Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Footy Razor3 v podání PQ

Vše, co se týká plachetnic třídy Footy, můžete probírat zde.
Odpovědět
masa
Kontaktovat uživatele:

Footy Razor3 v podání PQ

Příspěvek od masa »

Co jsem ja stavel razora, tak ta stavba byla celkem cista. Ta preklizka z ktere to je musi byt tenka, rozhodne min jak 1 mm. Ted uz si nepamatuju, z jaky jsem to presne mel, ale sla normalne ustrihnout nuzkama, je to jak karton. Musi byt fakt dobre ohebna, aby to slo snadno slozit, pevnost to pak ziska jak se uzavre ten tvar. Zavazi dolu jsem mel od rybaru, nejaky olovo na sumce nebo co to bylo, slo to pouzit defakto bez opracovani. Nejaky fotky, planek atd. tu - https://www.masnik.eu/page/footy-razor3.php
PQ

Re: Polotovary na Footy

Příspěvek od PQ »

Moc děkuju za nápady a doporučení.
Šel jsem do balzy, inspiruju se odkazem woody, jen stavím Razor3. Jelikož jsem srab, že by to bylo moc fórové, tak balsa trochu silnější - 2,5 mm. Mám to po namočení naohýbáno a o víkendu do zkusím sesadit.
Velmi tenká překližka mne nanapadla. Koukám, že na zkušenostech s materiály musím dost zapracovat.
Ještě dotaz - čím lakovat?
Děkuju.
PQ

Re: Polotovary na Footy

Příspěvek od PQ »

Mám sesazený trup Razor3. I to vypadá celkem slušně, jen bych potřeboval poradit. Můžete prosím někdo?
Prosba o rady:
1) Trochu jsem protáhl kýl, směrem ke kormidlu, asi o 1 cm, někde to doporučovali. Pomyslná osa kýlu je tedy asi o 0,5 cm vzadu oproti předloze. Nevadí to? Jak se záklonem kýlu? řeší se to nějak? Vůči čemu měřit sklon náběžné hrany kýlu?
2) Něco budu chtít lehce dotmelit, koupím si u Pecky tmel na balsu. Cca tohle:
https://www.peckamodel.cz/kav56-9982-de ... de-nalepka
Jinak lepeno sekundáčem. Jak s barvou a lakem? Místa s lepidlem nebo tmelem asi budou různě savá. Co s tím? Nejdříve lak a pak nějakou barvu? Jakou? (typ, nejlépe Pecka, tam to mám kousek) Lak mám doma vypínací a lepicí. Je nutno na to koupit standard leský lak? https://www.peckamodel.cz/nitrocoat-leskly-lak-200-ml
3) Jak s kotvením stěžně? Koupím hliníkovou nebo uhlíkovou trubku a zalepím. Jak ale se záklonem, jak pak kotvit samotný stěžen do trubky, dávat více trubek? (dost lodí to má, hádám na různé plachty na různé síly větru?)
Děkujuuu...
SH

Re: Footy Razor3 v podání PQ

Příspěvek od SH »

1) nevadí (viz. dále). Záklon kýlu stěžně udělej podle plánu.
2) tmel netuším, s balzou nedělám. U vypínacího a lepícího laku nevím jak se snáší s vodou. Mám jen zkušenost s lakováním lištovaných palub a to takovou, že některé laky propouší vlhkost a pak praskají. Dobrou zkušenost mám s Herbol Kunstoff siegel Parkettlack https://www.barvylaky.com/herbol-kunsts ... 075-l.html
3) záklon podle plánu. Víc trubek v ředě je proto, abys posouváním stěžně dopředi či dozadu doladil polohu plachet vůči trupu a kýlu aby model nebyl návětrný či závětrný (netočíl se proti či po větru) a nemusel jsi ho ve směru držet kormidlem.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Balza se dá tmelit všelijak, tradiční improvizace (nitro)lak zahuštěný balzovým prachem, pudrem apod. Dneska běžně používám šlehaný tmel, je ale bílý, ovšem pokud přijde barevná úprava, tak to nevadí. Taky je měkký (ale to balza taky), příliš tvrdý tmel by však byl na škodu při broušení (zbrousila by se přednostně balza kolem a tmel zůstal). Speciální tmel na balzu jsem nezkoušel. Tmelení spár apod. je jasná věc, plošné tmelení je však s otazníkem vzhledem k lakování. Zřejmě leda až po něm (otázka jaký tmel na to chytne a dobře se snese s lakem).

Kdysi jsem udělal pár jednoduchých lodiček z balzy. Dle tradičních návodů opakovaně prolakováno nitrolakem (použil jsem zaponový protože mi ho prodali, jinak nevím který druh nitrolaku by byl nejlepší a zda jsou vlastnosti dost rozdílné) a mezitím po zaschnutí přebroušeno. Tak se povrch pěkně vyhladí, i když struktura balzy někde zůstala trochu patrná. Potom nabarveno Balakrylem. Problém s tím nebyl, ovšem ty lodičky byly ve vodě minimálně, nevím jak by to bylo trvanlivé při intenzivním použití.

Není nutno se omezovat jen na klasický nitrolak, různých laků jsou spousty, na různé bázi, ale problém se v tom vyznat. Nejlépe dát na vhodné doporučení. Lepší než lakování by bylo povrch balzy olaminovat, ale to jde proti požadavkům na snadnou stavbu v domácích podmínkách. Když začínat s laminátem, tak to už možno rovnou použít trup laminátovou skořepinu. Ochránit balzový povrch však lze i jinak.

Tradiční metoda je potahování papírem (letecký potahový), přilakování nitrolakem na balzu prolakovanou tímtéž. Osobní zkušenost nemám, ani po ruce český návod, akorát co jsem našel cizojazyčný odkaz https://www.building-model-boats.com/ti ... -dope.html Na oblé trupy to zrovna nebude, papír není tak flexibilní jako skelná tkanina, ale na jednodušší trupy z desek zakřivených jedním směrem to je použitelné.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Ja tu svoji preklizkovou mel natrenou jenom nejakym nitrolakem. Byl tam problem s tim, ze na nekterych mistech lak asi popraskal, natekla pod nej voda a zacalo to delat paseku. Vypadalo to hnusne, moc opravit to neslo, prelakovani na to moc nefungovalo a zacala tam pak i voda prosakovat.

Jinak na plachte jsem mel ocelovou tycku, strkalo se to do hlinikove trubicky v trupu, bez nejakyho dalsiho zajistovani, proste jenom navolno zastrcene, fungovalo to. Akorat kdyz jsem to stavel, tak jsem si neuvedomil jednu drobnost - ty hlinikova trubicky zapustene v trupu jsem nemel dole zaslepene - pak tam pres ne tekla voda ;)
PQ

Příspěvek od PQ »

Moc díky SH, PetrP a masa za rady.

Záklon stěžně - v plánu je jen umístění na horní palubě, záklon tam bohužel není řešený. Bojím se, že to může mít velký vliv, zvláště u případné "jednoplachty". Co s tím?
Více trubek asi dám. Dole je zaslepím :-)

Lak a barva - Tmel jsem koupil v balsové barvě. Pracuje se s ním skvěle a tvrdostí se blíží balze, takže super. Bohužel je i tak barevně lehce mimo, takže barvě se nevyhnu. Lehce tmelím spoje, Razor3 je kvůli ohýbání težké sesadit bez jakýchkoliv vad. Nicméně na té chemii teď stojím. Prodavač u Pecky mi něco tvrdil o základovce na dřevo, ale moc jistej si nebyl. Preferoval bych to teď vzít lakem (už jsem sice koupil nitro, ale uvidím), přes to barvu (aby se ve dřevě nerozpíjela) a navrch zase lak. Ale jak to je nebo není chemicky kompatibilní fakt netuším. Buď koupím barvu a udělám pokus s nitrolakem, ale co jsem googlil asi občas praská. Tak ještě zvažuju lodní lak z Hornbachu. Je to syntetika, tak by se to mohlo kamarádit se syntetickou barvou ve spreji.
Laminaci se chci vyhnout - vasoká váha, pracnost, bez zkušeností...
SH

Příspěvek od SH »

ty trubky na stěžeň zalep kolmo k vodorysce...

"...přes to barvu (aby se ve dřevě nerozpíjela)..." naopak. Potřebuješ něco, co balsu prosytí a impregnuje. První nátěr něčím řídkým aby balsa napila.

Já bych to vzal buď nějakou lazurou (Herbol Offenporig, Remmers nebo tak něco) a nechal v barvě dřeva, anebo pokud by měla být barva, tak nejdřív to napustit napouštěcí fermeží dokud to bude pít, a pak jako povrch syntetiku Industrol S2013... taková historická klasika. Ale toto NEMÁM!!! dlouhodobě odzkoušené, tak to ber s rezervou, jen teď tak natírám stará dřevěná okna.

"Lodní lak z Hornbachu" neznám, jen okno natřené před 40 lety tehdejším lodním lakem ( Sxxxx) dodnes, když zavřu na déle, tak se křídlo přilepí k rámu i když je barva suchá a nelepí. Lodní lak je určen na trvalý kontakt s vodou a slunkem...
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

PQ píše: ned srp 21, 2022 13:16 Moc díky SH, PetrP a masa za rady.

Záklon stěžně - v plánu je jen umístění na horní palubě, záklon tam bohužel není řešený. Bojím se, že to může mít velký vliv, zvláště u případné "jednoplachty". Co s tím?
Více trubek asi dám. Dole je zaslepím :-)

Lak a barva - Tmel jsem koupil v balsové barvě. Pracuje se s ním skvěle a tvrdostí se blíží balze, takže super. Bohužel je i tak barevně lehce mimo, takže barvě se nevyhnu. Lehce tmelím spoje, Razor3 je kvůli ohýbání težké sesadit bez jakýchkoliv vad. Nicméně na té chemii teď stojím. Prodavač u Pecky mi něco tvrdil o základovce na dřevo, ale moc jistej si nebyl. Preferoval bych to teď vzít lakem (už jsem sice koupil nitro, ale uvidím), přes to barvu (aby se ve dřevě nerozpíjela) a navrch zase lak. Ale jak to je nebo není chemicky kompatibilní fakt netuším. Buď koupím barvu a udělám pokus s nitrolakem, ale co jsem googlil asi občas praská. Tak ještě zvažuju lodní lak z Hornbachu. Je to syntetika, tak by se to mohlo kamarádit se syntetickou barvou ve spreji.
Laminaci se chci vyhnout - vasoká váha, pracnost, bez zkušeností...
Taky by mě zajímal ten záklon. Kolik?
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Pokud jde o to napouštění balsy. Já zatím vždy použil obyčejný nitro lak nebo zaponový/napínací lak - ten je taky nitro. Naředit cca 1:1 a pak natírat. Mezi vrstvami lehce brousit. Lakovat, dokud bude balsa sát. Pak barvit. Pohodlné jsou spreje z DIY marketů. Jsou to rozpouštědlové akryláty, s nitrem se snesou, jsou ve slušném barevném spektru a při správném postupu lze docílit velice hezkého lesklého povrchu.
Ohledně zpevňování trupu: Jak zmiňoval PetrP, nejjednodušší je tlustý modelspan (potahovací papír) přilakovaný napínacím /lepícím lakem. Postup prosycování je stejný jak jsem výše popsal. Výsledek je dle mého soudu naprosto dostačující. Mám osobně odzkoušené, funguje to.
Ještě k druhům použitých barev: Je dobré použít jeden typ na veškerou povrchovou úpravu. Tím se zabrání případným komplikacím při zhotovení povrchovky. Pokud se použijí různé druhy barev, tak ta s nejsilnějším rozpouštědlem musí jít jako první a na ní můžeš jít těmi se slabším rozpouštědlem (např, alkyd na nitro). Obráceně to hrozí nepříjemnostmi, jako je zkrabatění nátěru a tak. Nitor a akralát ve spreji jsou spolu v pohodě, mají podobně silné rozpouštědlo.
PQ

Příspěvek od PQ »

Bohužel asi doplatím na to, že zvolený typ nemá moc podrobný plán. Vodoryska není... Asi budu muset odhadnout. Celkově jsem trochu nemile překvapen, že lodní modelářství zahrnuje dle mého širší rozsah činností, než jsem předpokládal. Mám trochu zkušenosti s letadly, ale nějak mi to s nimi přijde jednodušší :-) Neřeší se tolik povětrnostní vlivy (počítá se hlavně se suchem) a konstrukce jsou jednodušší. Házedlo pro synka se dá navrhnout od ruky, postavit za chvilku a vždycky to nějak lítá. Je teda pravda, ze plachetnice je poněkud komplikovanější, než házedlo.

Děkuji SH a ZBI za rady. Bohužel mne synek trochu tlačí, "ať děláme" a současné počasí tomu dost nahrává. Občas tedy rozhodnu dříve, než mi tu poradíte.
Lak jsem nakonec pořídil lodní, syntetiku, protože je s tím kompatibilní syntetická barva ve spreji. Obojí dostupné rychle a celkem levně. Nyní lakujem trup, kýl a kormidlo naředěným lakem, ať se to napije. Asi po 3 nátěrech bych zkusil tu barvu a přes ni lak.

Teď plánuji takeláž. Asi skončím u uhlíkových trubek. Tři kousky do trupu a do nich vkládat otočný stěžen z trubky slabší. Bohužel se do trubky 6/5 mm v obchodě nevejde 5/4 mm. Doufám, že to půjde obrousit smirkem na menší průměr a nebude to drhnout. Spoje trubek výše na stěžní se pokusím vytvořit lepením kousků silnějších trubek epoxidem. Máte nějaká doporučení?
Děkuju.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

K laminování, vysoké váhy se netřeba bát, to je pohled letců co řeší každý gram, ale na lodích to (snad s výjimkou nějakých závodních speciálů) není tak horké. Olaminování diskutovaného trupu 1-2 vrstvami tenké tkaniny by přidalo na hmotnosti minimálně, zato významně zvýšilo pevnost trupu a odolnost povrchu proti vodě a mechanickému poškození. Ovšem to jen pro informaci, nechci přemlouvat, sám znám úskalí laminování a myslím že pro začátečníka a jednoduchou lodičku je lépe se tomu vyhnout. Obecně se sice tvrdí, že to je pro trvanlivost dřevěného trupu nezbytné, ale zas je řada zkušeností kdy dlouhodbě vydržela i neolaminovaná loď a vůbec, u něčeho malého, drobného, stavěného na vyzkoušení zřejmě mnohaletá trvanlivost není až tak zásadní.

Tenký laminát je průhledný a nechá viditelnou sktrukturu dřeva, ovšem po přebroušení se zneprůhlední. surový laminát navíc nelze jen tak nechat, jelikož vroubkatá struktura skelné tkaniny není zrovna hydrodynamická. U letadel se někdy drsný povrch křídla hodí (turbulátory), ale u lodí se co vím každý snaží o hladký povrch kladoucí minimální odpor. Běžně se laminát tmelí a přebrušuje (což je nepříjemné a pracné, i když mnozí to tak černě nevidí). Každopádně pro jednoduchou začátečnickou lodičku zbytečná komplikace. Taky problém v každé špinavé práci produkující prach, nepořádek, hluk, smrad (ten se bohužel týká i nitrolaku a dalších laků a barev). Při modelaření v bytě bez dílny tak třeba v zájmu rodinného klidu takové činnosti eliminovat či aspoň minimalizovat.

Impregnace balzy nitrolakem (případně navrch ten papírový potah) je modelářská klasika, tedy určitě schůdné. Ovšem dle zkušeností nitrolak někdy popraská. S jinými laky bohužel neporadím, nemám osobně prozkoumané, ani dostatečné převzaté zkušenosti. Dá se však očekávat, že lépe na tom asi budou laky na rozpouštědlové než vodní bázi. Zřejmě dobré něco na náročné použití a namáhané povrchy (parkety apod.), a na venkovní aplikace (musí odolat vodě). Ale konkrétněji bohužel nevím. Nějaké ty zmíněné fermeže, lazury apod. zřejmě budou taky dobré. Principem je právě dřevo před další povrchovou úpravou impregnovat, nasát ten nátěr do struktury dřeva a utěsnit ji, aby to již dále nemohlo sát vodu, co by v dřevu pracovala a působila problémy. Dokonalé zřejmě nebude nic, ale použitelné leccos. Doma letos zrovna obnovujeme nátěr na dřevěném plotě (po 12 letech). Tuším snad nějaká lazura (řídké, dřevo to pije). Některé plaňky začaly bohužel trouchnivět a potřeba vyměnit, ale většina stále drží, přestože to je 24 h denně 365 dní v roce vystaveno povětrnostním vlivům. Proti tomu lodní model je na vodě jen občas a krátkou dobu.

Lodní lak určitě ne, proti němu jsem dávno zachytil řadu varování, že to na modely vhodné není, určeno pro použití na velké lodě (čluny) co jsou stále ve styku s vodou.

Ještě možnost nátěr samotnou laminovací pryskyřicí (epoxidem). Ovšem to podle mých zkušeností není ono. Bez výztuže skelnou tkaninou epoxid také popraská. Optimální by bylo balzu kompletně prosytit a vytvořit tak kompozit, jenže to není tak snadné. Mě to z boku prkénka prosáklo do minimální hloubky, rozhodně se nepodařilo plně impregnovat 2 mm prkénko. Někteří tvrdí, že pomáhá epoxid naředit či zahřát, aby lépe navzlínal a že komplet prosycení je možné, ale neověřoval jsem. Vrstva epoxidu natřená na balzovém povrchu byla relativně křehká a bodovým tlakem se snadno prolomila. Lepší mi tak přišla ta klasická impregnace nitrolakem.
SH

Příspěvek od SH »

obroušená trubka bude asi drhnout...
Uhlíkové trubky jsou v různých rozměrech lišících se o desetiny... některé do sebe vlezou, některé ne.
Pokud použiješ klasické oplachtění, tak je to jedno, tam se nic netočí.
Pokud použiješ Unarig (jedna trojúhelníková plachta), tak to Ti spíš poradí daja nebo ZBI, kteří ji používají. Tyčku do trupu mají tuším z 2mm nerez drátu. Z čeho mají trubičky nevím. Podstatné je, aby se to otáčelo velmi lehce.

Tady je vlákno stavby Razor 3 https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ents/page4 uvidíš tam i ten záklon
PQ

Příspěvek od PQ »

PetrP píše: pon srp 22, 2022 15:10 K laminování, vysoké váhy se netřeba bát, to je pohled letců co řeší každý gram, ale na lodích to (snad s výjimkou nějakých závodních speciálů) není tak horké. Olaminování diskutovaného trupu 1-2 vrstvami tenké tkaniny by přidalo na hmotnosti minimálně, zato významně zvýšilo pevnost trupu a odolnost povrchu proti vodě a mechanickému poškození. Ovšem to jen pro informaci, nechci přemlouvat, sám znám úskalí laminování a myslím ž.....
Laminace je do mých současných podmínek dost nevhodná, ale díky.

Už dohužel natírám lodním lakem. Co s tím? Sundat to už nepůjde. V čem mám čekat problémy? Mám i ten nitro, ale netuším, zda by to přes ten lodní nedělalo problémy... Víš?
PQ

Příspěvek od PQ »

SH píše: pon srp 22, 2022 15:18 obroušená trubka bude asi drhnout...
Uhlíkové trubky jsou v různých rozměrech lišících se o desetiny... některé do sebe vlezou, některé ne.
Pokud použiješ klasické oplachtění, tak je to jedno, tam se nic netočí.
Pokud použiješ Unarig (jedna trojúhelníková plachta), tak to Ti spíš poradí daja nebo ZBI, kteří ji používají. Tyčku do trupu mají tuším z 2mm nerez drátu. Z čeho mají trubičky nevím. Podstatné je, aby se to otáčelo velmi lehce.

Tady je vlákno stavby Razor 3 https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ents/page4 uvidíš tam i ten záklon
Plachtu jsem plánoval unarig, je k ní u plánku rozměr. Bohužel ta předpokládá složitejší kontrukční prvky. Zvážím tedy klasiku, kde asi bude oplachtění jednodušší. Díky.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Určitě bych do laminování nepřemlouval, v bytě to opravdu není to pravé. Párkrát jsem z nouze udělal a raději už ne více, dost nepříjemného bordelu (ulepení od epoxidu, poletující skelná vlákna). Není to úplně banální operace, ale ani nic co by šikovnější začátečník nezvádl. Ovšem opravdu raději pracovat v dílně případně jiném špinavém prostoru. A než se trápit s laminováním tak v případě footy jistě snazší cesta koupit hotový polotovar.

S lakem bohužel nepomůžu. S lodním nemám vůbec zkušenost, akorát tu vědomost že na modely ne. Ani nevím přesně proč, nějaké problémy snad viz. SH. Zda se lodní (zřejmě syntetika?) snese s nitrem nevím. Jediná rada vyzkoušet bokem na zbytku materiálu. Okamžité problémy se hned odhalí (například že se něco rozpustí a rozleptá). Dlouhodobá trvanlivost se však takto snadno nezjistí.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

PQ píše: pon srp 22, 2022 14:29 Celkově jsem trochu nemile překvapen, že lodní modelářství zahrnuje dle mého širší rozsah činností, než jsem předpokládal. Mám trochu zkušenosti s letadly, ale nějak mi to s nimi přijde jednodušší :-)
A to si s tou plachetnici jeste nevyjel, to je taky veda to seridit, nastavit, aby to delalo to co chces a fakt to fungovalo :) Taky jsem spis leteckej modelar, a takovy letadlo a klidne i vrtulnik mi prijdou jednodussi jak footy ;)
SH

Příspěvek od SH »

:)
neboj, není to tak strašné jak to vypadá.
1) nestavíš model na MS aspirující na 1. místo.... stavěj na pohodu a když se něco nepovede tak co? Příště budeš vědět. Ať to uděláš jak to uděláš, tak to poplave, poplave to tam kam budeš chtít a bude jezdit perfektně. To je dáno jednou ze dvou věcí - buď jako začátečník máš kliku a podaří se Ti nevědomky trefit všechno naprosto optimálně. Neboj, u druhého (a dalšího) modelu se Ti to už nepovede... anebo to, že to jezdí pod psa jsi schopen zjistit až při porovnání s jinými. To porovnání zatím neplánuješ, tak to bude jezdit naprosto perfektně... :)
2) není to model na věčné časy a nikdy jinak. Letos Ti to vydrží i kdybys to natřel jenom vodovkama.... Takže jakýkoliv lak životnost výrazně prodlouží.

pokud už to máš natřené lodním lakem, tak to nech jím natřené, nic nevymýšlej. Natři jím ještě kus balzového prkénka a po zaschnutí na to zkus ten syntetický sprej, který zamýšlíš. Pokud se do druhého dne nestane nic zlého (zkrabacení, loupání a pod.) tak stříkni celou loď.

Unarig x Swingrig x klasika.
Unarig je jednoduchý, profil plachty se vytvoří přihnutím, nic není třeba nastavovat. Ale má Achilovu patu a to je uchycení tyčky kolem které se točí k ráhnu. Ten uzel je velmi namáhaný a rád praská...

Swingrig je jednoduchý na nastavení kosatky vůči vratiplachtě, jednoduše a rychle jde vyměnit oplachtění. Je konstrukčně složitější vůči Unarigu, nelze libovolně měnit poměr velikostí a polohu kosatky a vratiplachty. (Při velké kosatce se to přestane otáčet...). Vůči klasice se hůře čte poloha lodě a postavení plachet na vodě.

Klasika - jde téměř libovolně si hrát s velikostí kosatky a vratiplachty, dobře se čte poloha lodě na vodě, na zadní vítr se otevře do motýla a je řiditelnější než Una- nebo Swingrig, Je náročnější na seřízení otěží aby se plachty otvíraly tak jak mají, je konstrukčně složitější, problematická rychlá výměna plachet za jinou velikost .
Karolinus I

Všechno pěkné, ale o záklonu stěžně ani slovo, asi to není tak důležité jako lakování.
PQ

Příspěvek od PQ »

Tak jsem z toho měl trochu depku, co čeho jsem se pustil.
Díky SH, za to, že jsi mne zase uklidnil a nasadil to zase zpět na koleje. Máš pravdu, 1. na MS být nemusím, stačí mi bronz :-) Ne, jasně stavíme pro radost a hotovo. Hlavně aby to jezdilo. Jen nemám pro tu vodu zatím dost citu. Už jsme se synkem během léta dali dohromady jednu plachetnici, stavěná víceméně od oka, trup jen říznutý z polystyrenu (fuj, ja vím) a nejezdilo to moc dobře. Měla problém se obrátit proti větru. Už na boční vítr to nebyl úplně fofr a proti větru, na otočku, se jí nechtělo vůbec. Když koukám na Footynu, tak to asi chtělo větší kormidlo. Celkově ale byla šitá horkou jehlou a ladit tam problémy bylo komplikované. Proto jsem se rozhodl pro ověřenou konstrukci - footinu. No a tady koukám, že musím dbát na více věcí, než bych předem předpokládal.
Nakoupil jsem tedy uhlíkové trubky, dokonce vzájemně zapadající, na takeláž (půjde to lépe měnit a vyndávat, než buková tyč) a jdu pracovat na ukotvení trubky pro stěžeň. V laku mám zatím jen holý trup, až budu mít ukotvení stěžně, sedla pro serva a rouru na kormidlo, dolakuju do finále.
Plachta tedy asi swing nebo klasika. Unarig by lákal, ale nevím jak konstrukčně s tím T členem. Někdo psal o ohýbání nerez drátu na motorku. No ještě pogooglím.
Takže zatím všem moc děkuju. Jen co narazím na další problém ozvu se. Jste skvělí.

Záklon stěžně: v odkazu od SH na rc groups píšou záklon 5 stupňů, předpokládám od vodorysky...
Vodoryska: https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ents/page2
Je to naprd. Zrovna tento typ footyny je dokumentovaný blbě. Plánek zachycuje málo informací.
Pokud byste někdo měl lepší, dejte pls. vědět.
SH

Příspěvek od SH »

jednoho letce, co musí všechno vyhrávat už u footyn máme, a to stačí... :)

jestli se ta PS plachetnice nechtěla točit proti větru zak nejspíš byla závětrná - měla tendenci se točit po větru, ne? Tak to chtělo posunout stěžeň kousek dozadu.
PQ

Příspěvek od PQ »

SH píše: pát srp 26, 2022 21:46 jednoho letce, co musí všechno vyhrávat už u footyn máme, a to stačí... :)

jestli se ta PS plachetnice nechtěla točit proti větru zak nejspíš byla závětrná - měla tendenci se točit po větru, ne? Tak to chtělo posunout stěžeň kousek dozadu.
:) :) :) :) :) :) :)
tak to se fakt nebojte. Spíš si hraju. Ale na nějakou akci s lodními modely se chci jít podívat.

PS plachetnice: díky. Tyhle věci budu muset nastudovat.
daja

Příspěvek od daja »

Nevím kde to máš blíž, ale letos jsou už jenom dvě akce s footy. 3.-4.9. Jablonec a 24.9. Ostrava. Propozice jsou v kalendáři akcí. V Ostravě bude SH, já a kluci z Těšína co footy dělají taky už pár let.
Tomáš K.

Příspěvek od Tomáš K. »

Uhlíkové trubky co do sebe zapadají není úplně snadné sehnat. Přesnosti se často hýbou o 0,2mm takže to pak člověk musí brousit. Brousit je ručně není nic moc. Přesné uhlíkové trubky se dají koupit https://www.atox.cz/karbonove-trubky/
To bych asi zkusil jako řešení.
Karolinus I

Strašně drahé, levnější jsou všude jinde, i tady : https://www.pvmodel.cz/kategorie/staveb ... 559&page=7
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Plachetnice třídy Footy“