Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Stuart Twin Oscillator
Stuart Twin Oscillator
Chtěl bych se zeptat, většina lidí jde asi jinou, vlastní cestou, jaký máte názor na tento stroj? Je vhodný na zástavbu do lodi z hlediska výkonu, tedy aby utáhl váhu kotle s armaturou, loď, palivo ... Délka trupu 800 - 900 mm. Zaráží mě vrtání cca 11 mm, aby to stačilo při zdvihu 11 mm. Nikdo zde se o něm nezmiňuje, aspoň já jsem na něj nikde nenarazil. Dnes asi vítězí všude domácí produkce, nebo Čína.
Re: Stuart Twin Oscillator
Nepamatuji si, že bych ho u někoho viděl naživo, ale u modelu kolem 80 cm bych se nasazení nebál. Klíčový vliv bude mít kotel, tvar trupu a lodní šroub.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
To je dost neurčitá otázka, trup může být štíhlý hydrodynamický, anebo naopak široký a s velkým odporem. Potom se bude výtlak značně lišit a potřebný výkon taktéž. Kotel, voda, palivo může být malé a lehké anebo naopak rozměrné a těžké. Bez podrobnějších údajů ti asi nikdo přesnou odpověď nedá.
Sám jsem do parníků zatím jen lehce nakouknul, postavil jsem jeden, ale stále to není ono a pracuji na vylepšování https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4657 Je to popsané dost podrobně a polopaticky, nic převratného, ale prostě pohled parního začátečníka a určeno pro podobné začínající či potenciální zájemce.
Můj parník právě spadá délkou do tvých dimenzí, tvar trupu a další údaje viz. odkaz. Pohon je jiný malý dvouválcový strojek tuzemského původu http://www.parnistroje.cz/ramprod.htm Podle uvedených údajů vrtání 10 mm a zdvih 18 mm, tedy podobné parametry jako ten tvůj strojek. Loď mi zatím nijak extra rychle nepluje, ale dosud ladím šroub a kotel. Přesně jak píše kolega, tyto věci jsou podstatné. Podle mých testů má i takto malý strojek výkonnostně na víc, problém je v kotli co nedokáže dodat dostatek páry.
Soudím tedy, že ten tvůj strojek může být pro loď dané velikosti přiměřený. Za předpokladu rozumného tvaru trupu, vhodného šroubu a slušného kotle. Ale jistě dobré, pokud získáš názor od nějakého opravdu zkušeného parníkáře, nebo se ti podaří na netu najít nějaké reference.
Sám jsem do parníků zatím jen lehce nakouknul, postavil jsem jeden, ale stále to není ono a pracuji na vylepšování https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4657 Je to popsané dost podrobně a polopaticky, nic převratného, ale prostě pohled parního začátečníka a určeno pro podobné začínající či potenciální zájemce.
Můj parník právě spadá délkou do tvých dimenzí, tvar trupu a další údaje viz. odkaz. Pohon je jiný malý dvouválcový strojek tuzemského původu http://www.parnistroje.cz/ramprod.htm Podle uvedených údajů vrtání 10 mm a zdvih 18 mm, tedy podobné parametry jako ten tvůj strojek. Loď mi zatím nijak extra rychle nepluje, ale dosud ladím šroub a kotel. Přesně jak píše kolega, tyto věci jsou podstatné. Podle mých testů má i takto malý strojek výkonnostně na víc, problém je v kotli co nedokáže dodat dostatek páry.
Soudím tedy, že ten tvůj strojek může být pro loď dané velikosti přiměřený. Za předpokladu rozumného tvaru trupu, vhodného šroubu a slušného kotle. Ale jistě dobré, pokud získáš názor od nějakého opravdu zkušeného parníkáře, nebo se ti podaří na netu najít nějaké reference.
Jde mi o to dozvědět se, zda je tento strojek vhodný na zástavbu do loďky, neb jsem na něj nikde nenarazil. Válí se mi doma v krabici jako Unmachined Set, a na krabici sedá prach ...
V lednu jsem byl uvržen do karantény, co doma dělat, když nikam nemůžete, jdete tedy do dílny. Jenže těch krabic s různými projekty tam je víc, vzhledem k tomu že mám malého vnuka jsem vytáhl jiný set, spíše "koukací" Stuart 10V, opracoval jsem ho, spasoval a po návratu do práce řádně zaběhl vzduchem za stálého mazání. Nikdy jsem do páry nedělal, ale nějak mě to chytlo, jak to pěkně hladce běží, při tlaku 0,2 baru se může zbláznit. Pochopil jsem proč je konzervativně litinový.
Hodlám se pustit, až čas dovolí, do Twinu O., ale snažím se zjistit jeho použitelnost, protože si uvědomuji že pára není sranda, a je to běh na dlouhou trať (kotel, mazání, topení) Jde mi o to nepouštět se do dalších prací, pokud s tím má někdo špatnou zkušenost, třeba sklony k zadírání, špatný rozběh apodobně. Pokud by to tak bylo, nevadí, tak by skončil na nalakovaným prkýnku, a jednou za čas by se protočil vzduchem, ale věděl bych, že už se někdo spálil, a nemá cenu se věnovat kotli, lodi a dalším věcem.
Stuart je docela značka, ale ani v UK tenhle není skoro nikde publikován v zástavbě do lodi, takže jsem z toho trochu rozpačitý a proto vyzvídám.
V lednu jsem byl uvržen do karantény, co doma dělat, když nikam nemůžete, jdete tedy do dílny. Jenže těch krabic s různými projekty tam je víc, vzhledem k tomu že mám malého vnuka jsem vytáhl jiný set, spíše "koukací" Stuart 10V, opracoval jsem ho, spasoval a po návratu do práce řádně zaběhl vzduchem za stálého mazání. Nikdy jsem do páry nedělal, ale nějak mě to chytlo, jak to pěkně hladce běží, při tlaku 0,2 baru se může zbláznit. Pochopil jsem proč je konzervativně litinový.
Hodlám se pustit, až čas dovolí, do Twinu O., ale snažím se zjistit jeho použitelnost, protože si uvědomuji že pára není sranda, a je to běh na dlouhou trať (kotel, mazání, topení) Jde mi o to nepouštět se do dalších prací, pokud s tím má někdo špatnou zkušenost, třeba sklony k zadírání, špatný rozběh apodobně. Pokud by to tak bylo, nevadí, tak by skončil na nalakovaným prkýnku, a jednou za čas by se protočil vzduchem, ale věděl bych, že už se někdo spálil, a nemá cenu se věnovat kotli, lodi a dalším věcem.
Stuart je docela značka, ale ani v UK tenhle není skoro nikde publikován v zástavbě do lodi, takže jsem z toho trochu rozpačitý a proto vyzvídám.
Vlastnictví docela mění situaci. Nemůže se stát nic horšího, než že nakonec do té lodě poputuje něco jiného a strojek se vrátí na demonstrační prkénko.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Konečně jsem se dokopal k výrobě strojku, při montáži mi nechtěně prasknul O kroužek, za nový chtějí 2 libry, takže mě to donutilo sehnat evropský rozměr co by tam pasoval, což se mi nakonec podařilo, takže mám kroužků teď dostatek, 3,50 Kč za kus, z nitrilové pryže, do teploty 200 stupňů Celsia. Zaběhl jsem řádně vzduchem, a přes vánoční volno jsem dokončil i trup parní pinasy, olaminoval zvenčí i zevnitř. Nevím jaký vhodný olej na mazání páry, koupil jsem parní od Morrise, může mi někdo poradit jak velkou dírku do kondenzační maznice?
Ohledně oleje se to má různě. Někdo používá hustý z parních lokomotiv, já poměrně řídký olivový. Dírka 1 mm v průměru bude tak akorát.
Ještě volba kotle, líbil by se mi stojatý, ale vzhledem k šířce trupu a stabilitě se jeví příznivěji ležatý, tubus z Cu trubky 76 mm, víka kotle jsem vylisoval z Cu plechu 2 mm, předpokládaný vnitřní objem vody cca 0,3 litru. Mám starý hořák Mewa 1200 W, nevím zda má dostatečný výkon a přijatelnou spotřebu.??? Vodoznak mám hotov, ventily také, vše těsněno na Okroužky, trubičky na vodoznaky z Ali. Hořák bych zkusil připojit na kartuši se závitem, nebo raději volit výrobu nádobky a přepouštění z lahve??? Poraďte prosím.
0,3 l vody není zrovna moc. Možná by to chtělo nějakou fotku současného stavu, aby bylo vidět, kolik místa na kotel v lodi zbývá. Za sebe bych se do výroby tlakové nádoby na plyn nepouštěl, pokud je alespoň malá šance dát tam tovární.