Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Mininářadí
Re: Mininářadí
Máte někdo zkušenosti s různými elektrickými přístroji pro modeláře Dremel?
Nestačí pro běžné modelářské účely používat "supermarketové značky" a když se rozbijí, tak je výhodnější zase koupit podobné ve slevě? Ptám se, protože jsem již dvě "oddělal" a teď uvažuji o nákupu něčeho nového. Rád bych věděl, jestli 5x dražší značka (Dremel) vydrží déle.
Nestačí pro běžné modelářské účely používat "supermarketové značky" a když se rozbijí, tak je výhodnější zase koupit podobné ve slevě? Ptám se, protože jsem již dvě "oddělal" a teď uvažuji o nákupu něčeho nového. Rád bych věděl, jestli 5x dražší značka (Dremel) vydrží déle.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Naprosto souhlasím s Boříkem.
Aleš
Aleš
Díky za odpovědi. Přesně tak jsem to myslel.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Používám Dremel a jsem maximálně spokojený. Pochopitelně ho nepoužívám jen na blbmutí s modelama, ale v dílně vůbec. Mám rád nářadí, které Vám pomůže, pokud nevíte jak dál. Jinak když jsem si vybíral nějaké doplňky, za dobu cca 1/2 hodiny se tam objevili dva lidé, kteří chtěli opravit minivrtačku od Promy (snad FERM), no a značková opravna to pochopitelně odmítla. Je to sice skoro přesná kopie Dremlu, ale Dremel to není. Byli dost nešťastný. Jinak dneska bych šel asi spíš do Proxxonu, příslušenství je ohromný. Más sice menší otáčky a je slabší, ale to asi není až tak podstatné. Mimo to má Proxxon takový strojařský kukuč. Kupuji od Proxxonu nástroje, jsou levnější než od Dremelu. Jinak (zase mi to kecá) teď má Proxxon bezva kotoučové pilky´(pérová ocel), jsou tři za 122 Kč. Mrzí mne, že Dremel nepouští do Evropy to, co prodává v USA (http://www.dremel.com/HTML/home_fr.html) to by byla bomba.
Michal
Michal
Já bych si teda v dnešní době nenechával opravit ani ten DREMEL, natož pak něco, co se sežené nové "za pár".... dva lidé, kteří chtěli opravit minivrtačku...
Michal
- Borek Dvorak
Zdravim,
na mne pusobi i Dremel prilis hrackove, pouzivam vyhradne Proxxon. Mimo jine take proto, ze minivrtacky od teto firmy maji na konci telesa presny ocelovy krouzek o prumeru 20 mm. To umoznuje jejich pouziti i na soustruhu (upnuti pomoci svepomoci vyrobeneho drzaku).
V prubehu let jsem se poucil o pravdivosti porekadla o bohatstvi a levnych vecech a dale o tom, ze se kvalitniho vysledku s nekvalitnimi stroji a nastroji neda dosahnout. Proto radeji nejaky ten cas pockam, nasetrim, a kupuji pouze to, co mi vydrzi (patrne) cely zivot. Tak to koneckoncu delali i nasi predkove, jejichz praci dnes vysoce cenime a obdivujeme. Nejsem si tak uplne jisty, jestli to dalsi pokoleni budou moci rict i o nas ...
Borek Dvorak
na mne pusobi i Dremel prilis hrackove, pouzivam vyhradne Proxxon. Mimo jine take proto, ze minivrtacky od teto firmy maji na konci telesa presny ocelovy krouzek o prumeru 20 mm. To umoznuje jejich pouziti i na soustruhu (upnuti pomoci svepomoci vyrobeneho drzaku).
V prubehu let jsem se poucil o pravdivosti porekadla o bohatstvi a levnych vecech a dale o tom, ze se kvalitniho vysledku s nekvalitnimi stroji a nastroji neda dosahnout. Proto radeji nejaky ten cas pockam, nasetrim, a kupuji pouze to, co mi vydrzi (patrne) cely zivot. Tak to koneckoncu delali i nasi predkove, jejichz praci dnes vysoce cenime a obdivujeme. Nejsem si tak uplne jisty, jestli to dalsi pokoleni budou moci rict i o nas ...
Borek Dvorak
Souhlasím s tím, že Proxxon opravdu vypadá strojařsky a bezesporu výrobce poskytuje nesrovnatelně větší a komplexní sortiment. Dremel zatím používám, protože jsem ho dostal jako dárek od ženy a letos mi k němu docestoval od Jéžíška nástavec horní frézky. Co je ale důležité je to, že je Proxxon i cenově výhodnější a to jak v sortimentu nářadí, tak hlavně "bižuterie". Sada frézek v dřevěné krabičce stojí cca 1157 Kč a u Dremela je to 3505 kč a bez krabičky. Frézy jsou identické a to už je pořádný rozdíl. Jinak nový obchod je fascinující (http://www.rf-technik.cz/proxxon/proxxo ... ktrika.htm), vše v sortimentu je vystaveno a všechno si můžu ošahat.
zajimana zjisteni udelal RadekCX (z DF - MH)
vyhledejte si "Naradi Proxxon" na http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/200 ... hread.html
vyhledejte si "Naradi Proxxon" na http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/200 ... hread.html
Já používám Dremel. Důvod je prostý, v práci je kupujeme "štelákům". Ten svůj jsem si sestavil z hromady šrotu, kterou naši šikulové z těchto strojků dokázali vytvořit (spálenou regulací otáček počínaje, přes spálená vinutí, po vymletá ložiska). Jinak nemít tuto možnost, šel bych do supermarketu. Vzhledem ke dvouleté záruce, bych měl prakticky pořád nové nářadí. 
Včera jsem čirou náhodou narazil na pro mne nového (spíš staronového) výrobce v prodejně v Dobřichovicích. ETA začala vyrábět taky rychlou prímou brusku. Vypadá hodně dobře: 35 000 otáček, digitální nastavování otáček, barva žlutá. Měl jsem ji v ruce a vypadá fakt dost dobře. Stojí cca 1300 Kč.
Michal
Michal
-
Guest
Otazkou je jak vypada uvnitr jelikoz podobne se daji poridit za polovicni cenu
V Plusu (Domažlice) jsem minulý týden viděl cosi, co se nápadně podobalo Dremlu a bylo to s kompletní sadou fréz, brusných těles, kotoučů,... Za 777,-Kč.
- petr hájek
Po zkušenostech s proxxonem při každodenním používání či ostatními značkami mininářadí ze supermárketů se mi jako nejlepší a nejlevnější řešení jeví vlastnoruční výrobek s motorem od Graupnera speed400 7,2 V
napájeným z trafa 15V ss přes vyřazený regulátor Proxxon z mikro vrtačky , se sklíčidlem z modelářské burzy za cca 200,-. Spínání řeším mikrospinačem připájeným přímo na vývod na čele motoru, takže když motorkem v prstech zatlačím proti dlani rozběhne se.
Pravda je , že Dremel je asi opravdu dobrý , ale strašně předražený díky značce . Můj nástroj stál zlomek ceny a funguje bez jakýchkoli problémů už 7 let.
Nástroj ma ještě jednu nezamýšlenou výhodu ,nikdy se nespálí motor přílišným používáním, protože začne být daleko dříve k neudržení než se stihne poškodit vinutí...
napájeným z trafa 15V ss přes vyřazený regulátor Proxxon z mikro vrtačky , se sklíčidlem z modelářské burzy za cca 200,-. Spínání řeším mikrospinačem připájeným přímo na vývod na čele motoru, takže když motorkem v prstech zatlačím proti dlani rozběhne se.
Pravda je , že Dremel je asi opravdu dobrý , ale strašně předražený díky značce . Můj nástroj stál zlomek ceny a funguje bez jakýchkoli problémů už 7 let.
Nástroj ma ještě jednu nezamýšlenou výhodu ,nikdy se nespálí motor přílišným používáním, protože začne být daleko dříve k neudržení než se stihne poškodit vinutí...
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
p.Hajek ake boli skusenosti s proxxonom?
- petr hájek
Proxxon je podle mě hezká hračka , první co odešlo byl motor v ruční mini vrtačce /přehřátí díky špatně umístěným větracím otvorům/.Ten se dal nahradit modelářskou pětistovkou na 12V. Druhá věc ve věčných lovištích byla ložiska na hřídeli u skličidla a v čele motoru/opět vina větracích otvorů-nasávají prach/ možná by stačilo používat vrtuli s opačným efektem. Za 2 roky provozu v kusové výrobě jsem ještě 3x měnil vypínač a 5x zkracoval ukroucený kabel.Tolik k12V vrtačce .
Ještě jsem měl to ,,štěstí " nechat převíjet motor u: kotoučové pilky-2x
stojanové vrtačky-3x
Oba tyto nástroje na 220V , to znamená , že jedno převinutí stálo cca600,- kč!!!! Nakonec jsem implantoval do obou přístrojů motorky pro šicí stroje kus cca800,- kč i s regulátorem a je klid.
Hned po prvním spálení motorku u pily se také vysypala převodovka /uplně vymletá pouzdra/, nakonec to spravila řemenička s řemínkem opět z šicího stroje.
U vrtačky se jen trochu zvetšuje vůle a tím občas trochu prokluzuje, ale jinak nic vážného.
Tolik k mým zkušenostem s proxxonem, naštěstí zustal v mém bývalém pusobišti.
Jinak všechny tyto závady byly posouzeny při reklamaci jako způsobené špatným používáním.
Ještě jsem měl to ,,štěstí " nechat převíjet motor u: kotoučové pilky-2x
stojanové vrtačky-3x
Oba tyto nástroje na 220V , to znamená , že jedno převinutí stálo cca600,- kč!!!! Nakonec jsem implantoval do obou přístrojů motorky pro šicí stroje kus cca800,- kč i s regulátorem a je klid.
Hned po prvním spálení motorku u pily se také vysypala převodovka /uplně vymletá pouzdra/, nakonec to spravila řemenička s řemínkem opět z šicího stroje.
U vrtačky se jen trochu zvetšuje vůle a tím občas trochu prokluzuje, ale jinak nic vážného.
Tolik k mým zkušenostem s proxxonem, naštěstí zustal v mém bývalém pusobišti.
Jinak všechny tyto závady byly posouzeny při reklamaci jako způsobené špatným používáním.
Jestli to posouzení při reklamaci nebylo dané tím, že Zkouším věci dělat jinak.
Ale vážně. V naší firmě je životnost Dremelů zhruba dva roky. Po této době odcházejí celkem spolehlivě ložiska (made by Thailand). Velkou bolestí je u Dremlu i regulace otáček, která dokáže při intenzivnější práci odejít během pár měsíců. Otázkou je, jakou měrou se na tom podílejí ruce. Naštěstí Bosch je v tomto ohledu solidní firmou a ochotně vychází vstříc při reklamacích. Když bych to shrmul, tak bych řekl, že Dremel je výrobek pro koníčkáře z řad horních deseti tisíc. Ostatně, jako většina nářadí ze stáje Bosch (bez ohledu na barvu pouzdra). Škoda, že podobné nářadí nevyrábí Metabo, nebo Protool...
Ale vážně. V naší firmě je životnost Dremelů zhruba dva roky. Po této době odcházejí celkem spolehlivě ložiska (made by Thailand). Velkou bolestí je u Dremlu i regulace otáček, která dokáže při intenzivnější práci odejít během pár měsíců. Otázkou je, jakou měrou se na tom podílejí ruce. Naštěstí Bosch je v tomto ohledu solidní firmou a ochotně vychází vstříc při reklamacích. Když bych to shrmul, tak bych řekl, že Dremel je výrobek pro koníčkáře z řad horních deseti tisíc. Ostatně, jako většina nářadí ze stáje Bosch (bez ohledu na barvu pouzdra). Škoda, že podobné nářadí nevyrábí Metabo, nebo Protool...
Celkem děkuji za zajímavé shrnutí.
Přístí měsíc jsem si chtěl ten proxxon koupit ale trochu mě výše uvedený příspěvek vyděsil.
Zkusím to vzít opačně-Co tedy ??
Přístí měsíc jsem si chtěl ten proxxon koupit ale trochu mě výše uvedený příspěvek vyděsil.
Zkusím to vzít opačně-Co tedy ??
-
Guest
dakujem p.Hajek za reakciu a aj dalsim ktory svoje skusenosti napisali.
Ja som si este v minulom roku kupil proxxona FBS 240/E rucnu minivrtacku a uvidime ako dlho mi vydrzi.Nie to verzia profesional,ale vyrobca uvadza v katalogu ze ani nie je urcena k dlhodobym pracam{riziko prehriatia}.Co pre mna ale nie je problem pretoze aj tak by som nevydrzal v kuse u nej hodinu a viac.
Kedze sa mi pri praci s nou tiez prasi,raz za cas chytim a riadne vyfukam kompresorom vnutro vrtacky.Popritom skontrolujem ci netreba nieco namazat a ci je vsetko ako ma.Mozno to prehanam,ale drzim sa porekadla" postarajte sa o svoje nastroje a tie sa postaraju pri praci o vas".Takze sa snazim to dodrzovat a uvidime.Jedine co bolo uvedene vyrobcom kde moze dojst k opotrebovaniu castym namahanim je upinacia klestina.Dalsie skusenosti casom by som dopisal.
Uvidime.predtym som mal skusenosti len z noname{cinskymi}setmi a ich prevedenie bolo na plac.kde sa dalo tam bola vola,nemozne regulovat otacky,o dakom uchyteni a nahradnich dieloch nic.Ked som prvy raz dostal do ruky proxxona,tak som len zasol.
Ja som si este v minulom roku kupil proxxona FBS 240/E rucnu minivrtacku a uvidime ako dlho mi vydrzi.Nie to verzia profesional,ale vyrobca uvadza v katalogu ze ani nie je urcena k dlhodobym pracam{riziko prehriatia}.Co pre mna ale nie je problem pretoze aj tak by som nevydrzal v kuse u nej hodinu a viac.
Kedze sa mi pri praci s nou tiez prasi,raz za cas chytim a riadne vyfukam kompresorom vnutro vrtacky.Popritom skontrolujem ci netreba nieco namazat a ci je vsetko ako ma.Mozno to prehanam,ale drzim sa porekadla" postarajte sa o svoje nastroje a tie sa postaraju pri praci o vas".Takze sa snazim to dodrzovat a uvidime.Jedine co bolo uvedene vyrobcom kde moze dojst k opotrebovaniu castym namahanim je upinacia klestina.Dalsie skusenosti casom by som dopisal.
Uvidime.predtym som mal skusenosti len z noname{cinskymi}setmi a ich prevedenie bolo na plac.kde sa dalo tam bola vola,nemozne regulovat otacky,o dakom uchyteni a nahradnich dieloch nic.Ked som prvy raz dostal do ruky proxxona,tak som len zasol.
ospravedlnujem sa,ale kym som stihol napisat prispevok odpojilo ma.ten predchodzi prispevok o FBS 240/E je moj.
este doplnim,ze do buducnosti uvazujem tiez o proxxone,pokial nenastane daka z predchadzajucich prispevkov uvedena "nahoda" alebo nehoda.
este doplnim,ze do buducnosti uvazujem tiez o proxxone,pokial nenastane daka z predchadzajucich prispevkov uvedena "nahoda" alebo nehoda.
Taky mám proxxona, a nemám důvod si stěžovat, ale je pravda, že si v mé dílně na nějaké velké využívání také stěžovat nemůže. Tak uvidím, jak se bude situace vyvíjet. Jinak bych chtěl vědět, o jaké motorky do šicích strojů jde a kde je kolega Hájek sehnal... jen tak z preventivních důvodů.

JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
- petr hájek
Ty motorky jsou /nebo lépe řečeno byly / sehnatelné v prodejnách se šicími stroji jako samostatný doplněk k šicímu stroji značky LUCZNIK , tuším že polské výroby . Úmyslně píšu v minulém čase , protože už je to cca 6 let co jsem je implantoval. Teď už používám jen nářadí vlastní , či kamarádské výroby a ani nevím jestli se ještě tyto motorky dovážejí.
Jen ještě upřesním , že je nutné u těchto motorků otočit smysl otáčení co ž lze po přepolování přívodů ke komutátoru, a bylo nutné též obrousit bakelitové pouzdro motoru.
Jen ještě upřesním , že je nutné u těchto motorků otočit smysl otáčení co ž lze po přepolování přívodů ke komutátoru, a bylo nutné též obrousit bakelitové pouzdro motoru.
Jak to chlapi děláte, že vám Ježíšek nosí takové hezké hračky. Mně přinesl zase jen hloupé Jo-Jo a sadu modelářských špendlíků (a to jsem mu je musel ještě zabalit)... 
Domnívám se, že u neprofesionálů lze zajistit, aby se motory minibrusek nepřehřívaly a nepřetěžovaly. Trochu zavádějící je, podle mého, tvrzení, že Dremel je pro modeláře z horních deseti tisíc. On cenový rozdíl základního setu i doplňkových setů není až tak veliký. Rozdíly jsou značné v "bitech", jak jsem již uváděl (ve srovnání s Proxxonem). Zcela určitě nepatřím ke zmíněné skupině, ale jako vlastníku Dremela mi to pěkně zvedlo sebevědomí. Jsem s ním zatím opravdu velmi spokojený a to ho používám v dílně poměrně často k nemodelářským pracím. Například problém vyříznutí místa pro T kus do odpadové roury v rohu bych asi jinak nevyřešil. Zdá se, že má velmi solidní chlazení. Pokud vím, Dremel vyrábí i čistě profesionální minibrusku a ta je oprevdu cenově někde jinde (asi 9000 Kč).
Michael Jakš
Michael Jakš
Před chvílí jsem se podíval na ceníky a po zatlačení očí zpět do důlků musím konstatovat, že jsem kecal. Dremel dost citelně zlevnil a ta nejlevnější sada s 15 kousky příslušenství je za 18 stovek, se 40 kousky v plastovém kufru je pak za 23 stovek, srovnatelný Proxxon (plastové pouzdro, 40 kousků, plast. kufr,..) je za 2050,-. Omlouvám se všem za cenovou mystifikaci. Vlastníci Dremelu se tak řadí mezi horních pět milionů... 
Koukal jsem na stránky Dremelu v USA a opravdu je to pastva pro oko technikovo. Nejbrutálnější jsou ceny. Asi je to jejich napětím v síti (120Volt), protože ceny jsou přesně poloviční oproti nám.

Koukal jsem na stránky Dremelu v USA a opravdu je to pastva pro oko technikovo. Nejbrutálnější jsou ceny. Asi je to jejich napětím v síti (120Volt), protože ceny jsou přesně poloviční oproti nám.
Musim rict ze z cenove politiky obecne jsem velmi znechucen kdyz vidim ceny v USA ale jen pro info zvazuji si koupit toho proxona zde jen musim zjistit cenu dopravy ( pro syna na modelarinu jsem si nechal poslat veci z USA)
http://www.sell-it-easy.de/
http://www.sell-it-easy.de/