Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Flying Dutchman - parametry kormidla

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
rokony

Flying Dutchman - parametry kormidla

Příspěvek od rokony »

Jelikož mám už zase všechno hotové a synovec stále žadoní o plachetnici, dal jsem se do přestavby Racka na RC a tak jsme tady https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4115 o plachetnici diskutovali, následkem čehož jsem se stal navíc šťastným majitelem stavebnice Flying Dutchman od Igry.
Též bude samozřejmě na ovládání, a z toho právě pramení můj dotaz:

1/ kormidlo Dutchmana se mi zdá malé, co na to odborníci? Plánek je zde:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/_Vase ... es/07.html
V originále nesloužilo k ovládání, ale díky zátěži v kormidle k jakémusi automatickému vyrovnávání náklonu lodě.

2/ Racek má kýl ve tvaru jakoby i s kormidlem, čehož bych rád využil a jakoby kormidlo nahradil opravdovým (červeně označeno). Jenže: zdá se mi příliš blízko těžiště. Plnilo by tak ještě vůbec funkci kormidla?
Obrázek
Díky!
Borek Dvorak

Re: Flying Dutchman - parametry kormidla

Příspěvek od Borek Dvorak »

Dobry den,
rokony píše:1/ kormidlo Dutchmana se mi zdá malé, co na to odborníci? Plánek je zde:
vhttps://forum.mo-na-ko.cz/portal/_VaseModely/Stavebnice/FlyingDutchman/01/slides/07.html
V originále nesloužilo k ovládání, ale díky zátěži v kormidle k jakémusi automatickému vyrovnávání náklonu lodě.

2/ Racek má kýl ve tvaru jakoby i s kormidlem, čehož bych rád využil a jakoby kormidlo nahradil opravdovým (červeně označeno). Jenže: zdá se mi příliš blízko těžiště. Plnilo by tak ještě vůbec funkci kormidla?
Obrázek
Díky!
ad1) Velikost kormidelniho listu se mi zda pomerove odpovidajici trupu. Pri velmi malem modelu (kratsi nez cca. 800mm) by se vsak mohl negativne projevit vliv zmenseni. Toto si odhadnout netroufam, protoze s takto malymi modely nemam zkusenosti.
Kazdopadne je vsak reseni na vykrese modelu Dutchman chybne, protoze provokuje vznik viru a odtrzeni proudeni na kormidle. Kormidelni list by mel vzdy byt o neco tlustsi nez vaz (1 az 2 mm), a dale je vyhodne, kdyz ma vaz na zadni strane zlabek a tim padem je mezera mezi vazem a listem co nejmensi.

ad2) Ano, za predpokladu provedeni viz. bod 1). Samostatne na zadi stojici kormidlo ma ovsem pri stejne plose vetsi ucinnost, je vsak zapotrebi jej koncipovat jinak.

Vseobecne doporucuji precist si tento prispevek:

http://www.minisail-ev.de/mb/mb-06-02/mb-06-02.htm

Pri pohledu na planky me vsak spis nez pochybnosti o kormidle napada otazka, zda neni balast umisten prilis daleko vzadu. Proto bych doporucoval toto zkontrolovat pokusem ve vane.

Zdravim

Borek Dvorak
rokony

Příspěvek od rokony »

Díky za "výživnou" odpověď, jen co bude chvilka, hned si odkaz prostuduji.
Jen takový nápad: kdybych kýl ke kormidlu plynule zůžil, kormidlo nechal silnější a vytvořil na něm náběžnou hranu zakulacenou, byla by situace přijatelnější?
Ideální by bylo, kdybych si mohl různé tvary kormidla nasimulovat v nejakém programu...
Racek i Dutchman jsou dlouhé 42 cm.
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

rokony píše:... Jen takový nápad: kdybych kýl ke kormidlu plynule zůžil, kormidlo nechal silnější a vytvořil na něm náběžnou hranu zakulacenou, byla by situace přijatelnější?...
Jiste ano.
rokony píše:... Ideální by bylo, kdybych si mohl různé tvary kormidla nasimulovat v nejakém programu...
Takovy program bych si pral take, bohuzel vsak o zadnem nevim.
rokony píše:... Racek i Dutchman jsou dlouhé 42 cm.
To je tak zoufale malo, ze by urcite bylo lepsi poohlednout se po nejakem jinem, mene nevhodnem projektu.

Zdravim
Borek Dvorak
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

footy jsou menší a neplují ,,zoufale,, špatně...... u té mé je kormidlo velmi účinné i když je ze dřeva průřezu hranolů a není nijak zaoblené - tedy ta koukací část ..... ale jak vidno z obrázku je tam nástavec z desky laminátu 1mm.
kormidlo otočí lodí ba vánku na poloměru 30cm a je natolik velké že se pomocí něj dá i lod pohánět principem rybího ocasu.
Tím nechci vrtat a provokovat ale u techto mikro plachetnic se např. odtrhy proudnic moc neprojevují narozdíl od těch dospělejších přes metr délky. .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Obrázek
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
rokony

Příspěvek od rokony »

Petr Hájek: Až tak veliká nerealističnost by mi asi trochu vadila. Ale jinak pěkná loďka.
Ještě k Flying Dutchmanovi: zajímalo by mě, proč tam dali v Igře tak řídké plachty, ta látka je jak hustší síťovina :) . Dobře, trochu přeháním, ale ne až tak moc.
Dalo by se tam toho hodně vylepšit, ale mám pocit, že by to tak nějak už nebylo ono.
Rozhodl jsem se, že si postavím opravdového Igráckého Dutchmana, s použitím pouze originálních dílů ze stavebnice. Samozřejmě jisté "úlitbě bohům" z důvodu dálkové ovladatelnosti modelu se nevyhnu.
Ani originální "letecké lepidlo" asi už neseženu, ani nevím, co to vlastně bylo.
Budu se holt muset spokojit s konvenčními epoxidy a vteřiňáky :) .
Čím se vlastně v roce 71 lepilo dřevo k hliníkovému trupu?
Pamětníci tvrdí, že snad prý existoval jakýsi praepoxid jménem Upon, o něm se však v návodu nezmiňují.
Pouze o "leteckém lepidle".
rokony

Příspěvek od rokony »

Mimochodem, osobně mám nejlepší zkušenosti, co se týká lepení kovů, s laciným Unilex. Vůbec není ani náznakem "gumový" jako spousty jiných epoxidů, jen má červenou barvu, takže pouze do míst, kde to neruší. Kdysi jsem s ním přilepil hledí ke vzduchovce a po letech byl problém to vysekat.
Kato

Příspěvek od Kato »

rokony píše:Čím se vlastně v roce 71 lepilo dřevo k hliníkovému trupu?
Ahoj.
Já měl Racka kdysi taky doma.
Co si tak matně pamatuju, paluba se k trupu šroubovala malými vruty s půlkulatou hlavou.
Těsnil jsem to "Čertovým ho... lejnem", co mi otec donesl z fabriky.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Už v té době existovalo epoxidové lepidlo CHS 1200, pokud se nepletu... A z vlastní praxe vím, že fungovalo.
Zdenek
romank52

Příspěvek od romank52 »

Chs 1200 vtedy urcite existovalo, Scheveningena som s nim lepil v roku 1967, moj starsi brat vzdy nazyval 1200ku upon..... Niekde som nasiel takyto popis: "epoxydové lepidlo Upon používalo se na lepení v truhlařině je dvousložkové, lepidlo je jako med a míchá se to s kyselinou nevim jakou,při správném poměru se v lepidle udělají jemné bublinky a po vytvrdnutí je ve větší vrstvě až do bíla"
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“