milimetr přesně. To mi nějakou dobu zabere.
mitom

Příspěvek od mitom »

Ešte doplním - diel 127 - dĺžka 100mm. Merané medzi vnútornými stranami toho U.

Predpokladám, že pomer v tom PDF je zachovaný. Otázkou je, ako Ti to vytlačí tlačiareň, lebo zatiaľ som nenarazil na tlačiareň, ktorá by mala rovnaké rozlíšenie na X aj Y osi... To si už ale musíš vyriešiť sám...
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Tlačiareň je předpokládám tiskárna. Tenhle problém se teď snažím vyřešit a jen co ho vyřeším tak se pustím do stavby.
Žut

Příspěvek od Žut »

Závidím Admirálovu odvahu.Ví vůbec o čem je řeč?Bez pořádných plánů se stejným měřítkem, ubývající modelářské obchody, atd.prostě kamikadze
Žut
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Žut píše:Závidím Admirálovu odvahu.Ví vůbec o čem je řeč?Bez pořádných plánů se stejným měřítkem, ubývající modelářské obchody, atd.prostě kamikadze
Žut
dobra trefa, taky bych to tak nazval, ze asi nema moc predstavu a ty zute vis co mluvis.. 35 let je 35 let :D
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Představu mám. Každý potřebuje nějakého koníčka aby se trochu odreagoval a pokud na konci bude dobře vypadající model tim lépe. Takže jak vidíte spíš mi jde o samotnou cestu víc než o cíl. Ale jak říkám doufám že cíle se taky jednou dočkám.
P.S. Dost už o mě a vraťme se zpět k mitonovu modelu. O něm přece jenou tenhle link je.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Admirál píše:Představu mám. Každý potřebuje nějakého koníčka aby se trochu odreagoval a pokud na konci bude dobře vypadající model tim lépe. Takže jak vidíte spíš mi jde o samotnou cestu víc než o cíl. Ale jak říkám doufám že cíle se taky jednou dočkám.
P.S. Dost už o mě a vraťme se zpět k mitonovu modelu. O něm přece jenou tenhle link je.
Fandím samostatné stavbě, ne každý propadne kouzlu stavebnic za několik až desítek tisíccca 600 liber). Viděl jsem na výstavách plno historických modelů ve špičkové kvalitě (ne ze stavebnic) . Myslím že by jste Admirála meli nechat na pokoji a naplánovat cestu do Jablonce na MS Céček.
A je To . . . .!
mitom

Příspěvek od mitom »

Aspoň oneskorene ďalšie dva obrázky z priebehu stavby:
Obrázek
Obrázek

V skutočnosti už toho mám urobeného viac, len nestíham fotiť. Napríklad už mám lafety na hornú palubu (upper deck) a robím lafety na quarter deck (neviem, aký je preklad do SK/CZ). Tiež už mám pripravené hlavne na lakovanie, len premýšľam nad tým, čím tú mosadz lakovať, aby to aj držalo. Mám kúpené aj liehové farby agama s kovovým leskom, tak je to jedna z možností (na nejaký základ). Tiež by možno šlo použiť nejaký alclad (ktorý výborne drží a je odolný proti oteru).
Tiež už mám položené všetky dosky paluby, prebrúsené a nalakované a na miestach kde to nebude vidieť skúšam klince zo špáradiel. Ale stále váham, či to tam dať. S nimi mi to pripadá akési divné a bez nich zase prázdne a nedorobené...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
pokládáš vzor paluby podle originálu lodi? (Dělení prkna v krátké části mezi hatchi mi přijde divné.)
Jinak to vypadá dobře, myslím hlavně naznačení spár.

S leskem hlavní to nepřeháněj :)

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Podľa originálu sa nedá. Na origináli to postráda akúkoľvek logiku. Na origináli už bola paluba veľa krát opravovaná a vždy sa pravdepodobne vyrezala a opravila iba tá časť, ktorá bola poškodená. Sú tam preto rôzne dĺžky a prekladanie je tak, ako im vyšlo. To by chcelo poprechádzať sa po Viktorke naživo a nafotiť kažný meter štvorcový. Ale taký extrémny maketár teda nie som...
V návode je písané: dosky dĺžky 85mm, prekladanie po 34mm. Toho som sa ale nedržal, lebo to vychádzalo s ohľadom na nosníky ešte horšie, a spoje by boli blízko seba a nevyzeralo by to dobre. Dĺžky mám 112mm a je to spočítané tak, aby na hornej palube boli dosky nadpájané vždy na nosníkoch člnov. Dole aj tak nebude nič vidieť, lebo to bude zakryté mrežami a nech to aspoň hore sedí (kde je vidieť aj palubu a aj nosníky)...
Delá chcem, aby boli matné čierne, ale s kovovým nádychom. Teda žiadne naleštené hlavne. Plán B je klasické čierne matné. Podľa stavebnice by malo byť ústie havlní natreté na červeno, ale to sa mi moc nezdá. Veď po pár výstreloch to aj tak muselo byť odymené...
mitom

Příspěvek od mitom »

... Robiť to podľa reality, tak by musela byť asi každá toska inak dlhá, lebo tie nosníky nie sú v pravidelných rozostupoch (ani delá nie sú v pravidelných rozostupoch). Viď:
http://www.anderson-art.com/hmsvictory.html
http://lazuli.com/projects/Victory/
Na hornej palube to možno skúsim, ale bojím sa toho, aby tá nepravideľnosť nosníkov a kopírovanie reality na modeli nedopadlo s presne opačným efektom, ako by bolo žiadúce...
Aj takí modelárski velikáni, ako sú http://homepage3.nifty.com/shiphome/victory-page7.htm sa nedržia presne originálu (prekladanie aj farba klincov/štupľov).
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
hlavně děl jsem měl natřené černou matnou, ale nebylo to ono.Pak jsem je přetřel na pololesk.Barvy na plastikové modely zn.Agama nebo Revell drží po odmaštění mosazi velice dobře.Není třeba základní nátěr.Proto doporučuji alespoň pololesk.Na skutečné Victory se fakt lesknou (viz zaslané foto).
mitom

Příspěvek od mitom »

Taký čierny kovový pololesk by bol dokonalý. Uvažujem aj nad chemickým čiernením, len by to chcelo nejaký dobrý postup z dostupných materiálov...
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Někde jsem vyčetl tenhle příspěvek takže ho tady celý přidávám:

Zdravím, v knize receptář modeláře z r. 1968 se píše:
připravte roztok 30g zásaditého uhličitanu měďňatého v 75g 10% čpavku (prodává se v této koncentraci) . součástka zavěste na měděný nebo mosazný dát a na 2-3 minuty ponořte. Případné chyby vznikly nedostatečným odmaštěním. Mosaz by měla ztmavnout

K patynaci hlavní mosazných děl : ve stavebnicích historických plachetnic jsou dodávány hlavně mosazné.Omyl.Děla byla odlévána z tzv.“děloviny“, kde hlavní složkou byl bronz, ve výsledku byly černé.Mám dobrou zkušenost – natřít hlaveň černou matovou barvou na plastikové modely a následně přetřít matným bezbarvým nitrolakem.

Toď vše.
Radek
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
Mitom píše :Podľa stavebnice by malo byť ústie havlní natreté na červeno, ale to sa mi moc nezdá. Veď po pár výstreloch to aj tak muselo byť odymené...
Ten červený nátěr ústí děl dle stavebnice se mi nezdá.To červené jsou zátky otvorů laufů, doporučuji zátky nebrat.
http://victory.novyweb.com/67.bmp
mitom

Příspěvek od mitom »

Práve preto to ústie hlavní nechcem dávať na červeno. O červených zátkach viem, ale tie robiť nebudem, lebo by to na modeli nevyzeralo dobre (obzvlášť pri otvorených všetkých strielňach, keď je loď pripravená k boju). Takže hlavne budú celé kovovo čierne (matné).
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

to mitom: až odzkoušíš to barvení děl, tak sem prosím napiš postup a použité "nástroje" popř nějaká fotečka též neuškodí :) . Taky bych chtěl některé mosazné části zčernit. Díky
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Na "Santa Marii" jsem nastříkal mosazná děla černým matovým sprayem.ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“