Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
typy barev na plastikový model
Re: typy barev na plastikový model
Dobrý den,
jsem absolutní začátečník s nulovými zkušenostmi, který se rozhodl zkusit začít stavět modely historických plachetnic. Prostudoval jsem různé weby a objednal si pro začátek dva levné plastikové modely od Směru. V návodech jsem zjistil, jaké budu potřebovat odstíny barev a chtěl je objednat, ale nevím, jestli zvolit akrylové, lihové či syntetiku.
Přijde mi, že s akrylovými či lihovými bude snažší práce vzhledem k rychlejšímu schnutí a asi i snažší údržbě štětců a menším výparům než u syntetiky (budu vše dělat v bytě), ale jistě to bude vyváženo nějakou nevýhodou.
Takže díky předem za radu/zkušenost, případně odkaz někam na toto téma.
jsem absolutní začátečník s nulovými zkušenostmi, který se rozhodl zkusit začít stavět modely historických plachetnic. Prostudoval jsem různé weby a objednal si pro začátek dva levné plastikové modely od Směru. V návodech jsem zjistil, jaké budu potřebovat odstíny barev a chtěl je objednat, ale nevím, jestli zvolit akrylové, lihové či syntetiku.
Přijde mi, že s akrylovými či lihovými bude snažší práce vzhledem k rychlejšímu schnutí a asi i snažší údržbě štětců a menším výparům než u syntetiky (budu vše dělat v bytě), ale jistě to bude vyváženo nějakou nevýhodou.
Takže díky předem za radu/zkušenost, případně odkaz někam na toto téma.
- Pepa Darvaš
Nejsem přeborník v stavění historických lodí ,přesto bych rád poradil.Dle mého názoru je jedno jakou barvu použiješ na nátěr.Mně se nejlépe pracuje s barvami syntetickými.
Ahoj,
na tuto otázku by ti asi líp odpověděl někdo z plastikářů, např. Zdeněk Krčmář určitě má zkušenosti s různými typy i značkami barev a jejich použití. Můžu ti jenom napsat jaké barvy používám já a moje zkušenosti. Používám barvy AGAMA, syntetické. Pistolku nemám takže všechno štětcem (taky to tak vypadá). Proč zrovna tyto barvy? Z jednoduchého důvodu, vždycky si vzpomenu na barvy až večer po příchodu do dílny (většinou okolo 19:30) a cca 100m od baráku je modelářská prodejna otevřená do 20:00 a mají kompletní sortiment těchto barev. Vzhledem k tomu, že těch barev nepoužívám moc, tak mi to zatím stačí. Rád se ale dozvím od ostatních jaké barvy používají a proč.
Pavel
na tuto otázku by ti asi líp odpověděl někdo z plastikářů, např. Zdeněk Krčmář určitě má zkušenosti s různými typy i značkami barev a jejich použití. Můžu ti jenom napsat jaké barvy používám já a moje zkušenosti. Používám barvy AGAMA, syntetické. Pistolku nemám takže všechno štětcem (taky to tak vypadá). Proč zrovna tyto barvy? Z jednoduchého důvodu, vždycky si vzpomenu na barvy až večer po příchodu do dílny (většinou okolo 19:30) a cca 100m od baráku je modelářská prodejna otevřená do 20:00 a mají kompletní sortiment těchto barev. Vzhledem k tomu, že těch barev nepoužívám moc, tak mi to zatím stačí. Rád se ale dozvím od ostatních jaké barvy používají a proč.
Pavel
Na plastikové modely jsou přímo určené barvy od firmy agama, revell a humbrol. Prodávájí se jak v matném tak lesklém provedení, široká škála barev. Revell navíc nabízí i polomatné. Mě osobně nejvíc sedí humbrol. Spoustu info ohledně plastikových modelů získáš na:
http://modelforum.upce.cz/forum/index.p ... &start=300
Jak lepit, tmeli, brousit atd.
Severan
http://modelforum.upce.cz/forum/index.p ... &start=300
Jak lepit, tmeli, brousit atd.
Severan
K tomu stříkání, pavle, lze ho nahradit tzv. tupováním, uřízneš si potřebnou velikost houbičky (pásek) a tu ohneš přes špičku násady od štětce - nebo nějakou tyčku, obvážeš dokola nití, vznikne ti takový polštářek. Namícháš barvu - řidší. Polštářek v barvě smočíš, a lehkýma přítlakama barvu nanášíš (tupovač zvedneš a položíš a tak to opakuješ do zbla), barva se krásně rozlévá a vysledek je skoro jako při stříkání pistolí, říkám skoro. Na vykrytí je dobrá páska od tamyie a humbrol prodává maskovací tekutinu, taky fajnová záležitost. Jinak maskovací tekutinu i pásky lze sehnat i od jiných firem.
Severan
Severan
A osobně upřednostňuju syntetiku, to k tvému dotazu, když chytne tak drží, lihovky jsou dobrý od agamy jako imitace kovu, problém je že na funkčních modelech mají tendenci se stírat, na statických to není ale nutné řešit! Vzhled je nesrovantelný s barvou ve prospěch lihovky. Můj subjetivní názor.
Severan
Severan
Ahoj,
upřednostňuji akrylátové barvy. V současné době jsou to Tamyie, které stříkám. Povrch je velmi pěkný a dá se s tím i trochu štetcovat. Upustil jsem od syntetik hlavně z toho duvdou, že dlouho schnou a nevoní. Mám malé děti a ty akrylky se dají ředit i destilovanou vodou.
Tupování jde s molitanem také pěkně.
K vykrývání používám k velké spokojenosti pásku Tamyia.
trochu to shrnu:
pro štetec jsou jednoznačně vhodnější syntetiky, pokud máš možnost stříkací pistole (dá se sehnat Aerograf za pár stovek nebo pár piv + lstarý edničkový kompresor - mohu poradit jak to zprovoznit), volil bych jednoznačně akryly.
Jen upozornuji, ze je to silne individuální a v komunite platikaru se o tom co je lepsi dokazi panove pohadat do krve
takte toto je pouze můj názor podložený cca 7 lety plastikového modelaření.
Souhlas se Severanem, ze Agama dela bajecny imitace kovových barev, které se dají krásně nanášet štetcem a dokonce i stříkat.
Spoustu rad a návodů najdeš na foru, které doporucuje Severan.
at se dari!
Viktor
upřednostňuji akrylátové barvy. V současné době jsou to Tamyie, které stříkám. Povrch je velmi pěkný a dá se s tím i trochu štetcovat. Upustil jsem od syntetik hlavně z toho duvdou, že dlouho schnou a nevoní. Mám malé děti a ty akrylky se dají ředit i destilovanou vodou.
Tupování jde s molitanem také pěkně.
K vykrývání používám k velké spokojenosti pásku Tamyia.
trochu to shrnu:
pro štetec jsou jednoznačně vhodnější syntetiky, pokud máš možnost stříkací pistole (dá se sehnat Aerograf za pár stovek nebo pár piv + lstarý edničkový kompresor - mohu poradit jak to zprovoznit), volil bych jednoznačně akryly.
Jen upozornuji, ze je to silne individuální a v komunite platikaru se o tom co je lepsi dokazi panove pohadat do krve
Souhlas se Severanem, ze Agama dela bajecny imitace kovových barev, které se dají krásně nanášet štetcem a dokonce i stříkat.
Spoustu rad a návodů najdeš na foru, které doporucuje Severan.
at se dari!
Viktor
Mám také oblíbené akrilové Tamyie. Stříkání neni po naředění problém. Na drobné detaily, které musim třebas barvit štětcem používám radši syntetiku - Testors (prodává Bílek v Praze) nebo Humbrol.
Používáš to i na RCčka.duke píše:Mám také oblíbené akrilové Tamyie. Stříkání neni po naředění problém.
Severan
Na klasické nefunkčné kity (vrátane lodí :-) sa dajú použiť akékoľvek plastikárske farby (akryl, syntetika, liehové, lacquer ) a to podľa chuti a vkusu "jednotlivého soudruha". Akurát je potrebné dodržiavať určité pravidlá o kombinovaní farieb. Niektoré druhy farieb sa navzájom neznášajú, keď sa dávajú na seba. Ale ak sa používa jeden typ (napr. syntetiky) nie je problém. Obecne však platí , že na štetec a pre začiatočníka sú asi napraktickejšie syntetiky a je skoro jedno, akej značky.Severan píše:Používáš to i na RCčka.duke píše:Mám také oblíbené akrilové Tamyie. Stříkání neni po naředění problém.
Severan
Tu je to celkom zrozumiteľne vysvetlené možné vzájomné prekrývanie, vrátane vlastností jednotlivých druhov farieb:
http://www.naritafamily.com/howto/paint.htm
Okrem toho liehové farby Agama sú aj navzájom veľmi obtiažne pretierateľné štetcom, lebo vrchná farba rozpúšťa spodnú.
Na RC lode sa mi akryly Tamia neosvedčili , lebo voda na ich aj po uschnutí necháva takmer neodstrániteľné mapy. Jedine ak sa ešte prestriekajú nejakým syntetickym lakom. Taktiež sú viac náchylné na odretie, než syntetiky.
Ja používam na RC lode polomatné odtieňe Revell, Humbrol a Gunze rady C. Tie netreba už lakovať.
A na veľké plochy autospray (Motip, Dupli Color). Pozor! Autospray na (cez) kitárske farby nerobí dobre. Spodná farba (Revell, Humbrol) sa môže zkrabatiť. Naopak je to bez problémov.
PeterP
Mám s nima nalakovanou Melodii (je to kopie, laminátový trup,...) a bez problémů. K nadměrnému oděru apod. nedochází. Po nalakování jsem spodní část trupu lehce přeleštil silikonovou leštěnkou. Nástavba zůstala bez další úpravy po nalakování.Severan píše:Používáš to i na RCčka.duke píše:Mám také oblíbené akrilové Tamyie. Stříkání neni po naředění problém.
Severan
Aby som to upresnil:
Na RC lode sa mi neosvedčili matné akrylové farby Tamiya, na ktorým mi ostali mapy z vody.
S lesklými asi nebude problém.
Na RC lode sa mi neosvedčili matné akrylové farby Tamiya, na ktorým mi ostali mapy z vody.
S lesklými asi nebude problém.
PeterP
Je pravda že jsem používal lesklé barvy Tamyia. Jinak jsem měl oblíbené syntetiky Testors, pracovalo se mi s nima lépe než s Humbrolkama a Revellkama. Ale pokud si dobře pamatuju z poslední návštěvy prodejny Bílek, tak Testors již přestal dělat syntetiku.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek