Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Ketch Race Horse od Sergalu

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
RUMM

Re: Ketch Race Horse od Sergalu

Příspěvek od RUMM »

Koupil jsem si Ketch Race Horse od Sergalu, začal jsem stavět, ale chtělo by to více podkladů. Neví někdo kde je sehnat ( stránky / knihy/ dokumentace). Dík
kartonist

Příspěvek od kartonist »

www.farposst.ru
Projdi historii, zejména sekci Forum/Flot. (http://www.farposst.ru/phpBB2/viewforum ... 211b82ceec)
a sekci knih o lodích (http://www.farposst.ru/category/warship)

Mám odtud spoustu cenných knih... :)

Radek
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Dík za adresy ;) .
Posílám pár fotek.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Díly jsou dost čistě vyřezaný, ale při stavbě to má vůle až 1mm takže jsem měl dost problémů s udržením geometrie! Další info průběžně.
Naposledy upravil(a) RUMM dne ned led 20, 2008 13:50, celkem upraveno 1 x.
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Další foto po cca 170 h práce:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) RUMM dne ned lis 16, 2008 19:22, celkem upraveno 1 x.
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Plánkovanie vyzerá byť urobené perfektne. Je dvojité , či iba jedná vrstva ? A čo je to za drevo ?
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Plankování je dvojité vrchni vrstva je ořech z čeho je základ to jsem z návodu nevyluštil.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Vypadá dobře až na tu výduť bortu.
Chci se zeptat, taky v manuálu psali, že celá stavba zabere 90 hodin?? :D

Radek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Protože Panart Sergal a Mantua patří pod Mantua Models, tip bych si, že dřevo na plaňkování bude stejné jako třeba u Royal Caroline. Tedy první vrstva balsa (alternativně lipové lišty - ve stavebnici byly k dispozici oboje), druhá vrstva ořech. jen tipuju!!!!!!! Jestli to tak neni tento příspěvek smažu! :)
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Tak s tím dřevem ses trefil je to lípa.Bočnice jsou plankovaný na prodloužený žebra takže to tak vyšlo bohužel nemám to s čím porovnávat tak jsem to neřešil a užívám si stavbu. No a ty hodiny co uváděj na stavbu tak tam měly napsat,že to je čas potřebný na přemýšlení co mám dělat.
Tukin

Příspěvek od Tukin »

chci se zeptat jelikož jsem si nedávno loď Race Horse koupil existuje také český návod?
Tukin

Příspěvek od Tukin »

To RUMM: Chtěl bych se zeptat ohledně plaňkování protože se mě líbí a taky protože že to bude moje první plaňkování. Jak si postupoval při plaňkování? Jak si postupoval s další úpravou trupu (tmel, lak, broušení)? Budu vděčný za každou radu.
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Tak český návod jsem sháněl marně.Luštím to podle slovníku a pomocí synátora,ale neboj se toho jestli jsi ně kdy modelařil tak to není takovej problém prostě ,za prvé za druhé......... Než něco udelám tak čučím do plánu tam to všechno je.No s tím plankováním dej si hodně záležet na geometrii žeber pak jsem to celé znovu prolepil epoxidovým lepidlem pro sichr.Prvni vrstva planěk s tou jsem si moc nelámal hlavu ta je nosná ale když byla komplet tak jsem to zevnitř celý propatlal hustým herkulesem.Po zaschnutí to z vrchu dukladně přebrousil do požadovaného tvaru a začal splankováním. To už je na čisto.Zatím to je broušený lak nemám ten dám asi až na konec.Plankoval jsem od urovne strední paluby nahoru a směrem ke kýlu z celých. Asi v urovni vodorysky končím potom jsem začal u kýlu a nahoru. Planky tvaruju na sucho přes držadlo skalpelu celý to lepím hustým herkulesem. Pokud to čte modelář s velkým M asi se chytá za hlavu , ale zatím to líp neumím .Je to muj druhej dřevák. Jinak ten první jsem měl tu drzost nafotit na www.modelylodí.cz je to Golden hind od Roman Lobel. Moc se nepovedla a zkušené oko najde tisíc chyb,ale nevadí.I já se to učím a každou radu vítám, lepší něco stavět než být ust´ovej brzdař.
Tukin

Příspěvek od Tukin »

zajímal by mě přesný postup u plaňkování paluby a odřezávání vyčuhujících žeber podle plánu nepochopim co se má udělat dříve
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Obvykle oplaňkuješ loď zvenku oběma vrstvama. Když jsou hrany planěk položené přes polovinu šířky, vytvoří to samonosnou konstrukci. Vršky žeber se odřezávají co nejpozději, až před pokládkou paluby. To znamená, že v mezičase můžeš například vyřezat a dopilovat otvory střílen.
Většinou mají stavebnice i vniřní obložení bortů, takže: plaňkovat zvenku, uřezat konce žeber, oplaňkovat bort zevnitř, položit palubu. Mezi palubou a vnitřním bortem by měla být krajní plaňka klínového průřezu, tzv. waterway.

Radek
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Stav modelu po 300h práce.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jelikož se mi nepodařilo sehnat jakékoli podklady, stavím ze škatule. Teď řešim problém s umístěním vrátku, podle plánu je před kormidelní pákou, a to se mi jeví jako nesmysl.???!!
Asi ho umístím na hlavní palubu, uvítám jakékoli názory/diskuzi.
Bombardy viz. foto jsou k ničemu... takže budu vyrábět nové, uvítal bych odkazy kde zjistit rozměry - Díky.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

K tomu vrátku - podle Arming and fitting of english ships of war 1600-1815, okolo str. 43 má být vrátek určitě vzadu.
Nezapomeň, že samotné kotevní lano se až k němu netahalo, vedla k němu smyčka tzv. messengeru.

Radek
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Jo děkuji, dám ho teda podle plánu, na záď , akorát vychází tak blízko páky, že by nešlo ani projít. Ale budu duvěřovat plánku.
RUMM

Příspěvek od RUMM »

Obrázek
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zkus to srovnat s tímto obrázkem a případně kousek posunout dopředu, ať nekoliduje s tou pákou. Díval jsem se ještě na plány v Hahnových knížkách a některé kity a capstan je vzadu. (teda mimo vodorovného vratidla - windlass, které naopak patří dopředu)
Píšu to podle momentálně dostupných podkladů. Možná chvíli počkej, jestli ti někdo zkušenější neporadí líp.

Obrázek
midshipman

Příspěvek od midshipman »

Vrátek na zadní palubě by měl být rozhodně víc vpředu. Zde je pro porovnání originální plán bombardovacího keče Serpent z roku 1744 z greenwichského Národního námořního muzea:

Obrázek

http://photo.uloziste.com/?fotka=bc0887 ... 07f&size=0
Garvin

Příspěvek od Garvin »

Ahoj hele mám tu loď taky nedávno jsem si jí koupil ta kostra je šílená taky se ti to tak kejvalo
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“