Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Vypinání regulátoru u Pb baterie
Re: Vypinání regulátoru u Pb baterie
Ahoj,
mám lodní regulátor 6-12V JETI Jes350 - na kterém je, že je určený pro Ni-Cd baterie.
Zkusil jsem na něj připojit Pb baterii - 6V/4,5Ah a při vytočení na max. výkon dojde k přerušení napájecího proudu. Regulátor chybně vyhodnocuje, že je baterie vybitá. Mám motor Mig 600 turbo 7,2 V a používám lodní šroub o průměru 40mm. Chci se zeptat, jaký regulátr použít pro regulaci Pb baterií a zda je toto chování chybné - nebo se Pb a Ni-Cd jednoduše chovají při zatížení odlišně a proto dojde k vyhodnocení, že je akumulátor vybitý.
mám lodní regulátor 6-12V JETI Jes350 - na kterém je, že je určený pro Ni-Cd baterie.
Zkusil jsem na něj připojit Pb baterii - 6V/4,5Ah a při vytočení na max. výkon dojde k přerušení napájecího proudu. Regulátor chybně vyhodnocuje, že je baterie vybitá. Mám motor Mig 600 turbo 7,2 V a používám lodní šroub o průměru 40mm. Chci se zeptat, jaký regulátr použít pro regulaci Pb baterií a zda je toto chování chybné - nebo se Pb a Ni-Cd jednoduše chovají při zatížení odlišně a proto dojde k vyhodnocení, že je akumulátor vybitý.
Rekl bych ze jestli potrebuje 6-12v tak ani nejde o kontrolu jestli to je nebo neni pb a nicd, ale proste pri poklesu pod 6V padne na pusu. Meril jsi napeti pri zatizeni? Ten regl neznam, ale jestli ma bec tak minimalne 6v potrebuje. Ono ti to muze vypinat i tim, ze ti vypne prijimac.
je to jednoduché.. Pb baterka má o dost větší vnitřní odpor než NiCd a při větším odběru regl vyhodnotí pokles napětí jako vybitou baterku.
Řešení máš tři - 1) v reglu vypnout ochranu baterek někdy se tomu říká "race mode", 2) jiný regl 3) jinou baterku Nixx/LiIon/LiFe...
Řešení máš tři - 1) v reglu vypnout ochranu baterek někdy se tomu říká "race mode", 2) jiný regl 3) jinou baterku Nixx/LiIon/LiFe...
Příjmačem to nebude, kormidlo dál funguje - s tou baterií to zkusím proměřit. Na tak 3/4 plynu funguje dobře, na vzduchu jde na maximum vytočit bez problému. Uvidím, co se bude dít při zátěži.Netfinity píše:Rekl bych ze jestli potrebuje 6-12v tak ani nejde o kontrolu jestli to je nebo neni pb a nicd, ale proste pri poklesu pod 6V padne na pusu. Meril jsi napeti pri zatizeni? Ten regl neznam, ale jestli ma bec tak minimalne 6v potrebuje. Ono ti to muze vypinat i tim, ze ti vypne prijimac.
Na regulátoru vypnout ochranu nemůžu. Neznáš náhodou nějaký regulátor, který by k tomuto účelu(napájení Pb 6V akumulátorm) vyhovoval? Problém bude asi v tom, že baterie je určena jako záložní a proto asi nedokáže bez větších problému dodat nárazově větší proud.SH píše:je to jednoduché.. Pb baterka má o dost větší vnitřní odpor než NiCd a při větším odběru regl vyhodnotí pokles napětí jako vybitou baterku.
Kdyz jsem se dival na navody reglu jes (350 jsem nenasel) tak tam byly na nastaveni 4 mody. Nicd brzda vyp/zap, Lixx brzda vypla/zapla. Nixx hlida pokles napeti na jeden clanek na 0,7V, Lixx hlida pokles na 3V/clanek. A jestli je v navodu 6-12V tak pri sebemensim poklesu to asi padne na pusu. Ja bych rekl ze race mod to nema, takze bud jiny regl nebo baterku. Ale zajimalo by me to napeti pri zatizeni na baterce.
Zaujala ma kombinácia 7,2V motora s 40mm šroubom na 12V. Dobrá olovená 12V baterka a použitá pri primeranom prúde pre ňu, určite nepadne napätím pod 8,4V (= 70% z 12V čo by mala byť hranica vypnutia).
Myslím že sú len dve možnosti:
- že to 4,5Ah baterka nezvláda, kvoli stavu v ktorom je (niekde som videl povolený prúd 68A pre 4,5Ah Pb)
- že to regl vypína na prekročenie prúdu 35A. Na zamyslenie je povolený max prúd pre MiG600, videl som niekde 18A..
Myslím že sú len dve možnosti:
- že to 4,5Ah baterka nezvláda, kvoli stavu v ktorom je (niekde som videl povolený prúd 68A pre 4,5Ah Pb)
- že to regl vypína na prekročenie prúdu 35A. Na zamyslenie je povolený max prúd pre MiG600, videl som niekde 18A..
MIG 600 turbo má od výrobce udávaný maximální TRVALÝ proud 18A, ale při rozběhu bere 50-60A, takže napětí na PB aku spadne hluboko pod mez, kdy ještě může fungovat BEC i regulátor. Ono se to zase samo probere, když regulátor vypne a napětí stoupne - a tenhle pokles je pro plynulou funkci rozhodující, bohužel se dá těžko naměřit nějakým multimetrem, trvá jen zlomky sekundy, zato se opakuje při každém rozběhu.
Pb aku 4,5 Ah (nevím značku - beru běžný Kung Long) má povolený trvalý odběr nejvýš 3C (13,5 A) po dobu 6 minut (na zálohování stačí, ale stačí to na jízdu?) když je nový, ale to už má životnost jen několik cyklů. Aby vydržel, nesmí jít trvalý odběr nad 1C (4,5 A). Ano, má povolený pulzní proud 90 A, ale při vnitřním odporu 30 miliohm to znamená, že při něm dá NOVÝ akumulátor něco kolem 3V, a to napětí se velmi rychle snižuje a stářím (v daném případě už po několika cyklech) se vnitřní odpor zhorší několikanásobně.
Závěr - naprosto nevhodná kombinace zdroje a motoru (+ šroubu). Pokud musí být Pb, pak by to proudově vydržely články Cyclon http://www.pselectronic.cz/k5702-220-aku-cyclon-d.html , pro 6V a poloviční kapacitu 3 ks (3s), pro 6V a stejnou kapacitu 6 ks(3s2p). Dost drahé, ale vynikající, vydrží dlouho, a chovají se úplně jinak než normálně používané Pb "kostky". Mimo jiné se dají nabít za pár minut asi stejně jako Li-pol (pro armádu jsou výhodnější protože mají delší životnost a mnohem lepší chování v mrazu, na hmotnosti jim nesejde). Pokud zachovat zdroj, tak ne MIG600 Turbo ale MIG600 BOAT nebo podobný (400 s převodem) a bude to v pořádku, ovšem s výkonem asi tak 4x menším.
Pb aku 4,5 Ah (nevím značku - beru běžný Kung Long) má povolený trvalý odběr nejvýš 3C (13,5 A) po dobu 6 minut (na zálohování stačí, ale stačí to na jízdu?) když je nový, ale to už má životnost jen několik cyklů. Aby vydržel, nesmí jít trvalý odběr nad 1C (4,5 A). Ano, má povolený pulzní proud 90 A, ale při vnitřním odporu 30 miliohm to znamená, že při něm dá NOVÝ akumulátor něco kolem 3V, a to napětí se velmi rychle snižuje a stářím (v daném případě už po několika cyklech) se vnitřní odpor zhorší několikanásobně.
Závěr - naprosto nevhodná kombinace zdroje a motoru (+ šroubu). Pokud musí být Pb, pak by to proudově vydržely články Cyclon http://www.pselectronic.cz/k5702-220-aku-cyclon-d.html , pro 6V a poloviční kapacitu 3 ks (3s), pro 6V a stejnou kapacitu 6 ks(3s2p). Dost drahé, ale vynikající, vydrží dlouho, a chovají se úplně jinak než normálně používané Pb "kostky". Mimo jiné se dají nabít za pár minut asi stejně jako Li-pol (pro armádu jsou výhodnější protože mají delší životnost a mnohem lepší chování v mrazu, na hmotnosti jim nesejde). Pokud zachovat zdroj, tak ne MIG600 Turbo ale MIG600 BOAT nebo podobný (400 s převodem) a bude to v pořádku, ovšem s výkonem asi tak 4x menším.
Jinak myslím, že rozumná alternativa by byl "autíčkářský" dvoučlánek Li-pol 5000 mAh v "hard case", třeba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10277, dá proud s přehledem (50A s ním nehne), napětí se moc neliší (jmenovité 7,4V), motor k němu by byl do lodi pravda lepší na 8,4 V, ale to už se snese. Předpokládám, že to má být dost rychlá loď nebo je tam převod, když je v ní motor co točí 18000 ot/min.
Len detail že 30 miliOhm krát 90A je strata len 2,7V, takže z 12V aku zostane 9,3V - čo by v pohode stačilo (na upečenie zbytku).micer píše:....
Pb aku 4,5 Ah (nevím značku - beru běžný Kung Long) má povolený trvalý odběr nejvýš 3C (13,5 A) po dobu 6 minut (na zálohování stačí, ale stačí to na jízdu?) když je nový, ale to už má životnost jen několik cyklů. Aby vydržel, nesmí jít trvalý odběr nad 1C (4,5 A). Ano, má povolený pulzní proud 90 A, ale při vnitřním odporu 30 miliohm to znamená, že při něm dá NOVÝ akumulátor něco kolem 3V, a to napětí se velmi rychle snižuje a stářím (v daném případě už po několika cyklech) se vnitřní odpor zhorší několikanásobně....
Zrejme si myslel 6V aku, ale on tam dal 12V, a aj tie prúdy sú dúfajme menšie než 90A.
Preto píšem že to asi nebude napätím ale našťastie regl zistil prekročenie prúdu.. Samozrejme, možno tam sú tenké dráty kde vznikne pár vltov strata alebo je ten akumulátor mäkší (v podstate už po smrti), ale inak - vo všeobecnosti, aj taký akumulátor by zvládol preťaženú zostavu usmažiť bez padnutia napätia.
Priamou náhradou olova sú A123 články - 2s A123=6V Pb, a 4s A123=12V Pb. Cena ale hlavne životnosť je iná, a aj keď je kapacita za danú cenu nízka tak hlboké vybíjanie aj vysoké prúdy zvládajú perfektne.
Ach prepáčte, ja som ten čo zle čítal - neviemprečo som si myslel (aj v príspevku poslednom aj ešte nad ním)
že použil 12V aku - pre 6V aku to čo píšem nie je k veci, ospravedlňujem sa..
A teda je asi pravda že padá napätie a že prúd je v norme.
že použil 12V aku - pre 6V aku to čo píšem nie je k veci, ospravedlňujem sa..
A teda je asi pravda že padá napätie a že prúd je v norme.
Měřil jsem napětí na baterii při nezatíženém chodu a též při zatížení. Napětí na baterii se pohybuje okolo 6,36V a při nezatíženém chodu na max. dojde k poklesu na vnitřním odporu na 6V. Pokud motor uměle zatížím dojde k poklesu až na 5,6V kdy regulátor vypne. Je pravda, že motor je pro tuto loď přehnaně rychlý, proto to zkusím vyřešit použitím nějakého číňana s menším odběrem - popřípadě využitím menšího lodního šroubu. Nejjednoduším řešením asi bude do budoucna pořídím nové Ni-Cd baterky na které již mám nabíječku. Každopádně děkuji za příspěvky, určitě se neztratí.Netfinity píše:Kdyz jsem se dival na navody reglu jes (350 jsem nenasel) tak tam byly na nastaveni 4 mody. Nicd brzda vyp/zap, Lixx brzda vypla/zapla. Nixx hlida pokles napeti na jeden clanek na 0,7V, Lixx hlida pokles na 3V/clanek. A jestli je v navodu 6-12V tak pri sebemensim poklesu to asi padne na pusu. Ja bych rekl ze race mod to nema, takze bud jiny regl nebo baterku. Ale zajimalo by me to napeti pri zatizeni na baterce.
Asi bych zbytecne polemizoval, ale je otazka, jestli ti vypne regl, nebo prestane byt schopen udrzet BEC napajeni 5V prijimace a proste ti zdechne uz prijimac a nemas to jak ovladat. Tohle bys musel zmerit na prijimaci, jeslti ti leze 5V na napajeni ostatnich kanalu pri padu reglu. Ale asi je to jedno. Specifikace reglu je od 6V nahoru, a to bohuzel tva baterka nedodrzi. Takze bych to zkusil s jinou baterii a nebo pohonem. Ale i jiny pohon te asi moc nezachrani. Pri postupnem vybijeni baterky se muzes dostat do stejneho stavu. Pb baterii napriklad moje nabijecka vybiji na 1,5V na clanek. Predpokladam ze to je stejne napeti na ktere se po case jizdy dostanes. Tzn bude to pouze 4,5V a to pro jakykoliv pohon.
A to jsem neresil ochrany reglu proti vybiti baterie, tzn jiz zminovane 0,7V/clanek u Nixx a 3V/clanek u Lixx.
Ještě bych se chtěl zeptat na regulátor. Jelikož ten můj je jen jednosměrný, chtěl bych si pořídi obousměrný,požadoval bych od něho aby byl na 6-12V, baterie NICD,kolem 50A. Našel jsem dsys MDD 56 nebo Boat Agua Power FNR 5-10 čl 128A. Chci se zeptat, zda by vyhovovaly nebo nějaký jiný. DíkyNetfinity píše:A to jsem neresil ochrany reglu proti vybiti baterie, tzn jiz zminovane 0,7V/clanek u Nixx a 3V/clanek u Lixx.
Kluci tady doporucuji jen Dsys. Vsiml jsem si ze ted obousmerne nad 18A nedelaji, ze pripravuji nejakou novou radu. V prodeji u dealeru asi budou, ale je otazka s cim Dsys prijde.
Z osobnich zkusenosti bych doporucil Dsys + programovaci kartu.karlos píše:Ještě bych se chtěl zeptat na regulátor. Jelikož ten můj je jen jednosměrný, chtěl bych si pořídi obousměrný,požadoval bych od něho aby byl na 6-12V, baterie NICD,kolem 50A. Našel jsem dsys MDD 56 nebo Boat Agua Power FNR 5-10 čl 128A. Chci se zeptat, zda by vyhovovaly nebo nějaký jiný. DíkyNetfinity píše:A to jsem neresil ochrany reglu proti vybiti baterie, tzn jiz zminovane 0,7V/clanek u Nixx a 3V/clanek u Lixx.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Sorry podal jsem spatnou informaci. Dsys 4,32,56 a 90 se stale vyrabi v obousmerne verzi, zmena se pripravuje v jednosmerne verzi.Netfinity píše:Kluci tady doporucuji jen Dsys. Vsiml jsem si ze ted obousmerne nad 18A nedelaji, ze pripravuji nejakou novou radu. V prodeji u dealeru asi budou, ale je otazka s cim Dsys prijde.
Dík za radu,už jsem se díval na stránky Dsys a prodejny v Brně.Netfinity píše:Sorry podal jsem spatnou informaci. Dsys 4,32,56 a 90 se stale vyrabi v obousmerne verzi, zmena se pripravuje v jednosmerne verzi.Netfinity píše:Kluci tady doporucuji jen Dsys. Vsiml jsem si ze ted obousmerne nad 18A nedelaji, ze pripravuji nejakou novou radu. V prodeji u dealeru asi budou, ale je otazka s cim Dsys prijde.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 13 Odpovědi
- 52815 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sir_arasid
-
- 20 Odpovědi