vyosení kormidel.... myslíš nahnout do boku od svislé roviny anebo dopředu/dozadu od svislice?
někde jsem četl, že když osa není svislá, má to vliv na to, jak se model naklání do zatáčky. Myslím, že když osa je skloněna nahoře dozadu (ploutev kormidla je blíže přídě než kdyby osa byla svisle..) tak se loď naklání do zatáčky více.
Spíš dumám o sklonu hlídelí.... to co je na plánu mi přijde jako docela hodně... tuším, že tam je 18°
To je to, já si nevšiml, že na plánu jsou vyosená a mám je kolmo. Instalace pouzder na č.2 se blíží a nevím jak je dát. Spíš jsem myslel doboku, aby po naklonění lodě převažoval točící moment.
už jsem to tu někde popisoval. Ta loď se totiž naklání docela dost. Venkovní šroub se vynoří a vlastně ta loď začne točit opačně... .
Což je tak trošku napikaču. Pokud by pomohlo vyosení.... byl bych rád.
SH píše:
Spíš dumám o sklonu hlídelí.... to co je na plánu mi přijde jako docela hodně... tuším, že tam je 18°
poradí někdo ohledně sklonu hřídelí u Rivy? Jak už Svaťa psal, nevíme co bude nej a laborovat se mi nechce, takže kdo má více zkušeností, rád si nechám poradit.
P.S. Mahagonovou dýhu už mám na stole v dostatečném množství, stejně jako kůži na sedadla. Jen nevím, jak a čím dýhu lepit..... Asi nejlepší bude nalakovat trup hnědým lakem....
Já to lepil soudal PVAC, Aby se to co přeteče, musí to dobře ztvrdnout. Teď bude sluníčk, vystrčil bych to přes den na slunko a bylo by.
Já mám sklon okolo 20 stup. a nepozoruju problém.
Hele , jde o to jaký šroub a kde maximálně můžeš/chceš mít motor - tyto dva parametryti dají úhel. Nedělal bych z toho kovbojku jako v "dělových" věžích.
Zkoušel jsem šrouby 52,5 dvoulist, 50 třílist, 50 dvoulist robbe i graupner... a furt to jelo stejně. Dnes to dokonce jelo stejně i když jsem ztratil jeden blbě dotaženej šroub (video se mi teď dělat nechce). Na moji velikost je 40mm opticky málo. Takže končím u průměru 45. S tím to totiž zase jelo stejně i na jeden motor (jsem z toho sice jelen, naco tam teda mám dva , ale nevadí).
takže "lezu dolů" s výkonem na motoru a zvyšuju otáčky. Vidím to na GT2820/04 nebo 2815/05 nebo 2812/06. Bohužel absolutně nemám páru jak to vybrat. Bude to už třetí sada motorů.
Luďku,
v rychlících-historický dřevěný rychlý člun jsem Ti psal o motorech Emax, právě o těch o kterých píšeš. Z důvodu chlazení-větší
hmotnost, bych raději použíl GT 2820. pokud bys měl čelo chlazené vodou tak bych použil i 2812, ale s 1840 KV. Se 45 třilistem by měly brát do 20A.
Cos měl za motory v prvních sadách?
Co se týká chlazeného čela, bude ve verzi, kterou mám teprve v kostře. Stejně jako "compact" hřídel ale ta předná část bude masivnější. Skrze napříč díry, do nich závit, do nich trubička. Současná by se dala dodělat vložením plechu z Cu na kterém by byl dokola kolem motoru připájena trubička.
Luďku ,
co se týče motorů: motor 2814-8 má KV 1100 otáček a 2814-6 má KV 1410, pokud se nemýlím, což by byly stéjné otáčky jako motory Emax, které jsem navrhoval, a o kterých jsi vlastně také uvažoval. Jak jsem, ale uváděl, že bych použil i motoru s chlazením GT 2812/05 s vyššími otáčkami. Objevil jsem pro tebe lepší, pokud se váhově a rozměrově vejde, motor u Bighobby.cz .....Heli motory ......MT 500 s 1980KV. Budeš muset pak naladit šrouby.
Luďku,
známý používá Heli Turnigy 500 H 3126 1600 KV. Je s nimy spokojený. Jsou u emotors.cz. Já bych použil MT 500(za tu cenu) a případně snížil naprogramováním regulátoru výkon.
Luďku,
pokud máš motory ze Satrie od Bidy, tak 2814-6 má 1400KV. Pokud máš změřeno, že májí pouze 1200KV tak máš "vadné" motory.
Jak píšou na mojehoby, co se Ti nelíbí na rychlosti Tvoje Rivy? Je velká. Jak jsem již někde psal Riva nemá optimální zkluzový trup, takže další zvyšování rychlosti bude vždy větší odběr proudu. Jedině jak uvažuješ zvýšit napětí na 4s zvýšiš otáčky a odběr proudu Ti může zůstat stéjný z důvodu, že jsi zvýšil napětí. Pokud by jsi potřeboval na zkoušky akumulátory 2s a momentálně je neměl, dají se za velice přijatelnou cenu koupit Exxpert White Line 30C++ 3300 za 500,- a 4000 za 622,- Kč
na eshop.reichard.cz .
Pokud Ti rychlost už bude vyhovovat a budeš nadále používat 3s akumulátory, déj tam motory Heli MT 500 1980KV, ale počítéj s větším odběrem.
Kolik ti berou motory A v současnosti? Jaký máš výpočet potřebného příkonu ? Na tom jednom videu, který jsi uvedl, že máš
takovou představu, mi vychází z orientačních "hausnumer" cca 4000W.
Určité základní představy o lodích mám, fyzika mně bavila. S výpočtama jsem si hlavu příliš nelámal, MUI sondu nemám koupenou. MT500 jsou objednány a je to poslední co do toho dám. Stavím druhý kus, od kterého si slibuju, že bude lehčí a hezčí (jiné, hezčí a komplikovanější provedení intarzí). Ten už bude "na hotovo". Na téhle jsem zkoušel co k čemu čím a jak lepit, jaký použít lak, hustotu a pod. Konstrukčně se mi tam nevešly obě baterie. Finání kus tedy poveze dva kusy 10Ah 3s, pro každý motor zvlášť. Prototyp bude použit pro zkoušku spalovacího pohonu, pomocí vodou chlazeného ASP 11,5 čtyřtaktu a převodovek Traxxas se zpátečkou. V plánu je i tlumič a odlučovač oleje.
Na 45mm šroubech s kulatejma listama to jen čeřilo a nechtělo to jet. Byl jsem pěkně zhnusen. Kdesi jsme vyhrabali jeden 50mm rychlostní šroub. Sundal jsem druhý šroub aby to nebrzdilo.
No a neodvážil jsem se přidat na plno. Prígl byl plnej klacků a co chvíli to ho něčeho ťuklo a při tom fofru by s mohlo stát, že by to zkolabovalo někde pškně daleko.
Vzhledem k tomu že to tahal jeden motor, byl docela teplý ale ne přes 60st.
Verdikt ? Spokojenost :-) Sice by asi stačilo 1600, ale takhle to bude větší legrace. Dnes jdu nakoupit nějaký šrouby...
Luďku promiň,....
teď mi to došlo, že jsem Ti neuvedl, že tam musíš mít rychlostní šrouby.
Ta 2814-6 fakt má mít 1400 KV, kdyby měla asi by stačila. Ta Heli 1600 by stačila, ale za rozdíl v ceně si koupíš šrouby na zkoušky. Výkon si potlačíš nastavením na regulátoru.
2 lisové šrouby pro vysokootáčkové motory. Průměr 42,5 x 0,85 , 45 x, max. 47,5 x .... , případně dolů 40x do 50x už bych nešel.
Ať se testy podaří.
Luďku ještě něco.
Na mojehobby máš uvedeny foto Conceptu. Podívej se na Chevrolet Corvette ZR 48. Zítra Ti začnu sestavovat setup pro měřítko 1: 12 ?. úsměv.
Ať se Ti daří s lepením a testy
Mám předělanej ten spalovací motor, do rivy se to ale asi nevleze. Leda bych tu zadní část zadekloval , pak by to šlo.
Koncept Chevrolet Corvette BoZoolanda se mi líbí už dva roky. Bude z toho ovšem Tatrovka.
47,5 - motory teplé, baterce se to moc nelíbí, naštěstí splaskla.
Pouzdra hřídele opustil laminát a zespodu se urvaly. Musím je na konci přichytit a při průchodu obšívkou nějak stáhnout.
Loď dost skáče. Vyzkouším ještě 45mm šrouby a pak hřídele víc položím. Těžiště posunu druhou baterkou (pokud se vleze).