Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Ekologie

Do těchto míst budou přesouvany příspěvky, které se adminům nepovedlo zařadit jinam a které porušují pravidla DF.
petr hájek

Re: Ekologie

Příspěvek od petr hájek »

a tu je reakce mého kolegy na Svátuv příspěvek:

V žádném ohledu nechci polemizovat o tom, čeho a jací jsme inženýři, jen jsem smutný z toho, že kolega opět nevyčetl (nebo nechtěl) z mých řádků o co jde... Viytržené věty z kontextu opravdu vypadají jako protiřečení si, ale jde o to, čeho valstně je nutné dosáhnout bez ohledu na zájmy mamutích - lobby podporovaných společností, potažmo státu... Jestliže využiju nějak nastavených (byť blbě) podmínek k tomu, abych byl soběstačný v užívání elektrické energie a to ještě šetrný k přírodě, tak se o to budu snažit. Je jasné, že jakákoli rozvodná síť je nevýhodná po všech směrech, ale umožní mi - alespoň v začátku snížit už tak vysoké pořizovací náklady. Co se týče účinnosti systémů, zase jde o sčítání jablek s hruškami. Pravda, obojí je ovoce, ale: V rozvodné síti se ztrácí 30% energie, kterou někdo vyrobil a kvůli ní "zaneřádil" ovzduší, kdešto - oněch - jak uvádí kolehga 10% (ono je to poněkud více, ale v tomto případě je to jedno) účinnosti solárních panelů je zadarmo, bez zamoření, protože sluníčko svítí každý den. Je jasné, že když by byla účinnost třeba jen jedno procento, ale nezatíží to přírodu a na spotřebu to bude stači, budu se snažit tento systém podpořit. Dále bych chtěl podotknout, že ony silnice jako elektrárny pracují zase na principu piezokrystalů a tak největší práci v tomto systému odvede zemská gravitace. V žádném případě nejde o perpetum mobile, ale o využití energií , o které se dříve věda moc nezajímala - byly pro ní málo účinné. Nyní se ukázalo, že, pokud se dokáže i sebeméně účinná metoda získání energie rozumným způsobem využít, má to zajímavý efekt. Chtěl bych znát názor kolegy například na magnetické motory, který sestavíš, roztočíš a on běží do té doby, než ztratí magnety svůj magnetismus... To je dost dlouho a není to hračka, už jsem viděl takovýto motor s výkonem 1 kW na hřídeli... Dokonce na Inetu jsou na to návody, jak to vyrobit. To, že neznám nějakou technologii, ještě neznamená, že neexistuje... A jsme zase u mého sporu s renomovanými fyziky... Při získávání energie pomocí pieza je jen jeden problém. Auta nejezdí po silnici rovnoměrně a tak vyrobená energie má (někdy i značné) výkyvy. Já tento problém umím vcelku jednoduše vyřešit, jen to opět stojí peníze... Dále bych chtěl podotknout, že kolega píše o zatížení sítě, ale asi nepřečetl, že 5kW je neměřitelná hodnota v rámci celé sítě bylo by asi dobré, aby si článek přečetl pozorněji, jde o to, že MALOSPOTŘEBITEL nemusí (po čase) síť vůbec používat - a to je to, co ČEZ pálí, protože malospotřebitelům diktuje podmínky... Síť opravdu zatěžují FVE, ale ty mamutí solární pole, které postavili buď cizí investoři, nebo vychytralí politici, a které nejdou ani pořádně ovládat. Vodní i větrnou elektrárnu zastavíš otočením lopatek vrtule, nebo turbíny, ale zatím jsem neviděl FVE s žaluziemi, nebo jiným způsobem zastínění (otočení panelu). To vše je šíleně drahé a tak se to prostě vypustí z projektu. Já osobně vidím rozumné využití fotovoltaických polí jedině jako zdroj pro přečerpávací systém zálohy energie. Pak to má cenu. Pokud by šel ČEZ tímto směrem, pak je to (podle mne) směr dobrý. Nyní ČEZ skupuje od investorů již postavené elektrárny (velká pole) a tak alespoň peníze zůstanou (kdo ví) v ČR. Přesto dávám vinu za současný stav politikům a zákonodárcům, protože opět (jak víme všichi) vyrobili zmetek, a nyní je pozdě honit Bycha... Shrnu-li své poznatky o FVE, mám za to, že jejich účel je v tom, aby byly co nejblíže spotřebe, a se zálohou vlastně byly absolutně nezávislé. I pro menší podniky je výhodné na střeše mít FVE, protože tak mohou velkou část energie mít jen za rozložené pořizovací náklady. V současné době se pohybuje cena kvalitní (ne čínské panely!!!) FVE (včetně montáže a servisu) okolo 100 tisíc za jednu kW instalovaného výkonu. Může se to zdát drahé, ale v ceně je zahrnutý monitoring a servis panelů, který čínské, laciné panely nemají. Tento servis je výrazná výhoda, protože ani sám provozovatel nepříjde na to, že některý z panelů nefunguje a firma již posílá "Rychlou rotu" na opravu. Novelizace zákona 180/2005 Sb. přináší konečně diferenciaci Zeleného bonusu podle výkonu elektrárny. Tím se výrazně omezí zájem spekulantů o FV pole.
Dalo by se o tom diskutovat dlouho, ale já musím také něco dělat, tak se zatím měj...
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Jsem laik -nechci polemizovat ani s jedním- ale proč mít na střeše něco co dělá elektriku - není lepší ohřívat rovnou vodu? -mám dům, největší položka je za topení + ohřev vody, ostatní elektřinu klidně někomu zaplatím - odpadnou mi starosti s amortizací, údržbou.....jediné co běží pořád je lednice, zbytek po důsledném vypnutí stanby žere minimum - pračka i myčka jde zásobovat teplou vodou, co protočí motory je pakatel...taktéž svícení -nežiji po tmě, ale náklady za svícení nejsou likvidační - narozdíl od topení a vody -
Bavím se o zatím průměrném domě, tj slušná okna a nějaké to zateplení, ale rozhodně ne žádný high tech zázrak.
Tepelné čerpadlo? - strašlivá pořizovací cena, mizerná účinnost, návratnost 0 od nuly - než protopím 300T klasicky je po čerpadle životností .
Snad jedině kolektory na vodu - a i od toho mě zrazuje cena - než se mi to vrátí, je čas na renovaci systému.
.....jsem v ekopasti......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

pokavaď máš na silnici nějaké prahy tak to nejspíše bude zvýšovat spotřebu. Bohužel platí že např. vetrný elektrárny sítí nevyvážíš. A tak u každé vetrné elektrárny je jedna plynová, která běží na prázdno a je schopná vyvážit to, že přestal foukat vítr. A u těch FVE. Asi těžko z toho nějakou energii lze získat, když roztavení(a vyčištění) toho křemíku ze kterého jsou udlané stojí víc energie, než kolik tyto elektrárny vyrobí za svou životnost.
Improvizace - základ života
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:To ,že kamarád má i jiné názory než já je zcela normální a rozhodně má i větší znalosti v tomto oboru....
Pokud se nevytrhne z kontextu třeba jen jedna věta o 30% a 10% pak to vychází trošku jinak ale to víme všichni....
zálohovat energii není nutné jen sítí , naopak to je jen z nouze ctnost , konečným cílem by alespon pro mě bylo možnost odstřihnout se úplně (ani nevíš jak rád bych to udělal) ale legislativa se striktním nařízením , že výrobce je povinnen energii prodat a následně jinou nakoupit jaksi podporuje jen ty prošustrovaný prachy , zaplatbuh už to nebude ale nadlouho...
ta silnice rozhodně nesplnuje základní kriterium perpetua mobile (sváto vrat diplom ) u ní totiž jde bud o využití energie která se v ní ztrácí při každém průjezdu auta , nebo jsi zapoměl na deformace které v našich podmínkách způsobují výtluky či vyjeté koleje? Tuhle energii do silnic cpe hojně každé auto které po ní jede je jen na výzkumu jak ji smysluplně využít.Druhá verze je že na silnici svítí slunce stejně jako na vše , ale pokud její povrch bude fotovoltaicky upraven , plocha silnic je docela velká a krajinu zabírá tak jako tak, takže zase žádné perpetum mobile....
NEŽ ZAČNEŠ NĚCO HLÁSAT , ZKUS NEJDŘÍVE NEZAUJATĚ ČÍST....... BÝVÁ TO VÝHODNÉ ČLOVĚK PAK NEPLÁCÁ NESMYSLY ....PŘI TVÉM VZDĚLÁNÍ......;)
hezky ses chytnul...:)

takže fyzika... práce je dráha x síla.
Síla je dána hmotností aut, tedy v našem případě (cesta s generátorem kontra bez generátoru) to můžeš považovat za věc, která je v obo případech stejná.

Dráha neboli průhyb.... je dána pevností podloží. To je v obou případech stejné... Takže na piezoelement zůstává dráha = 0, tedy práce =0. Anebo můžeš dodat piezoelemet který se prohne, tedy dráha se v porovnání s původní cestou zvětší a to znamená větší valivé odpory pro auta a tedy i větší spotřebu... Anebo použiješ jiné založení stavby, a tedy tuhší podklad (= násobně dražší stavba a víc energie do materiálu...), pak nějakou energii při stejném valivém odporu získaš... ale pokud tam nedáš ty slavné elementy tak snížíš valivý odpor, zmenšíš spotřebu a v globále se spotřebuje míň energie než s tou pseudoekologickou spotřebou.... :)

Kdybys dával na hodinách fyziky pozor, tak bys věděl že s každou transformací energie dochází ke strátám. A Ty tady místo abys snížil primární spotřebu tak se snažíš pořad někde něco zachytávat, transformovat převádět. Na tom byla založena většina pokusů o perpeuum mobile ve středověku. Neosvědčilo se to.

Jinak je to názorná ukázka jak u zelených se počítají "úspory" ... stačí vhodně nastavit hranice systému a je to super. Pokud ale hranice rozšíříš i za kopec, už to tak super nevypadá... spíš tragicky.

A pokud bys věřil tomu, že ty piezoelementy k něčemu přispějí (víra je hezká věc...), tak tady máš ještě pár dalších nápadu stejného principu a funkčnosti...
- větrníky kolem cest - auto roshrnuje vzduch a to je třeba zachytit...
- FV panely v zatáčkác - co se světlem co už svítí za cestu... v podstatě by to šlo dovést k dokonalosti a před každé auto na dlouhé tyče dát panely a zachytávat už nepotřebné fotony...
- větrníky v tunelech - vlak před sebou tlačí spoustu vzduchu. V takovém metru by to možná pokrylo i jeho spotřebu...
- proč FV do cest... zastřeš cesty a FV panely dej na ně. Na cesty nebude pršet, nebude třeba zimní údržba, když to zakryješ i z boku můžeš použít větrníky z metra....

atd. :) :)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:- větrníky v tunelech - vlak před sebou tlačí spoustu vzduchu. V takovém metru by to možná pokrylo i jeho spotřebu...
- proč FV do cest... zastřeš cesty a FV panely dej na ně. Na cesty nebude pršet, nebude třeba zimní údržba, když to zakryješ i z boku můžeš použít větrníky z metra....
Nebyl by lepší tunel? Ten přece tolik esteticky nedráždí okolí ;-).

Na tunely a tunelování máme v republice hromadu odborníků, akorát se bojím, že při vlastní stavbě se nám pak celá republika propadne - viz rozestavěný tunel v Praze (Blanka?).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
SH

Příspěvek od SH »

a nevytrhávám nic z kontextu.... Tvůj pan kolega se do mě obul, jaký a čeho jsem inženýr... Já mu odpověděl a on se odpovědi vyhnul ...

A o zbytku toho co napsal... pokud by něco podobného řekl v prvním ročníku gymnázia, tak má okamžitě za 5. Takže pokud je to inženýr, tak určitě ne žádného oboru, kde je jední z předmětu fyzika. Prostě by neprošel. Tipuju tak na Ing. ekonomie nebo designu, enviromentální politiky...

A dál to nebudu rozebírat, je to jenom snůška nepravd a zbožných přání které ale nejsou v žádném vztahu s realitou. Nemá smysl je rozebírat protože kolegovi chybí základní fyzikální představa a vyvracet někomu jeho víru je nemožné.

Smutné na celém je to, že takový přístup a takové osoby těžce zdiskreditují jakékoliv pokusy o skutečně ekologicky šetrné technologie a jméno ochráncu přírody jako takové. Nebude se Ti to líbit, buděš proti tomu protestovat a křičet ale bohužel je to tak. Dokud si nesednete k učebnicím fyziky a neprojdete alespoň od ZŠ do konce středoškolské fyziky, nezmění se to.

A to je mi opravdu líto. Než to pochopíte , už může být pozdě.
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

hezky schrnuto
Ekotechnologie jsou v poslední době jakousi módou, nebo vírou.
Ti co ve středvěku veřili v boha stavěly z dnešního pohledu bezúčelné stavby, tedy kostely.
S těmi solárními panely je to stejné. Za chvíli patrně začnete pořádat křížácké výpravy.
petr hájek

- FV panely v zatáčkác - co se světlem co už svítí za cestu... v podstatě by to šlo dovést k dokonalosti a před každé auto na dlouhé tyče dát panely a zachytávat už nepotřebné fotony...
- větrníky v tunelech - vlak před sebou tlačí spoustu vzduchu. V takovém metru by to možná pokrylo i jeho spotřebu...

první vlaštovky , tobě se začíná i rozsvecet.
větrníky sice né v tunelech ale na vyůstění proč né
zastřešené cesty to už tu sice je dost dlouho ale beru že jsi se začal konečně probouzet
panely v zatáčkách by se daly využít i pro zvýšení bezpečnosti , kde je psáno že musí zásobovat do sítě , stačí aby při dopadu reflektorů na svodidlo toto dokázalo vyprodukovat dostatek energie pro LED dopravní značení s běžícími symboly či radarovou kontrolou co dokáže digitálním textem informovat o nebezpečné rychlosti přibližování....... Vidíš stačí přemýšlet a docela se začneš chytat ,
dík za nápad ........ i když je mi jasné že jsi to myslel ironicky ,ale jak vidíš i sebevětší ptákovina z tvé hlavy může mít i ambice na patentovou ochranu.....
petr hájek

co se týče víry v ekologii , není to můj případ , jen procházím novinky ze světa a hlavně v technologiích to že podporuji finančně GREENPEACE je můj koníček.
Křičet nemám proč , blbosti které jsi tu napsal o silnicích mi úplně stačí , protože jsem se přesvědčil že jakýkoli argument z kontextu vytrhneš , potvrdil jsi to neznalostí- nebo spíš e úmyslným zamlčení toho e silnice se deformují každým průjezdem auta , dá se to uplně jednoduše vidět na jejich povrchu , ale to pozná naprosto každej člověk co občas jede autem, apokud by ti to vědecky nestačilo , podívej se na ukazatele teploty u každé dálnice , odkud si myslíš že se berou 5°C velké rozdíly teploty vozovky a vzduchu na dní..... pomůžu ti jako ve škole je to tím že se po povrchu jezdí tudíž teplota se zvyšuje jak třenímpneumatik po asfaltu, tak cyklickým zatěžováním a tedy dalším třením , ale tentokráte uvnitř vozovky , tomu druhému s e dá zabránit jak sám píšeš tužším materiálem a právě o tom to je .POUŽIJU -LI TUHÝ MATERIÁL NA PIEZO VRSTVĚ ZÍSKÁM STEJNOU CELKOVOU PRUŽNOST VOZOVKY JAKO JE TA DNEŠNÍ ASFALTOVÁ JEN S TÍM ROZDÍLEM , ŽE ENERGIE SE NEPŘETVOŘÍ DO VÝTLUKŮ A VYJETÝCH KOLEJÍ ,ALE NA ELEKTRICKOU ENERGII.
Pokud budu za vizionáře , propojím tyto vozovkové panely s kontrolním systémem a budu mít dokonalý přehled o tom kolik náprav , v jaké konfiguraci a kde je právě na silnici a když půjdu ještě dál a propojím to s GPS a systémem třeba chevroletu pro vozidla s autonomním systémem řízení bez řidiče pak můžu regulovat celý systém přesně podle potřeb nejen bezpečné dopravy ale i pro sfázování vyráběné elektrické energie .
JE MI JASNÝ , ŽE TOHLE TY NIKDY NEDOKÁŽEŠ VSTŘEBAT ANI DOMYSLET , NA TO JSI BYL AŽ MOC POZNAMENÁN VYSOKOŠKOLSKÝM VZDĚLÁNÍM, KDE TI JASNĚ BYLO ŘEČENO TUDY ANO A TUDY NÉ....... JE TO NAPROSTO NENÁHODNÁ PODOBNOST S VYJÁDŘENÍM Z PŘELOMU 18 A 19 STOLETÍ KDY SE ŠÉF PATENTOVÉHO ÚŘADU VYJÁDŘIL ŽE JE MOŽNO HO UZAVŘÍT NEBOŤ VŠE BYLO JIŽ VYNALEZENO.....
petr hájek

Kdybys dával na hodinách fyziky pozor, tak bys věděl že s každou transformací energie dochází ke strátám. A Ty tady místo abys snížil primární spotřebu tak se snažíš pořad někde něco zachytávat, transformovat převádět. Na tom byla založena většina pokusů o perpeuum mobile ve středověku. Neosvědčilo se to.

TADY SIS ZASE NABĚHL TY PROTOŽE O TOM ŽE CHCI ZAMEZIT TRANSFORMACÍM JE CELÁ FOTOVOLTAIKA , nebo chceš říci že klasické rozvody netransformují pro přenosovou soustavu?
To je ale blbost když si to po sobě dodatečně přečteš co?
já mám zdroj u spotřebitele a ty ho máš centrální kde se u elektrárny transformuje , u rozvoden transformuje u vesnic se transformuje a nakonec s e transformuje i ve většině spotřebičů (nebo měničuje) tak kdo má méně transformací s e ztrátami????? :lol:
zku se na tu hodinu fyziky vrátit a pozor na zkoušení.......
petr hájek

P.S. kdyby ty fotovoltaické panely byly opravdu tak na prd jak tu kolega vysokoškolsky vzdělaný říká , , nejspíš by si třeba na vemírných stanicích svítili petrolejkama a palubní systémy zásobovali z liščích ocasů
nebooooooooo
možná by stálo za to udělat ISS geostacionární a natáhnout k ní drátky od ČEZu

P.P.S.
ano vím že ty panely jsou mimo atmosféru a tudíž více nasvícené , ale spočítejte si jejich plochu a spotřebu celého komplexu ,
JDE JEN O TO , POČÍTAT SE SOLÁREM , OD NÁVRHU KOMPLEXNÍHO ŘEŠENÍ PROTOŽE DOKUD NÁM BUDOU VZDĚLANCI VĚŠET BULÍKY O NENAHRADITELNOSTI STÁVAJÍCÍCH STANDADRŮ BUDEM PŘESNĚ TAM CO PRÁVĚ JSME .
KDE TO SI KAŽDÝ DOPLNÍ SÁM.

P.P.P.S.: zkuste si někdy změřit kolik odebírá Vaše rádio zapojené přes adaptér do zásuvky a kolik odebírá v režimu bateriového napájení , lehce se dovtípíte kde jsou největší ztráty ,
JEN PROSÍM NEHÁZEJTE ADAPTÉRY DO POPELNIC PATŘÍ NA ZBĚRNÁ MÍSTA , OBSAHUJÍ MNOHO ŠKODLIVIN ALE I VZÁCNÝCH KOVŮ.
SH

Příspěvek od SH »

Už doooost..... :):) To je na mě moc.... :)

Jenom jedna poslední otázka - vysvětli mi, proč všechny ty super vynálezy fungují jenom na internetu a v reálu je nikdo neviděl fungovat.
Protože kdyby fungovaly, tak si postavíš pár těch skvělých "magnetické motory, který sestavíš, roztočíš a on běží do té doby, než ztratí magnety svůj magnetismus... To je dost dlouho a není to hračka, už jsem viděl takovýto motor s výkonem 1 kW na hřídeli... Dokonce na Inetu jsou na to návody, jak to vyrobit." co o nich píše Tvůj kolega, připojíš je na generátor a jsi vysmátý rentiér - prodáváš elektriku, náklady žádné, a nemusíš se honit za kšeftama a stresovat kolik je na účtu. Proč nejsi "za vodou"?

Asi tam bude nějaký zádrhel, co?

PS: Spoj se s Pavlem Hlávkou z Esotopu.... budete si rozumět.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Zkus přesvědčit přesvědčeného.Připadá mi to tady jako, když vtrhne kapitalista na sjezd komunistů a snaží se jim vysvětlit výhody kapitalizmu.Copak jste zapoměli co vás tady na tom fóru spojuje?Sváťo divím se ti, že odpovídáš.Jsi inteligentní člověk ,nedokážeš se povznést nad takovéto věci?
Dále se pak divím adminovi proč připouští takovou debatu o ničem, když mi smaže příspěvek, kde upozorńuji malého kluka jaké IY se píše.Kdyby se tady bavilo o solárních modelech lodí, to by mně velice zajímalo.Do fóra plést politiku a různé výpady na inteligenci druhého asi moc lidí nezaujme.
Ferda

Příspěvek od Ferda »

Základem každé utopie je vyjádření o dosavadní nesmyslnosti systémů
jenže to už publikoval Platón
načež je možné připomenout, že o pohyblivých silnicích a cestách psali mnozí spisovatelé
z toho všeho je realizováno hlavně to, že se vybírá mýto
jenže i to je vlastně skoro Biblický příklad v národu Chazarů
nepřímo naznačen v jedné báji o "zlatém rounu"- jež leželo právě u hranic v počátku Chazarské říše
takže ? no kdyby se začalo konečně myslet, bylo by to asi nejvíc, co se dá udělat, aby jaksi svět fungoval
ovšemže je potom možno oponovat, Smyslem existence v přírodě je hlavně "replikace = množení"
ale jinak je také možno doložit, že se tím jen zvyšuje entropie
takže i jakékoliv spory o nerealizovatelnosti vedou stejným směrem-- ke ztrátě konečné informace
s úctou F.G.Methoděj Havránek 101230
FGH_Method
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

takže se asi vrátím zpět k fotovoltaice
1. na vyrobení fotovoltaického panelu se spotřebuje mnohem více energie, než kolik za svojí životnost vyprodukuje(jeho základem je křemík...ČISTÝ křemík roztavení a vyčištění křemene na křemík je velmi náročné) to samé platí i o větrných elektrárnách(alespoň u nás, protože tu pořádně nefouká)
2. na ISS poučívají FVE protože nemají jinou možnost
3. rozumné věci se prosadí samy, jen pitomost potřebuje podporu vlády
4. dokud FVE stojí více, než cokoliv jiného tak je to blbost
5. nejčistější energie je stejně jaderná, protože ti zbyde jen pár kilo odpadu, který zahrabeš pod zem, a ne tuny CO2 jako po čemkoliv jiném
Tada9

Příspěvek od Tada9 »

P.S. kdyby ty fotovoltaické panely byly opravdu tak na prd jak tu kolega vysokoškolsky vzdělaný říká , , nejspíš by si třeba na vemírných stanicích svítili petrolejkama a palubní systémy zásobovali z liščích ocasů
nebooooooooo
možná by stálo za to udělat ISS geostacionární a natáhnout k ní drátky od ČEZu
tohle svědčí o naprosté demenci
dovézt do vesmíru kyslík, aby si mohli topit něčím jiným je ještě dražší, než použít FVE
drát od ČEZu je skvělý nápad, jen bych chtěl vidět materiál, který by udržel sám sebe na ty stotisíce kilometrů
petr hájek

tak z mé strany snad naposled .....reakce kolegy na Svátův průzkum inženýrských diplomů (dávám sem v plném znění bez jakýchkoli úprav):

Petře, nehádej s s ním, nemá to cenu Já jsem Grygara taky nepřesvědčíl, musel na to přijít sám... Jen panu kolegovi napiš, že jsem řádne vystudoval ČVUT Fel Sdělovací a radioelektronická zařízení a diplom vracet nehodlám... Profesora Peška taky měli za blázna (mimochodem vynikající člověk, bohužel už nežije), když v NASA zakládal projekt CETI... Nyní ho NASA velice rychle utajnila - na venek zrušila, pročpak asi? Pro nedostatek výpočetní kapacity dokonce s výpočty pomáhali tisíce lidí se svými PC a najednou vše (přez noc) skončilo...
Kolega píše, že bych dostal na střední 5 z fyziky, ale bohužel já měl z tohoto předmětu vždy jen za jedna - mohu dokázat... Podle toho, co píše, jeto buď totální blb (což si ale nemyslím), nebo je součástí buď lobbing, nebo přímo zainteresovaným v dezinformaci a likvidaci možných názorů neodpovídajících "oficiální" vědě. Ať si přerčte pár patentů z roku 2002 na odkazu http://www.gewo.info/ve/ve-main.html
a je to myslím jasné. Mám za to, že Americký patentový úřad není až tak nekompetentní, aby nedokázal posoudit zda patentovaná věc je nefunkční blbost... Ty sám jsi sice napsal až dost (v současné době) nereálné případy, ale kdo ví. Pokud toiž chceš získávat energii (např. průjezdem vlaku, či aut), musí to být vždy tak,aby tvůj systém nezatěžoval původní objekt (vlak, nebo auto). Pokud by to tak bylo, jde o krádež, jedině by se to dalo navlíknout na mýtné... To je získávání energie v tunelech z proudění vzduch (vrtule postavená do takového proudu zvyšuje odpor protékajícího vzduchu tunelem a zvyšuje spotřebu lokomotivy, či auta. Ale s tím svícením v zatáčkách je to tak, že vložená investice je stotisíckrát vyšší, než výnas z eletřiny, neboŤ osvit autoreflektorem je velice slabý na nějakou efektivitu takového zdroje. Doufám,že se nedožiju doby, kdy i tato energie bude ekonomicky zajímavá... Čus.

Tedy i bez úprav textu kde i já jsem za blba což klidně akceptuji protože vím že kolega opravdu této problematice rozumí protože se s ní zabývá denně.

jen je mi divné že ani na ISS Sváta nemá jiný názor .......
vodič k ní by musel být na principu svazku uhlíkových nanovláken , ty jsou schopny udržet stanici na dráze podstatně nižší než geostacionární za použití závaží vyvažujícího celý systém protože to zase musí být podstatně dále než na geostacionáru.
Problém s uhlíkovými vlákny je jejich velký odpor tudíž pro vedení energie zatím vhodná nejsou....

Podstata mé včerejší myšlenky je , že pokud se se solárním systémem jako zdrojem energie počítá od začátku projektu odvíjí se vše zcela jinak . Z toho ale vyplývá , že nezávislé hospodaření s energií možné je , jen legislativa nas zatím nutí k jiným konvenčním řešením.
A KTOMU PŘISPÍVAJÍ LIDÉ JAKO JE SH rozhodující měrou , působí jako brzda rozvoje technologií .
petr hájek

petr hájek píše:Kdybys dával na hodinách fyziky pozor, tak bys věděl že s každou transformací energie dochází ke strátám. A Ty tady místo abys snížil primární spotřebu tak se snažíš pořad někde něco zachytávat, transformovat převádět. Na tom byla založena většina pokusů o perpeuum mobile ve středověku. Neosvědčilo se to.

TADY SIS ZASE NABĚHL TY PROTOŽE O TOM ŽE CHCI ZAMEZIT TRANSFORMACÍM JE CELÁ FOTOVOLTAIKA , nebo chceš říci že klasické rozvody netransformují pro přenosovou soustavu?
já mám zdroj u spotřebitele a ty ho máš centrální kde se u elektrárny transformuje , u rozvoden transformuje u vesnic se transformuje a nakonec s e transformuje i ve většině spotřebičů (nebo měničuje) tak kdo má méně transformací s e ztrátami????? :lol:
ještě bych rád slyšel ,,zasvěcenou ,,odpověd nepřekonatelného odborníka na toto......;)
SH

Příspěvek od SH »

ne, na to už odpovídat nebudu, protože by to bylo na dlouho a musel bys akceptovat některé věci "oficiální" vědy, jako Ohmův zákon, zákon o zachování energie, atd. což Ty z principu popíráš. Já vím, kolem země lítá Astar Šeran, v Area 51 je spousta ufounů a a já jsem placen za to, abych zabráni úniku tajných informací které se rozhodnul zveřejnit nějaký Hájek. OK. Každý vidí svět tak, jak ho chce vidět.

Jen mi vrtá hlavou, proč doma ještě nemáš ten magnetický motor.....

PS: Patentový úřad NEZKOUMÁ FUNKČNOST MYŠLENKY. Je povinen zaregistrovat jakýkoliv nápad (tedy i naprosto ujetý) pokud splňuje podmínky patentování - původnost, je z patentovatelného oboru atd.
SH

Příspěvek od SH »

Pepa Darvaš píše:Zkus přesvědčit přesvědčeného.Připadá mi to tady jako, když vtrhne kapitalista na sjezd komunistů a snaží se jim vysvětlit výhody kapitalizmu.Copak jste zapoměli co vás tady na tom fóru spojuje?Sváťo divím se ti, že odpovídáš.Jsi inteligentní člověk ,nedokážeš se povznést nad takovéto věci?
Dále se pak divím adminovi proč připouští takovou debatu o ničem, když mi smaže příspěvek, kde upozorńuji malého kluka jaké IY se píše.Kdyby se tady bavilo o solárních modelech lodí, to by mně velice zajímalo.Do fóra plést politiku a různé výpady na inteligenci druhého asi moc lidí nezaujme.
Pepo, teď už se jenom bavím. Nesouhlasím ale s Tebou, že je to o ničem. Ve smyslu technickém nebo modelářském máš nesporně pravdu, ale díky tomuto vláknu můžeš poznat "kdo je kdo", udělat si názor a příště se podle toho řídit. Proto si myslím, že admin by to neměl mazat. Na netu pod nickem nezjistíš, kdo je na druhé straně na první pohled, zjistíš to až po delší době někdy i až po velmi dlouhé době. Mě toto vlákno třeba objasnilo některé věci a události a názory které jsem doteď nechápal.
Začlo to Werichovým citátem... tak by to Werichovým citátem taky mohlo skončit. Volně parafrázuji: "Nad lidskou hloupostí se nedá vyhrát. Ale musíme s ní pořád bojovat! "
petr hájek

i já se bavím od začátku......
petr hájek

připomíná mi to dobu z před (ne)dávných let , kdy jsem jezdíval na revoluční schůze ....... miliony názorů ,jen jeden společný :pryč s tím co někdo podporuje ....... bez rozmyslu ...... vše co nám někdo nabízí je špatné ........ vždyt to musí býzt někde už fungující...... kdyby to bylo dobré tak to už dávno někdo dělá a my si to přece budem moci koupit .......... a kdyby to dobré bylo , tak by to přece někdo už dávno dělal ......... ale my přece máme vzdělance co vědí co je pro nás dobré a nejlepší........ a oni vědí co je pro nás dobré....... proč bychom měli o něčem přemýšlet , vždyť jsme si zvolili ty co budou o nás pečovat a oni určitě vědí jak to udělat pro nás nejlépe ........ ATD.
nepřipadáte si jako v 90. roce?...... Já jo.:lol:
petr hájek

P.S. stále nevidím konkrétní odpověd na otázku v dolní části příspěvku kterou jsem položil už 2x ..... to považuji za příklad neschopnosti skutečně fundované odpovědi.......na zcela konkrétní a reálný podnět bez fiktivních a futuristických dresingů..........

Tak jak je to s transformováním energie v rozvodné soustavě s centrálními zdroji, oproti lokálním mikrozdrojům typu fotovoltaické elektrárny na vlastní střeše s klasickými vyrovnávacími akumulátory na bázi olova ( nikl-cadmia , nikl-metal-hydrydu , lithium-polymeru ..... a pominu -li akumulátory typu LiFe , nebo trakční verze všech jmenovaných , či pro kolegu tak exotických akumulátorů energie jako jsou ve vakuu rotující setrvačníky ??????......a chci slyšet o ztrátách v trafo stanicích , tudíž o konkrétním výkonu ve W(či v řádových násobcích) které musí vyrobit centrální zdroj pro to , aby se rozsvítila jedna 10W LED žárovka nahrazující 60W klasickou žárovku na 4 Hodiny denně což je zhruba denní svícení u mě v kuchyni.........
Myslím že to spoustu lidí docela překvapí , a rád bych , aby v tom bylo zahrnuto množství energie ztracené ve vedení tím , že se vedení zahřívá průchodem elektrříiny samo o sobě , ale je třeba zahrnout i zimní ,,Waty či kiloWaty,, na nutné rozmrazení vedení při vlhkém a studeném počasí s teplotami okolo -20°C , aby nedošlo k extrémnímu nárůstu ledu na drátech kdy se řízeně prohání dráty zkratovaná energie jako do topné spirály (samozřejmě né přímým zkratem ) , pokud budem uvažovat , že tu lampu je třeba rozsvítit v ŠLUKNOVSKÉM výběžku a budeme-li chtít elektřinu z ,,ekologické ,, JET TEMELÍN.
MYSLÍM ,ŽE EXAKTNĚJŠÍ PŘÍKLAD SNAD NEEXISTUJE.......

petr hájek píše:Kdybys dával na hodinách fyziky pozor, tak bys věděl že s každou transformací energie dochází ke strátám. A Ty tady místo abys snížil primární spotřebu tak se snažíš pořad někde něco zachytávat, transformovat převádět. Na tom byla založena většina pokusů o perpeuum mobile ve středověku. Neosvědčilo se to.

MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

což o to - pořád to neřeší moji otázku, proč se mi vyplatí platit dodavateli elektřiny a nezřizovat si vlastní články a pod....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
petr hájek

Romane,
psal jsi o hlavním odběru jako o topení pak se ti asi vyplatí jít do těch ohřevů vody , ale pozor který systém si vybrat, zatím nejůčinějším je tuším wiesman s vakuovými trubicemi kde je účinnost velmi dobrá , stálo by za to zajet si na některý z veletrhů .
Jinak tu někdo před nedávnem zmínil tepelná čerpadla a jejich cenu, je to cca 10let zpět co jsem se o ně zajímal, bedna s názvem tepelné čerpadlo se tenkrát dala sehnat za 150litrů přičemž bylo možno získat cca polovinu z dotací na eko.
Když člověk procházel parametry této bedny , a porovnával je s trošku jiným zařízením bez bedny s eko-názvem , došel k tomu že jednotka chlazení pro mrazící box se stejnými výkonovými parametry se dala sehnat nová za 37litrů , jediný rozdíl byl v termostatu ovládání a absenci hezké lakované ekobedny s nápisem tepelné čerpadlo ......
Na toto řešení se ale nedalo uplatnit žádné státní dotování.

vlastní články se vyplatí pokud chceš být do budoucna alespon trošku soběstačný i když třeba né s celou domácností, osobně jsem zapojen na sít nejen elektrickou ale i plynovou - topím plynem a žere mi to 72 tisíc ročně , vodu hřeju elektrikou a vařím na ní a ročně za ní platím 40 tisíc .
bohužel zatím i díky tomuto nacenění nemám na alternativní řešení, protože jeho pořízení je vázáno i orientací domovní střechy - bohužel mám hřeben ve směru jih-sever, takže nemám šanci získat FVE od raifajzenky zdarma.
Každopádně jsem už zažil 2 denní výpadek elektřiny v baráku díky rozvoným závodům a pro mě to znamená i nemožnost topit plynem protože dnešní chytré kotle na plyn elektriku potřebují k životu.
Zatím se chystám připojit si přes relé náhradní zdroj pro nejnutnější provoz ze starší vojenské centrály startované jen v případě nutnosti , ale pokud se mi podaří realizace dřevoplynového generátoru schopného spalovat bioodpad a podřadné druhy biopaliv typu sláma , štěpky a kůra ( Což je realné a mnohde i už realizované) nebudu se bránit odstřižení od sítě .
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ekologie
    od ladous » » v Koš
    59 Odpovědi
    13638 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Návštěvník

Zpět na „Koš“