Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Naxos - povídání

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
semo

Re: Naxos - povídání

Příspěvek od semo »

Se stavbou jsem pokročil jen mírně - mám poklopy na nákladové prostory a stěžeň. Ale nemohu se pohnout z místa. Jde o lanoví a výbavu k rybolovu. Třeba někdo bude vědět.

Rád bych, aby lanoví a výbava lodě dávaly trochu smysl. Aspoň vzdáleně. Plánku už z různých důvodů nevěřím. Už jsem věnoval hledání na internetu pěkných pár hodin, ale vypadá to, že rybáři si své tajemství nechávají pro sebe. A modeláři to zřejmě až tak neřeší :-)

Koukal jsem, jaké druhy rybolovu se používají:
- vlečné sítě (trawling)
- takové sítě dokola (purse seine)
- tažení spousty návnad
- a ještě jakási dlouhá síť, kde se ryby zachatají hlavama a nemůžou ven (ani nevím jak se tohle jmenuje, ale je to pěkná prasečina).

Naxos by měl nejspíš nejblíže k purse seineru, ale to by asi musel ten jeřábek na palubě být mohutnější. Kdyby šlo o trawler, musel bych přidělat jakési dřevěné podvodní draky, které drží síť roztaženou.

Máte někdo nějaký tip, jak to vyřešit? Nebo plánek podobné lodě - nějaké propracovanější maketovější stavebnice?
kpt_Jouda

Příspěvek od kpt_Jouda »

Něco takového? https://modelshipworld.com/topic/23529- ... rimp-boat/
Zkus se podívat na lodě na chytání krevet (shrimp boat),ty mi přijdou vzhledově Naxosu podobný.
semo

Příspěvek od semo »

Možná ano. Rozhodně díky za odkaz, našel jsem na tom webu naprosto neskutečný vlákno:

https://modelshipworld.com/topic/20162- ... d-148-pob/

Tak pěkná patina na dřevě a takový detaily se jen tak nevidí. Snad jedině ve vlákně od TomaHlacha :-)
Myslím, že tam najdu to, co hledám.
semo

Příspěvek od semo »

Ještě koukám na tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=9CCmLUiORM0

Tam to mají jednodušší, není tam žádný podvodní "drak", ani železná konstrukce na boku. Co to může být za způsob lovu?
kpt_Jouda

Příspěvek od kpt_Jouda »

Podle registru historických lodí (https://www.nationalhistoricships.org.u ... el-douglas) by se mělo jednat o Seine Netter, český výraz se mi nepovedlo najít. Měl by to být podobný způsob lovu jako se u nás používá k výlovu rybníků.Hezky je to i s obrázkama popsaný na anglické wikipedii :https://en.wikipedia.org/wiki/Seine_fishing
semo

Příspěvek od semo »

Aha, paráda, díky. Ani jsem nevěděl, že takový registr existuje.
semo

Příspěvek od semo »

Myslel jsem si, že bude skoro hotovo, že se postaví dva klacíky a spojí se provázkama. Ale když jsem viděl diskuzní fórum, na které jsem dával minule odkaz, musel jsem se taky pustit do nějakého kování. Posílám na ukázku. A krom toho jsem rozpracoval naviják, který je taky inspirován výkresem ze zmiňovaného fóra.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Řekl bych, že ve skutečnosti (na modelu) to kování vypadá líp, než na fotkách. Ono je to taky trochu zvětšené. Ta očka na stěžních jsou z 1mm mosazného drátu. Je to všechno kombinace měď a mosaz, pájeno trafopájkou s pomocí dvou dřevěných prádelních kolíků.

Ale měl bych i dotaz, nebo spíš celou snůžku:
Trochu jsem pátral, jak udělat lanoví - tedy jak silný použít provázek, jaký provázek a hlavně jak ho vázat a zakončovat. Překvapilo mě, že jsem toho moc nenašel. Vždycky vygooglím jen historické plachetince a šílenosti s nimi spojené. Koupil jsem v rybářských potřebách nejsilnější šňůru, kterou měli, ale je to jen 0.3mm, což je v 1:20 měřítku pouze 6mm průměr skutečného lana. To mi připadá málo. Co tedy použít? Čím barvit? A podobně...
Jira01

Příspěvek od Jira01 »

Na lanka, která jsou použita jako ohrazení na palubě jsem použil kulatou opletenou gumičku z galanterie. Má průměr cca 1,2 mm a můžeš si vybrat různé barvy, takže odpadá barvení. Další výhodu vidím v tom, že i když při manipulaci na palubě o lanko zavadíš, nic se neděje - je to guma.

Obrázek
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Hezké, umět pájet se jak vidno vyplatí. S lanama bych se taky rád poučil. První nápad už se tu jak vidno objevil.
semo

Příspěvek od semo »

Ta gumička vypadá pěkně. A asi když spuchří, dá se snadno nová. Jen tady taková lana nemám, všechno vede nahoru ke stěžni, nebo ráhnu a musí to být pevné a napnuté.
semo

Příspěvek od semo »

Nabarvil jsem stěžeň. Myslím, že lodi sluší :-). Zajímavý je, čím jsem to barvil: našel jsem zbytek nějaký lazury ze stavebnice ptačí budky. Byla ale vodou ředitelná, akrylátová. A odstín takový červeno-hnědý. Řekl jsem si, že bych ji mohl natónovat akrylovkama na malování, což jsem udělal. Stěžeň je lepený ze 4 hranolků, takže se vodou naštěstí nezkroutil. Nakonec lak ve spreji (dupli).
Lampa (průměr cca 8mm) je klasicky z měkké mědi a vršek ze zmršené podložky - nebyla uplně proseknutá, takže měla takvou čepičku.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Na jednom z obrázků jsou vidět napínáky MP-JET, které jsem koupil. To bych nevyrobil. Mají jich v nabídce slušný počet rozměrů.
Provázek je nějaký umělý, nabarvený silně zředěnou humbrolkou.
A ten pásek mědi, co tam držím, to je zajímavý tip na materiál. Dal mi ho brácha, je to odstřižek uzemňovacího pásku, normálně koupený v prodejně s elektro-materiálem. Je ho klubko asi za 300. Je krásně měkký a ani ne moc tenký. Na malý detaily bude výborný (třeba záďová lampa).
semo

Příspěvek od semo »

Posílám fotky lanoví. Zatím bez jeřábu - to bude nějaký kladkostroj zavěšený z toho ráhna dolů. Vzhledem k tomu, že jsem žádné informace o napínání lan na loď nikde nenašel a nikdo mi neporadil, zkusil jsem to tak, jak jsem uměl. Tak pár poznatků:

1) Udržet lanka napnutá je trochu oříšek. Ještě že jsem použil umělý provázek, dá se totiž nádherně vypnout zapalovačem. Ani nemám strach, že bych je přepálil.

2) Pro další štelování jsou použity napínáky MPJet. Jsou naprosto skvělé a bez nich by to v podstatě nešlo (aspoň mě ne). Rád sice používám co dům dal, ale tady nelituju, že jsem je koupil.

3) Uzlíky jsem dělal dvojité a zakápl řídkým vteřiňákem. Zbytek provázku od uzlíku jsem většinou omotával a přilepoval kolem lana v naději, že to bude vypadat jako nějaké sofistikované zapletení konce.

4) Různá očka na ty napínáky jsem dělal z 1mm mosazného drátu (z modelářství), tvaroval kulatýma kleštěma a pájel přímo na modelu. Pak jsem to natřel stříbřenkou Humbrol (u žebříku zatim nenatřeno).

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Celkově to byla mnohem větší pakárna, než jsem čekal :-).

Tak příště by měl přibýt jeřáb, záďová lampa (to ještě nevím kam má vlastně přijít), naviják, kotva, kruhy... je toho ještě dost.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Lanoví vypadá hezky. Pro mě naprostá novinka, na malých kitech jsem to dosud neřešil, snad časem na něčem větším.
semo

Příspěvek od semo »

Nemáte někdo nápad, jak vyrobit pěkné fendry? Mohou být z lan, pneumatik nebo i takové ty moderní, z nějakého plného materiálu.

Záchranné kruhy jsem vyrobil z XPS, třeba by to šlo podobně, ale preferobal bych něco jiného.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

semo píše:Nemáte někdo nápad, jak vyrobit pěkné fendry? Mohou být z lan, pneumatik nebo i takové ty moderní, z nějakého plného materiálu.

Záchranné kruhy jsem vyrobil z XPS, třeba by to šlo podobně, ale preferobal bych něco jiného.
Pneu - jaký průměr aby to šlo k měřítku, lanové, jak veliké/vysoké? Něco se dá sehnat, a jako pneu jsem vždy orvával různé dětské autíčka o gumy. :)
semo

Příspěvek od semo »

No jo, to by se děti zlobily, kdybych jim vzal gumy z autíček :-)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Něco se dá nakoupit v sortimentů lodních doplňků, třeba tady http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/s ... 1.27x0.htm nebo tady https://profimodel.cz/cs/prislusenstvi- ... 13377.html ale ta cena... Anebo vyrobit na koleně, ale zas vědět jak na to, aby to mělo dostatečnou kvalitu. Ohledně pneumatik mám povědomí, že si je automodeláři nějak sami doma vyráběli. Ale kdoví jestli je to v dnešní nakupovací době vůbec ještě aktuální. Anebo pro změnu využít současné trendy v podobě 3D tisku.
kpt_Jouda

Příspěvek od kpt_Jouda »

U nás to většinou vyřešily pneu z Lega https://www.skladejtesnami.cz/LH909-LEG ... escription
Jira01

Příspěvek od Jira01 »

Pro běžné použití stačí "O" kroužky. V prodejnách s instalatérským sortimentem mají celkem hodně vhodných rozměrů.
semo

Příspěvek od semo »

Naxos už asi před 14 dny zkušebně vyplul. Jen tak na chvilku. Musel jsem dovažovat asi 3/4kg olova. Odléval jsem doma v kuchyni do balzových formiček :-). I tak je čára ponoru ještě 0.5-1cm nad hladinou. Za jízdy to ale působilo dobře, rezerva vztlaku bude pro úlovek.

Fotky nemám, jezdil jsem za šera, abych vyzkoušel osvětlení. Jede pěkně, ale moc rychlý není. Většinou jsem jezdil na plný plyn. U rybářské lodě to nevadí. Zvukový modul je dle očekávání přehlušen převodovkou (hlavně v dálce se zvuk uplně vytrácí). Ale při pomalejší jízdě u břehu to jistý efekt dělá. No, byl to takový pokus :-).

Na lodi chybí dost detailů (jeřáb, navijáky, sítě, fendry, kbelíky...). Ale to bych asi nevyplul nikdy, kdybych měl čekat, až to dodělám :-).
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak to gratulace k úspěšnému vyplutí. S ponorem by to mělo být v pohodě, pokud netrpí stabilita. Však se ponor takových loděk jistě dost měnil v závislosti na zatížení nákladem, jak zmiňuješ.

S rychlostí otázka, nemám dokonalý přehled, jak na tom podobné čluny byly, ale jistě nic rychlého, odhadoval bych jen pár uzlů. Nicméně vzhledem k poměrně velkému měřítku by absolutní rychlost modelu neměla být zcela zanedbatelná. Nejlépe najít nějaké video pro srovnání a inspiraci.

Pohon jsme řešili hned na počátku tohoto diskuzního tématu. Pokud by byl požadavek na zrychlení, mělo by to být nějak řešitelné. Jednak změna převodového poměru (někde vepředu jsem tu uváděl odkaz na Admiralshop odkud ta převodovka zřejmě pochází), anebo jednodušeji výměna šroubu. Co konkrétně tam máš? V diskuzi jsem dohledal fotku, na které mi to připadá jako obyčejný plastový Graupner. Ten má stoupání relativně malé, tedy pokud by se zaměnil za plastový Robbe (Romarin) nebo mosazný Raboesch (oboje významně vyšší stoupání), tak by loď měla výrazně ožít (předpokládám že hřídel je M4).

S hlukem bohužel, ale to se tušilo předem. Tak snad to nebude v dlouhodobé perspektivě příliš kazit požitek z ježdění.
semo

Příspěvek od semo »

O podzimních prázdninách bylo moc pěkné počasí. Vzal jsem děti a Naxose párkrát k vodě. Pěkný rybník i s molem máme asi 5 min. chůze od domu. Při poslední podvečerní plavbě byla přítomna i moje žena a natáčela mi nějaká videa na mobil. Bohužel se většina neuložila. Logiku těchhle mobilů asi nikdy nepochopím. A to jsem programátor (nebo možná právě proto :-) ). Zbyla jen tato dvě kraťoučká:
https://semos333.rajce.idnes.cz/Naxos/1514102354
https://semos333.rajce.idnes.cz/Naxos/1514097817
Když zesílíte zvuk, je slyšet i zvukový modul.
Červené poziční světlo na videu bliká, ale to je tím, že jeho jas je pulsně regulovaný. Ve skutečnosti nebliká. Jinak, loď ještě nemá hotovy všechny doplňky. Chybí jeřáb, sítě a pár dalších drobností. Jinak jezdí pěkně a majestátně.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Hezká videa, loď pluje pěkně a myslím, že na rybářský člun to je rychlé víc než dost.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Pěkná lodička. Jak píše PetrP, na rybáře je rychlost víc než dostatečná. Skoro jako nějaký strážní člun. Ale to je svým způsobem vedlejší. Hlavní je, že tě to baví :).
semo

Příspěvek od semo »

Děkuju:-). Ta rychlost: na tom jednom videu to bylo na plný plyn. Sluší jí ale jezdit trochu pomalejc.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“