Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Naxos - povídání

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
kpt_Jouda

Re: Naxos - povídání

Příspěvek od kpt_Jouda »

možná by ti pomohlo tohle video:https://www.youtube.com/watch?v=i5AbsV3eBm0.Jedná se o starý instruktážní film pro posádky malých rybářských lodí.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Pěkné video
A je To . . . .!
semo

Příspěvek od semo »

Díky, něco tam vidět je.
semo

Příspěvek od semo »

Přibylo pár drobností (ale práci daly....): barva, zasklený okýnka, zábradlí na boudě, střecha s vyvednýma ploškama pro připájení světel (to ale na fotce neni vidět) a očouzený vejfuk. Jo a taky to olaminování pod spodní lištu. I jsem to obrousil.

ObrázekObrázek

Tak ještě pár detailů do kajuty, druhou střechu, dodělat dveře, světla... a budu moct považovat boudu za hotovou.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Vše kolem lepení oken jsem přesunul:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4787
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
semo

Příspěvek od semo »

Nejprve, přeju všem vše nejlepší v roce 2021. Zdraví a hodně radosti s modelama i bez.

Posílám povánoční update. Ve zkratce: zalepil jsem hřídel, trup jsem nastříkal, dokončil interiér a osvětelení v boudě a na ní. A ještě mám nově kormidlo, ale to na fotkách neni.

ObrázekObrázek

Na fotkách je vidět, že nad spodní lištou není skelná tkanina a záměrně jsem nic netmelil. Prkna jsou pěkně rozlezlý, takže se to povedlo :-).
ObrázekObrázek

Reflektor je z mosazné nábojnice (asi průměru 12mm). Uvnitř je parabola, kterou jsem objednal společně s LED diodama. Je tam 1W LED, nějak nacpaná. Aby měla chlazení, je k ní zezadu připájen měděný nýt s "chlupatým" kusem z nějakého silového vodiče a ten se opírá o stěny reflektoru. Reflektorem lze otáčet.
ObrázekObrázekObrázek

Poziční světla jsou jen supersvítívá LEDka trochu olepená hliníkovou páskou, aby vypadaly líp. Měly asi být více v rohu, to mě trochu mrzí. Možná ještě přilepím kousek dřívka na tu dřevěnou ohrádku, abych zmenšil úhel svícení dozadu.
Obrázek

A tady ještě pokojíček pro panenky (jak tomu teď říkám :-) ). Levé zadní dveře jsou vchod do podpalubí. Tam jsem se s tim už moc nepáral a i když jsem věděl, že jsem použil vteřiňák, přesto jsem to vzal navrch lazurou (proto ty hnusný světlý místa kolem madel). Ale do zadní části moc vidět neni. Leda tak když se otevřou dveře, tak jsem to neřešil.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Ještě by to chtělo nějaký doplňky dovnitř (vysílačku, možná nějaký počítač, mapu nebo plagát na stěnu, ...deku... no dalo by se vyhrát).

Teď jsem se ale už zaměřil na funkčnost a elektroniku.
SH

Příspěvek od SH »

ad pozičáky... 5mm LEDku nastojato, kulovou hlavičku zabrousit dorovna a plochu zatřít barvou. Pokud to chceš lepší, tak nejdřív stříbřenkou a pak černou barvou... pokud ještě lepší tak plechový kotouček. Další krok je stršená do mosazné trubky ve které vypilované okno tak na 120° obvodu a shora čepička aby to vypadalo jako lucerna. Pokud máš soustruh, tak jde LEDku trochu osoustružit aby měla na sobě proužky na znázornění Fresnelovy čočky...

.... anebo rovnou objednat toto https://www.rbmodel.com/index.php?actio ... &group=021 za tu cenu se to nevyplatí dělat..
semo

Příspěvek od semo »

SH: No, snad příště :-). Mosaznou trubku vhodný velikosti jsem zrovna neměl a ledky jsem chtěl nechat svítit v jejich přirozeným směru. Tak vzniklo to, co tam je. Má to připomínat spíš nějaký "modernější" svítidlo, podobný něčemu, co se věší třeba v garáži na zeď, nebo reflektor ze starý motorky. Kovový rámeček a přes to sklo.
Ledky jsem dal supersvítivý. Tak si taky říkám, jestli to neni moc. Jak moc to vlastně má svítit? Kdyžtak je budu regulovat.
SH

Příspěvek od SH »

jestli s tím chceš jezdit potmě tak aby to svítilo co nejmíň... :) Jinak z toho máš velkou bílou oslňující kouli a nevíš kam jedeš...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Fajn pokrok, hezké. Líbí se mi to dřevěné pojetí (žádná plastová hračka), navenek i uvnitř to na mě působí přirozeně, jak na skutečné dřevěné lodi. Ty lišty na bortech jsou opravdu jak skutečná prkna. Myslím že se povedlo a snad to vydrží.

Ohledně pozičních světel. Souhlas se SH, nejsem si jistý, zda je zvolené provedení úplně správné a reálné, ale pokud to bereš jen jako zpestření modelu, bez ambic na maketové provedení, tak proč ne. Tak jen pro informaci, pokud je mi známo, tak podobné provedení pozičních světel (lucerny v zástěnách) je docela rozšířené, akorát ty lucerny vypadají jinak. Přidávám další odkaz kde to jde koupit hotové a svítící (akorát místo ledek žárovičky) http://admiralshop.wz.cz/Prodejna/start ... 0.01x0.htm Sám jsem poziční světla loni řešil na monitoru a využil jsem právě ty barevné žárovičky z Admiralshopu, ale zbytek svítidel zhotovil improvizovaně sám (zjednodušené provedení).

Co je dobré vědět, na lodní osvětlení se vztahují nějaká pravidla, viz. např. https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 2008070032 Myslím důležité, že úhel svícení pozičních světel není 90° ale 112,5° (90°+22,5°), což se nějak vhodně zajistí geometrií svítilny a zástěny.

Intenzita svícení, neumím přesně vyjádřit, ale nějak s citem tak akorát. Aby to bylo dobře vidět i na dálku, ale zas nějak neoslňovalo a nepřebíjelo jiná světla. Přeci jen poziční světlo není vyhledávací reflektor. U něj je vysoká svítivost a dosvit do dálky žádoucí (viz ta tvoje parabola), ale u pozičního ne. Uvidíš co vysoce svítivé LED dokáží, já s nimi zkušenost nemám, ty mnou použité žárovičky mi přijdou akorát. S lodí jsem loni párkrát jezdil za tmy a docela se mi dařilo dobře orientovat při kormidlování právě pomocí pozičních světel. Tedy nejen na ozdobu, ale i šikovná pomůcka pro noční jízdy.
semo

Příspěvek od semo »

PetrP: Díky. Ne vše je dokonalé, ale zatím jsem spokojen :-)

Ad poziční světla: Se žárovičkama si umím lucernu představit. A určitě bych ji z něčeho vyrobil. Ale žárovičky jsem dávat nechtěl, protože si myslím, že po čase přestanou svítit, nebo ne?. A jak je pak měnit v nějaké zalepené lucerně? Jinak bych je doma i měl (snad 3mm průměr). Ledku bych musel do lucerny zohnout, aby nesvítila nahrou, ale do boku. A na takovou lucernu, kam by se vešla, jsem neměl materiál. Něco extra objednávat, kvůli každé druhé drobnosti, to se mi nechce. To by pak nebyla ta správná "modelařina na koleně" :-).

Intenzitu svícení zkusím regulovat. Mám na světla spínač DSys DS4C, který se dá nastavit i jako regulátor. Sice obousměrný, ale s diodou (nesvítivou) to vadit nebude. Stejnosměrné motory se regulují pulsně, stejně jako LED, tak by to mělo fungovat.

Ohledně maketovosti: Spokojím se většinou s tím, že daná věc má aspoň nějakou logiku, rozumnou velikost a mohla by teoreticky existovat i ve skutečnosti.
Naposledy upravil(a) semo dne stř led 06, 2021 09:38, celkem upraveno 1 x.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Myslím že by taková svítilna mohla vyhovovat i pro LED, akorát potřeba vybrat vhodný tvar a velikost (nějaké takové podlouhlé válcové se zakulaceným koncem, prostě tvar podobný jako baňky těch minižároviček). Já se v ledkách moc nevyznám, ale určitě jich existuje spousta provedení (snad aspoň trochu svítí i do strany, pokud pouze v ose, tak by opravdu bylo s konstrukcí svítilny složitější). Já se osvětlení modelů dosud moc nevěnoval a když, tak jsem sáhnul po žárovičkách, jelikož jsou pro mě snáze "uchopitelné" (žádné záludnosti, prostě jen připojit na vhodné napětí. Zato u LED jsem lenivý nastudovat teorii a řešit to složitější zapojení (předřadné odpory). Elektronika prostě není moje silná stránka. Navíc se mi zdá světlo žárovek takové přirozenější a lépe imitující reálné osvětlení. Akorát problém u výkonnějších světlometů. To co jsem dosud spáchal (na monitoru) je spíš pro okrasu. Aby to vytvořilo intenzivnější paprsek svítící do dálky, chtělo by to jednak odrazovou plochu (parabolu) a zřejmě i výkonnější zdroj (a tedy náročnější na velikost i proudový odběr). Tedy zřejmě LED perspektivnější. Naopak na ta poziční světla mi ty žárovičky přijdou dostačující. Sice se dá čekat, že životnost bude horší než u LED, ale když s tím svítím jen občas na chvilku, tak by to mělo vydržet řadu let. A když to odejde, tak se snadno vymění. Zrovna u těch tvých světel na střeše kabiny by to bylo celkem jednoduché. Svítilna stojatý váleček v rohu zástěny. Dole otvor skrz střechu, kam se jednoduše zasune žárovička či ledka vhodného rozměru (viz ta svítidla z Admiralshopu). Držet bude uvnitř buď třením, nebo se vhodně zajistí (silikon, tavné lepidlo apod.). Prostě nic složitého. Ještě pro zajímavost a inspiraci jak řešil osvětlení zakladatel Monaka Keba na minimodelu https://www.mo-na-ko.cz/lode-CsMM5.htm

Ale to jen pro info, nechci agitovat pro jiné řešení. Tak jak to máš to může nakonec fungovat vhodně. Jak máš zdroj světla trochu posunutý z rohu zástěny, tak to dovolí svítit nejen kolmo do strany, ale i trošku šikmo vzad. Tedy celková světelná výseč by měla celkem odpovídat těm předpisům na poziční osvětlení.
SH

Příspěvek od SH »

semo píše:...Ledku bych musel do lucerny zohnout, aby nesvítila nahrou, ale do boku. ...
právě že ne. kulatý vršek zabrousíš do roviny a na plochu nalepíš alobal, natřeš barvou nebo dáš něco neprůhledného. Odraz světla pak jde do boku a udělá dojem lampy. Někteří ještě do do té plošky vyvrtají mělkou dirku aby na kuželu dna se světlo lépe odráželo do boku.
semo

Příspěvek od semo »

Aha, tak to je zajímavý tip. No bylo by to bývalo lepší. Měl jsem se nejdřív zeptat. Teď už se mi to předělávat nechce. Ale dalo by se.
semo

Příspěvek od semo »

Přidávám nejnovější postup :-). Přibylo kormidlo a elektronika. Ta modrá deska bez smršťovací hadice, to je regulovatelný StepDown měnič napětí (v podstatě spínaný BEC) OKY3502-2, píšou až do 5A. Je tam pro napájení světel a možná zvukového modulu.
Dále jsem vyrobil dveře a panty. Panty jsou z mosazné trubičky (asi) 2/1.2mm a mosazného drátu 1mm. Na straně stěny je to trubička 4mm dlouhá, z boku vyvrtaná a opatřená jedním kouskem drátu (pro zastrčení do stěny) a z hora druhým kouskem, který tvoří pant. Na straně dveří je to taky 4mm trubička, ale na kousku mosazného plechu. Vše zaletováno. Panty jsou pak přilepeny 5mm epoxidem. Možná to zní trochu složitě, ale zas tak hrozná práce to nebyla.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Dále jsem zkouše vyrobit zvukový modul s PICAXE. Ale nedaří se mi. Zvuk přehrává, ale nejde "přidávat plyn". Otáčky jsou stále stejné. Procházel jsem to podle schématu mnohokrát. Měřil jsem lecos, upravoval programy, dokonce vyměnil picaxe, všechno marné. Ještě to budu chvíli zkoušet.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Koukám, že už je zabudován pohon. Proběhly nějaké testy (plavební jistě ne, ale aspoň na suchu a ve vaně)? Jak to vypadá, není převodovka moc hlučná, má šroub dostatečný tah? Jestli tedy byla volba pohonu (viz. začátek této diskuze) správná.
semo

Příspěvek od semo »

Jo, do vany jsem to dal. Zdá se, že tah bude dostatečný. Ani proud nebyl velký, ale ten jsem měřil jen orientačně v kýbli s vodou, než jsem pohon zamontoval. Konkrtétní hodnoty radši nebudu udávat, protože jsem měřil určitě dost nepřesně.
Převodovka hlučná je. Uvidím, jak to bude slyšet v otevřeném prostoru a (snad) trochu utlumené vodou.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak to je dobré zjištění. Zpřevodovaná 400 jistě nebude mít moc velký odběr. Ten jsem u svých lodí měřil jednak na suchu a jednak ve vaně (viz. foto Musaši https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4726 ) Tedy staticky, při jízdě by to bylo komplikovanější (pomocí telemetrie, což nevedu). Suchý a vanový test mi však pro orientaci postačuje, při jízdě se šroub odlehčí a odběr trochu poklesne, zároveň bude pořád vyšší než na suchu bez odporu vody.

Hluk převodovky je otázka, není hluk jako hluk. V plastovém kitu (Musaši) to je docela intenzivní a nepříjemné zato v letadle jsem měl něco podobného MP JET a to mi přišlo mnohem snesitelnější. Některé motory jsou hlučné i bez převodů (vysoké otáčky) a také další součásti pohonu (spojky, hřídele) mohou být zdrojem nepříjemného hluku. A rezonance trupu to vše zesiluje. Někde tady na DF byl tip na odhlučnění (vylepení vnitřku nějakou pěnovou hmotou), musel bych dohledat. Uvidíš, snad to při plavbě nebude tak zlé.
semo

Příspěvek od semo »

Jen takový tip: Už nějaký čas používám na řezaní malých kovových dílů lupenkovou pilku (prodávají se i plátky na kov). Jde to tim parádně. Zejména malý trubičky a podobně. Třeba právě ty panty (4mm z 2mm trubičky). Nebo obroučky přístrojů do kabiny. To klasickou pilkou na železo nejde. Ale možná jsem "objevil ameriku" :-)
kpt_Jouda

Příspěvek od kpt_Jouda »

To můžu jen potvrdit.Jednou jsem měl možnost si vyzkoušet řezat s plátky co používají zlatníci a na drobný dílky byly perfektní.Jsou o něco tenčí než co se prodávají normální plátky v hobbymarketu a mají jemnější zoubky.Cenově pak vyšly zhruba nastejno
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Na tyhle drobné věci se dá použít i žiletková pilka s jemnými zuby. Vyzkoušeno, funguje to jak se dřevem a plasty, tak s mosazí a hliníkem. na ocel jsem to zatím nezkoušel.
Naposledy upravil(a) ZBl dne pát led 29, 2021 07:37, celkem upraveno 1 x.
semo

Příspěvek od semo »

To zní taky dobře. Měl bych si ji konečně pořídit.
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Pilka Zona s jemnými zuby je skvělá, ale při řezání kovu se hodně rychle ztupí. Takže nejdřív to chce říznout balzu a potom mosaz :-). Já mám jeden list na dřevo a druhý na laminát, kov a jiné tvrdší materiály. Na tenkostěnné mosazné trubičky se mi osvědčilo krájení odlamovacím nožem. Trubičku si dám na rovnou podložku, v místě řezu přiložím kolmo čepel nože a s mírným tlakem "válím" trubičku po podložce, objeví se rýha řezu a poměrně rychle dojde k oddělení hezkým čistým řezem.
semo

Příspěvek od semo »

Zkusil jsem vyrobit svoji první negativní laminátovou formu. Pryskyřice LH385 od Havla, leštěnka na auta, vosk na parkety Druchema a separátor PVA. Na utěsnění dělící roviny sklenářský tmel. Příště radši vynechám vosk na parkety a sklenářský tmel a radši koupím něco, co na to patří. Ale jsem spokojen.

Kopyto, odloupnutá dělící rovina, forma:
Obrázek

První trubka:
Obrázek
Na spoji jsou trochu bubliny, ale dotmelil jsem.

Na lodi:
Obrázek
Celkem jsou tři, jedna ještě na kajutě. Zatim nemají nabarvené vnitřky. Jsem spokojen. Byla to příjemná práce a každé ráno jsem se těšil na vyloupnutí z formy... jako na čokoládku z adventního kalendáře ;-).
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Paráda, obdiv. Klasické zahnuté větráky mě časem zřejmě budou na jedné plánované lodi také čekat. Tedy s jejich výrobou ještě budou starosti, jaký postup a metoda. Na laminování do formy si vůbec netroufám a respekt ke každému, kdo to umí.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“