Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Fraserburgh - výlet do Skotska

Vše co se týká skutečných lodí všeho druhu.
Odpovědět
Joe

Fraserburgh - výlet do Skotska

Příspěvek od Joe »

Před několika lety jsem si zakoupil anglický časopis Marine modelling international z ledna 2010. Uvnitř tohoto časopisu byl plán lodi Anntaries (BF27) včetně několika stránek o této lodi pro stavbu modelu. V úvodu jsem se dočetl, že domovským přístavem je městečko Fraseburgh ve Skotsku. V letošním roce jsem se tedy vydal do tohoto městečka s tím, že bych rád tu loď viděl a nafotil si více detailů než bylo v časopisu. Krátce před cestou jsem se ale na internetu dozvěděl, že tato loď už má domovský přístav jinde a že se již jmenuje jinak (Prosperity UL250). To mne ale neodradilo od cesty. Na začátku července 2023 jsem odletěl se společností KLM (www.klm.cz) z Prahy do Aberdeenu přes Amsterdam. Věděl jsem, že i v Aberdeenu jsou k vidění velké lodě neboť v blízkosti jsou ropná pole. Hned po příjezdu k autobusovému nádraží jsem je viděl. Byly to spíše offshore lodi. Prohlídku těchto míst jsem si chtěl nechat na další dny, ještě ten den jsem měl v plánu odjet autobusem do města Fraseburgh. Jede se krásnou krajinou něco přes hodinu. Ubytování jsem měl zajištěno v Cheers Cafe bar & Tavern (je trochu zastrčená za jedním průchodem na náměstíčku pokud byste tam někdo chtěl jet). Po ubytování jsem šel hned do přístavu, který byl cca 100 m od ubytování. Nádhera. Otevřený přístav, můžete se procházet kolem menších i velkých lodí. Sice občas byl náznak plotu, už jsem si i často myslel, že mne vyhodí, ale místo toho jsem slyšel „Hello“ nebo „Hi“. Byl jsem v ráji. Záměrně jsem přijel do tohoto města odpoledne s tím, že přespím jednu noc. Chtěl jsem zažít večerní i ranní atmosféru tohoto přístavu. Druhý den ráno ještě před snídaní jsem vyrazil opět do přístavu. Slunce, modrá obloha, ruch přístavu. Nic víc jsem si nemohl přát. Druhý den v poledne jsme odjel opět autobusem zpět do Aberdeenu. Chtěl jsem si projít a prohlédnout zde kotvící lodě, ale celý přístav je oplocený a nedá se tam proniknout. Ale některé lodě vidět byly i zpoza plotu. Na další den jsem měl již z domova objednaný celodenní výlet na pobřežní vesnice (www.getyourguide.com). Jeli jsme dodávkovým autem pro 8 lidí + řidič. Projížděli jsme vesnicemi, mezi poli této části Skotka. Jedna zastávka byla opět ve Fraserburghu. Zatímco ostatní šli na jídlo, já šel zkontrolovat lodě do přístavu. Další den jsem si zajel vlakem do městečka Stonehaven a zašel se podívat na zříceninu hradu Dunnottar. Při zpáteční cestě jsem se náhodou ocitl na folkmusic festivalu. Strávil jsem více než 3 hodiny v přístavu s krásnou lidovou hudbou Skotska. A další den domů. Na to, že jsem byl ve Skotsku bylo neuvěřitelné počasí. Dá se říci, že každý den svítilo slunce, žádný den nepršelo. Teď už se jen snažím najít dostupný velice podobný přístav s rybářskými loděmi abych si mohl udělat další krásný výlet. Pokud by měl někdo zájem o můj „itinerář“ jsem ochotný jej poslat v podobě pdf souboru.

Pár fotek z Fraserburghu:
IMG_8815-small.jpg
20230706_071021-small.jpg
20230706_064846-small.jpg
20230705_144757-small.jpg
20230705_143056-small.jpg
Pár fotek z Aberdeenu:
IMG_8763-small.jpg
20230707_182405-small.jpg
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi