Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Laminování plexiskla a pěnového polystyrenu

Vše co se týká laminování trupů lodních modelů. Jaké tkaniny, jaké pryskyřice, jaké nástroje, postupy a pod.
Budulman

Re: Laminování plexiskla a pěnového polystyrenu

Příspěvek od Budulman »

překližka bude jen jako deska položená na plováky a nic víc, pak na ní dám vrchní část modelu, je to pouze jen jako spojovací část která bude komplet olaminátovaná,
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

nechci tím říci nic špatného, jen říkám, že dřevo je to nejhorší co člověk do modelu může dát, vím že spousta lidí semnou nebude třeba souhlasit, ale to už je věc názoru...
Moc nechápu, proč tam dávat překližku, když se to celé bude stejně laminovat, pak mi to příjde jako naprosto zbytečné ta překližka, samotný laminát udělá stejný efekt, naopak lepší, jelikož to ušetří na váze atd. NO nevím, jen názor, nevím jak to vše vypadá, ale já bych překližku na loď nedal, už se dřevem téměř nepracuji. Vše laminát. Je to paráda.
Budulman

Příspěvek od Budulman »

když tak nad tím uvažuji, tak máš asi pravdu, vlastně když tam položím jakoukoliv desku a olaminátuji, tak pak tu desku dám pryč a mám samotný laminát, no něco na tom bude,
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Normálně si kup polystyren, kup 2 cm tlustý, na to nalaminuj a pak ho dej doháje. Budeš mít tak celistvou skořepinu, bude to lehké a kvalitní. Dřevo je fakt přežitek, divím se že z toho dnes ještě někdo něco dělá...
Máš to hned hotové, žádné řezání překližky, no čistá a rychlá práce.
Budulman píše:když tak nad tím uvažuji, tak máš asi pravdu, vlastně když tam položím jakoukoliv desku a olaminátuji, tak pak tu desku dám pryč a mám samotný laminát, no něco na tom bude,
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Merrimack píše:Normálně si kup polystyren, kup 2 cm tlustý, na to nalaminuj a pak ho dej doháje. Budeš mít tak celistvou skořepinu, bude to lehké a kvalitní. Dřevo je fakt přežitek, divím se že z toho dnes ještě někdo něco dělá...
Máš to hned hotové, žádné řezání překližky, no čistá a rychlá práce.
Budulman píše:když tak nad tím uvažuji, tak máš asi pravdu, vlastně když tam položím jakoukoliv desku a olaminátuji, tak pak tu desku dám pryč a mám samotný laminát, no něco na tom bude,
Tak se nediv, každá klasická stavba, včetně stavebnic začíná např, žebry z překližky. A to některé stavebnice renomovaných firem stojí pěkný balík. Tak brzdi>
A je To . . . .!
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Navrhuji auta hodit na vrakáč, zakoupit koně, vyrobit si vozy, a jezdit jako před 100 lety. to není blbej nápat...brzdit 100% nebudu, naopak, když slyším někoho, že vyřezává z překližky žebra atd. tak se chytám za hlavu, je to jen stará škola, nic víc. Ovšem jak jsme řekl, nikomu nevnucuji můj názor, ať si každý staví z čeho chce, třeba z papíru.
SH

Příspěvek od SH »

Merrimack píše:Navrhuji auta hodit na vrakáč, zakoupit koně, vyrobit si vozy, a jezdit jako před 100 lety. to není blbej nápat...brzdit 100% nebudu, naopak, když slyším někoho, že vyřezává z překližky žebra atd. tak se chytám za hlavu, je to jen stará škola, nic víc. Ovšem jak jsme řekl, nikomu nevnucuji můj názor, ať si každý staví z čeho chce, třeba z papíru.
pokrok musí být i kdyby to bylo k ničemu....

to, že neumíš se dřevem neznamená že je dřevo špatné. Znamená to něco jiného...

laminát má své přednosti. Laminát má i své špatné stránky... za pár let poznáš na svém zdraví.

Jakékoliv kategorické tvrzení, že něco je ..... pro mě znamená, to tvrzení ignorovat neb ve většině případů je nesprávné.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Ne ne, to neznamená, že dřevo na modelu nechci, že se dřevem neumím. Já pracuji s mnoha materiálama.
na mém zdraví ? No jak se to veme, jde o to, jaký k tomu člověk má přístup, jestli to neřeší a laminát člověk přímo fetuje, pak ano. Já jsem dost vybaven na to, abych to dejchat nemusel...:o)
SH píše:
Merrimack píše:Navrhuji auta hodit na vrakáč, zakoupit koně, vyrobit si vozy, a jezdit jako před 100 lety. to není blbej nápat...brzdit 100% nebudu, naopak, když slyším někoho, že vyřezává z překližky žebra atd. tak se chytám za hlavu, je to jen stará škola, nic víc. Ovšem jak jsme řekl, nikomu nevnucuji můj názor, ať si každý staví z čeho chce, třeba z papíru.
pokrok musí být i kdyby to bylo k ničemu....

to, že neumíš se dřevem neznamená že je dřevo špatné. Znamená to něco jiného...

laminát má své přednosti. Laminát má i své špatné stránky... za pár let poznáš na svém zdraví.

Jakékoliv kategorické tvrzení, že něco je ..... pro mě znamená, to tvrzení ignorovat neb ve většině případů je nesprávné.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Přátelé,
pro spory o to, zda překližku ano či ne a zda má laminovaní dopad na zdraví, použijte příště, prosím, jiné téma.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
marian_r

Příspěvek od marian_r »

Merrimack píše:jestli se mohu zeptat tak proč překližku, je to nejblbější materiál, který na lodi může být. Špatně se stím pracuje, proč to neuděláš též z laminátu, překližka je přežitek z dob, kdy nic nebylo...
Posledné MRB, kompletný remorkér z preglejky. 8-)
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

No jen abych to zkrátil a vrátil se k tématu. Překližka a na to laminát je zbytečné, k čemu tam vlastně ta překližka pak je, když to stejně musíš laminovat. Ale myslím že sám Budulmen se rozhodl podle sebe a zvolil ten nejlepší způsob...:o)
Budulman

Příspěvek od Budulman »

mohu na to laminátování použít toto EPOXY L285 200+80g s tužidlem?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

je to sice laminát, ale jinak je to laminování ;)

epoxy L285 je laminovací epoxy, takže se pro to hodí velmi dobře...
Obrázek
NeJaToD team
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Jestli se nepletu. jedná se o německou verzi TYPU LG 385 původně 285.
Je to vělice dobrý, nic neřeš a jdi do toho. Jen se obávám, jestli je to množství které máš, zda ti to bude stačit... 200g + 80 g no nic moc, nepamatuji si jak je to velké ale podle fotek usuzuji že to bude na hraně...
Budulman píše:mohu na to laminátování použít toto EPOXY L285 200+80g s tužidlem?
Budulman

Příspěvek od Budulman »

Epoxidová pryskyřice 1200 je za skoro stejnou cenu při balení 800gr. ta je špatná, že je to tak levné?
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

ne ne, vůbec není špatná, jen je to opět trocha historie... Jelikož 1200 není laminační pryskyřice, ale epoxidové lepidlo, je moc hustá, ovšem když se zahřeje, tak se to dá s těží též použít... ale raději použíj L 285
Budulman

Příspěvek od Budulman »

ok, děkuji,
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

osobně používám tuto pryskyřici (a k ni odpovídající tužidlo) http://www.havel-composites.com/shop/68 ... html?pls=0

jsem spokojen jak s cenou, tak s prací a vlastnostmi... přešel jsem na ni právě z L285 která se mi zdála drahá...
Obrázek
NeJaToD team
Budulman

Příspěvek od Budulman »

Ivvo píše:osobně používám tuto pryskyřici (a k ni odpovídající tužidlo) http://www.havel-composites.com/shop/68 ... html?pls=0

jsem spokojen jak s cenou, tak s prací a vlastnostmi... přešel jsem na ni právě z L285 která se mi zdála drahá...
tak to je sakra rozdíl v ceně, na laminování ji tedy zahřeješ nebo ji necháš normálně?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Je to laminovací pryskyřice, takže je řídká už sama o sobě a dobře prosycuje tkaninu, takže pro laminaci většinou neředím ani neupravuji jinak.

Pokud potřebuji, aby byla řidší (napouštění dřevěné paluby atd) tak používám fígly Petra Hájka - ohřátí fénem a/nebo naředění lihem případně acetonem. V tvém případě pouze lihem, protože aceton rozpouští polystyren...
Obrázek
NeJaToD team
Budulman

Příspěvek od Budulman »

a jaké tužidlo použít na cca 30min. zpracování?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Máš to v tom popisu... je tam několik možností právě dle délky a napři i teploty při zpracování. Já používám tužidlo H10.
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Když jim zavoláš, velmi ochotně poradí.

Jinak upozorňuji, že ta cena je jen za pryskyřici, tužidlo se objednává taky dle požadovaného objemu zvlášť ;)
Obrázek
NeJaToD team
Budulman

Příspěvek od Budulman »

chtěl jsem vědět, jaký používáš, laminoval jsem cca. před 10-ti lety křídlo na auto, používal jsem sadu co byla v prodeji, proto se ptám na něco, co někdo používá
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jj to je jasný... jsem si ted uvědomil, že mi ta pryskyřice dochazí a že bych ji měl asi objednat opět... :rolleyes: posledně jsem koupil litr pryskyřice a pul litru tužidla a vydrželo to cca 2 roky...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Laminování trupů lodních modelů“