Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Graupner CARINA

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Berry78

Graupner CARINA

Příspěvek od Berry78 »

Přátelé, mám 2 malé kluky, kteří projevili zájem a tak se po dlouhé odmlce vracím k modelaření. Na půdě jsem našel skoro dokončený model Graupner Carina který jsem kdysi koupil na aukru.
Specification : Length 520 mm Width 160 mm Draught 34 mm Total weight/displacement, max. 1.1 kg
Chybí mi hřídel a motor ... myslel jsem že to bude 5 minut a objednávám ale už u toho sedím skoro 2 hodiny a prostě nevím :o( . Motor jsem myslel asi speed400 k tomu hřídel MP Jet compact ale pro 400 dělají buď M3 a nebo M4 .. https://www.mpjet.com/news/index.php/cs ... le-compact
a nevím co vzít .. abych nekoupil M3 a pak zjistil že neseženu šroub a mel jsem vzít M4 třeba z důvodu že se jich dělá víc rozměrů ??? . Šroub jsem se dočetl že bych měl mít pravotočivý aby se za jízdy dotahoval a že by měl mít do 27mm ale nevím jesti 2 nebo 3 lopatky ? ... pak jsem koukal na Aliexpress na ruzné střídavé motorky i s regulátorama .. a už jsem byl uplně v pasti .. Jestli při těch cenách nevzít rovnou nějaký malý stříďák který bude účinnější ???? Poháněl bych tu loďku chtěl lipo 2S . Předem moc děkuji za případné názory . Berry
SH

Re: Graupner CARINA

Příspěvek od SH »

motor 400/7.2V, 2S LiPol...
Hřídel vem se závitem M4 (případně M2). Na to seženeš větší výběr šroubů. Na M3 je snad jen dvou- a třílistá Modela 30mm...

Šroub bych pro začátek dal Graupner 3list 30mm. Když budeš lepit hřídel, tak bych ji usadil tak, aby tam při bídě vlezl i šroub 40mm... Ale to by pak už asi chtělo motor 480 (má stejné čelo, tedy i uchycení jako 400 ale je výkonnější). To ale až pak budeš vymýšlet podle hesla rychleji/výše/silněji... Kombinace 400/7.2V - 2S Li..(nebo 6 Nixx) - 30mm šroub je odzkoušená a spolehlivá.
Regl obousměrný 20A a více

Pokud se v tom neorientuješ, tak si nekomplikuj život stříďákem, takový nárůst účinnosti, abys to poznal, tam není.
Berry78

Příspěvek od Berry78 »

Moc děkuji ... objednám tu hřídel se závitem M4 a motor 400 .. :o)
semo

Příspěvek od semo »

SH píše: pon zář 19, 2022 16:39 Šroub bych pro začátek dal Graupner 3list 30mm.
...
Kombinace 400/7.2V - 2S Li..(nebo 6 Nixx) - 30mm šroub je odzkoušená a spolehlivá.
Regl obousměrný 20A a více
Přesně! Tuhle kombinaci mám ve dvou plavidlech. Zmíněný Graupner šroub je k tomuto motoru naprosto skvělý. Ani neni potřeba vodní chlazení, ale přitom nemám pocit, že by byl potenciál nevyužitý. Stačilo dát o kousek větší šroub modela a bylo to špatné - jezdilo to podobně, ale po chvíli byl motor horký.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“